nullindex Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Καλημέρα, Ήθελα καιρό τώρα να γράψω το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ο χρόνος δεν υπήρχε. Το χρονικό ξεκινάει τα Χριστούγεννα του 21, κάποια στιγμή πάνω στη φωτογραφική βόλτα πάω να κάνω κλικ και εμφανίζεται Err 01 - Communications between the camera and lens is faulty. Clean the lens contacts. Έκανα λοιπόν αυτό ακριβώς, ξεκούμπωσα τον φακό και καθάρισα τις επαφές και στις δύο μεριές, σώμα και φακό. Κουμπώνω πίσω, τα ίδια. Κάνω αλλαγές στις ρυθμίσεις, iso, ss, aperture και καταλήγω σε μία κατάσταση όπου μπορώ να βγάλω φωτογραφία μόνο με f4 και ανεξαρτήτων των υπόλοιπων ρυθμίσεων και εστιακής απόστασης. Σημάδι οτι φταίει αποκλειστικά ο φακός και όχι το σώμα, το οποίο επιβεβαίωσα δοκιμάζοντας τον φακό σε άλλο σώμα φίλου, όπου και είχε την ίδια συμπεριφορά. Αποφάσισα λοιπόν να στείλω τον φακό για επισκευή στον, ας το πούμε, επίσημο αντιπρόσωπο της Canon στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημο Canon service στη χώρα μας. Στέλνω τον φακό και όσο περιμένω αρχίζω το ψάξιμο στο internet για να δω τι μπορεί να φταίει και πόσο έχει κοστίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Από οτι φάνηκε, είναι σχετικά γνωστό το θέμα σε αυτόν τον φακό (πρώτης γενιάς) να ξεκολλάει η καλωδιοταινία της μονάδας διαφράγματος (aperture unit) και για αυτό αν πας να αλλάξεις aperture να βγάζει error, αφού δεν λειτουργεί. Βλέπω επίσης οτι το κόστος είναι κάπως τσουχτερό για την διαδικασία επιδιόρθωσης του φακού. Αυτό επιβεβαιώθηκε, αφού το κόστος που μου είπε ο επισκευαστής ήταν στα 180 ευρώ και το πρόβλημα ήταν ακριβώς αυτό που είχα βρει και εγώ. Δύσκολη απόφαση για εμένα γιατί τον είχα αγοράσει μεταχειρισμένο γύρω στα 380 αν θυμάμαι καλά και τα 180 μου φάνηκαν πολλά. Από την άλλη, έναν τέτοιο φακό τον επισκευάζεις γιατί είναι από την "καλή" σειρά της εταιρείας και θα σου μείνει για πολύ καιρό... Εκεί λοιπόν μπήκε η ιδέα να ψάξω να βρω εγώ το ανταλλακτικό. Το βρήκα και είδα οτι κοστίζει από 30 έως 50 στο Ebay. Εδώ μπαίνει η δεύτερη σκέψη να τον επισκευάσω μόνος μου. Δεν έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο σε φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά γενικά "πιάνουν τα χέρια μου" και έχω δουλέψει παλαιότερα σαν τεχνικός Η/Υ και μου έχω εμπιστοσύνη. Ήταν και η διαφορά μεγάλη και σκέφτηκα οτι και να μην καταφέρω να τον επισκεύασω, θα τον ξανα στείλω να τον φτιάξουν σωστά και ας πληρώσω το τίμημα. Βρήκα και αναλυτικότατα βίντεο στο youtube για την όλη διαδικασία (τα οποία είδα άπειρες φορές), οπότε είπα να διαλέξω αυτό το μονοπάτι. Έπεσε η παραγγελία, ήρθε το ανταλλακτικό, γύρισε και ο φακός από το service και ήρθε η ώρα της αλήθειας. Καθάρισα τον χώρο όσο καλύτερα μπορούσα για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη, οργάνωσα τα εργαλεία μου, φόρεσα τα γαντάκια μου και ξεκίνησα την επέμβαση. Τα βήματα ήταν πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα από οτι φαίνονταν και αν κάποιος ξεπεράσει το φόβο των μικρών βιδών και γενικά την αίσθηση οτι μπορεί να κάνει ζημιά ανά πάσα στιγμή, τότε η διαδικασία πηγαίνει πολύ στρωτά. Υπάρχουν κάποια στοιχεία του φακού που πρέπει να ευθυγραμμιστούν και κάποιες βίδες που υποδεικνύουν τη σωστή εστίαση του φακού που αν δεν προσέξεις και δεν έχεις σημειώσει πως ήταν πριν τα αποσυναρμολογήσεις, τότε δεν θα λειτουργεί σωστά ή και καθόλου ο φακός. Η επέμβαση πήγε απίστευτα καλά, άλλαξα επιτυχώς την μονάδα διαφράγματος και έχω πλέον έναν πλήρως λειτουργικό φακό, όπως ήταν πριν! Με τελικό κόστος 35 ευρώ. Κάποιες φωτογραφίες από τη διαδικασία παρακάτω. Να πω εδώ οτι δεν έγραψα αυτό το post για να πω να κάνει ο καθένας μόνος του τέτοιες επισκευές ή οτι τα επίσημα services είναι ακριβά ή οτιδήποτε. Καμία σχέση. Ίσα ίσα που έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την επικοινωνία που είχα μαζί τους. Το έγραψα γιατί χάρηκα που κατάφερα να επισκευάσω τον εξοπλισμό μου με τα εργαλεία και τις συνθήκες που είχα σπίτι μου. Ήταν μια συνειδητή επιλογή με βάση το κόστος της όλης διαδικασίας και μόνο. 8
babisskg Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 13 λεπτά πριν, nullindex είπε Καλημέρα, Ήθελα καιρό τώρα να γράψω το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ο χρόνος δεν υπήρχε. Το χρονικό ξεκινάει τα Χριστούγεννα του 21, κάποια στιγμή πάνω στη φωτογραφική βόλτα πάω να κάνω κλικ και εμφανίζεται Err 01 - Communications between the camera and lens is faulty. Clean the lens contacts. Έκανα λοιπόν αυτό ακριβώς, ξεκούμπωσα τον φακό και καθάρισα τις επαφές και στις δύο μεριές, σώμα και φακό. Κουμπώνω πίσω, τα ίδια. Κάνω αλλαγές στις ρυθμίσεις, iso, ss, aperture και καταλήγω σε μία κατάσταση όπου μπορώ να βγάλω φωτογραφία μόνο με f4 και ανεξαρτήτων των υπόλοιπων ρυθμίσεων και εστιακής απόστασης. Σημάδι οτι φταίει αποκλειστικά ο φακός και όχι το σώμα, το οποίο επιβεβαίωσα δοκιμάζοντας τον φακό σε άλλο σώμα φίλου, όπου και είχε την ίδια συμπεριφορά. Αποφάσισα λοιπόν να στείλω τον φακό για επισκευή στον, ας το πούμε, επίσημο αντιπρόσωπο της Canon στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημο Canon service στη χώρα μας. Στέλνω τον φακό και όσο περιμένω αρχίζω το ψάξιμο στο internet για να δω τι μπορεί να φταίει και πόσο έχει κοστίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Από οτι φάνηκε, είναι σχετικά γνωστό το θέμα σε αυτόν τον φακό (πρώτης γενιάς) να ξεκολλάει η καλωδιοταινία της μονάδας διαφράγματος (aperture unit) και για αυτό αν πας να αλλάξεις aperture να βγάζει error, αφού δεν λειτουργεί. Βλέπω επίσης οτι το κόστος είναι κάπως τσουχτερό για την διαδικασία επιδιόρθωσης του φακού. Αυτό επιβεβαιώθηκε, αφού το κόστος που μου είπε ο επισκευαστής ήταν στα 180 ευρώ και το πρόβλημα ήταν ακριβώς αυτό που είχα βρει και εγώ. Δύσκολη απόφαση για εμένα γιατί τον είχα αγοράσει μεταχειρισμένο γύρω στα 380 αν θυμάμαι καλά και τα 180 μου φάνηκαν πολλά. Από την άλλη, έναν τέτοιο φακό τον επισκευάζεις γιατί είναι από την "καλή" σειρά της εταιρείας και θα σου μείνει για πολύ καιρό... Εκεί λοιπόν μπήκε η ιδέα να ψάξω να βρω εγώ το ανταλλακτικό. Το βρήκα και είδα οτι κοστίζει από 30 έως 50 στο Ebay. Εδώ μπαίνει η δεύτερη σκέψη να τον επισκευάσω μόνος μου. Δεν έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο σε φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά γενικά "πιάνουν τα χέρια μου" και έχω δουλέψει παλαιότερα σαν τεχνικός Η/Υ και μου έχω εμπιστοσύνη. Ήταν και η διαφορά μεγάλη και σκέφτηκα οτι και να μην καταφέρω να τον επισκεύασω, θα τον ξανα στείλω να τον φτιάξουν σωστά και ας πληρώσω το τίμημα. Βρήκα και αναλυτικότατα βίντεο στο youtube για την όλη διαδικασία (τα οποία είδα άπειρες φορές), οπότε είπα να διαλέξω αυτό το μονοπάτι. Έπεσε η παραγγελία, ήρθε το ανταλλακτικό, γύρισε και ο φακός από το service και ήρθε η ώρα της αλήθειας. Καθάρισα τον χώρο όσο καλύτερα μπορούσα για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη, οργάνωσα τα εργαλεία μου, φόρεσα τα γαντάκια μου και ξεκίνησα την επέμβαση. Τα βήματα ήταν πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα από οτι φαίνονταν και αν κάποιος ξεπεράσει το φόβο των μικρών βιδών και γενικά την αίσθηση οτι μπορεί να κάνει ζημιά ανά πάσα στιγμή, τότε η διαδικασία πηγαίνει πολύ στρωτά. Υπάρχουν κάποια στοιχεία του φακού που πρέπει να ευθυγραμμιστούν και κάποιες βίδες που υποδεικνύουν τη σωστή εστίαση του φακού που αν δεν προσέξεις και δεν έχεις σημειώσει πως ήταν πριν τα αποσυναρμολογήσεις, τότε δεν θα λειτουργεί σωστά ή και καθόλου ο φακός. Η επέμβαση πήγε απίστευτα καλά, άλλαξα επιτυχώς την μονάδα διαφράγματος και έχω πλέον έναν πλήρως λειτουργικό φακό, όπως ήταν πριν! Με τελικό κόστος 35 ευρώ. Κάποιες φωτογραφίες από τη διαδικασία παρακάτω. Να πω εδώ οτι δεν έγραψα αυτό το post για να πω να κάνει ο καθένας μόνος του τέτοιες επισκευές ή οτι τα επίσημα services είναι ακριβά ή οτιδήποτε. Καμία σχέση. Ίσα ίσα που έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την επικοινωνία που είχα μαζί τους. Το έγραψα γιατί χάρηκα που κατάφερα να επισκευάσω τον εξοπλισμό μου με τα εργαλεία και τις συνθήκες που είχα σπίτι μου. Ήταν μια συνειδητή επιλογή με βάση το κόστος της όλης διαδικασίας και μόνο. Καταρχάς να ευχαριστήσουμε όλοι για τον οδηγό σε ένα πρόβλημα που είναι γνωστό από πολύ παλιά . Η κακή τοποθέτηση της ταινίας ευθύνεται για το παραπάνω , όμως αυτό που θέλω να μείνω , είναι εφόσον βρείτε χρόνο και έχετε αρκετό υλικό , να κάνετε μία εκτεταμένη παρουσίαση με περισσότερες λεπτομέρειες , αν γίνεται φυσικά . Επιπλέον , θα είναι χρήσιμο το λινκ για το ανταλλακτικό , ο λόγος είναι πως τα συγκεκριμένα εξαφανίζονται ανάλογα και με την παλαιότητα του φακού . Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο σε όλους τους φακούς , ειδικά σε όσους έχουν σταθεροποίηση . Όπως και ναχει , η προσπάθεια σας είναι εξαιρετική . 1
Dr_73 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Αυτό το ταλέντο θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις αγοράζοντας χαλασμένους σε τιμή ψωμιού και επισκευάζοντάς τους. Προσωπικά μόνος μου δεν καθαρίζω ούτε αισθητήρα. 1 1
stratigos24 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 5 ώρες πριν, Dr_73 είπε Αυτό το ταλέντο θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις αγοράζοντας χαλασμένους σε τιμή ψωμιού και επισκευάζοντάς τους. Προσωπικά μόνος μου δεν καθαρίζω ούτε αισθητήρα. Μια από τα ίδια, ούτε αισθητήρα και εγώ… Εχω και εγώ έναν φακό 10-30 Nikon 1 από την Nikon j3 που πήρα κάποια στιγμή μεταχειρισμένη και έχει παρόμοιο θέμα (είναι λες και τραβάει μόνιμα f11 πχ) και δε μπορώ να τον φτιάξω. Και σίγουρα το κόστος επισκευής δε θα συμφέρει μιας και τα είχα πάρει φθηνά. Έχει διαφορά βίντεο επισκευής του (ούτε ανταλλακτικό δε χρειάζεται) αλλά μόλις τα είδα τα έκλεισα…. Χαχά Ωραίος που τα κατάφερες! 1
nullindex Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουλίου 2022 7 ώρες πριν, babisskg είπε Καταρχάς να ευχαριστήσουμε όλοι για τον οδηγό σε ένα πρόβλημα που είναι γνωστό από πολύ παλιά . Η κακή τοποθέτηση της ταινίας ευθύνεται για το παραπάνω , όμως αυτό που θέλω να μείνω , είναι εφόσον βρείτε χρόνο και έχετε αρκετό υλικό , να κάνετε μία εκτεταμένη παρουσίαση με περισσότερες λεπτομέρειες , αν γίνεται φυσικά . Επιπλέον , θα είναι χρήσιμο το λινκ για το ανταλλακτικό , ο λόγος είναι πως τα συγκεκριμένα εξαφανίζονται ανάλογα και με την παλαιότητα του φακού . Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο σε όλους τους φακούς , ειδικά σε όσους έχουν σταθεροποίηση . Όπως και ναχει , η προσπάθεια σας είναι εξαιρετική . Δεν έχω τίποτα από επιπλέον υλικό, ήμουν συγκεντρωμένος στη διαδικασία και κράτησα μόνο τις φωτογραφίες που με βοηθούσαν να θυμάμαι τι έχω βγάλει σε κάθε βήμα. Τα βίντεο που είδα είναι αυτά εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0g0mzETGYco&ab_channel=CamerasLensesEtc https://www.youtube.com/watch?v=_QeE3XrH414&ab_channel=CamerasLensesEtc Ο τύπος είναι εξαιρετικά αργός και είναι εύκολο να τον ακολουθήσεις, λέει ακριβώς τι εργαλεία χρειάζεσαι και γενικά μου έβγαλε μια σιγουριά. Το ανταλλακτικό το πήρα από εδώ: https://www.ebay.de/itm/151840870525 Το πιο λεπτό σημείο της διαδικασίας ήταν το μαρκάρισμα και η σωστή επανατοποθέτηση των 3 πείρων που είναι καλιμπραρισμένοι από το εργοστάσιο και συγκρατούν τη μονάδα διαφράγματος στη σωστή θέση ώστε να υπάρχει οξύτητα κατά τη φωτογράφιση. Ο ένας πείρος φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία που έχω ανεβάσει. Αν δεν τοποθετηθούν σωστά, όλες οι εικόνες θα έχουν ένα θόλωμα παντού, σαν να είναι εκτός focus. Το κακό είναι οτι χωρίς εξοπλισμό είσαι στα τυφλά γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις τη στιγμή που τους βάζεις αν τους έχεις τοποθετήσει σωστά. Είναι από το πρώτα μέρη που συναρμολογούνται και το αποτέλεσμα το βλέπεις όταν έχεις συναρμολογήσει πλήρως τον φακό. Αν τους έχεις βάλει λάθος, ο φακός θέλει καλιμπράρισμα, που σημαίνει οτι πρέπει να τον στείλεις κατά πάσα πιθανότητα, καθώς στο σπίτι είναι πολύ δύσκολο να γίνει σωσωτά. 6 ώρες πριν, Dr_73 είπε Αυτό το ταλέντο θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις αγοράζοντας χαλασμένους σε τιμή ψωμιού και επισκευάζοντάς τους. Προσωπικά μόνος μου δεν καθαρίζω ούτε αισθητήρα. Ήταν η περίπτωση τέτοια που με οδήγησε εκεί. Δεν το έχω σκεφτεί έτσι να σου πω την αλήθεια όμως. 1 ώρα πριν, stratigos24 είπε Μια από τα ίδια, ούτε αισθητήρα και εγώ… Εχω και εγώ έναν φακό 10-30 Nikon 1 από την Nikon j3 που πήρα κάποια στιγμή μεταχειρισμένη και έχει παρόμοιο θέμα (είναι λες και τραβάει μόνιμα f11 πχ) και δε μπορώ να τον φτιάξω. Και σίγουρα το κόστος επισκευής δε θα συμφέρει μιας και τα είχα πάρει φθηνά. Έχει διαφορά βίντεο επισκευής του (ούτε ανταλλακτικό δε χρειάζεται) αλλά μόλις τα είδα τα έκλεισα…. Χαχά Ωραίος που τα κατάφερες! Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις, υπομονή θέλει και συγκέντρωση. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα