protoboard Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Έχω μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα και θα μεταβώ σε νησιωτική πόλη για το μεταπτυχιακό μου. Δεδομένου ότι υπάρχει σπίτι εδώ, έχει βγει αρκετές φορές το ένστικτο του "βολέματος" που σίγουρα χαρακτηρίζει αρκετούς από εμάς τους Έλληνες, να βρω μια δουλειά εδώ και να περιοριστούν τα έξοδα. Αναγνωρίζω αρκετά θετικά όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλα και της Ελλάδας γενικά (πχ ήλιος, χαμηλή κίνηση, μικρές αποστάσεις ακόμα και για ποδαράτο, κάποιοι κλάδοι αρκετά φθηνότερα σε σχέση με το εξωτερικό (πχ κομμωτήρια, οδοντίατροι κτλ)), αλλά θεωρώ ότι τα αρνητικά της έχουν ήδη αρχίσει να με κουράζουν. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει τεράστια ανεργία και φτώχια και το παρατηρείς παντού, αφού επάγεται στο πως ζουν οι Θεσσαλονικείς, πως ντύνονται αλλα και τις συμπεριφορές τους γενικότερα. Περπατάς και βλέπεις συμπολίτες σου να φτύνουν κάτω, όλοι είναι με τα μούτρα κάτω, μια κακομοιριά γενικότερα. Το μόνο που βλέπω, ειδικά κέντρο, είναι καφετέριες δίπλα σε καφετέριες, προποτζίδικα και brunchάδικα. Η κίνηση, ειδικά από τους φοιτητές, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με πριν την πανδημία, λεοφωρείο δεν παίρνω καν προτιμώ να περπατάω από το χάλι του οασθ. Γείτονες να φωνάζουν απο μπαλκόνι σε μπαλκόνι λες και βρισκόμαστε σε τίποτα φαβέλες στο Σάο Πάολο, κάγκουρες με μηχανάκια και σαξόραλα, γενικά μια αίσθηση χωριατιάς και βλαχιάς. Δρόμοι και σπίτια βρώμικα (η Νέα Παραλία και ο Λευκός Πύργος δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα αισθητικής της πόλης). Δεν επικεντρώνομαι στο φαινόμενο της ακρίβειας καθώς ειναι πανελλήνιο (πανάκριβα ενοίκια, πανάκριβα κόστη για ψυχαγωγία-διασκέδαση). Τον χειμώνα και το καλοκαίρι ερημώνει απίστευτα, σε σημείο που τουλάχιστον σε εμένα δεν θυμίζει πόλη ενος εκατομμυρίου κατοίκων. (παραπάνω πληθυσμό απο Στοκχόλμη!). Για το κομμάτι των εργασιακών προοπτικών της, φαντάζομαι γνωρίζει ολόκληρο το insomnia τι παίζει πάνω-κάτω. Οι σοβαρές εταιρείες ειναι μετρημένες στα δάχτυλα μισού χεριού και ούτε καν μέσα στη Θεσσαλονίκη (Τις 2-3 πολυεθνικές δεν τις θεωρώ καν σοβαρές αφού δίνουν 700 ευρώ μεικτά), κάτι που μου φαίνεται τουλάχιστον αστείο για τον πληθυσμό της. Όσοι γνωστοί μου δουλεύουν είναι ή σε κάτι έτοιμο από πίσω ή σε χαμαλοδουλειές και τους χαρτζιλικώνουν οι γονείς, με εξαίρεση μια φίλη που ξεκίνησε κιόλας industrial phd στη δουλειά. Δεν μου φαίνεται καθόλου ελκυστικό να βρω μια δουλειά εδώ, να τους λέω και παρακαλάω κιόλας που δεν είμαι άνεργος (γιατί ως γνωστόν "δεν σε κρατάει κάποιος με το ζόρι πασσά μου, όποτε θες φεύγεις") και να με χαρτζιλικώνουν κιόλας από τη σύνταξη. Γενικά τώρα που πέρασε η παιδική-εφηβική και αυστηρά φοιτητική ηλικία (που δεν ήταν και έξαλλη αφού διάβαζα) βλέπω μια πόλη που ο αέρας της μου θυμίζει περισσότερο Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια) παρά Ευρώπη. Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2022 από protoboard 7 5
kimimaro_ Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δεν είμαι απο Θεσσαλονίκη αλλα θα εστιάσω σε κάποια πράγματα που αναφέρεις ως αρνητικά σε σχέση με το εξωτερικό μιας και είμαι έξω τα τελευταία χρόνια. 1.) Αν θεωρείς οτι ερημώνει απίστευτα η Θεσσαλονίκη καλύτερα να μην δεις καν τι γίνεται στην Β. Ευρώπη. Καθημερινές μεχρι τις 10 είναι όλοι στα σπίτια τους. Παρασκευή και Σάββατο είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση αλλα και εκεί το μπαρ στις 11:00 θα σου πει last round για ποτά και μιλάω για πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Αμστερνταμ. Αν θες να συνεχίσεις η μόνη επιλογή που έχεις είναι κλαμπ αν και ακόμη σε αυτά παίζει να ανοίξουν φώτα στις 3:00 και να σου πουν καληνύχτα. 2.) Για τα πανάκριβα ενοίκια που λες ετσι κι αλλιως δεν σε ενδιαφέρει γιατί έχεις σπίτι δικό σου. Υπολόγισε ότι έξω θα έχεις ναι μεν καλύτερο μισθό αλλά θα πληρώνεις και ενοίκιο. Και εντάξει overall στο οικονομικό θα είσαι καλύτερα αλλα σαν junior που φαντάζομαι ότι είσαι θα χρειαστείς να μοιράζεσαι σπίτι με άλλους (been there, done that και δεν ήταν και ότι καλύτερο). 3.) "Πανάκριβα κόστη για ψυχαγωγία και διασκέδαση" και αυτό μη το έχεις σίγουρο πως θα είναι καλύτερα στο εξωτερικό. Οκ οι μισθοί είναι προφανώς καλύτεροι έξω αλλα η Ελλάδα παραμένει αρκετά φθηνή στο ποτο/φαι. Τα άλλα που αναφέρεις πιστεύω και εγώ πως ισχύουν εκτός εξαιρέσεων (πχ αν είσαι ΙΤ δεν θα ξεκινήσεις με 700 μικτά). Αφού έχεις και θέμα με συμπεριφορές και την γενικότερη κουλτούρα θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το εξωτερικό σίγουρα και να δεις τι σου ταιριάζει. Ίσως έξω γουστάρεις φουλ και πεις εδώ είμαστε ίσως και να θες να γυρίσεις σε 2-5-10 χρόνια. Δεν βλέπω τον λόγο να μην το δοκιμάσεις. 4
protoboard Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, kimimaro_ είπε Δεν είμαι απο Θεσσαλονίκη αλλα θα εστιάσω σε κάποια πράγματα που αναφέρεις ως αρνητικά σε σχέση με το εξωτερικό μιας και είμαι έξω τα τελευταία χρόνια. 1.) Αν θεωρείς οτι ερημώνει απίστευτα η Θεσσαλονίκη καλύτερα να μην δεις καν τι γίνεται στην Β. Ευρώπη. Καθημερινές μεχρι τις 10 είναι όλοι στα σπίτια τους. Παρασκευή και Σάββατο είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση αλλα και εκεί το μπαρ στις 11:00 θα σου πει last round για ποτά και μιλάω για πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Αμστερνταμ. Αν θες να συνεχίσεις η μόνη επιλογή που έχεις είναι κλαμπ αν και ακόμη σε αυτά παίζει να ανοίξουν φώτα στις 3:00 και να σου πουν καληνύχτα. 2.) Για τα πανάκριβα ενοίκια που λες ετσι κι αλλιως δεν σε ενδιαφέρει γιατί έχεις σπίτι δικό σου. Υπολόγισε ότι έξω θα έχεις ναι μεν καλύτερο μισθό αλλά θα πληρώνεις και ενοίκιο. Και εντάξει overall στο οικονομικό θα είσαι καλύτερα αλλα σαν junior που φαντάζομαι ότι είσαι θα χρειαστείς να μοιράζεσαι σπίτι με άλλους (been there, done that και δεν ήταν και ότι καλύτερο). 3.) "Πανάκριβα κόστη για ψυχαγωγία και διασκέδαση" και αυτό μη το έχεις σίγουρο πως θα είναι καλύτερα στο εξωτερικό. Οκ οι μισθοί είναι προφανώς καλύτεροι έξω αλλα η Ελλάδα παραμένει αρκετά φθηνή στο ποτο/φαι. Τα άλλα που αναφέρεις πιστεύω και εγώ πως ισχύουν εκτός εξαιρέσεων (πχ αν είσαι ΙΤ δεν θα ξεκινήσεις με 700 μικτά). Αφού έχεις και θέμα με συμπεριφορές και την γενικότερη κουλτούρα θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το εξωτερικό σίγουρα και να δεις τι σου ταιριάζει. Ίσως έξω γουστάρεις φουλ και πεις εδώ είμαστε ίσως και να θες να γυρίσεις σε 2-5-10 χρόνια. Δεν βλέπω τον λόγο να μην το δοκιμάσεις. Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Αναφέρομαι κυρίως στην γενικότερη κινητικότητα, όχι τόσο την βραδινή. Άλλωστε δεν είμαι των κλάμπ (been there done that, τα θεωρώ πλέον χάσιμο χρόνου και χρημάτων). Λόγου χάρη Θεσσαλονίκη πρωί ή μεσημέρι ελάχιστος κόσμος στον κέντρο, ενώ θυμάμαι πριν την πανδημία ακόμα και 10 η ώρα το πρωί να στριμωχνομαι στο πεζοδρόμιο πηγαίνοντας στη σχολή από Εγνατία, ακόμα και Αριστοτέλους. Κόσμο στο κέντρο ανάλογο με αυτόν που θυμάμαι ήταν πέρσι την παραμονή Χριστουγέννων. Στο ΙΤ θα ασχοληθώ, το μαρτυρά άλλωστε προηγούμενο πόστ, αλλά τουλάχιστον Θεσσαλονίκη βλέπω παλιούς συμφοιτητές με μεταπτυχιακό με αστείους μισθούς. Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2022 από protoboard
Super Moderators Snoob Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Νομίζω, μετά το πέρασμά σου από την όποια νησιωτική πόλη για το μεταπτυχιακό σου, θα δεις με άλλο μάτι την "ερημιά" της Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα, κι αναλόγως του πτυχίου σου/συνολικότερου πακέτου τυπικών προσόντων, δεν σε εμποδίζει κάτι να δοκιμάσεις στο εξωτερικό. 7 1
protoboard Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μόλις τώρα, Snoob είπε Νομίζω, μετά το πέρασμά σου από την όποια νησιωτική πόλη για το μεταπτυχιακό σου, θα δεις με άλλο μάτι την "ερημιά" της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό θα συμφωνήσω 😄 Μάλλον η κίνηση προ-πανδημίας μοιάζει μακρινό όνειρο αλλά αυτο είναι άλλο κεφάλαιο.
The_Judas Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Σίγουρα είσαι από Θεσσαλονίκη; Το καλοκαίρι πάντα αδειάζει η πόλη. Το περασμένο ΣΚ όλοι είχαν φύγει για μπάνια. Οι φοιτητές επίσης μετά την εξεταστική αποχωρούν. Δεν είναι ότι άδειασε η πόλη πληθυσμιακά. Απλά όλοι σχεδόν οι Θεσσαλονικείς έχουν τα εξοχικά τους στη Χαλκιδική και καλοπερνάνε. Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2022 από The_Judas
filip123go Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Εγώ θα μιλήσω απλά για τις δουλειές. Στην προηγούμενη εταιρεία που ήμουν, ίδια εταιρεία, ίδια θέση, ίδιο team, τα παιδιά που ήταν από θεσσαλονίκη, έπαιρναν 15%-20% λιγότερα χρήματα (εγώ δούλευα στο branch της Αθήνας) ... Μπορεί απλά να ήταν σύμπτωση... Αλλά γενικώς το έχω ακούσει για πολλές μεγάλες εταιρείες. 1
protoboard Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, The_Judas είπε Σίγουρα είσαι από Θεσσαλονίκη; Το καλοκαίρι πάντα αδειάζει η πόλη. Το περασμένο ΣΚ όλοι είχαν φύγει για μπάνια. Οι φοιτητές επίσης μετά την εξεταστική αποχωρούν. Δεν είναι ότι άδειασε η πόλη πληθυσμιακά. Απλά όλοι σχεδόν οι Θεσσαλονικείς έχουν τα εξοχικά τους στη Χαλκιδική και καλοπερνάνε. Που διαφωνείς και προκύπτει το ερώτημά σου; Το ότι αδειάζει το καλοκαίρι το αναφέρω ως φαινόμενο και όχι ως αποτέλεσμα των σημείων των καιρών. Πόλη που αδειάζει το καλοκαίρι είναι εποχιακή πόλη, όπως το καρπούζι είναι εποχιακό φρούτο. Πάντως μια βόλτα ακόμα και μήνα Μάρτιο στις 12 το μεσημέρι στην Τσιμισκή με 1-2 άτομα απο 50 μέτρα δεν μαρτυρά πόλη ενός εκατομμυρίου, τουλάχιστον καμία σχέση με πριν την πανδημία. Ας εκφράσουν και Θεσσαλονικείς την άποψή τους. Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2022 από protoboard
LiquidTroll Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Αν σε εχει κουράσει η Θεσσαλονίκη, τότε μην έρθεις Αθήνα. Ειλικρινα, αν μπορούσα να δουλεύω 100% remotely, θα είχα ήδη μετακομίσει Καλαμάτα. Πιο ανθρώπινη πόλη, παρόλο που έχει ανεργία κλπ, οι άνθρωποι πιο χαλαροί ( απο Αθήνα σίγουρα) , πολύ πιο χαλαρή ζωή, βόλτες παραλία κλπ. Σήμερα κάνω 50 λεπτα με μια ώρα να πάω δουλειά. Για την κατάθλιψη των ανθρώπων μην το πιάσω καλύτερα. 9
protoboard Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μόλις τώρα, LiquidTroll είπε Αν σε εχει κουράσει η Θεσσαλονίκη, τότε μην έρθεις Αθήνα. Ειλικρινα, αν μπορούσα να δουλεύω 100% remotely, θα είχα ήδη μετακομίσει Καλαμάτα. Πιο ανθρώπινη πόλη, παρόλο που έχει ανεργία κλπ, οι άνθρωποι πιο χαλαροί ( απο Αθήνα σίγουρα) , πολύ πιο χαλαρή ζωή, βόλτες παραλία κλπ. Σήμερα κάνω 50 λεπτα με μια ώρα να πάω δουλειά. Για την κατάθλιψη των ανθρώπων μην το πιάσω καλύτερα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η επαρχία και τα νησιά και δεν αποτελούν μέρος επενδύσεων από σοβαρές εταιρείες. Ας πούμε το Νάυπλιο είναι πανέμορφο. Για την Αθήνα, τουλάχιστον όσες φορές κατέβηκα κάτω, είδα πολύ αυξημένους και αγχωτικούς ρυθμούς. Ο πατέρας μου πάντως μετανιώνει που δεν έμεινε Αθήνα. 1
The_Judas Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στο κέντρο μένω και δεν έχω δει ποτέ 1-2 άτομα στην Τσιμισκή 12 το μεσημέρι. Η πόλη αδειάζει όπως είπα τα ΣΚ κυρίως , γιατί οι πιο πολλοί είναι φραγκάτοι όχι επειδή είναι φτωχοί. Γκρινιάζουν για την φτώχια και την βενζίνη αλλά τρέχουν στις παραλίες. Πολύ σπάνια γνωρίζεις άνθρωπο χωρίς εξοχικό. Η εικόνα που παρουσιάζεις μου θυμίζει τις υπερβολές που βλέπω στην τηλεόραση, δηλαδή ότι το κέντρο έγινε φαβέλα με πυροβολισμούς και δολοφονίες και φοβάσαι να βγεις έξω, κάτι που δεν ισχύει ουτε μια στο εκατομμύριο. Τελευταία λόγω κορωνοιού αρκετοί έχουν κακομάθει στο καθισιό και έχει μειωθεί η κίνηση αλλά αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2022 από The_Judas 3
protoboard Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 1 λεπτό πριν, The_Judas είπε Στο κέντρο μένω και δεν έχω δει ποτέ 1-2 άτομα στην Τσιμισκή 12 το μεσημέρι. Η πόλη αδειάζει όπως είπα τα ΣΚ κυρίως , γιατί οι πιο πολλοί είναι φραγκάτοι όχι επειδή είναι φτωχοί. Πολύ σπάνια γνωρίζεις άνθρωπο χωρίς εξοχικό. Η εικόνα που παρουσιάζεις μου θυμίζει τις υπερβολές που βλέπω στην τηλεόραση, δηλαδή ότι το κέντρο έγινε φαβέλα με πυροβολισμούς και δολοφονίες και φοβάσαι να βγεις έξω, κάτι που δεν ισχύει ουτε μια στο εκατομμύριο. Δεν έγραψα ότι έγινε φαβέλα, αναφέρθηκα στην χωριατιά και γυφτιά που κυριαρχεί και παρομοίωσα το φαινόμενο να φωνάζει ο ένας στον άλλο από μπαλκόνι σε μπαλκόνι με υποανάπτυκτες χώρες.
MariaLog Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 κανουν οτι δε καταλαβαινουν τι εννοει ο TS ναι οπως σε ολη την χωρα, ετσι και στην θεσσαλονικη, ισχυει το " καθε χρονο και χειροτερα " και ο κοσμος γενικα εχει κουραστει, εχει τσιτωσει και ξεσπαει με το παραμικρο οικονομια χαλια, κυκλοφοριακο χαλια, υποδομες χαλια, διαθεση χαλια , εγκληματικοτητα κτλ 4 2
Ukforthemoment Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 12 λεπτά πριν, protoboard είπε Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η επαρχία και τα νησιά και δεν αποτελούν μέρος επενδύσεων από σοβαρές εταιρείες. Ας πούμε το Νάυπλιο είναι πανέμορφο. Για την Αθήνα, τουλάχιστον όσες φορές κατέβηκα κάτω, είδα πολύ αυξημένους και αγχωτικούς ρυθμούς. Ο πατέρας μου πάντως μετανιώνει που δεν έμεινε Αθήνα. Αλλο το τι βλέπει ο τουρίστας και άλλο το τι ζει ο μόνιμος κάτοικος. Πανεμορφο το Ναυπλιο αλλά όταν βγαίνουν τα ποντίκια και οι κατσαρίδες στον δρόμο κινδυνεύουν και οι γάτες.Ασε την βρώμα απο τα πυρηνεργοστάσια τον χειμώνα.Τον ίδιο χειμώνα που δεν κυκλοφορεί ψυχή όταν πέσει ο ήλιος. 1 2
Xvipes Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 46 minutes ago, LiquidTroll said: Αν σε εχει κουράσει η Θεσσαλονίκη, τότε μην έρθεις Αθήνα. Ειλικρινα, αν μπορούσα να δουλεύω 100% remotely, θα είχα ήδη μετακομίσει Καλαμάτα. Πιο ανθρώπινη πόλη, παρόλο που έχει ανεργία κλπ, οι άνθρωποι πιο χαλαροί ( απο Αθήνα σίγουρα) , πολύ πιο χαλαρή ζωή, βόλτες παραλία κλπ. Σήμερα κάνω 50 λεπτα με μια ώρα να πάω δουλειά. Για την κατάθλιψη των ανθρώπων μην το πιάσω καλύτερα. Εγώ πάλι θα έλεγα πως αν δουλεύεις remote τα προάστια της Αττικής είναι μια χαρά περιοχή για να μείνεις στην Ελλάδα. Όπως ο ίδιος είπες ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας είναι η αποστάσεις που όντας 100% remote δεν το έχεις. Για να μείνω και on topic θα πω πως έμεινα 3 χρόνια full remote στην Θεσσαλονίκη και δεν έβλεπα την ώρα να φύγω. Αρκετοί οι λόγοι αλλά ο βασικός ήταν πως η Θεσσαλονίκη δεν έχει προάστια με την έννοια που υπάρχει στην Αττική οπότε είναι σαν να είσαι στο κέντρο σχεδόν όπου και να μείνεις. Επεξ/σία 4 Ιουλίου 2022 από Xvipes 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις