Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απο μικρός ειχα τρελα με την γυμναστικη και παντα ηθελα να το κανω ως δουλεια μεχρι και σημερα να δουλευω σε γυμναστηριο (οχι personal trainer)... δηστυχως  δεν καταφερα να πιασω τα μορια στις πανελλήνιες για ΤΕΦΑΑ, οποτε θα ηθελα να ρωτησω αμα ξερει καποιος αν αξιζει να σπουδασω αυτην την ειδικοτητα στα ΙΕΚ και αν θα μπορω να δουλευω σε γυμναστηρια μετα?

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Νομιζω με ενα ΙΕΚ σε αυτην την ειδικοτητα μπορεις να δουλεψεις σε γυμναστηρια..τωρα δεν ειμαι 100% σιγουρος για αυτο, θα σου ελεγα να ρωτησεις καποιον γυμναστη που δουλευει στα  γυμναστηρια

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/6/2022 στις 6:39 ΜΜ, geobarek είπε

Απο μικρός ειχα τρελα με την γυμναστικη και παντα ηθελα να το κανω ως δουλεια μεχρι και σημερα να δουλευω σε γυμναστηριο (οχι personal trainer)... δηστυχως  δεν καταφερα να πιασω τα μορια στις πανελλήνιες για ΤΕΦΑΑ, οποτε θα ηθελα να ρωτησω αμα ξερει καποιος αν αξιζει να σπουδασω αυτην την ειδικοτητα στα ΙΕΚ και αν θα μπορω να δουλευω σε γυμναστηρια μετα?

Καταρχας η συγκεκριμενη ειδικοτητα απευθυνεται σε ατομα τα οποια θελουν να γινουν προπονητες καποιου αθληματος ομαδικου τυπου(πχ μπασκετ, βολει, ποδοσφαιρο). Οποιος ασχολειται με αυτα και θελει να μαθει ενα αθλημα σε παιδια ολων των ηλικιων μπορει με αυτο το χαρτι να γινει προπονητης οποιασδηποτε ομαδας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ κατηγοριας(πχ μεχρι Α' τοπικο μπασκετ, Α' τοπικο ποδοσφαιρο κλπ). Για επαγγελματικες ομαδες χρειαζεται το εκαστοτε διπλωμα που θετει σαν ορο η κατηγορια(πχ ποδοσφαιρο για να προπονησει καποιος στη Γ' εθνικη πρεπει να εχει UEFA B, για Β' εθνικη UEFA A και για Α' εθνικη και ευρωπη UEFA Pro). Για γυμναστηρια που λες, παρ'ολο που δεν ειναι το βασικο της ειδικοτητας, γινεται. Παντως να ξερεις πως δεν θα σε προτιμησουν για κανεναν λογο πανω απο καποιον που εχει τελειωσει ΤΕΦΑΑ και 10 φορες πιο "χτισμενος" να εισαι σωματικα. Για μενα η καλυτερη επιλογη -ειδικα αν εισαι μικρος σε ηλικια- ειναι να στρωσεις κωλο να διαβασεις και να περασεις ΤΕΦΑΑ. Ειναι μια ευκολη σχολη και σε 4 χρονια δουλευεις σε οποιοδηποτε χωρο εχει να κανει με αθλητισμο.. 

ΥΓ Το να στρωσεις κωλο δεν το λεω κακοπροαιρετα, το ιδιο εκανα και εγω την δευτερη φορα που εδωσα πανελληνιες. Το οτι η πρωτη απετυχε παταγωδως με εκανε να καταλαβω τι μαλακια εκανα γιατι δεν ηθελα να κατσω να διαβασω ενα 9μηνο..

Επεξ/σία από ekos2424
  • Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.
9 ώρες πριν, ekos2424 είπε

Για μενα η καλυτερη επιλογη -ειδικα αν εισαι μικρος σε ηλικια- ειναι να στρωσεις κωλο να διαβασεις και να περασεις ΤΕΦΑΑ. Ειναι μια ευκολη σχολη και σε 4 χρονια δουλευεις σε οποιοδηποτε χωρο εχει να κανει με αθλητισμο.. 

Υπάρχει ένας αστικός μύθος εδώ.

Στα ΤΕΦΑΑ διαλέγεις μια ειδικότητα, κοινώς το άθλημα που θες να εξειδικευθείς. Από εκεί βγαίνεις προπονητής Α' κατηγορίας για αυτό το άθλημα και θεωρητικά μπορείς να γίνεις μέχρι και προπονητής της εθνικής. Όμως σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα δεν είσαι καν προπονητής Γ' κατηγορίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν έχεις τελειώσει ειδικότητα ποδόσφαιρο στα ΤΕΦΑΑ, δεν μπορείς να προπονείς αθλητές σκάκι, motocross, μπάσκετ, σωματικής διάπλασης ή κολύμβησης. Θα μου πεις τι σημασία έχει.

Έχει μεγάλη σημασία για ένα σωματείο που είναι υποχρεωμένο να έχει αθλητική αναγνώριση στο άθλημα που δραστηριοποιείται. Για να έχει αθλητική αναγνώριση πρέπει να προσλάβει έναν προπονητή έστω Γ' κατηγορίας σε αυτό το άθλημα (πρόσληψη κανονικά με ΙΚΑ κλπ.). Οπότε σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν μητρώα προπονητών και σχολές προπονητών που διοργανώνονται από την Γ.Γ.Α. και την εκάστοτε ομοσπονδία του κάθε αθλήματος.

Αυτές οι σχολές είναι επίσημες από το κράτος και έχουν διάρκεια συνήθως έξι μήνες με έναν χρόνο, ανάλογα το άθλημα και την κατηγορία προπονητή που θες να γίνεις. Άρα για να γίνεις στο κάθε άθλημα Α' κατηγορίας, θα πρέπει να παρακολουθήσεις σχολή προπονητών Γ' κατηγορίας, έπειτα Β' κατηγορίας και τέλος Α' κατηγορίας για αυτό το άθλημα. Σε κάθε σχολή δίνεις εξετάσεις και πρέπει να περάσεις. Επίσης σε αναγκάζει να μάθεις πρώτες βοήθειες και βέβαια για να ασχοληθείς σαν προπονητής με ένα άθλημα πρέπει να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις όπως να έχεις δελτίο αθλητή στο άθλημα αυτό, να έχεις συμμετάσχει σε αγώνες και δεν ξέρω και τι άλλο. Επίσης νομίζω ότι η άδεια προπονητή χρειάζεται ανανέωση ανά κάποια χρόνια που δεν ξέρω τι διαδικασία έχει.

Οπότε και ΤΕΦΑΑ να έχεις τελειώσει, αν εγώ έχω σύλλογο τραμπολίνο και εσύ έχεις ειδικότητα ενόργανης από τα ΤΕΦΑΑ και πάλι δεν μπορώ να σε προσλάβω και να διατηρήσω την αθλητική μου αναγνώριση σαν σωματείο. Ακούγεται κάπως κουφό ειδικά για αυτά τα δύο παρεμφερή αθλήματα (τραμπολίνο και ενόργανη που ανήκουν και τα δύο στην ομοσπονδία της ΕΓΟ... και οι ενοργανίστες είναι απίστευτα καλοί στο τραμπολίνο) αλλά έτσι είναι. Αν θεωρείται άλλο άθλημα και δεν έχεις αυτή την ειδικότητα δεν μπορείς να δουλέψεις επίσημα σαν προπονητής, ακόμα και ΤΕΦΑΑ να έχεις τελειώσει. 

Οπότε ο φίλος ναι μεν έχει την επιλογή των ΤΕΦΑΑ, αλλά αν τον ενδιαφέρει το γυμναστήριο και έχει ασχοληθεί με τη "σωματική διάπλαση και φίτνες" (αυτό καταλαβαίνω είναι το άθλημα των personal trainers), τότε θα μπορούσε να κοιτάει για σχολές προπονητών Γ' κατηγορίας σε αυτό το άθλημα. Τα γυμναστήρια βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο τους ενδιαφέρει η αθλητική αναγνώριση και δεν ξέρω αν είναι υποχρεωμένοι να έχουν προπονητή έστω Γ' κατηγορίας γιατί είναι επιχειρήσεις. Μάλλον για αυτό και είναι το μόνο άθλημα που έχει ειδικότητα σε ιδιωτικά ΙΕΚ, αλλά άλλη κουβέντα.

Εδώ μπορείς να δεις όλους τους επίσημους προπονητές ανά άθλημα https://somateia.gga.gov.gr/proponites . Σε αυτό υπάρχουν όλα τα αθλήματα που είναι αναγνωρισμένα από την Γ.Γ.Α. και έχουν επίσημη ομοσπονδία στην Ελλάδα. Οπότε οι ομοσπονδίες αυτές διοργανώνουν και σχολές προπονητών και μπορείς να παρακολουθήσεις αν έχεις τις παραπάνω προϋποθέσεις. Εδώ μπορείς να δεις τις σχολές προπονητών που πρόκειται να τρέξουν ανά άθλημα το επόμενο διάστημα https://eservices.gga.gov.gr/case/sxoli-proponiton/perigrafi/ . Μπορείς να καλέσεις και την εκάστοτε ομοσπονδία για να ρωτήσεις πότε θα γίνει σχολή στο άθλημα που σε ενδιαφέρει αν δεν υπάρχει εδώ. Επίσης σχολές δε γίνονται κάθε χρόνο και για όλα τα αθλήματα. Αθλήματα με χαμηλή ζήτηση μπορεί να διοργανώνουν σχολή προπονητών οι ομοσπονδίες και μια φορά στα 5 χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον γιατί πολύς κόσμος δεν τα ξέρει τα παραπάνω, υπάρχουν ευκαιρίες στον αθλητισμό και όλοι λένε "ΤΕΦΑΑ". Στα ΤΕΦΑΑ έχει νόημα να πας αν θες να γίνεις προπονητής Α' κατηγορίας. Αν θες να προπονείς σε έναν συνοικιακό σύλλογο το άθλημα που αγαπάς, αρκεί και η κατηγορίας Γ' και τρως πολύ λιγότερο χρόνο. Επίσης όλοι πάνε σε ειδικότητες ποδόσφαιρο και μπάσκετ και έχουμε 1000+ προπονητές σε αυτά τα αθλήματα, ενώ άλλα αθλήματα που είναι ακόμα και ολυμπιακά, δεν έχουν ούτε 50-100 προπονητές σε όλη την Ελλάδα. Θα μου πεις έπρεπε οι ομοσπονδίες να το επικοινωνούν περισσότερο αυτό μπας και αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην Ελλάδα...

Σε λίγο καιρό θα γίνουν πιο αυστηρά τα πράγματα και όσα σωματεία δεν έχουν επίσημο προπονητή στο άθλημα τους με πρόσληψη κανονικά, θα πάψουν να έχουν αθλητική αναγνώριση (οπότε δε θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε αγώνες και ότι άλλο σημαίνει αυτό). Ακόμα είμαστε σε μια άτυπη περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2022 για να εναρμονιστούν τα σωματεία. Βέβαια προβλέπω ότι θα γίνουν τραγελαφικά σκηνικά καθώς πολλά, ακόμα και πολύ γνωστά αθλήματα, δεν έχουν καθόλου προπονητές... Οπότε εκεί μάλλον θα είναι πιο ελαστικοί.

Τα παραπάνω τα ξέρω κάπως "εμπειρικά". Μη σε πάρω στο λαιμό μου, ρώτα και αλλού, ρώτα την ομοσπονδία της σωματικής διάπλασης και φίτνες. Φυσικά ας με διορθώσει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα, γιατί και το κάθε άθλημα έχει τις ιδιαιτερότητες του.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Istoselidas είπε

Βέβαια προβλέπω ότι θα γίνουν τραγελαφικά σκηνικά καθώς πολλά, ακόμα και πολύ γνωστά αθλήματα, δεν έχουν καθόλου προπονητές...

Κάποια παραδείγματα από γνωστά αθλήματα χωρίς προπονητές;

  • Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, DrKo είπε

Κάποια παραδείγματα από γνωστά αθλήματα χωρίς προπονητές;

Εντάξει λάθος το χωρίς προπονητές, ήθελα να πω λίγους. Εδώ είναι τα μητρώα προπονητών https://somateia.gga.gov.gr/proponites . Κάποια παραδείγματα που βλέπω εγώ είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ (μόνο 4 προπονητές), μοτοκρος (μόνο ένας), σωματική διάπλαση (μόνο 39), τραμπολίνο (άθλημα ολυμπιακών αγώνων) μόνο 61. Αυτοί είναι για όλη την Ελλάδα. 

Επεξ/σία από Istoselidas
Δημοσ.

Νομίζω πως η ειδικότητα Προπονητής Αθλημάτων στα ΙΕΚ καταργήθηκε μετά απο συνεχείς πιέσεις του σωματείου των ΤΕΦΑ.

  • Thanks 1
Δημοσ.

πλεον για να εργαστεις σε σωματειο (αναγνωρισμενο απο ΓΓΑ) θα πρεπει να εχεις ειτε διπλωμα απο σχολη ΓΓΑ ειτε απο ΤΕΦΑΑ. Αυτη η αλλαγη εχει τα τελευταια χρονια. Αντι για ΙΕΚ σου προτεινω να βρεις ενα αθλημα που σου αρεσει και να ρωτησεις την ομοσπονδια καθε ποτε εχουν σχολη προπονητων. Συνηθως πρεπει να εισαι και αθλητης (με δελτιο) στο αθλημα αλλα καλυτερα να ρωτησεις την ομοσπονδια. Διαφορετικα με "πτυχιο" απο ΙΕΚ μονο σαν επιτήρηση σε οργανα σε ιδιωτικα γυμναστηριο ή περσοναλ

  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...