Προς το περιεχόμενο

Πιθανό πρόβλημα με δίσκους σε NAS. Είναι φυσιολογικός ο θόρυβος;

zarzonis
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από greekfragma,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους.

Μιας και οι ανάγκες μου μεγάλωναν, πριν 1 χρόνο περίπου έκανα αναβάθμιση στο NAS μου και από το Synology DS215J με 2xWD Red 3TB πήγα σε ένα Synology DS920+ και 2xWD Red 8TB.

Με τον παλιό NAS και δίσκους, είχα συνηθίσει σε ένα επίπεδο θορύβου. Άκουγα τους δίσκους μόνο όταν χρησιμοποιούσα το NAS και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα. Τον υπόλοιπο χρόνο, ο NAS έμπαινε σε standby και ακουγόταν ελάχιστα και το καταλάβαινα μόνο αν υπήρχε απόλυτη ησυχία. Από την πρώτη στιγμή που αναβάθμισα όμως, ο θόρυβος έχει εκτοξευτεί. Δεν έχω δει ποτέ να μπαίνει σε standby ο NAS και οι δίσκοι είναι πολύ πιο θορυβώδεις από τους παλιούς. Έχω την εντύπωση ότι παίζει να είναι ελαττωματικοί και οι δύο. Τον έχω στο σαλόνι και είναι πολύ ενοχλητικό μιας και ακούγεται μόνιμα σαν κάτι να γρατσουνάει. Ειδικά το βράδυ. Πριν μερικούς μήνες, επιχείρησα να βγάλω έναν έναν τους δίσκους και να δω μήπως φταίει κάποιος συγκεκριμένα. Τον ίδιο θόρυβο παρατήρησα πάλι.

Παραθέτω και μια ηχογράφηση που έκανα με το κινητό πριν λίγο σε απόσταση 10 εκατοστών περίπου. Μπορεί κάποιος πιο έμπειρος να μου πει αν είναι φυσιολογικός αυτός ο θόρυβος; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

EDIT: Ξέχασα να αναφέρω ότι στο διαχειριστικό του Synology τους βγάζει και τους δύο ως healthy με 0 bad sectors.

Επεξ/σία από zarzonis
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

εμένα μου φαίνεται φυσιολογικό πάντως φίλε μου

σίγουρα δεν είμαι ειδικός επί του θέματος

πάντως από σκληρούς δίσκους WD που χρησιμοποιώ και συστήματα της Synology δεν έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο..

επίσης οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι έχω πάρα πολύ θόρυβο στο σπίτι και γενικά στον χώρο μου καθώς έχω αρκετές συσκευές NAS , υπολογιστές κτλ που δουλεύουν 24/7 άρα και να έχω ίδιο θόρυβο σε κάποιο NAS από κάποιον δίσκο είναι αδύνατο να τον ξεχωρίσω μέσα στον πανικό που γίνεται...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Μάλλον τότε ο παλιός NAS με τους δίσκους θα ήταν απλά πιο αθόρυβος. Μακάρι δηλαδή γιατί βαριέμαι πάρα πολύ να μπω στη διαδικασία να αλλάζω δίσκους και να μεταφέρω 5TB δεδομένα. Απλά πρέπει να βρω ίσως κάποια άλλη θέση να τον βάλω γιατί εκεί που είναι με ενοχλεί αρκετά από θόρυβο.

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τις ρυθμίσεις ενέργειας του Nas και να σεταρεις το πόσο συχνά παρκάρουν ή πέφτουν σε idle. Αν και στο ηχητικό δεν ακούγεται παρκάρισμα αλλά μόνιμη ανάγνωση δεδομένων. Μήπως έχεις κάποιο shared φάκελο που συγχρονίζει 24/7;

Αν του βγάλεις το lan το γρατσουνισμα σταματάει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, greekfragma είπε

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τις ρυθμίσεις ενέργειας του Nas και να σεταρεις το πόσο συχνά παρκάρουν ή πέφτουν σε idle. Αν και στο ηχητικό δεν ακούγεται παρκάρισμα αλλά μόνιμη ανάγνωση δεδομένων. Μήπως έχεις κάποιο shared φάκελο που συγχρονίζει 24/7;

Αν του βγάλεις το lan το γρατσουνισμα σταματάει;

Σε αυτόν κάνω ένα Time Machine backup του iMac αλλά αυτό δεν τρέχει συνέχεια. Τρέχει 3-4 φορές την ημέρα και μόνο όσο είναι ανοιχτός ο iMac. Οι ρυθμίσεις ενέργειας που έχω στο Synology φαίνονται στην παρακάτω εικόνα. Επίσης, έχω στημένο και Plex πάνω στο Synology με μεγάλη βιβλιοθήκη. Θα κάτσω να ψάξω τις ρυθμίσεις του μήπως κάποια ρύθμιση εκεί τρέχει συνέχεια και δεν αφήνει πρακτικά ποτέ να μπουν σε idle οι δίσκοι.

Θα δοκιμάσω και αυτό με το LAN για να δούμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το είχα σκεφτεί.

Screenshot 2022-06-28 at 9.27.31 PM.png

Επεξ/σία από zarzonis

• Λύση

Το Plex να ξέρεις οτι αν δε το σετάρεις κάνει συνεχόμενο updating στο library και θα μπορούσε να είναι ο υπεύθυνος. Αν βγάζοντας το LAN η ανάγνωση σταματάει τότε είναι ξεκάθαρα θέμα αποστολής λήψης δεδομένων και όχι ρύθμιση ενέργειας. Ειδικά αν έχεις και torrent client π.χ. που κάνεις seeding...

δε ξέρω επακριβώς τι έχεις μέσα στο NAS απλά σου δίνω ιδέες.

Και κάτι τελευταίο. Προφανώς απενεργοποιείς όπου δεις για statistical usage-send reports στη synology και παραπλήσια εκτός του smart monitoring.

γενικά κλείσε ότι υπηρεσία δε χρησιμοποιείς.

Ως τώρα βρήκα ανοιχτή μια ρύθμιση στο Plex που έλεγχε κάθε ώρα τη βιβλιοθήκη, ανοιχτό το Device Analytics από το Info Center του Synology και ανοιχτό και το Active Insight του Synology με δύο ρυθμίσεις εκ των οποίων η μία είναι για 24/7 monitoring service. Έχω και Transmission πάνω στο Synology για κανένα torrent αλλά συνήθως δεν έχω πάνω κάτι για seed. Πχ πριν που έκανα την ηχογράφηση, δεν είχα τίποτα πάνω. Για να δούμε τώρα μήπως βελτιωθεί η κατάσταση.

Από εχθές, φαίνεται να έστρωσε λίγο. Θέλω να το αφήσω λίγο ακόμη για να βγάλω τελικό συμπέρασμα. Προς το παρόν δεν ακούγεται μόνιμα ο θόρυβος όπως στην ηχογράφηση αλλά μπαίνει και σε idle. Πάντως, σας υπερευχαριστώ. Δε μου πήγαινε το μυαλό ότι κάποια ρύθμιση είναι πιθανόν να ευθύνεται, πέρα από τις ρυθμίσεις ενέργειας που τις είχα ήδη δει. Ειδικά το Active Insight που έλεγε για 24/7 monitoring, δε θυμάμαι να υπήρχε στο Synology DS215J.

• Like 1

Δες τις επόμενες μέρες και άμα λυθεί πάτα και το κουμπάκι solution στην απάντηση για να το δει στο τίτλο και ο επόμενος με αντίστοιχο θόρυβο :)

Καλησπέρα, το ότι δεν κοιμάται φταίνε τα services που τρέχουν (πχ. transmission). Όσον αφορά τον θόρυβο μου φαίνεται φυσιολογικός ειδικά εαν του έχεις φορέσει red pro nas δίσκους.

1 ώρα πριν, stelios.s είπε

Καλησπέρα, το ότι δεν κοιμάται φταίνε τα services που τρέχουν (πχ. transmission). Όσον αφορά τον θόρυβο μου φαίνεται φυσιολογικός ειδικά εαν του έχεις φορέσει red pro nas δίσκους.

Καλησπέρα. Το transmission πιστεύεις φταίει ακόμη και αν δεν κάνει τίποτα; Πχ τώρα ούτε κατεβάζει, ούτε κάνει seed. Επίσης, έχω τους σκέτους WD Red δίσκους. Όχι τους Pro.

18 ώρες πριν, zarzonis είπε

Καλησπέρα. Το transmission πιστεύεις φταίει ακόμη και αν δεν κάνει τίποτα; Πχ τώρα ούτε κατεβάζει, ούτε κάνει seed. Επίσης, έχω τους σκέτους WD Red δίσκους. Όχι τους Pro.

Καλημέρα, το 918 εχει να μου "κοιμηθεί" σχεδόν 3 χρόνια. Σε cases που ειχα ανοιξει στην Synology μου ειχαν πει οτι μπορεί να φταίει το quickconnect, το transmission, το plex, το NTP service ακόμα και τα checks για τα automatic updates. Όπως κατάλαβες, ουτε και αυτοί φαίνεται να είναι σίγουροι τι μπορει να ειναι από ολα. Στην αρχή με ενοχλούσε, στην συνέχεια όμως το πήρα απόφαση και πήγα με αυτο. Στην τελική οι Red δισκοι δεν ειναι για σταμάτα-ξεκίνα αλλά για συνεχή λειτουργία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...