efkola Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Καλησπέρα! Ψάχνω εδώ και μήνες για αγορά μονοκατοικίας σε πόλη της περιφέρειας και έχω βρει ένα ακίνητο του 1983 που μ'ενδιαφερει το οποίο όμως δεν έχει μπροστά του κοινοτικό δρόμο... ουσιαστικά είναι ξένη ιδιοκτησία και η πρόσβαση γίνεται με δουλεία διόδου. Μιλάμε για 40-50 μέτρα περίπου. Μάλιστα ο δρόμος(σ'αυτά τα 40-50 μέτρα) είναι αρκετά φθαρμένος και χρειάζεται επισκευή καθώς ένα χαμηλό αμάξι δυσκολεύεται να περάσει. Ο μηχανικός που εμπιστεύομαι και με βοηθάει είναι νέος και απόλυτα by the book...μου λέει ότι με αυτά τα δεδομένα, αν το αγοράσω δε θα μπορώ μελλοντικά ούτε να βγάλω άδεια και να χτίσω άλλον όροφο, ούτε να ζητήσω από το δήμο να φτιάξει το δρόμο, ούτε να βγάλω άδεια μικρής κλίμακας για να κάνω τις δέουσες επισκευές. Ο δεύτερος μηχανικός(εμπειρότερος αλλά όχι έμπιστος, δεν τον ξέρω) με τον οποίο με έφερε σε επαφή ο μεσίτης, συμφωνεί στα δύο πρώτα αλλά διαφωνεί στο τελευταίο, ισχυρίζεται δηλαδή ότι μπορώ κανονικά να βγάλω άδεια μικρής κλίμακας και να ξεκινήσω μονώσεις, θερμοπρόσοψη, ακόμα και να μπω στο "εξοικονομώ ". Γνωρίζει κάποιος με σιγουριά τι από τα δύο ισχύει ως προς την άδεια μικρής κλίμακας; Ρωτώ επειδή το σπίτι και η περιοχή μου αρέσουν πολύ, παρά τις δυσχέρειες αυτές... είναι αρκετά τα τμ για τις τωρινές μου ανάγκες και το δρόμο μπορώ να τον ανεχτώ έστω και φθαρμένο. Αλλά αν δεν μπορώ να κάνω νόμιμα ούτε τις μικροεπισκευές, τότε το αφήνω πίσω.
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Ως δουλεια διοδου τι νοείται; Θα πρέπει να έρθεις σε συμφωνία με κάποιον άλλο που έχει στην ιδιοκτησία του τον δρόμο για να διέρχεσαι εσύ και να του πληρώνεις κάποιο αντίτιμο; Το ακίνητο αυτό του 1983 έχει οικοδομική άδεια; Βασική προϋπόθεση για να μπορείς να βγάλεις άδεια έστω και μικρής κλίμακας είναι το ακίνητο σου να είναι νομίμως υφιστάμενο. Ο δρόμος αν δεν είναι δημόσιος δεν έχει καμία δουλειά ο δημος να τον φτιάξει η να επέμβει. Πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση πρώτα. Η προσθήκη ορόφου δεν είναι κάτι που σε ενδιαφερει άμεσα διότι σχεδόν σίγουρα θα απαιτηθεί στατική ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου. Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2022 από Basilhs23___
efkola Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Είναι νόμιμο, ναι... υπάρχει κανονική οικοδομική άδεια. Ο δρόμος δεν είναι κοινοτικός/δημόσιος/αγροτικός αλλά περνάει από ξένη ιδιοκτησία και υπάρχει στο συμβόλαιο η αναφορά για δουλεία διόδου (υπήρχε διαφορετική ορολογία τότε αλλά η ουσία είναι η ίδια) επειδή είναι η μοναδική δίοδος για να μεταβεί ο ιδιοκτήτης στο συγκεκριμένο ακίνητο, όπως και σε άλλο ένα ακριβώς δίπλα.
paylidis Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Μικρής κλίμακας βγάζεις 100% έχω βγάλει σε ανάλογη περίπτωση με οδό δουλειας σε δικό μου ακίνητο. Από εκεί κ πέρα δεν είναι ότι καλύτερο. Για τα αλλά στο ερωτήματα σου δε ξέρω να σου απαντήσω με βεβαιοτητα
efkola Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 10 λεπτά πριν, paylidis είπε Μικρής κλίμακας βγάζεις 100% έχω βγάλει σε ανάλογη περίπτωση με οδό δουλειας σε δικό μου ακίνητο. Από εκεί κ πέρα δεν είναι ότι καλύτερο. Για τα αλλά στο ερωτήματα σου δε ξέρω να σου απαντήσω με βεβαιοτητα Σ'ευχαριστώ, έτσι νομίζω και εγώ...θα μιλήσω και με τρίτο μηχανικό. Άλλωστε θέμα ασφάλειας και υγιεινής είναι οι επισκευές που θέλω να κάνω. Όντως δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά έχω ταλαιπωρηθεί και στρεσαριστεί αρκετά όλο αυτό το διάστημα με την έρευνα αγοράς...δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο δύσκολο και αγχωτικό. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει ενδιαφέρον για κάποιους βασικούς λόγους και κυρίως λόγω της καλής περιοχής. Επίσης, είναι προς ένταξη στο σχέδιο οπότε οι δρόμοι θα γίνουν κοινοτικοί μέσα στην επόμενη πενταετία, ευελπιστώ. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Η εύρεση κατοικίας για αγορά είναι κάτι σαν την εύρεση εργασίας, αν δεν ερευνήσεις καλά τι παίζει, μετά τις τελικές υπογραφές και την πληρωμή, δεν υπάρχει γυρισμός. Όσον αφορά την δουλεια διοδου, εάν μπορείς να χρησιμοποιείς τον δρόμο χωρίς ο άλλος ιδιοκτήτης να έχει δικαίωμα να σου απαγορέψει την πρόσβαση στην κατοικία σου, τότε προχώρα. Αν όμως υπάρχει το ενδεχόμενο έστω 1 στα 100000 ο άλλος αν θέλει να σε μπλοκάρει και να σε περιορίσει, τότε βρες για άλλο ακίνητο διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχεις πρόβλημα. 1
lary7 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2022 Η δουλεία λογικά είναι κατοχυρωμένη συμβολαιογραφικά και μόνο έτσι μπόρεσε να βγει η άδεια το 1983 σε εκτός σχεδίου όπως αναφέρεις, οπότε από αυτό το θέμα είσαι κατοχυρωμένος. Για εργασίες μικρής κλίμακας δεν βρίσκω τον λόγω να μην μπορεί να βγει η άδεια από την στιγμή που αφορά νομίμως υφιστάμενο ακίνητο. Από όσο ξέρω οι δουλείες καταργήθηκαν σε περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο πόλης, αλλά δεν τα έχω πολύ φρέσκα . Πρέπει να ψάξει ενας μηχανικός που θα πληρώσεις την νομοθεσία και να σου την δώσει για να είσαι και ο ίδιος σίγουρος. 1
paylidis Δημοσ. 26 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2022 Όπως λέει κ ο λαρυ, τσεκαρε να είναι συμβολαιογραφικά κατοχυρωμένη κ δεν θα έχεις θέμα.
efkola Δημοσ. 26 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2022 Σας ευχαριστώ όλους! Μίλησα και με τρίτο μηχανικό της περιοχής ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι μπορεί κανονικά να βγει άδεια μικρής κλίμακας (αρκεί φυσικά να υπάρχει νόμιμη άδεια) καθώς οι εργασίες που θέλω να κάνω είναι για λόγους ασφαλείας και υγιεινής. Μου είπε επίσης ότι όντως αρχίζει να κινείται εδώ και κάποιους μήνες το θέμα της ένταξης της περιοχής αυτής στο σχέδιο. Για να είμαι πιο ήσυχος, σκέφτομαι να προτείνω στον ιδιοκτήτη και στο μεσίτη το εξής: να βγάλει αυτός μια άδεια μικρής κλίμακας με κάποιον μηχανικό πριν από την αγοραπωλησία και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα συμβόλαια να ξεκινήσω τις εργασίες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα