Προς το περιεχόμενο

$15 δις σε κάρτες γραφικών ξόδεψαν το 2021 οι miners του Ethereum


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η κοινότητα εξόρυξης Ethereum είναι μία αρκετά διαφοροποιημένη κοινότητα, τόσο γεωγραφικά όσο και δημογραφικά.

Ένας 28χρονος μεταφραστής στην Ουκρανία, λειτουργεί hardware εξόρυξης στο μπαλκόνι του για να μπορεί να αγοράσει ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Στην Αργεντινή, μια συνταξιούχος χρησιμοποιεί τον gaming υπολογιστή της για διπλασιάσει τη μηνιαία σύνταξή της και ένας φοιτητής στον Καναδά έχει ήδη εξορύξει αρκετά κρυπτονομίσματα για την αγορά μίας μοτοσυκλέτας BMW και ενός «φτιαγμένου» Dodge Charger SRT του 2006 -και να πληρώνει και την βενζίνη του κάθε μήνα.

miner.jpg

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και εκτός του κόσμου του blockchain, θα γνωρίζουν ήδη, η κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει κάνει τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα δύσκολη την ζωή όσων έχουν συνδέσει την οικονομική τους ευημερία με τα… κρυπτονομίσματα. Από τις 15 Ιουνίου, η αξία του κρυπτονομίσματος Ethereum έχει μειωθεί κατά 70%.

Παράλληλα, ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας -μία «τεκτονική μετατόπιση» γνωστή και ως «η συγχώνευση»- πρόκειται να τερματίσει εντελώς την εξόρυξη του Ethereum, περικόπτοντας τα κέρδη για έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους. «Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα καθώς πρόκειται για την πλήρη σχεδόν απώλεια μίας καλής πηγής εισοδήματος» δήλωσε ένας Ουκρανός μεταφραστής, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος από φόβο μήπως τον ληστέψουν.

Το Bitcoin και το Ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα με βάση την αξία τους στην αγορά, καταγράφουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως «απόδειξη εργασίας» (proof-of-work), όπου οι λεγόμενοι miners αξιοποιούν υπολογιστικούς πόρους για την επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων για τη δημιουργία μπλοκ συναλλαγών που αργότερα προσθέτουν σε έναν δημόσιο κατανεμημένο λογιστικό κατάλογο/μητρώο. Οι miners λαμβάνουν ως ανταμοιβή πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Η εξόρυξη Bitcoin, η οποία γενικότερα απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, έχει βιομηχανοποιηθεί. Καθώς η εξόρυξη του πλέον έχει μεταφερθεί σε κέντρα δεδομένων, η συμμετοχή των απλών χρηστών στην εξόρυξη του έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Αλλά η εξόρυξη Ethereum βασίζεται σε κάρτες γραφικών που βρίσκουμε και σε τυπικούς υπολογιστές gaming και επομένως η εξόρυξη του μπορεί να γίνουν και από τους απλούς χρήστες. 

Το «proof-of-work» ωστόσο απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, που με τη σειρά τους έχουν περιβαλλοντικό τίμημα, με αποτέλεσμα η εξόρυξη του Ethereum αλλά και άλλων κρυπτονομισμάτων να δέχεται δριμεία κριτική από οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους φορείς. Από τότε που το Ethereum έκανε την εμφάνιση του, οι developers του προετοιμάζονται για μία στροφή σε ένα εναλλακτικό μοντέλο που ονομάζεται «proof-of-stake». Με το νέο αυτό σύστημα, οι χρήστες αφήνουν στην άκρη ή ας πούμε ότι «βάζουν υποθήκη» μία ορισμένη ποσότητα Ether (σαν να λέμε ότι αντί να καταθέτουν υπολογιστικούς πόρους, καταθέτουν αξία εξ αρχής) για να κερδίσουν ανταμοιβή για την εκτέλεση λογισμικού που ομαδοποιεί σωστά τις συναλλαγές σε νέα μπλοκ και ελέγχει την εργασία άλλων «επικυρωτών» (validators). Χάρη στο «proof-of-stake», η κατανάλωση ισχύος του δικτύου Ethereum θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά περίπου 99%, αλλά θα… έβγαζε εκτός δουλειάς και τους miners του Ethereum, που θα δέχονταν σημαντικό οικονομικό πλήγμα λαμβάνοντας υπόψη την επένδυση που έχουν ήδη κάνει σε εξοπλισμό. Οι miners του Ethereum ξόδεψαν πέρυσι περίπου $15 δισεκατομμύρια για να αποκτήσουν κάρτες γραφικών (GPUs) σύμφωνα με την εταιρεία Bitpro Consulting, και στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται έξοδα για καλωδιώσεις, rigs, μετασχηματιστές κ.ά.

rig.jpg

Αυτή η «συγχώνευση» λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κάποια επίσημη ημερομηνία. Ήδη έχει καθυστερήσει αρκετές φορές, οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη να έχουμε και άλλη καθυστέρηση.  Αν και το mining δεν συμφέρει όπως παλαιότερα -μην ξεχνάμε την μεγάλη πτώση στην αξία του Ethereum- οι miners δεν σταματούν την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος, προσπαθώντας να εξορύξουν όσο περισσότερο μπορούν μέχρι τουλάχιστον να γίνει το «merge». Άλλοι χρήστες με mining rigs αρκετών χιλιάδων έχουν αρχίσει να αλλάζουν στρατηγική, στρεφόμενοι σε άλλα κρυπτονομίσματα που η εξόρυξη τους απαιτεί τη χρήση GPUs (π.χ. Ravencoin, Ethereum Classic κ.ά.) ή έχουν ξεκινήσει να τις χρησιμοποιούν για rendering, για διάφορες machine learning εφαρμογές κ.ά. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

θα πω το τετριμενο σχολιο.αντι να τα δωσουν σε ατομα που πεινανε 😛

b.καποιοι θα αναγκαστουν να βρουν κανονικη δουλεια τωρα:p

  • Like 16
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και μετά και από αυτή την γνωστοποίηση εξόδων για μια μόνο χρονιά (2021), το μόνο που έχω να πω είναι : καμία λύπη για οιονδήποτε επίδοξο Ωνάση, που ξόδεψε ότι (δεν) είχε, προσδοκώντας πως με το τίποτα, θα γίνει λεφτάς.

Με άλλα λόγια, έσπειραν ανέμους, θύελλες θα θερίσουν (μιας και δεν θα έχουν τι να κάνουν τα ... περίφημα "δακτυλίδια" τους).

Επεξ/σία από Gk2016
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ea6gka είπε

Αληθεια τωρα, πως θα γινει η διαχειριση τοσων πολλων καρτων? Υπαρχει η αγορα να τις αγορασει σε τοσσους μεγαλους αριθμους?

Μα εγω ξερω οτι κανενας δεν θα παρει καρτα απο miner επειδη θα ειναι σκονισμενη, καμμενη, σε αντιθεση με τον μεσο gamer που το κραταει πεντακαθαρο το pc του και την τρεχει στους 40 βαθμους.

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, ea6gka είπε

Αληθεια τωρα, πως θα γινει η διαχειριση τοσων πολλων καρτων? Υπαρχει η αγορα να τις αγορασει σε τοσσους μεγαλους αριθμους?

όχι μόνο υπάρχει, θα τις εξαφανίσουν σε ποιο γρήγορο χρόνο και από το να γράψω την απάντηση εδώ 🤭

Επεξ/σία από Pokemon640
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, ea6gka είπε

Αληθεια τωρα, πως θα γινει η διαχειριση τοσων πολλων καρτων? Υπαρχει η αγορα να τις αγορασει σε τοσσους μεγαλους αριθμους?

Αυτοί που έχουν λίγες τις κρατάνε και ολας, έτσι και αλλιώς τα λεφτά τα βγάλανε. Τώρα αμα έχεις 10-20+ RX 580 μάλλον στο 100αρικο θα φυγουν σταδιακά.

Βγαίνει και η Α380 από ιντελ στα 150 usd msrp  σε λιγο, αν στρώσουν τους drivers δεν είναι και άσχημη σαν budget επιλογή.

Επεξ/σία από Apaleytos80
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Μα εγω ξερω οτι κανενας δεν θα παρει καρτα απο miner επειδη θα ειναι σκονισμενη, καμμενη, σε αντιθεση με τον μεσο gamer που το κραταει πεντακαθαρο το pc του και την τρεχει στους 80 βαθμους.

Πάντως κάρτα απο το τελευταίο rig (φωτό), δέν θα έπερνα που να μου την χάριζαν.

Επεξ/σία από Tenshi
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...