clampro Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Πέτυχα ένα προτζεκτάκι που μου κίνησε την περιέργεια να το ερευνήσω και ένα από τα προαπαιτούμενά του είναι να φταχτεί μια πλακέτα για να κολληθούν εξαρτήματα πάνω της μετά. Γνωρίζω κινέζικες εταιρείες που προσφέρουν τέτοια υπηρεσία (πχ https://jlcpcb.com/ ), αλλά αναρωτιόμουν τι γίνεται με αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες. Ένα (πολύ) πρόχειρο Google Search μου έβγαλε κάποιες, αλλά πουθενά δεν είδα τιμές. Υπάρχει κανείς εδώ πέρα που να χρησιμοποίησε κάποια ελληνική εταιρεία και να είναι σε θέση να με διαφωτίσει ως προς το κόστος; ΥΓ: Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί εδώ και αρκετά χρόνια, έχω αποφασίσει ότι εφόσον είναι δυνατό, θα προτιμώ να ενισχύω την τοπική οικονομία πρώτα. ΥΓ2: Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κανείς, το πρότζεκτ που κοιτάω είναι αυτό εδώ: Μετατροπή πληκτρολογίου λάπτοπ σε USB.
_Biohazard_ Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Αφού έχεις βρει κάποιες που το κάνουν, γιατί δεν ρωτάς απευθείας τις εταιρείες για τιμές, ώστε να ξέρεις το κόστος "σήμερα"; Γιατί και κάποιος άλλος να σου πει, η τιμή κάλλιστα μπορεί να έχει αλλάξει από όταν το έκανε. Εκτός αν ευελπιστείς να βρεις κάποιον που έκανε κάτι τέτοιο (όχι και ότι πιο καθημερινό), σε αντίστοιχες διαστάσεις και πολυπλοκότητα και μάλιστα χτες ξέρω γω. Να ζητούσες πληροφορίες για να στοιχεία επικοινωνίας με τέτοιες εταιρίες, να το καταλάβω. Αλλά τιμές για εξειδικευμένα και όχι συνηθισμένα πρότζεκτ...δεν ξέρω τι επιτυχία και αξιοπιστία θα έχεις. 1
clampro Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Α, θα σου απαντήσω. Γιατί ουσιαστικά αυτό που θα μου πει κάποιος εδώ δεν είναι "τι ακριβώς θα μου κοστίσει σήμερα". Είναι το "εγώ χρησιμοποίησα την Χ εταιρεία, μου πήρε Ψ λεφτά και έμεινα ευχαριστημένος", ή "εγώ χρησιμοποίησα την Χ εταιρεία, μου ζήτησε Ψ λεφτά, αλλά δεν τους προτείνω". Για τον ίδιο λόγο που όταν ψάχνεις υδραυλικό/γιατρό/ελαιοχρωματιστή δεν πας απλά στο Google και αρχίζεις τα τηλέφωνα στην τύχη, ζητάς συστάσεις από φίλους και γνωστούς. Δεν ξέρω αν φάνηκε, αλλά δεν είμαι πολύ σχετικός με το σπορ. Επομένως μου είναι χρήσιμη η εμπειρία κάποιου άλλου, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Έχοντας - ελπίζω - κάποιες συστάσεις, φυσικά θα επικοινωνήσω για ένα updated κοστολόγιο.
_Biohazard_ Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Οκ, αν θες εντυπώσεις το ακούω....γιατί στο πρώτο σου μήνυμα γράφεις μόνο: "Υπάρχει κανείς εδώ πέρα που να χρησιμοποίησε κάποια ελληνική εταιρεία και να είναι σε θέση να με διαφωτίσει ως προς το κόστος;" Και πάλι όμως, εγώ θα έκανα πρώτα την έρευνα αγοράς μου από τις εταιρείες που θα είχα βρει, θα είχα μια εικόνα και μετά θα ρωτούσα....παιδιά έχω βρει αυτό, εκείνο, το άλλο, με την τάδε τιμή το καθένα...υπάρχει κάποια άποψη για κάποιο από αυτά ή κάποιο άλλο; Αλλά όπως βολεύεται ο καθένας. 1
clampro Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Η διαφορά μας είναι η κατανομή χρόνου. Εμένα μου φαίνεται πιο ανώδυνο να κάνω ένα post εδώ, να μαζέψω μερικές γνώμες και αν δω ότι αξίζει τον κόπο να κάνω παραπάνω έρευνα. Διαφορετικά την λύση την έχω. Πάω κατευθείαν Κινέζο και ξεμπερδεύω. Συν ότι ποστάροντας εδώ, έχω και μια ευκαιρία να ανταλλάξω και καμιά κουβέντα, όχι αμιγώς για το θέμα που ρωτάω, όπως κάνω τώρα με σένα και να περάσει πιο ευχάριστα η Παρασκευή μου. Δεν είναι ότι δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, είναι ότι προτιμώ να το κάνω έτσι γιατί μου είναι πιο ευχάριστο. Και για την ιστορία, δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει την έρευνα αντί για μένα γιατί βαριέμαι να γκουγκλάρω και να πάρω 2 τηλέφωνα ή να στείλω 2 mail. Κουβέντα ζήτησα. Ακόμα κι αν δεν απαντηθεί ποτέ η ερώτησή μου, κερδισμένος βγαίνω 1
Dantε Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Για 1-2 κομματια το κοστος ειναι αρκετα μεγαλο και σιγουρα ασυμφορο.Εκτος αν το κανεις για χομπι και εισαι διαθεσιμος να δωσεις ποσο. Μπορει να φτασει δηλαδη και 3ψηφιο ποσο. Για σχετικα απλη πλακετα 1-2 μου ειχαν ζητησει 60-70 ευρω πριν αρκετα χρονια. 1
clampro Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Wow, αυτό είναι όχι απλά ακριβο, απαράδεκτα ακριβό.
Dantε Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δεν υπαρχει περιπτωση να πετυχεις κινεζικες τιμες εδω. Βεβαια μπορει να εχει αλλαξει κατι τα τελευταια χρονια,αλλα αμφιβαλλω. Μονο επικοινωνια με καταστηματα θα σου λυσει την απορια. Προσωπικα την εφτιαξα μονος τη πλακετα στο τελος,αλλα ηταν απλη ,δεν απαιτουσε ιδιαιτερη ακριβεια και δεν ειχε smd παρα μονο κλασσικους πυκνωτες,αντιστασεις κτλ.
clampro Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Πλακέτα δεν έχω φτιάξει ποτέ μόνος μου, μέχρι perf board έχω φτάσει.
thanasis00 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Σε μικρή έρευνα που έκανα πριν λίγους μήνες, οι τιμές που έβλεπα ήταν λίγο εξωφρενικές εδώ. Παλιότερα στη σχολή μου (το τότε ΤΕΙ Πειραιά), είχαμε ένα εργαστήριο και τυπώναμε μόνοι μας πλακέτες δωρεάν, ωραίες εποχές... Τώρα το μόνο θέμα με τους κινέζους, είναι αν θα περάσουν και από τελωνείο. Κοιτούσα και από ευρωπαϊκές εταιρείες για τύπωμα, αλλά και εκεί οι τιμές ήταν εξωφρενικές...
vs_skg Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Αν θες τοπικα, μονο DIY. Πλακα χαλκου, χαρακτικο κλπ. Αποτελεσμα μέτριο, αν δεν ειναι εφαρμογη που εχει να κανει με σημα ηχου, ολα καλα. Επισης και οι κινεζικες εταιρείες που ειδες, προσεξε μην οι τιμες ειναι ανα τεμαχιο με ελάχιστη πχ τα 10/50/100 τεμαχια.
clampro Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 31 λεπτά πριν, thanasis00 είπε Σε μικρή έρευνα που έκανα πριν λίγους μήνες, οι τιμές που έβλεπα ήταν λίγο εξωφρενικές εδώ. Παλιότερα στη σχολή μου (το τότε ΤΕΙ Πειραιά), είχαμε ένα εργαστήριο και τυπώναμε μόνοι μας πλακέτες δωρεάν, ωραίες εποχές... Τώρα το μόνο θέμα με τους κινέζους, είναι αν θα περάσουν και από τελωνείο. Κοιτούσα και από ευρωπαϊκές εταιρείες για τύπωμα, αλλά και εκεί οι τιμές ήταν εξωφρενικές... Ε ρε γαμώτο, που ήταν αυτό το εργαστήριο και το έχασα εγώ; 20 λεπτά πριν, vs_skg είπε Αν θες τοπικα, μονο DIY. Πλακα χαλκου, χαρακτικο κλπ. Αποτελεσμα μέτριο, αν δεν ειναι εφαρμογη που εχει να κανει με σημα ηχου, ολα καλα. Επισης και οι κινεζικες εταιρείες που ειδες, προσεξε μην οι τιμες ειναι ανα τεμαχιο με ελάχιστη πχ τα 10/50/100 τεμαχια. Φαντάζεσαι να παραγγείλω κατά λάθος 100 τεμάχια και να μην ξέρω τι να τα κάνω μετά; Όχι δεν έχει να κάνει με ήχο, ουσιαστικά ένα interface είναι από ένα πληκτρολόγιο σε ένα μικροελεγκτή. Θεωρητικά, μπορεί να γίνει και σε perf board, εάν ο κονέκτορας για ribbon βγαίνει με ποδαράκια για να κολληθεί πάνω στο perf board (θα πρέπει να το ψάξω αυτό δεν έχω ιδέα). Είπα να εξετάσω όμως και την περίπτωση του τυπωμένου, μιας και υπάρχει έτοιμο σχέδιο και θα βγει όπως και να το κάνουμε πιο όμορφο.
vs_skg Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 32 λεπτά πριν, clampro είπε Ε ρε γαμώτο, που ήταν αυτό το εργαστήριο και το έχασα εγώ; Φαντάζεσαι να παραγγείλω κατά λάθος 100 τεμάχια και να μην ξέρω τι να τα κάνω μετά; Όχι δεν έχει να κάνει με ήχο, ουσιαστικά ένα interface είναι από ένα πληκτρολόγιο σε ένα μικροελεγκτή. Θεωρητικά, μπορεί να γίνει και σε perf board, εάν ο κονέκτορας για ribbon βγαίνει με ποδαράκια για να κολληθεί πάνω στο perf board (θα πρέπει να το ψάξω αυτό δεν έχω ιδέα). Είπα να εξετάσω όμως και την περίπτωση του τυπωμένου, μιας και υπάρχει έτοιμο σχέδιο και θα βγει όπως και να το κάνουμε πιο όμορφο. Αν εν τελει το κανεις μονος σου δεν θα ειναι ομορφο σιγουρα αφου α) θα πρεπει να κοψεις την πλακα χαλκου εσυ β) το πλατος των καλωδιων θα ειναι ανισο λογω της διαδικασιας (σιδερωμα -> μπανιο στο χαρακτικο) 1
NikosKallithea Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δεν θα ασχοληθεί καμια εταιρεία με μια πλακέτα.
Dantε Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2022 Δεν ειναι δυσκολο να φτιαξεις μονος σου πλακετα.Θελει λιγη προσοχη βεβαια με το χημικο αλλα οχι κατι τρελο.Αν πιανουν τα χερια σου δε θα εχεις θεμα. Βεβαια οπως ειπα,εαν χρειαζεται ακριβεια,τοτε αρκετα πιθανο να αποτυχει.Δεν εχω δει το κυκλωμα της πλακετας για αυτο το λεω. Το να το φτιαξεις μονος ειναι για χοντροκομμενες πλακετες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα