Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το ''απαγορευμενο'' χομπυ επικοινωνιας πολλων απο εμας στην νιοτη μας πλεον εχει νομιμοποιηθει και καθενας μπορει να αποκτησει ελευθερα με σωστη χρηση εναν πομποδεκτη CB

Δεν το εχω δει να αναφερεται ξανα στο forum για αυτο ειπα να σας το αναφερω

Επισυναπτω το σχετικο ΦΕΚ....https://www.e-nomothesia.gr/kat-epikoinonies-telepikoinonies-telephonia/upourgike-apophase-oik-4253-128-ph-320-2017.html

• Like 6
  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, czarjuly είπε

Το ''απαγορευμενο'' χομπυ επικοινωνιας πολλων απο εμας στην νιοτη μας πλεον εχει νομιμοποιηθει και καθενας μπορει να αποκτησει ελευθερα με σωστη χρηση εναν πομποδεκτη CB

Δεν το εχω δει να αναφερεται ξανα στο forum για αυτο ειπα να σας το αναφερω

Επισυναπτω το σχετικο ΦΕΚ....https://www.e-nomothesia.gr/kat-epikoinonies-telepikoinonies-telephonia/upourgike-apophase-oik-4253-128-ph-320-2017.html

Πρόσθεσε και τους πομποδέκτες pmr. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, thanasisxask είπε

Πρόσθεσε και τους πομποδέκτες pmr. 

Τα pmr είναι σε άλλες συχνότητες uhf, και πολύ μικρότερης ισχύος 0.5 watt ενώ το cb είναι στα 4 watt και φτάνει το σήμα του σε απόσταση αρκετών χιλιομετρων

Δημοσ.
3 ώρες πριν, czarjuly είπε

Τα pmr είναι σε άλλες συχνότητες uhf, και πολύ μικρότερης ισχύος 0.5 watt ενώ το cb είναι στα 4 watt και φτάνει το σήμα του σε απόσταση αρκετών χιλιομετρων

Ελπίζω να γνωρίζεις τι κεραίες θέλουν οι κάθε συχνότητες και τι είναι ποιο εύχρηστο στο θέμα της φορητότητας. 

Δημοσ.

το θεμα ειναι εαν πεσεις σε αστυνομικο ελεγχο και σε τραβανε στο τμημα τι θα κανεις... αντε να αποδειξεις οτι δεν θελει αδεια. παντως με την ελευση της κινητης τηλεφωνιας αυτου του τυπου οι ασυρματες επικοινωνιες εχουν μηδενιστει για τους απλους πολιτες. υπαρχουν μονο για ειδικες κατηγοριες επαγγελματιων.

Δημοσ.

Τα CB ήταν ελεύθερα εδώ και κάτι χρόνια. 

Το PMR δεν ήθελε ποτέ άδεια. 

Αυτοκίνητα, ταξί κτλ έχουν κυρίως πομποδέκτες στα VHF/UHF όπου δεν απαιτείται μεγάλη κεραία. 

Τα CB εκπέμπουν στα βραχέα και απαιτούν μεγάλες κεραίες σε μήκος. 

Για την άδεια στα αμάξια, απλά να έχει μαζί του καθένας το τεύχος από το ΦΕΚ που λέει ότι δεν χρειάζεται άδεια, κατά προτίμηση να το προμηθευτεί από το εθνικό τυπογραφείο με την στρογγυλή σφραγίδα γιατί ορισμένοι αστυνομικοί νομίζουν ότι τους δείχνεις ψεύτικο εκτυπωμένο νόμο. 

Εδώ και πολύ καιρό ετοίμαζα σιγά σιγά μια κάθετη βραχεων από καλάμι ψαρέματος, σε λίγες μέρες θα την βγάλω στην ταράτσα για δοκιμές. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε

Τα CB ήταν ελεύθερα εδώ και κάτι χρόνια. 

Το PMR δεν ήθελε ποτέ άδεια. 

Αυτοκίνητα, ταξί κτλ έχουν κυρίως πομποδέκτες στα VHF/UHF όπου δεν απαιτείται μεγάλη κεραία. 

Τα CB εκπέμπουν στα βραχέα και απαιτούν μεγάλες κεραίες σε μήκος. 

Για την άδεια στα αμάξια, απλά να έχει μαζί του καθένας το τεύχος από το ΦΕΚ που λέει ότι δεν χρειάζεται άδεια, κατά προτίμηση να το προμηθευτεί από το εθνικό τυπογραφείο με την στρογγυλή σφραγίδα γιατί ορισμένοι αστυνομικοί νομίζουν ότι τους δείχνεις ψεύτικο εκτυπωμένο νόμο. 

Εδώ και πολύ καιρό ετοίμαζα σιγά σιγά μια κάθετη βραχεων από καλάμι ψαρέματος, σε λίγες μέρες θα την βγάλω στην ταράτσα για δοκιμές. 

Εδώ και πέντε χρόνια, από όταν ήταν το ΦΕΚ. 

Και με cb βγαίνεις από αυτοκίνητο με την κατάλληλη κεραία. 

Μεταλλικό είναι το καλάμι; στα πόσα μέτρα θα την κάνεις και με τι μηχάνημα θα βγεις στον αέρα; 

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, thanasisxask είπε

Εδώ και πέντε χρόνια, από όταν ήταν το ΦΕΚ. 

Και με cb βγαίνεις από αυτοκίνητο με την κατάλληλη κεραία. 

Μεταλλικό είναι το καλάμι; στα πόσα μέτρα θα την κάνεις και με τι μηχάνημα θα βγεις στον αέρα; 

Το καλάμι μοιάζει να είναι μεταλλικό αλλά τελικά μάλλον δεν είναι από ότι  είδα. Είναι περίπου 7 μέτρα και άλλα 3.5 μέτρα θα είναι η εστία του, οπότε η κορυφή του θα φτάνει τα 10 μέτρα χονδρικά, έχω στόχο για επικοινωνίες μέχρι τα 80m. Στην κεραία έχω βάλει ένα, unun 9:1, έφτιαξα ένα rf choke. Δεν θα το ανεβάζω μόνιμα επάνω, μόνο όταν δεν έχει βροχές η ανέμους. 

Ο πομποδέκτης που έχω είναι ένας ICOM IC 718. Τον πηρα πριν λίγα χρόνια και είχα μια and fed αλλά δεν κατάφερα να ακουστώ πουθενά με αυτή εκτός από το σπίτι μου, δεν μπορούσα να την τοποθετήσω σωστά και υπήρχαν περιορισμοί, οπότε τώρα ελπίζω να μην έχω τέτοια προβλήματα με την νέα κεραία. 

Την κάθετη την έχω τυλίξει με σπιραλ από σύρμα περιεληξης με διάμετρο 1.5mm, ξόδεψα περίπου 15 με 16 μέτρα σύρματος. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε

Το καλάμι μοιάζει να είναι μεταλλικό αλλά τελικά μάλλον δεν είναι από ότι  είδα. Είναι περίπου 7 μέτρα και άλλα 3.5 μέτρα θα είναι η εστία του, οπότε η κορυφή του θα φτάνει τα 10 μέτρα χονδρικά, έχω στόχο για επικοινωνίες μέχρι τα 80m. Στην κεραία έχω βάλει ένα, unun 9:1, έφτιαξα ένα rf choke. Δεν θα το ανεβάζω μόνιμα επάνω, μόνο όταν δεν έχει βροχές η ανέμους. 

Ο πομποδέκτης που έχω είναι ένας ICOM IC 718. Τον πηρα πριν λίγα χρόνια και είχα μια and fed αλλά δεν κατάφερα να ακουστώ πουθενά με αυτή εκτός από το σπίτι μου, δεν μπορούσα να την τοποθετήσω σωστά και υπήρχαν περιορισμοί, οπότε τώρα ελπίζω να μην έχω τέτοια προβλήματα με την νέα κεραία. 

Την κάθετη την έχω τυλίξει με σπιραλ από σύρμα περιεληξης με διάμετρο 1.5mm, ξόδεψα περίπου 15 με 16 μέτρα σύρματος. 

Γέφυρα στασιμων έχεις; αυτά που λες άμα είναι φτιαχτα από εσένα πρέπει να συντονιστούν, μέχρι και το καλώδιο πρέπει να είναι συντονισμένο.

Βέβαια έχουν περάσει και καμία 20αρια χρόνια από τότε που ασχολούμουν 😝

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, thanasisxask είπε

Γέφυρα στασιμων έχεις; αυτά που λες άμα είναι φτιαχτα από εσένα πρέπει να συντονιστούν, μέχρι και το καλώδιο πρέπει να είναι συντονισμένο.

Βέβαια έχουν περάσει και καμία 20αρια χρόνια από τότε που ασχολούμουν 😝

Φυσικά και έχω, μια γέφυρα της DAIWA, όπως και antenna tuner με το οποίο θα κάνω τον συντονισμό ανά μπάντα. 

Τον μετασχηματιστη unun δεν τον έφτιαξα εγώ, τον αφαίρεσα από την παλιά κεραία μαζί με το κουτί του και τον σύνδεσα στην καινούργια. Για το rf choke έχω κάποιες επιφυλάξεις, επειδή βαριόμουν να ψάχνω σωλήνα Pvc για να το περάσω σε σπείρες το τύλιξα χωρίς σωλήνα με σπείρες διαφορετικής διαμέτρου, ουσιαστικά πήρα την παλιά μου κάθοδο και έβαλα εκεί. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Like 1
Δημοσ.

Κάποτε πριν 15-17 χρονια ειχα με τον κολλητο μου ενα μαραφετι σαν walkie talkie και πιαναμε κοντινους ταριφες ! Τους καναμε χάζι μεχρι να αλλαξουν καναλι

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, panosno1com είπε

Κάποτε πριν 15-17 χρονια ειχα με τον κολλητο μου ενα μαραφετι σαν walkie talkie και πιαναμε κοντινους ταριφες ! Τους καναμε χάζι μεχρι να αλλαξουν καναλι

Εχεις είχατε ασύρματο vhf uhf κανονικά θέλει άδεια. Άμα γίνεται συστηματικά παρέμβαση στις συχνότητες τους και πέσει καταγγελία σε βρίσκουν, αλλά λογικά ποιος ασχολείται.... Άλλαξαν συχνότητες. 

• Thanks 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Εχεις είχατε ασύρματο vhf uhf κανονικά θέλει άδεια. Άμα γίνεται συστηματικά παρέμβαση στις συχνότητες τους και πέσει καταγγελία σε βρίσκουν, αλλά λογικά ποιος ασχολείται.... Άλλαξαν συχνότητες. 

Νομίζω το λέγαμε ρακαλάκι ? Δε θυμάμαι.. Λογικά αν ξέραμε συχνοτητες θα μπορουσαμε να ακούσουμε κ μιλησουμε και με σώματα ασφαλείας

Δημοσ.
11 ώρες πριν, panosno1com είπε

Νομίζω το λέγαμε ρακαλάκι ? Δε θυμάμαι.. Λογικά αν ξέραμε συχνοτητες θα μπορουσαμε να ακούσουμε κ μιλησουμε και με σώματα ασφαλείας

Ρσκαλακια, είναι το ίδιο με αυτό που είπα, έχουν μικρη ως μέση εμβέλεια. 

Όλες οι κρατικές υπηρεσίες έχουνε τις δικές τους συχνότητες. Κρυφές προφανώς. Κάποτε υπήρχε ένα αρχείο στο Web που κάποιος τις έγραφε όλες αλλά δεν το βρήκα ποτέ. Πάντως και να τους άκουγες, μην περιμένεις να μάθεις η να κερδίσεις κάτι, πιο καλή φάση έχουν κάτι χαβαλεδιαρικες συζητήσεις ραδιοερασιτεχνων στους 144-146. Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί και μιλάνε μεταξύ τους σαν να μιλούσαν από το κινητό. 

Δημοσ.

Για να γίνεις ραδιοερασιτέχνης ζητάνε την μάνα τους και τον πατέρα τους στις εξετάσεις....στο τέλος θα ερημώσουν κι αυτές οι συχνότητες, αν δεν έχουν ερημώσει ηδη

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...