Basilhs23___ Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, czarjuly είπε Για να γίνεις ραδιοερασιτέχνης ζητάνε την μάνα τους και τον πατέρα τους στις εξετάσεις....στο τέλος θα ερημώσουν κι αυτές οι συχνότητες, αν δεν έχουν ερημώσει ηδη Για να γίνεις ραδιοερασιτεχνης, ζητάνε κάποια βασικά και απαραίτητα πράγματα για την κατηγορία εισαγωγικου επιπέδου (διακριτικό SY). Αν θες για το επόμενο επίπεδο (διακριτικό SV), είναι αρκετά δυσκολότερο και συνήθως περνάνε άτομα με πραγματική εμπειρία. Εγώ μάλλον θα παραμείνω στο εισαγωγικό επίπεδο και δεν θα δώσω για το επόμενο. Τα πράγματα στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια είναι αρκετα χαλαρά, στο εξωτερικό είναι πολύ δυσκολότερα. Βλέποντας και εγώ τι γίνεται με τις επικοινωνίες στα βραχέα, καταλαβαίνω ότι πρέπει να είσαι γνώστης η να γνωρίσεις κανέναν παλιό μέσα από σύλλογο για να σε μυήσει στο όλο σύστημα. Από μόνος σου και έτσι στο άσχετο να αποκτήσεις πομποδέκτη να μιλάς, μάλλον ούτε θα καταφέρεις να λάβεις απάντηση και μάλλον περισσότερα προβλήματα στην κοινότητα θα προκαλέσεις πάρα θα προσφέρεις και γενικά δεν θα ευχαριστηθείς το χομπυ. Καλά για VHF/UHF δεν το συζητάμε, έχουν μετατραπεί σε καφενείο οι μπάντες αυτές. Οι ραδιοερασιτεχνες έχουν λιγοστεψει σε σχέση με 80-00s, προφανώς κινητά, ίντερνετ και άλλες τεχνολογίες κατάπιαν το χομπυ, οι ασύρματες επικοινωνίες είχαν μια μαγεία στο παρελθόν που τώρα δεν υπάρχει. 1
czarjuly Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Για να γίνεις ραδιοερασιτεχνης, ζητάνε κάποια βασικά και απαραίτητα πράγματα για την κατηγορία εισαγωγικου επιπέδου (διακριτικό SY). Αν θες για το επόμενο επίπεδο (διακριτικό SV), είναι αρκετά δυσκολότερο και συνήθως περνάνε άτομα με πραγματική εμπειρία. Εγώ μάλλον θα παραμείνω στο εισαγωγικό επίπεδο και δεν θα δώσω για το επόμενο. Τα πράγματα στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια είναι αρκετα χαλαρά, στο εξωτερικό είναι πολύ δυσκολότερα. Βλέποντας και εγώ τι γίνεται με τις επικοινωνίες στα βραχέα, καταλαβαίνω ότι πρέπει να είσαι γνώστης η να γνωρίσεις κανέναν παλιό μέσα από σύλλογο για να σε μυήσει στο όλο σύστημα. Από μόνος σου και έτσι στο άσχετο να αποκτήσεις πομποδέκτη να μιλάς, μάλλον ούτε θα καταφέρεις να λάβεις απάντηση και μάλλον περισσότερα προβλήματα στην κοινότητα θα προκαλέσεις πάρα θα προσφέρεις και γενικά δεν θα ευχαριστηθείς το χομπυ. Καλά για VHF/UHF δεν το συζητάμε, έχουν μετατραπεί σε καφενείο οι μπάντες αυτές. Οι ραδιοερασιτεχνες έχουν λιγοστεψει σε σχέση με 80-00s, προφανώς κινητά, ίντερνετ και άλλες τεχνολογίες κατάπιαν το χομπυ, οι ασύρματες επικοινωνίες είχαν μια μαγεία στο παρελθόν που τώρα δεν υπάρχει. Δε ξέρω εγώ και μια ματιά που έριξα στην εξεταστέα ύλη στην ένωση ραδιοερασιτεχνών ακόμα και για το εισαγωγικό επίπεδο μου φάνηκε παλουκι
Basilhs23___ Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, czarjuly είπε Δε ξέρω εγώ και μια ματιά που έριξα στην εξεταστέα ύλη στην ένωση ραδιοερασιτεχνών ακόμα και για το εισαγωγικό επίπεδο μου φάνηκε παλουκι Εγώ είχα ετοιμαστεί σε 2-3 μήνες το πολυννομίζω, πέρασα με 97% την εξέταση, κάποιος είχε φέρει και 100%. Τα ηλεκτρολόγικα/τεχνικά με αντιστάσεις υπολογισμούς κτλ τα ήξερα είδη λόγω σχολής, τα λειτουργικά και κάτι άλλα είναι που ήθελαν διάβασμα. Γενικά το εισαγωγικό επίπεδο περιλαμβάνει βασικά θέματα που άμα δεν μπορείς να τα μάθεις δεν θα τα πας καλά σε αυτό το χομπυ. Από εκείνες τις ερωτήσεις τις είχα μάθει όλες εκτός από κάτι συχνότητες στους ραδιοεπαναληπτες και κάτι δορυφορικά, το είχα αναφέρει τότε σε έναν που έδινε και αυτός και μου λέει ότι μπορεί να καψω τον ραδιοεπαναληπτη αν δεν ξέρω την συχνότητα θα φάω ξύλο κτλ....ε νταξ δεν θέλησα ποτέ να κάνω επικοινωνία μέσα από εκεί.
czarjuly Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 4 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Εγώ είχα ετοιμαστεί σε 2-3 μήνες το πολυννομίζω, πέρασα με 97% την εξέταση, κάποιος είχε φέρει και 100%. Τα ηλεκτρολόγικα/τεχνικά με αντιστάσεις υπολογισμούς κτλ τα ήξερα είδη λόγω σχολής, τα λειτουργικά και κάτι άλλα είναι που ήθελαν διάβασμα. Γενικά το εισαγωγικό επίπεδο περιλαμβάνει βασικά θέματα που άμα δεν μπορείς να τα μάθεις δεν θα τα πας καλά σε αυτό το χομπυ. Από εκείνες τις ερωτήσεις τις είχα μάθει όλες εκτός από κάτι συχνότητες στους ραδιοεπαναληπτες και κάτι δορυφορικά, το είχα αναφέρει τότε σε έναν που έδινε και αυτός και μου λέει ότι μπορεί να καψω τον ραδιοεπαναληπτη αν δεν ξέρω την συχνότητα θα φάω ξύλο κτλ....ε νταξ δεν θέλησα ποτέ να κάνω επικοινωνία μέσα από εκεί. ραδιοεπαναληπτη εννοεις το repeater ετσι;αν δε κανω λαθος αυτα τα μονα που χρειαζεται ειναι να βαλεις τον σωστο υποτονο για να ενεργοποιηθουν δε ξερω αν μπορεις να το καψεις ετσι.....🤔
Basilhs23___ Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 17 λεπτά πριν, czarjuly είπε ραδιοεπαναληπτη εννοεις το repeater ετσι;αν δε κανω λαθος αυτα τα μονα που χρειαζεται ειναι να βαλεις τον σωστο υποτονο για να ενεργοποιηθουν δε ξερω αν μπορεις να το καψεις ετσι.....🤔 Μάλλον ναι. Κάτι άλλο θέλω να πω για δορυφορική επικοινωνία από τα vhf, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς, μου λέει άμα κάνω λάθος εκεί θα κάψω το σύστημα.
Dynamics Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 εχει καποιος την συχνοτητα στα παρανομα? πρεπει να αλλαξαν προσφατα και δεν μπορω να τους ακουσω
czarjuly Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 8 ώρες πριν, Dynamics είπε εχει καποιος την συχνοτητα στα παρανομα? πρεπει να αλλαξαν προσφατα και δεν μπορω να τους ακουσω Όχι ,εδώ δεν μιλάμε για απαγορευμένες συχνότητες αλλά για νόμιμες συχνοτητες
Dynamics Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 5 ώρες πριν, czarjuly είπε Όχι ,εδώ δεν μιλάμε για απαγορευμένες συχνότητες αλλά για νόμιμες συχνοτητες Νόμιζα ότι οι παλιές παράνομες έγιναν πλέον νόμιμες γι'αυτό ρώτησα 🙄
czarjuly Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, Dynamics είπε Νόμιζα ότι οι παλιές παράνομες έγιναν πλέον νόμιμες γι'αυτό ρώτησα 🙄 Ok νόμιμα έγιναν 40 κανάλια στους 27mhz απλά να βοηθήσουμε να μείνει το θέμα ανοιχτό έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους χρήστες σε αυτό το ωραίο χομπυ
panosno1com Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2022 Οταν λετε παρανομα εννοειτε Κουλα μ ακους πολυ κωλοπαιδο ο Κυριακος φαση ??? :')
czarjuly Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Εδώ παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το χόμπυ.....https://rfnews.gr/τι-είναι-νόμιμο-και-τι-παράνομο-στα-cb/
dimitriskaragiannakis Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2022 Στις 2/7/2022 στις 11:42 ΠΜ, thanasisxask είπε Ελπίζω να γνωρίζεις τι κεραίες θέλουν οι κάθε συχνότητες και τι είναι ποιο εύχρηστο στο θέμα της φορητότητας. me cb crt one N ΜΙΛΑΩ με ολη την ευρωπη αν εχει διδοση και με home made antenna.. Στις 2/7/2022 στις 5:42 ΜΜ, Basilhs23___ είπε Τα CB ήταν ελεύθερα εδώ και κάτι χρόνια. Το PMR δεν ήθελε ποτέ άδεια. Αυτοκίνητα, ταξί κτλ έχουν κυρίως πομποδέκτες στα VHF/UHF όπου δεν απαιτείται μεγάλη κεραία. Τα CB εκπέμπουν στα βραχέα και απαιτούν μεγάλες κεραίες σε μήκος. Για την άδεια στα αμάξια, απλά να έχει μαζί του καθένας το τεύχος από το ΦΕΚ που λέει ότι δεν χρειάζεται άδεια, κατά προτίμηση να το προμηθευτεί από το εθνικό τυπογραφείο με την στρογγυλή σφραγίδα γιατί ορισμένοι αστυνομικοί νομίζουν ότι τους δείχνεις ψεύτικο εκτυπωμένο νόμο. Εδώ και πολύ καιρό ετοίμαζα σιγά σιγά μια κάθετη βραχεων από καλάμι ψαρέματος, σε λίγες μέρες θα την βγάλω στην ταράτσα για δοκιμές. εχω φτιαξει μια κεραια α[π αλουμινενια σωληνακια αγορασμενα απο φυτωριο, τα εχω ενωσει μα μεταλικα καλαμακια του καφε απο το jumbo , τνη εχω στερεωσει σε ενα σκουποξυλο και εχω βαλει και 3 radials.. μηκος κεραιας 2,60 cm και radials 2,75 cm.. στασιμα 1:1.... μιλαω με ολους και με εξωτερικο ,ευρωπη, αγγλια στις ωρες που εχει διαδοση...κοστος κεραιας ολα μαζι περιπου 10 ευρω..τα radials στις 45μοιρες περιπου..
Basilhs23___ Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, dimitriskaragiannakis είπε me cb crt one N ΜΙΛΑΩ με ολη την ευρωπη αν εχει διδοση και με home made antenna.. εχω φτιαξει μια κεραια α[π αλουμινενια σωληνακια αγορασμενα απο φυτωριο, τα εχω ενωσει μα μεταλικα καλαμακια του καφε απο το jumbo , τνη εχω στερεωσει σε ενα σκουποξυλο και εχω βαλει και 3 radials.. μηκος κεραιας 2,60 cm και radials 2,75 cm.. στασιμα 1:1.... μιλαω με ολους και με εξωτερικο ,ευρωπη, αγγλια στις ωρες που εχει διαδοση...κοστος κεραιας ολα μαζι περιπου 10 ευρω..τα radials στις 45μοιρες περιπου.. Εγώ έχω φτιάξει την κεραία εδώ και πολύ καιρό αλλα δεν την έβγαλα ακόμα στην ταράτσα για δοκιμή. Το καλάμι είναι 8 μέτρα περίπου και θα είναι πιασμένη σε βραχίονα από σωλήνες παλαιών ηλεκτρικών σκουπων που φτάνει τα 3μ. Το καλάμι το τύλιξα με χοντρό σύρμα 2.5αρι και το ένωσα με ένα κουτάκι unun το οποίο αφαίρεσα από παλιά κεραία end fed, όλο το θέμα είναι τι θα βλέπω στα στάσιμα κι αν θα με ακούει κανένας, γιατί με την παλιά end fed που δεν μπορούσα να την τοποθετήσω καλα δεν με άκουγε κανένας. Το κόστος ήταν και σε εμένα κανενα 10αρι δεδομένου ότι τα είχα όλα από πριν εκτός το σύρμα που το ξόδεψα όλο και ήταν 15 μέτρα περίπου. Οι ώρες που έχει διάδοση ποιες είναι; Κανεις δοκιμές να δεις αν ακούγεσαι η το βλέπεις από αλλού; Δεν είμαι ακόμα έμπειρος σε αυτά.
aromeo Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 Ας κάνω και εγώ μια ψιλοάσχετη ερώτηση μιας και έπεσα πάνω στο θέμα μήπως ξέρει κάποιος να με βοηθήσει. Έχω ένα Kenwood TH-F7 και ενώ μπορώ να ακούσω αεροπορικές συχνότητες (108MHz-137MHz), δεν μπορώ να μιλήσω. Παταώ το PTT και απλά κάνει ένα beep. Υποθέτω πως υπάρχει κάποιο κλείδωμα για λόγους ασφαλείας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο υπάρχει τρόπος να ξεκλειδωθεί; Ξεκαθαρίζω πως η χρήση είναι νόμιμη και το χρειάζομαι σαν backup σε περίπτωση radio failure στο αεροσκάφος.
nvel Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) για να βγεις airband χρειάζεσαι πομποδέκτη airband, αυτός που έχεις δεν είναι (ευτυχώς) Επεξ/σία 10 Νοεμβρίου 2022 από nvel 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα