Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα, είμαι πρώην μισθωτός με αρκετά χρόνια ασφάλισης στο παλιό ΙΚΑ

Στην παρούσα φάση είμαι ανεργος-ανασφάλιστος και σκέφτομαι να κάνω έναρξη ατομικής επιχείρησης, με κύριο σκοπό την ασφάλιση. 

Μερικές απορίες

1. Πέρα από το κόστος ασφάλισης των 136 το μήνα, υπάρχει κάποιο άλλο πάγιο μηνιαίο/ετήσιο έξοδο; 

2. Τα 136 το μήνα καλύπτουν τόσο της ιατρική ασφάλιση όσο και την συνταξιοδοτική;

3. Αν δεν κάνω καθόλου τζίρο, υπάρχει πρόβλημα και αν ναι μετά από πόσο καιρό; Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να κάνω κάποια ενέργεια με βιβλία, δηλώσεις, κλπ;

4. Η ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με την ασφάλιση των μισθωτών, από άποψη ιατρικής περίθαλψης και παροχών, είναι πάνω κάτω παρόμοιες ή υπάρχουν διαφορές, πχ καλύτερη-χειρότερη η μία από την άλλη; 

Ευχαριστώ

Επεξ/σία από archer100
Δημοσ.

1) Υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ το χρόνο (λένε ότι θα καταργηθεί). Επίσης υπολογίζεις το κόστος λογιστή που θα είναι χαμηλό εφόσον δεν θα έχει πολύ δουλειά για τη δικιά σου περίπτωση. Θα δηλώσει ότι δεν θα υπάγεσαι σε ΦΠΑ οπότε δεν θα έχει δουλειά να κάνει κάθε 3μηνο με τις δηλώσεις ΦΠΑ.

2) Τα καλύπτουν όλα. Υπόψην ότι αυτή η ειδική κλίμακα ισχύει για κάποια χρόνια (νομίζω 3) και μετά δηλώνεις την ελάχιστη κλίμακα που έχει λίγο υψηλότερο ποσό.

3) Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά καλύτερα να σου δοθεί απάντηση από την εφορία.

4) Η σύνταξη είναι χαμηλότερη διότι ως μισθωτός υπάρχει και η επικουρική ασφάλιση.

• Thanks 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, archer100 είπε

Καλημέρα, είμαι πρώην μισθωτός με αρκετά χρόνια ασφάλισης στο παλιό ΙΚΑ

Στην παρούσα φάση είμαι ανεργος-ανασφάλιστος και σκέφτομαι να κάνω έναρξη ατομικής επιχείρησης, με κύριο σκοπό την ασφάλιση. 

Μερικές απορίες

1. Πέρα από το κόστος ασφάλισης των 136 το μήνα, υπάρχει κάποιο άλλο πάγιο μηνιαίο/ετήσιο έξοδο; 

2. Τα 136 το μήνα καλύπτουν τόσο της ιατρική ασφάλιση όσο και την συνταξιοδοτική;

3. Αν δεν κάνω καθόλου τζίρο, υπάρχει πρόβλημα και αν ναι μετά από πόσο καιρό; Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να κάνω κάποια ενέργεια με βιβλία, δηλώσεις, κλπ;

4. Η ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με την ασφάλιση των μισθωτών, από άποψη ιατρικής περίθαλψης και παροχών, είναι πάνω κάτω παρόμοιες ή υπάρχουν διαφορές, πχ καλύτερη-χειρότερη η μία από την άλλη; 

Ευχαριστώ

1. Όχι δεν υπάρχει.
Το τέλος επιτηδεύματος που ανέφεραν παραπάνω δεν ισχύει για τα πρώτα χρόνια, δεν θυμάμαι αν είναι 3 ή παραπάνω.
Εναλλακτικά, αν πιστεύεις ότι ο τζίρος σου θα είναι κάτω από 10.000 το χρόνο μπορείς να μπεις στην κατηγορία μηδενικού ΦΠΑ οπότε γλυτώνεις και από αυτόν τον βραχνά.

2. Ναί.

3. Δηλώνεις κανονικά κάθε χρόνο με την φορολογική σου δήλωση το μηδενικό εισόδημα.
Αν είσαι μόνος σου τότε ενδεχωμένος αν έχεις στην κατοχή σου αμάξι/σπίτι/παιδιά/σκυλιά τότε ισχύουν τεκμήρια διαβίωσης.  Ρώτα λογιστή.

4. Όλα είναι στον ΕΦΚΑ πλέον, άρα δεν υπάρχει διαφορά.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Αν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ κάτι σίγουρο για να ξεκινήσεις είτε αφορά εργασία με μπλοκάκι, είτε εντελώς δική σου δουλειά, π.χ. μπογιατζής, τότε καλύτερα να μην το ξεκινήσεις.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, dpolal είπε

Αν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ κάτι σίγουρο για να ξεκινήσεις είτε αφορά εργασία με μπλοκάκι, είτε εντελώς δική σου δουλειά, π.χ. μπογιατζής, τότε καλύτερα να μην το ξεκινήσεις.

Ευχαριστώ. Ο βασικος λογος που θελω να ξεκινησω ειναι για να μην ειμαι ανασφαλιστος αλλα και για να συμπληρωσω τα ελαχιστα (15) χρονια ασφαλισης για την βασικη συνταξη. Απο κει και περα υπαρχει αντικειμενο να ασχοληθω, αλλα αυτη τη στιγμη ειναι δευτερευον, δηλαδη δεν αποσκοπω σε κερδος. Επισης, για τεκμηρια που ανεφερες, τα καλυπτω ολα με αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, archer100 είπε

Ευχαριστώ. Ο βασικος λογος που θελω να ξεκινησω ειναι για να μην ειμαι ανασφαλιστος αλλα και για να συμπληρωσω τα ελαχιστα (15) χρονια ασφαλισης για την βασικη συνταξη. Απο κει και περα υπαρχει αντικειμενο να ασχοληθω, αλλα αυτη τη στιγμη ειναι δευτερευον, δηλαδη δεν αποσκοπω σε κερδος. Επισης, για τεκμηρια που ανεφερες, τα καλυπτω ολα με αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη. 

Ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωτικός κάθε μήνα είτε έχεις εισόδημα, είτε όχι και άντε να πείς ότι είναι μόλις 136 ευρώ για τα πρώτα λίγα χρόνια, μετά γίνεται 220 αν δεν πάρει καμμιά αύθηση.

Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών δεν νομίζω να μπορεί να γίνεται συνέχεια σε κάθε δήλωση. Καλύτερα ρώτα λογιστή.

• Like 1
Δημοσ.

Όπως είπε ο CyberCr33p, η ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία είναι 240 περίπου νομίζω τον μήνα. Τα πρώτα χρόνια όντως είναι λιγότερο αλλά μετά ανεβαίνει. Επίσης αν δηλώνεις χαμηλά εισοδήματα αλλά έχεις τεκμήρια (αυτοκίνητο, σπίτι κλπ) φορολογείσαι βάση τεκμηρίων.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...