Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

πρόσφατα εμαθα οτι στα δικαστηρια παριστανται και ψηφιζουν απλοι πολιτες-ενορκοι, ξερει κανεις πως επιλεγονται;

Δημοσ.

Τυχαία  επιλέγονται (πιθανολογώ από συγκεκριμένα επαγγέλματα) και έρχεται κλήση με αστυνομικό στο σπίτι. Έρχεται ένα έγγραφο που σε καλούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1 βδομάδα, πληρωμένη άδεια από την δουλειά). Αφού πας εκεί επιλέγουν με κλήρωση ποιοι είναι οι τακτικοί ένορκοι και ποιοι οι αναπληρωματικοί. Όλοι παρακολουθούν την δίκη σε περίπτωση που λείψει κάποιος τακτικός να πάρει την θέση του κάποιος αναπληρωματικός 

• Thanks 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, marmagia είπε

Τυχαία  επιλέγονται (πιθανολογώ από συγκεκριμένα επαγγέλματα) και έρχεται κλήση με αστυνομικό στο σπίτι. Έρχεται ένα έγγραφο που σε καλούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1 βδομάδα, πληρωμένη άδεια από την δουλειά). Αφού πας εκεί επιλέγουν με κλήρωση ποιοι είναι οι τακτικοί ένορκοι και ποιοι οι αναπληρωματικοί. Όλοι παρακολουθούν την δίκη σε περίπτωση που λείψει κάποιος τακτικός να πάρει την θέση του κάποιος αναπληρωματικός 

Δεν νομιζω οτι το επαγγελμα παιζει ρολο( βεβαια δεν ξερω αν επιλεγουν πχ εναν γιατρο που εχει τυχον χειρουργεια κλπ).

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Τυχαία επιλέγονται, αστα είναι να μην σου τύχει μεγάλη ταλαιπωρία, μακριά. 

Εγω παντως απο παλια ηθελα εστω μια φορα να ειμαι ενορκος, οκ θελει χρονο και πηγαινελα  αλλα εστω για την εμπειρια.

Φυσικα ειναι δεν πας για τουρισμο ειναι πολυ σημαντικος ο ρολος γτ ενδεχομενως να διαμορφωσεις την ζωη καποιου με την αποφαση σου.

Δημοσ.
1 hour ago, Menelaos83 said:

Δεν νομιζω οτι το επαγγελμα παιζει ρολο( βεβαια δεν ξερω αν επιλεγουν πχ εναν γιατρο που εχει τυχον χειρουργεια κλπ).

Τυχαία επιλέγεται τυπικά αλλά όταν είχαν καλέσει τον πατέρα μου του είχαν πει ότι προς διευκόλυνση παίρνουν πχ λίστες μαζικά από μεγάλους Εργοδότες και επιλέγουν τυχαία. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά στην περίπτωση του είχε τύχει να είναι πολλοί από τους ενόρκους τραπεζικοί υπάλληλοι. 

Δημοσ.

Εγω πάντως ένορκος δεν θα πήγαινα, ειδικά σε δικές μεγάλων εγκληματιών, ναρκεμπορων κλπ γιατί ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι. Ειδικά σήμερα που το έγκλημα είναι σε άλλα επίπεδα 

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Εγω πάντως ένορκος δεν θα πήγαινα, ειδικά σε δικές μεγάλων εγκληματιών, ναρκεμπορων κλπ γιατί ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι. Ειδικά σήμερα που το έγκλημα είναι σε άλλα επίπεδα 

Α δικάζονται και αυτοί; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το μοναδικό κριτήριο που υπάρχει για την κλήρωση είναι το ηλικιακό εύρος. Θεωρητικά και τυπικά πάνω από τα 18. Πρακτικά τωρα, κανένας δικαστής δεν θα καλέσει άσχετους η άπειρους όχι ως προς τις νομικές γνώσεις αλλά προς την ζωη. Υπάρχουν τρία με τέσσερα στάδια μέσα από τα οποία επιλέγεται αρχικά ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων ένορκων και μετά από μια διαδικασία φιλτραρισματος από το δικαστικό συμβούλιο καταλήγουν σε 4 ατομα τα οποία είτε θα είναι ηλικιωμένοι είτε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπδλληλοι επιλέγονται κυρίως γιατί δικαιούνται αποζημίωσης ενώ οι ιδιωτικοί όχι. 

Δεν μπορείς να απουσιάσεις χωρίς λόγο από το δικαστήριο. Αν κληρωθείς ως ενορκος πάντως, υπεισερχεται ρίσκο σε διάφορα ζητήματα και ενδέχεται να μπλέξεις με μπελάδες. Δεν ξέρω τι είδους προστασία υπάρχει για τους ενορκους, ας πούμε να μην γίνονται γνωστά τα ονοματεπώνυμα τους στην υπεράσπιση και στον θυτη - κατηγορούμενο γιατί μετά μπορεί να υπάρξουν αντίποινα. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Τυχαία επιλέγονται, αστα είναι να μην σου τύχει μεγάλη ταλαιπωρία, μακριά. 

α ετσι...μαλιστα

2 ώρες πριν, txcellas είπε

Έχετε δει την ταινία 12 ενορκοι; Φοβερή ταινία!

οχι ουτε την ειχα ακουσει ποτε, να μια καλη ευκαιρια να την δω

• Like 1
Δημοσ.
4 hours ago, basilis_k6 said:

δημοσιοι υπαλληλοι συνηθως. αν βρειτε κανεναν ενορκο υρδαυλικο να μου γράψετε.

Μπορεί να πάει αλλά αυτό του είχαν πει και του πατέρα μου. Κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί κλπ 

δεν υπάρχει τυπικά περιορισμός αλλ στην πράξη είχαν πολλούς από αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...