Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ώρες ώρες σκέφτομαι ότι τα θέλω και τα παθαίνω.

Το PC της πεθεράς μου (Asus X470 Pro, 2X8gb Corsair με Samsung chips) και έναν 3400G έπαιζε μια χαρά αλλά ήταν 12 bios update πίσω. Με βάση αυτή την σελίδα:

https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-X470-PRO/HelpDesk_BIOS/

Είχε το BIOS 5603, (10/08/2020). Του έβαλα το 6042 (12/05/2022) με την λογική να είμαι έτοιμος αν θέλω στο μέλλον να βάλω επάνω κάποιον καλύτερο Ryzen και τώρα αν διαλέξω DOCP profile μέσα από το bios κάνει restart και λέει ότι τα settings που διάλεξα δεν ήταν επιτυχής και ότι να μπω bios να τα ξαναρυθμίσω. Υπόψιν δεν άλλαξε τίποτε στο setup, φόρτωσα bios defaults, κλπ, έκανα τα προβλεπόμενα. Οι μνήμες είναι αυτές εδώ: https://www.skroutz.gr/s/15274148/Corsair-Vengeance-RGB-Pro-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-CMW16GX4M2C3200C16W.html

Ακόμα και χειροκίνητα να βάλω τα timings και τα volt (1.35) πάλι δεν παίρνει τις ρυθμίσεις.

Έχει να προτείνει κάποιος κάποια λύση; Γενικώς τα 470 chipset σε συνδιασμό με τους Zen 2 δεν είναι ότι καλύτερο αν κρίνω και από το άλλο σύστημα που έχω, κάνουν πολλά νερά. Μου θυμίζουν εποχές DFI Lanparty και ατελείωτα βράδια να προσπαθώ να κάνω τις μνήμες να τρέξουν όπως πρέπει!

Δημοσ.

Βρήκες κάποια λύση; Υποτίθεται κάθε bios update περιλαμβάνει τα προηγούμενα + βελτιώνει κάποια πράγματα. Δε ξέρω αν μπορείς να κάνεις roll back, η μόνη μου σκέψη είναι αν με το συγκεκριμένο bios (τελευταία έκδοση) που εβαλες θα  δουλευουν όλα σωστά όταν εγκατασταθεί κάποιος zen3.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 26/6/2022 στις 2:35 ΜΜ, PadPoet είπε

Το PC της πεθεράς μου (Asus X470 Pro, 2X8gb Corsair με Samsung chips) και έναν 3400G έπαιζε μια χαρά αλλά ήταν 12 bios update πίσω. Με βάση αυτή την σελίδα:

https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-X470-PRO/HelpDesk_BIOS/

Είχε το BIOS 5603, (10/08/2020). Του έβαλα το 6042 (12/05/2022) με την λογική να είμαι έτοιμος αν θέλω στο μέλλον να βάλω επάνω κάποιον καλύτερο Ryzen και τώρα αν διαλέξω DOCP profile μέσα από το bios κάνει restart και λέει ότι τα settings που διάλεξα δεν ήταν επιτυχής και ότι να μπω bios να τα ξαναρυθμίσω. Υπόψιν δεν άλλαξε τίποτε στο setup, φόρτωσα bios defaults, κλπ, έκανα τα προβλεπόμενα. Οι μνήμες είναι αυτές εδώ: https://www.skroutz.gr/s/15274148/Corsair-Vengeance-RGB-Pro-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-CMW16GX4M2C3200C16W.html

Ακόμα και χειροκίνητα να βάλω τα timings και τα volt (1.35) πάλι δεν παίρνει τις ρυθμίσεις.

Έχει να προτείνει κάποιος κάποια λύση; Γενικώς τα 470 chipset σε συνδιασμό με τους Zen 2 δεν είναι ότι καλύτερο αν κρίνω και από το άλλο σύστημα που έχω, κάνουν πολλά νερά. Μου θυμίζουν εποχές DFI Lanparty και ατελείωτα βράδια να προσπαθώ να κάνω τις μνήμες να τρέξουν όπως πρέπει!

Gamer είναι η πεθερά σου; :P 

μετά το reset του bios πείραξες τίποτα στον επεξεργαστή; έστω να clickάρεις σε τίποτα auto tune/oc κτλ ? 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Gamer είναι η πεθερά σου; :P 

μετά το reset του bios πείραξες τίποτα στον επεξεργαστή; έστω να clickάρεις σε τίποτα auto tune/oc κτλ ? 

Είναι, ναι! Απολύτως τίποτα, απλά είδα ότι είχανε μπει σε default (2133mhz) οι μνήμες και μπήκαν να βάλω το XMP profile. Αυτό είχα κάνει και την πρώτη φορά και ήταν βράχος. Τι να πω...

Δημοσ.

Δοκίμασε αν θες να ξαναφλασάρεις το ίδιο bios, μπας και... Εγώ έχω μείνει στο 6024 και είμαι μια χαρά. Θα αποφύγω να βάλω το 6042 διότι έχω διαβάσει παραπονάκια στο reddit και τώρα αυτό...

• Like 1
Δημοσ.

μπορείς να κάνεις revert σε προηγούμενη έκδοση;

στα slots Α2-Β2 τις έχεις, σωστά;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ θα δοκίμαζα να βάλω safe presets από το εργαλείο του 1usmus. Δεν πάμε για το maximum, αλλά τουλάχιστον να πιάσει 3200 και ας είναι πιο χαλαρά κάποια timings.

Πρώτα Thaiphoon Burner και read memory για να σου βγάλει τι τσιπάκι έχουν οι μνήμες σου, rank κλπ.

Μετά DRAM Calculator, βάζεις τα στοιχεία των μνημών σου και τον επεξεργαστή σου (ο 3400g παρά το 3 στο όνομα είναι Zen+, όχι Zen2), safe presets για ταχύτητα 3200 mhz και περνάς τις ρυθμίσεις που θα σου βγάλει στο bios.

Τουλάχιστον έτσι γινόταν τον παλιό καιρό (2020) που έφτιαξα το pc μου και ήθελα να πειράξω τις ram.

Επεξ/σία από raul7
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 26/6/2022 στις 2:35 ΜΜ, PadPoet είπε

Στις 29/6/2022 στις 2:20 ΜΜ, chrisde είπε

Δοκίμασε αν θες να ξαναφλασάρεις το ίδιο bios, μπας και... Εγώ έχω μείνει στο 6024 και είμαι μια χαρά. Θα αποφύγω να βάλω το 6042 διότι έχω διαβάσει παραπονάκια στο reddit και τώρα αυτό...

Για να μην ανοίγω νέο θέμα είμαι με την ίδια μητρική και μνήμες δηλαδή Asus prime X470 pro και CORSAIR Vengeance rgb pro 3200 2x8GB

Πρόκειται να αλλάξω τον cpu 2600x με τον 5700x. Ποιο bios μου προτεινετε να περασω; Το τελευταίο 6042 με agesa 1207 η το προηγούμενο 6024; 

Φίλε Padpoet βρήκες κάποια λύση τελικά με το θέμα αυτό ότι έφταιγε;

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

@Ronnie1985Όχι δεν βρήκα αλλά δεν με καίει μιας και θα τις αλλάξω το CPU σε κάτι του στυλ 5600Χ και θα τις βάλω και 2Χ16gb (32gb σύνολο) και κάτι μου λέει ότι όλα καλώς θα πάνε. Γενικά από τα λίγα που έχω διαβάσει οι 5ΧΧΧ επεξεργαστές δεν είναι τόσο "δύσκολοι" με τις μνήμες, καλά θα είσαι λογικά.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, PadPoet είπε

@Ronnie1985Όχι δεν βρήκα αλλά δεν με καίει μιας και θα τις αλλάξω το CPU σε κάτι του στυλ 5600Χ και θα τις βάλω και 2Χ16gb (32gb σύνολο) και κάτι μου λέει ότι όλα καλώς θα πάνε. Γενικά από τα λίγα που έχω διαβάσει οι 5ΧΧΧ επεξεργαστές δεν είναι τόσο "δύσκολοι" με τις μνήμες, καλά θα είσαι λογικά.

Έβαλα το τελευταίο τελικά (6042), και τρέχουν όλα απροβληματιστα, είμαι ακόμα με τον 2600x και το DOCP enabled χωρις κανένα θέμα.

Πώς και 2x16 σκέφτεσαι και όχι 4x8 ?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Ronnie1985 είπε

Έβαλα το τελευταίο τελικά (6042), και τρέχουν όλα απροβληματιστα, είμαι ακόμα με τον 2600x και το DOCP enabled χωρις κανένα θέμα.

Πώς και 2x16 σκέφτεσαι και όχι 4x8 ?

Με δύο ντιμάκια έχεις λιγότερο stress στον controller. Αν σου έκατσε καλά, όλα οκ :)

Δημοσ.
7 ώρες πριν, PadPoet είπε

Με δύο ντιμάκια έχεις λιγότερο stress στον controller. Αν σου έκατσε καλά, όλα οκ :)

Στο qlv της μητρικής υποστηρίζει και 4 dimm πάντως και σε ταχύτητες ακόμα και 4000 (ίσως κ παραπάνω) δε θυμάμαι ακριβώς είχα μπει να κοιτάξω πριν καιρό, στη σειρά 5000 επεξεργαστών αναφερόμενη. Σκέφτομαι για 4x8 λόγω καλύτερων επιδόσεων που έχω δει σε σχετικά τεστ στο youtube , αλλά και εμφάνισης λόγω rgb. Αλλά με νέες σε σκέψεις με αυτό το stress που αναφέρεις. Μόνο με ενεργοποίηση DOCP ασχολούμαι πάντως, όχι κάτι παραπάνω. Και αν καταλήξω σε 4x8 θα δοκίμαζα σε 3600 ταχύτητα, αφού κάνω που κάνω τη κίνηση.

Δημοσ.
Στις 18/11/2022 στις 7:21 ΠΜ, Ronnie1985 είπε

Στο qlv της μητρικής υποστηρίζει και 4 dimm πάντως και σε ταχύτητες ακόμα και 4000 (ίσως κ παραπάνω) δε θυμάμαι ακριβώς είχα μπει να κοιτάξω πριν καιρό, στη σειρά 5000 επεξεργαστών αναφερόμενη. Σκέφτομαι για 4x8 λόγω καλύτερων επιδόσεων που έχω δει σε σχετικά τεστ στο youtube , αλλά και εμφάνισης λόγω rgb. Αλλά με νέες σε σκέψεις με αυτό το stress που αναφέρεις. Μόνο με ενεργοποίηση DOCP ασχολούμαι πάντως, όχι κάτι παραπάνω. Και αν καταλήξω σε 4x8 θα δοκίμαζα σε 3600 ταχύτητα, αφού κάνω που κάνω τη κίνηση.

Θεωρητικα σε 2 x 16 θα μπορεσεις  ευκολοτερα να κανεις oc στη ram και ετσι θα εχεις καλυτερες επιδοσεις . Υπο συνθηκες σε 4 x 8 μπορει να μη πιασεις ουτε το xmp . Αν κ υποθετω οτι αφου στο qlv εχει τις δικιες σου ραμ 4x 8 εισαι οκ .

Παντως που το ειδες στο youtube οτι 4x8 θα ειναι πιο γρηγορο ? Αφου οι μητρικες ειναι dual channel ! Μηπως ειχαν κανεναν intel xeon / amd επαγγελματικο cpu με quad channel μητρικη ?  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, nickk0kkav είπε

Θεωρητικα σε 2 x 16 θα μπορεσεις  ευκολοτερα να κανεις oc στη ram και ετσι θα εχεις καλυτερες επιδοσεις . Υπο συνθηκες σε 4 x 8 μπορει να μη πιασεις ουτε το xmp . Αν κ υποθετω οτι αφου στο qlv εχει τις δικιες σου ραμ 4x 8 εισαι οκ .

Παντως που το ειδες στο youtube οτι 4x8 θα ειναι πιο γρηγορο ? Αφου οι μητρικες ειναι dual channel ! Μηπως ειχαν κανεναν intel xeon / amd επαγγελματικο cpu με quad channel μητρικη ?  

Σε διάφορα βιντεάκια στο youtube που συγκρινουν σε games το 2x16 vs 4x8  σε RAM, 2-3 βίντεο που είδα στη τύχη και στα τρία, το 4x8 dimms έβγαζε λίγο περισσότερα fps. 

Ένα παράδειγμα εδώ 

Αλλα αν έχω περισσότερες πιθανότητες για να πιάσω το DOCP 3600 ταχύτητα με 2x16 θα κοιτάξω κατά κει μάλλον... 

Επεξ/σία από Ronnie1985

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...