Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Κρίνω απο το 

Μα δεν ταυτίζομαι με αυτό το σκεπτικό. Εσύ συμφωνείς ότι ζωή = Δουλειά-ύπνος όπως γράφτηκε παραπάνω; Τότε καλώς όλοι κάθονται και παίρνουν επιδόματα. Για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στην οποία μεγάλωσα έχω γράψει και το θέμα έχει πάει αλλού.

Επεξ/σία από protoboard
  • Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλά τώρα το είδατε το πρόβλημα. Οι ελληνικές πόλεις είναι ίδιες και χειρότερες δομικά από βορειοαφρικανικές ή της μέσης ανατολής. Αυτό δεν είναι πόλη, ακανόνιστο τσιμέντο είναι. Έχουν 1-2 καλά σημεία τα δείχνουν στους τουρίστες και το 99% είναι τύπου φαβελες. Στο ελλαντα για έναν παράξενο λόγο αυτές οι 1-2 δουλειές που υπάρχουν είναι στις δύο μεγάλες πόλεις. Αν πας αλλού χωρίς περιουσία δεν θα βρεις δουλειά εύκολα, μόνο σε κάνα δημόσιο μπορείς να δουλέψεις σοβαρά στην επαρχία 

• Like 11
Δημοσ.
1 ώρα πριν, protoboard είπε

Εσύ συμφωνείς ότι ζωή = Δουλειά-ύπνος όπως γράφτηκε παραπάνω; Τότε καλώς όλοι κάθονται και παίρνουν επιδόματα.

Δεν θελω να σε σοκαρω αλλα βρεξει χιονισει 1/4 με 1/3 της ζωης σου ειναι ο υπνος. Τις καθημερινες, στην καλυτερη περιπτωση 8 ωρες θα ειναι δουλεια, δεν βαζω υπερωριες και τα πηγαινε ελα στη δουλεια που μπορουν ανετα να ειναι αλλες 2-3 ωρες. Αυτο συμβαινει σε ολο τον κοσμο, αυτη ειναι η ενηλικη ζωη.

Τα επιδοματα δεν στα χαριζουν φιλε μου, επιδομα ανεργιας δικαιουσαι μονο αν εχεις δουλεψει και ειναι για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα. Οποτε δεν υπαρχει διλλημα δουλεια η επιδοματα. Ο μονοδρομος ειναι δουλεια.

• Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, protoboard είπε

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει τεράστια ανεργία και φτώχια και το παρατηρείς παντού, αφού επάγεται στο πως ζουν οι Θεσσαλονικείς, πως ντύνονται αλλα και τις συμπεριφορές τους γενικότερα. Περπατάς και βλέπεις συμπολίτες σου να φτύνουν κάτω, όλοι είναι με τα μούτρα κάτω, μια κακομοιριά γενικότερα.

Δεν ξέρω που κυκλοφορείς, αλλά τουλάχιστον ανατολικά δεν ισχύει αυτό. Επίσης, και κέντρο δεν μπορώ να πω τα ίδια. Δυτικά ίσως. 

Το ντύσιμο με την ανεργία ξέρεις ότι δεν έχει καμία σχέση. Επίσης, για την ανεργία δυστυχώς φταίτε οι ίδιοι γιατί έχετε μαζευτεί όλοι σε 2 αστικά κέντρα. Επαρχία δεν υπάρχει ανεργία σε τέτοιο βαθμό. 

3 ώρες πριν, protoboard είπε

Τον χειμώνα και το καλοκαίρι ερημώνει απίστευτα, σε σημείο που τουλάχιστον σε εμένα δεν θυμίζει πόλη ενος εκατομμυρίου κατοίκων.

Και πάλι δεν ξέρω που κυκλοφορείς, αλλά τα μαγαζιά του κέντρο δεν είναι ούτε για χειμώνα, ούτε για καλοκαίρι. Μεν γιατί δεν έχουν μεγάλους χώρους μέσα τα περισσότερα, πέρα από κάποια παραλία και γύρω από Τσιμισκή, και δε επειδή έχει ζέστη. Τέτοια εποχή, θα βρεις γεμάτα τα Sanaa, les zazous, mistral/remvi, boheme, έργον κτλ. Ο κόσμος απλά κυκλοφορεί αλλού. Επίσης για ψώνια πολλοί επιλέγουν cosmos λόγω κλιματισμού. Καφέ εκεί, σινεμά κτλ. 

Δημοσ.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια μοναδική πόλη, συνδυάζει θέσεις εργασίας Πάτρας και κυκλοφοριακό Αθήνας.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή είστε στον κλάδο του ΙΤ οι περισσότεροι εδω μέσα μπορείτε να βγαλετε καποια άκρη απο το άρθρο που διάβασα σήμερα στο capital.gr Αφορά και τον νεαρό που ξεκίνησε την συζήτηση.

Νέα μεγάλη επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα: κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού στην Θεσσαλονίκη

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3645103/nea-megali-ependusi-tis-deutsche-telekom-stin-ellada-kentro-pliroforikis-kai-logismikou-stin-thessaloniki

Εαν διαβάσετε το άρθρο αναφέρει οτι το υπουργειου Μετανάστευσης και Ασύλου μεσολάβησε ώστε να πάρουν άδεια διαμονής οι ΙΤ experts που έφερε η εταιρία στην Θεσσαλονίκη. Παρακάτω αναφερει οτι ο CEO της εταιριας δειχνει εμπιστοσύνη στο επίπεδο και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. 

Επεξ/σία από geo9419
  • Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, geo9419 είπε

εμπιστοσύνη στο επίπεδο και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. 

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά ο CEO τα ίδια θα πει για κάθε χώρα που το προσφέρουν παραχωρήσεις και βρίσκει φτηνό ανθρώπινο δυναμικό με ελάχιστες νομικές προστασίες για τον εργαζόμενο (βλέπε επίσης τίποτα Μπανγκαλόρου κ.ο.κ).

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι μόνο με πολύ σοβαρά "δολώματα" (φτηνοί καταρτισμένοι και χαρισματικά από το Κράτος) θα επενδύσουν Ελλάδα, την χώρα της σοβιετικής-καφκικής γραφειοκρατίας και νοοτροπίας, θα έρθουν σοβαρές εταιρείες.

Δημοσ.

Έχω δουλέψει πολύ στην επαρχία και έχω ζήσει σε διάφορες πόλεις τα τελευταία χρόνια, παντού είναι τα ίδια. Αν πας καλοκαίρι Ιωάννινα θα χτυπάς ενέσεις, ενώ π.χ ο χειμώνας στη Ζάκυνθο απλά δεν περνάει. Μπαστουνόβλαχους θα βρεις και στην Εκάλη.

Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω όμως ως κριτήριο, για την επιλογή του που θα μείνεις είναι το εξής:

Καλό μέρος για να ζεις είναι εκείνο που μπορείς και τελικά φτιάχνεις κοινωνικές σχέσεις. Στο μέρος που δεν είσαι ξένος. Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν στην διασκέδαση, στα επαγγελματικά και σε μια σχέση κτλ. Θα σε κάνουν να νιώθεις άνθρωπος. Είναι ο τόπος εκείνος που γίνεσαι ένα μαζί του στο πέρασμα του χρόνου.

Και πρόσεχε σήμερα ένας τόπος είναι καλός, από κοινωνικής άποψης, και αύριο μπορεί να μην είναι γιατί φεύγουν όλοι οι γνωστοί σου (το έπαθα αυτό στα χρόνια της κρίσης στην Πάτρα).

People are strange when you are stranger που λέει και το άσμα.

• Like 10
  • Thanks 2
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Θεσσαλονίκη πληρώνει το τίμημα της συντήρησης. Εθνικισμός, θρησκοληψία, απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Πάντα έτσι ήταν, απλά με την οικονομική κρίση βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα. Μια πόλη που αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος γιατί την τρομάζει το μέλλον.

Επεξ/σία από random_dude
Δημοσ.
37 minutes ago, pallisi said:

People are strange when you are stranger που λέει και το άσμα.

People are strange when you're a stranger

• Like 1
Δημοσ.

Μιας και είμαι από επαρχία που σημαίνει καθαρός αέρας ηρεμία πράσινο όσες φορές έχω πάει Θεσσαλονίκη ή έχω μείνει δεν την παλεύω μια. Πολύ βρωμιά κέντρο Τσιμισκή και Αριστοτέλους είχε κόσμο που έκανε διακίνηση τσιγάρων ναρκωτικών μέσα στη μέση του δρόμου μέσα στο αστικό αν δεν κρατάς τα πράγματα σου μπροστά με το χέρι τα έχεις χάσει μόλις μπήκαμε ήρθαν 2 3 φαινόταν κουμασια βλέπω τον ένα από πισω έβλεπε τις τσέπες μου μόλις κατάλαβε ότι δεν είχα τίποτα πήγε πιο πίσω να κλέψει. Φασαρια από αμάξια φωνές καυσαέριο βρωμιά κόσμος που θέλει να σε φάει. Μακριά. 

• Like 3
Δημοσ.

Εγώ μεγάλωσα & ζω Αθήνα, Θεσσαλονίκη έχω περάσει μία φορά στο γαμήλιο ταξίδι πριν 7 χρόνια και μου άρεσε. Εξωτερικό δεν μου αρέσει τίποτα και δεν την παλεύω πουθενά όπου έχω πάει (Ευρώπη μόνο). Θα μπορούσα να μείνω μόνιμα Καλαμάτα αν η γυναίκα μου μπορούσε να δουλεύει remotely, αλλά δεν μπορεί. Εγώ δουλεύω remotely. Οικονομικό πρόβλημα δεν έχω αλλά ούτε και πλούσιος είμαι. Γενικά αν είσαι μάχιμος, τη δουλειά μην τη φοβάσαι, θα βγάλεις τα χρήματα που χρειάζεσαι για να ζεις καλά, δεν θα γίνεις πλούσιος αλλά ούτε και με 800 ευρώ το μήνα θα μείνεις για πάντα. Το δικό σου σπίτι δεν είναι λόγος να ριζώσεις κάπου και τέλειο μέρος δεν υπάρχει πουθενά.

Κατά τη γνώμη μου, πάντα στη ζωή, η ευτυχία έρχεται από τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και όχι από το μέρος που ζεις ούτε από το εισόδημα. Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, protoboard είπε

Έχω μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα και θα μεταβώ σε νησιωτική πόλη για το μεταπτυχιακό μου.

Δεδομένου ότι υπάρχει σπίτι εδώ, έχει βγει αρκετές φορές το ένστικτο του "βολέματος" που σίγουρα χαρακτηρίζει αρκετούς από εμάς τους Έλληνες, να βρω μια δουλειά εδώ και να περιοριστούν τα έξοδα. Αναγνωρίζω αρκετά θετικά όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλα και της Ελλάδας γενικά (πχ ήλιος, χαμηλή κίνηση, μικρές αποστάσεις ακόμα και για ποδαράτο, κάποιοι κλάδοι αρκετά φθηνότερα σε σχέση με το εξωτερικό (πχ κομμωτήρια, οδοντίατροι κτλ)), αλλά θεωρώ ότι τα αρνητικά της έχουν ήδη αρχίσει να με κουράζουν.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει τεράστια ανεργία και φτώχια και το παρατηρείς παντού, αφού επάγεται στο πως ζουν οι Θεσσαλονικείς, πως ντύνονται αλλα και τις συμπεριφορές τους γενικότερα. Περπατάς και βλέπεις συμπολίτες σου να φτύνουν κάτω, όλοι είναι με τα μούτρα κάτω, μια κακομοιριά γενικότερα. Το μόνο που βλέπω, ειδικά κέντρο, είναι καφετέριες δίπλα σε καφετέριες, προποτζίδικα και brunchάδικα. Η κίνηση, ειδικά από τους φοιτητές, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με πριν την πανδημία, λεοφωρείο δεν παίρνω καν προτιμώ να περπατάω από το χάλι του οασθ. Γείτονες να φωνάζουν απο μπαλκόνι σε μπαλκόνι λες και βρισκόμαστε σε τίποτα φαβέλες στο Σάο Πάολο,  κάγκουρες με μηχανάκια και σαξόραλα, γενικά μια αίσθηση χωριατιάς και βλαχιάς. Δρόμοι και σπίτια βρώμικα (η Νέα Παραλία και ο Λευκός Πύργος δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα αισθητικής της πόλης).

Δεν επικεντρώνομαι στο φαινόμενο της ακρίβειας καθώς ειναι πανελλήνιο (πανάκριβα ενοίκια, πανάκριβα κόστη για ψυχαγωγία-διασκέδαση).

Τον χειμώνα και το καλοκαίρι ερημώνει απίστευτα, σε σημείο που τουλάχιστον σε εμένα δεν θυμίζει πόλη ενος εκατομμυρίου κατοίκων. (παραπάνω πληθυσμό απο Στοκχόλμη!). Για το κομμάτι των εργασιακών προοπτικών της, φαντάζομαι γνωρίζει ολόκληρο το insomnia τι παίζει πάνω-κάτω. Οι σοβαρές εταιρείες ειναι μετρημένες στα δάχτυλα μισού χεριού και ούτε καν μέσα στη Θεσσαλονίκη (Τις 2-3 πολυεθνικές δεν τις θεωρώ καν σοβαρές αφού δίνουν 700 ευρώ μεικτά), κάτι που μου φαίνεται τουλάχιστον αστείο για τον πληθυσμό της. Όσοι γνωστοί μου δουλεύουν είναι ή σε κάτι έτοιμο από πίσω ή σε χαμαλοδουλειές και τους χαρτζιλικώνουν οι γονείς, με εξαίρεση μια φίλη που ξεκίνησε κιόλας industrial phd στη δουλειά. Δεν μου φαίνεται καθόλου ελκυστικό να βρω μια δουλειά εδώ, να τους λέω και παρακαλάω κιόλας που δεν είμαι άνεργος (γιατί ως γνωστόν "δεν σε κρατάει κάποιος με το ζόρι πασσά μου, όποτε θες φεύγεις") και να με χαρτζιλικώνουν κιόλας από τη σύνταξη.

Γενικά τώρα που πέρασε η παιδική-εφηβική και αυστηρά φοιτητική ηλικία (που δεν ήταν και έξαλλη αφού διάβαζα) βλέπω μια πόλη που ο αέρας της μου θυμίζει περισσότερο Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια) παρά Ευρώπη.

Να αγιάσει το στόμα σου. Δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που τα θέλουν μαύρα, από τις "μεγάλες" πολυεθνικές που πληρώνουν επιδόματα αντί για μισθούς, από τους βρώμικους δρόμους και το ανύπαρκτο μετρό, ή από τους βλαχομπαρόκ ρυθμούς και τον ανθυποβαλκάνιο μπολιτισμό. 

Επεξ/σία από b0netruper
  • Sad 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Εγω ανεκαθεν μισουσα τη ζεστη και τον καυτο ηλιο της Ελλαδας. Μετα απο πεντε χρονα Αγγλια μπορω να σου πω οτι μου λειπει αφανταστα ο ηλιος. Κοινως καμια φορα προσεχε τι ευχεσαι γιατι μπορει να το παθεις...

Σα να σε βρηκε καποιο μεγαλο κακο ειναι η κατακλειδα σου 😂

Για να παρεμενεις ομως εκει αντι για Ελλαδα, δε σημαινει οτι τα θετικα ειναι (πολυ) περισσοτερα απ' το θετικο της Ελλαδας που ειναι ο ηλιος;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...