Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα στο forum και καλώς σας βρήκα!

Τις τελευταίες μέρες κοιτάω να φτιάξω ένα νέο υπολογιστή για τον πατέρα μου γιατί τον τωρινό του τον έχει μία δεκαετία και σέρνεται υπερβολικά πια.
Επειδή η χρήση που θα κάνει είναι ελαφριά (web browsing, πρόγραμμα office κλπ) θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να του φτιάξω κάποιο πλήρες tower καθώς ακόμη και τα mini PC's σήμερα έχουν περισσότερες επιδώσεις από αυτές που θα χρειαστεί χωρίς να πιάνουν τον ίδιο όγκο.
Επειδή έχω καιρό όμως να ασχοληθώ με το στήσιμο μονάδας και δεν ξέρω τι παίζει με το σημερινό hardware θα ήθελα τα φώτα σας για την επιλογή αυτή.

Το budget μου είναι γύρω στα 400€ πάνω κάτω.
Όπως είπα δεν θέλω κάτι φοβερό από επιδώσεις όμως θέλω το compact PC που θα στήσω να τρέχει τα windows 11 με άνεση και να είναι όσο το δυνατόν πιο future proof ώστε να βγάλει τα επόμενα 7-10 χρόνια όσο πιο απροβλημάτιστα γίνεται.

Από hardware θέλω σίγουρα:
- 16gb ram για future proofing
- έναν αξιόπιστο 512gb ssd ή έστω 256gb αν η τιμή είναι απαγορευτική
- τον καλύτερο δυνατό επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά που μπορώ να πάρω σε αυτή την τιμή. Ο οποίος όμως θα ήθελα να είναι και σχετικά power efficient ώστε να μην καταναλώνει πολύ ρεύμα και να μη χρειάζεται φοβερή ψύξη στο mini pc.
- το καλύτερο δυνατό compact tower & motherboard combo (όπως αυτό πχ https://www.skroutz.gr/s/26631599/Asrock-Deskmini-X300-Barebone.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share) ή ξεχωριστό κουτί και μητρική αν πιστεύετε ότι είναι προτιμότερο.

Τέλος το κουτί θα το στήσω εγώ και μπορώ να αγοράσω το hardware από οποιαδήποτε καταστήματα συμφέρουν για αγορά εντός Αττικής.

Αυτά πάνω κάτω.
Αναμένω τις προτάσεις σας και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τον κόπο σας!

Επεξ/σία από Soothinguacamole
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Υποθέτω μπορεί να βελτιωθεί αρκετά με 50-70€, αλλά αφού το πήρατε απόφαση...

Τι έχεις κατά νου με 50-70€ παραπάνω σε compact επιλογές;

31 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Πάρε ένα refurbished SFF με Core i5 6000  στα 300 ευρώ με SSD και βάλε άλλα 8GB ram.

πχ

https://www.cosmodatastock.gr/product/376102/ipologistes-laptops/desktop-pc/refurbish-pc/lenovo-thinkcentre-m710s-sff-intel-core-i5-6is-genias-6xxx-8gb-ram-256gb-ssd-dvd-windows-10-pro

Προσωπικά σε αυτά τα χρήματα θα προτιμούσα να πάω σε ένα καινούργιο σύστημα να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ακόμη κι αν στα ίδια χρήματα πάρω κάτι λίγο πιο αργό ή αν μου βγεί κι ένα 100αρι παραπάνω.

Επίσης εφόσον οι απαιτήσεις από το σύστημα δεν είναι μεγάλες θα προτιμούσα μία λύση που να είναι όσο πιο compact γίνεται (δηλαδή κάποιο windows pc με παρόμοιο form factor με το mac mini) για αυτό και κοίταζα κάποιο σύστημα σα τα asrock deskmini 470/x300.

Τι γνώμη έχεις για αυτά τα barebones συστήματα ή για κάποιο αντίστοιχο με αυτά σε form factor;

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Soothinguacamole είπε

Αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. 

19 λεπτά πριν, Soothinguacamole είπε

Τι γνώμη έχεις για αυτά τα barebones συστήματα ή για κάποιο αντίστοιχο με αυτά σε form factor;

Πέρα από 5ετία λίγο δύσκολο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, Soothinguacamole είπε

Προσωπικά σε αυτά τα χρήματα θα προτιμούσα να πάω σε ένα καινούργιο σύστημα να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ακόμη κι αν στα ίδια χρήματα πάρω κάτι λίγο πιο αργό ή αν μου βγεί κι ένα 100αρι παραπάνω.

Επίσης εφόσον οι απαιτήσεις από το σύστημα δεν είναι μεγάλες θα προτιμούσα μία λύση που να είναι όσο πιο compact γίνεται (δηλαδή κάποιο windows pc με παρόμοιο form factor με το mac mini) για αυτό και κοίταζα κάποιο σύστημα σα τα asrock deskmini 470/x300.

Στα 400 ευρώ δεν βγαίνει με αυτά που ζητάς, χρειάζεται κάνα 100ρι παραπάνω το λιγότερο.

Edit, τα refurbished έχουν ένα με δυο χρόνια εγγύηση. Αν σου πάθει κάτι μετα μπορείς να αλλάξεις ότι θέλεις με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αρκετά φτηνά.

Επεξ/σία από Aten-Ra
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε

Αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. 

Πέρα από 5ετία λίγο δύσκολο.

Το υπάρχον σύστημα που λες είναι ένας πολύ basic υπολογιστής του 2010 (AMD X3 450, 4gb ram, μηχανικός δίσκος κλπ).

Μετά από 12 χρόνια χρήσεις νομίζω ότι τα έχει φάει τα ψωμιά του και έχει βγάλει σίγουρα τα λεφτά του (300€). Και αν ας πούμε του βάλω άλλα 4gb ram και έναν ssd ίσως να είναι ένα ημίμετρο για λίγα χρόνια και μετά έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να στήσω κάτι ποιο σύγχρονο. Οπότε προτιμώ να φτιάξω μία και καλή ένα καινούργιο σύστημα που να βγάλει κάμποσα χρόνια και να μην μπερδεύω και τον πατέρα μου με αναβαθμίσεις συνεχώς γιατί έχει και μία άλφα ηλικία.

Νομίζω ότι αν του στήσω έναν υπολογιστή με 16gb ram εάν nvme ssd έναν σύγχρονο επεξεργαστή κλπ και μετά από μία 5ετια θα κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι όσο compact είναι το deskmini, ωστόσο είναι εντός budget και αρκετά δυνατό:

Aerocool-CS-107-v2-Mini-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-και-RGB-Φωτισμό-Μαύρο

CoolerMaster-MWE-500-Bronze-V2-500W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Bronze

AMD-Ryzen-5-5600G-3-9GHz-Επεξεργαστής-6-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί-με-Ψύκτρα

Asus-TUF-B450M-Plus-Gaming-II-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket

(Η μητρική είναι η πιο οικονομική που βρήκα m-atx και δέχεται update μέσω usb για να είσαι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση με τον 5600g.)

G-Skill-Aegis-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16D-16GIS

Μένει να επιλέξεις σκλήρο. Στο υπόλοιπο budget μέχρι τα 400 έχεις επιλογή να  πας για γρήγορο nvme 250gb είτε σε sata ssd 500gb

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι αυτό που ζητάς, έχε το όμως σαν πρόταση.

7 λεπτά πριν, Soothinguacamole είπε

Το υπάρχον σύστημα που λες είναι ένας πολύ basic υπολογιστής του 2010 (AMD X3 450, 4gb ram, μηχανικός δίσκος κλπ).

Μετά από 12 χρόνια χρήσεις νομίζω ότι τα έχει φάει τα ψωμιά του και έχει βγάλει σίγουρα τα λεφτά του (300€). Και αν ας πούμε του βάλω άλλα 4gb ram και έναν ssd ίσως να είναι ένα ημίμετρο για λίγα χρόνια και μετά έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να στήσω κάτι ποιο σύγχρονο. Οπότε προτιμώ να φτιάξω μία και καλή ένα καινούργιο σύστημα που να βγάλει κάμποσα χρόνια και να μην μπερδεύω και τον πατέρα μου με αναβαθμίσεις συνεχώς γιατί έχει και μία άλφα ηλικία.

Νομίζω ότι αν του στήσω έναν υπολογιστή με 16gb ram εάν nvme ssd έναν σύγχρονο επεξεργαστή κλπ και μετά από μία 5ετια θα κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.

Για την χρήση που ζητάς και μόνο με έναν ssd + windows 10 θα πάει λίγο παραπίσω, αν είσαι οικονομικά στενός με 20-25 ευρώ το τρενάρεις...

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Aten-Ra είπε

Στα 400 ευρώ δεν βγαίνει με αυτά που ζητάς, χρειάζεται κάνα 100ρι παραπάνω το λιγότερο.

Edit, τα refurbished έχουν ένα με δυο χρόνια εγγύηση. Αν σου πάθει κάτι μετα μπορείς να αλλάξεις ότι θέλεις με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αρκετά φτηνά.

Αν πάμε δηλαδή στο 500αρι που λες θα σκεφτόσουν με τα ζητούμενα που αναφέρω;

Δεν αντιλέγω για τα refurbished. Αλλά να σου πω την αλήθεια θα προτιμούσα ένα form factor σαν αυτό των asrock που έχουν το μισό μέγεθος από τα Lenovo και δεν θα πιάνουν καθόλου χώρο στο γραφείο. Έχουν μόνο ένα ανεμιστηρακι στον επεξεργαστή άρα είναι ποιο ήσυχα. Δεν έχουν τροφοδοτικό, dvd drive κλπ άρα είναι ποίο compact μηχανικά. Και δεν είναι στημένα ήδη οπότε βάζω ότι parts θέλω. Γιατί με τα refurbished δε βλέπω σύστημα που να έχει από τη μάνα του 16gb ram και ½tb ssd

Και ντάξει δεν έχουν και καμιά τρελή διαφορά τιμής. Και με τα Lenovo ένα 350αρι θα φύγει σίγουρα.

37 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Δεν είναι όσο compact είναι το deskmini, ωστόσο είναι εντός budget και αρκετά δυνατό:

Aerocool-CS-107-v2-Mini-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-και-RGB-Φωτισμό-Μαύρο

CoolerMaster-MWE-500-Bronze-V2-500W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Bronze

AMD-Ryzen-5-5600G-3-9GHz-Επεξεργαστής-6-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί-με-Ψύκτρα

Asus-TUF-B450M-Plus-Gaming-II-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket

(Η μητρική είναι η πιο οικονομική που βρήκα m-atx και δέχεται update μέσω usb για να είσαι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση με τον 5600g.)

G-Skill-Aegis-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16D-16GIS

Μένει να επιλέξεις σκλήρο. Στο υπόλοιπο budget μέχρι τα 400 έχεις επιλογή να  πας για γρήγορο nvme 250gb είτε σε sata ssd 500gb

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι αυτό που ζητάς, έχε το όμως σαν πρόταση.

Για την χρήση που ζητάς και μόνο με έναν ssd + windows 10 θα πάει λίγο παραπίσω, αν είσαι οικονομικά στενός με 20-25 ευρώ το τρενάρεις...

Να σαι καλά για την πρότασή σου φίλε μου αλλά η αλήθεια είναι ότι και με κάτι πολύ πιο μικρό σε όγκο ώστε να μην πιάνει χώρο στο γραφείο του, με λιγότερους ανεμιστήρες άρα και λιγότερο θόρυβο και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας ο πατέρας μου θα κάνει δουλειά και με το παραπάνω.

Δεδομένου ότι δε θα χρειαστεί pci θύρες για κάρτα γραφικών κλπ, ούτε sata για έξτρα δίσκους και dvd drives και με ένα πολύ ποίο μικρό mobo σαν αυτό του deskmini είναι καλυμμένος και γλιτώνει και χορό στο γραφείο.

Ούτε και τόσο μεγάλο κουτί με τρεις ανεμιστήρες χρειάζεται γιατί ούτε κάρτες θα έχει μέσα να πιάνουν χώρο και να θέλουν ψύξη, ούτε πολλούς δίσκους (μόνο έναν nvme η 2.5 ssd θα του βάλω), ούτε dvd drives ούτε τίποτα πέρα από μία μικρή μητρική 2 πλακετουλες ram και άλλη μια πλακετουλα για αποθήκη (nvme).

Ούτε τόσο μεγάλο τροφοδοτικό θα χρειαστεί για έναν low power επεξεργαστή και τίποτα άλλο περαιτέρω.

Για αυτό κοιτάω για κάτι που να έχει όγκο σαν το deskmini γιατί νομίζω ότι κάτι πιο ογκώδες θα είναι overkill τη σημερινή εποχή για κάποιον που δεν έχει πολλές απαιτήσεις.

Για το DeskMini 470 ή το χ300 τι γνώμη έχεις

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Soothinguacamole είπε

Μετά από 12 χρόνια χρήσεις νομίζω ότι τα έχει φάει τα ψωμιά του και έχει βγάλει σίγουρα τα λεφτά του (300€).

Ο.Κ. Τώρα πείστηκα! ^_^ Πάμε για νέο!

Δημοσ.

Θα συμφωνησω με την προταση του Νικολα και θα σου δωσω μια αντιστοιχη σε intel.

Απο e-shop εντος μπατζετ ακομα και συναρμολογημενο εαν το θελησεις χωρις extra χρεωση.

127586422_Screenshot2022-06-23at00-32-38E-shop_gr.png.c5b34220bc4ffe87daef5d146f2cff6c.png

Εαν δεν υπαρχει εντονο χωροταξικο προβλημα δεν βλεπω το λογο αυτη τη στιγμη να προτιμησεις deskmini πληρωνοντας μια μητρικη με ενα κουτακι 170-220 ευρω ειτε στο 300 ειτε στο 470 και εξηγουμαι.

Διαλεγοντας deskmini πας αναγκαστικα σε 1-2 γενιες πισω επεξεργαστες.

Σε αυτα τα χρηματα αγοραζεις 12η γενια intel με σαφως καλυτερες επιδοσεις μιας και σε ενδιαφερει η μακροζωια και πιο future proof μηχανημα.

Απο καταναλωσεις δεν υπαρχει καμια διαφορα αφου ειτε επιλεξεις deskmini ειτε αυτο που σου προτεινω εγω η ο Νικολας στα 65w επεξεργαστες ειναι ολοι.

Το τροφοδοτικο και τα ονομαστικα watt ουδεμια σχεση εχουν με την καταναλωση ρευματος η οποια εξαρταται απο το υπολοιπο hardware.

Παντως η λυση του μεταχειρισμενου/refurbished που αναφερθηκε δεν ειναι ασχημη κατα την αποψη μου μεχρι τα 200 ευρω.

Οτι και να επιλεξεις για τη χρηση που αναφερεις θα ειναι ουτως η αλλως υπερ του δεοντος.

Eαν τελικα αποφασισεις deskmini

X300

453730802_Screenshot2022-06-23at00-43-54Skroutz_gr.png.1709078dd60aca6a2bab516bad6d268e.png

X470

245427350_Screenshot2022-06-23at00-44-48Skroutz_gr.png.8bc33904ba87ad253556ba8660cfb7d5.png

Επιλεγεις δισκο και εισαι ετοιμος.

• Like 2
Δημοσ.

Πολύ καλές προτάσεις. Πάντως 500 ευρώ για σερφαρισμα και office για εμένα είναι υπερβολή από την στιγμή που είναι βέβαιο πως ο πατέρας σου δεν θα ασχοληθεί με κάτι άλλο. Έχω στήσει pc με μεταχειρισμένα parts με λιγότερα από 150 ευρώ που είναι άψογο για αυτήν τη δουλειά (athlon 200ge, 16 gb ram, 240 ssd) και όποτε θα χρειαστώ αναβάθμιση στο μέλλον βάζω απλά π.χ έναν 5600g στη θέση του athlon και θα είμαι κομπλέ για πολλά ακόμα χρόνια. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, JDROGAS είπε

Θα συμφωνησω με την προταση του Νικολα και θα σου δωσω μια αντιστοιχη σε intel.

Απο e-shop εντος μπατζετ ακομα και συναρμολογημενο εαν το θελησεις χωρις extra χρεωση.

127586422_Screenshot2022-06-23at00-32-38E-shop_gr.png.c5b34220bc4ffe87daef5d146f2cff6c.png

Εαν δεν υπαρχει εντονο χωροταξικο προβλημα δεν βλεπω το λογο αυτη τη στιγμη να προτιμησεις deskmini πληρωνοντας μια μητρικη με ενα κουτακι 170-220 ευρω ειτε στο 300 ειτε στο 470 και εξηγουμαι.

Διαλεγοντας deskmini πας αναγκαστικα σε 1-2 γενιες πισω επεξεργαστες.

Σε αυτα τα χρηματα αγοραζεις 12η γενια intel με σαφως καλυτερες επιδοσεις μιας και σε ενδιαφερει η μακροζωια και πιο future proof μηχανημα.

Απο καταναλωσεις δεν υπαρχει καμια διαφορα αφου ειτε επιλεξεις deskmini ειτε αυτο που σου προτεινω εγω η ο Νικολας στα 65w επεξεργαστες ειναι ολοι.

Το τροφοδοτικο και τα ονομαστικα watt ουδεμια σχεση εχουν με την καταναλωση ρευματος η οποια εξαρταται απο το υπολοιπο hardware.

Παντως η λυση του μεταχειρισμενου/refurbished που αναφερθηκε δεν ειναι ασχημη κατα την αποψη μου μεχρι τα 200 ευρω.

Οτι και να επιλεξεις για τη χρηση που αναφερεις θα ειναι ουτως η αλλως υπερ του δεοντος.

Eαν τελικα αποφασισεις deskmini

X300

453730802_Screenshot2022-06-23at00-43-54Skroutz_gr.png.1709078dd60aca6a2bab516bad6d268e.png

X470

245427350_Screenshot2022-06-23at00-44-48Skroutz_gr.png.8bc33904ba87ad253556ba8660cfb7d5.png

Επιλεγεις δισκο και εισαι ετοιμος.

Σε ευχαριστώ JDROGAS για την τόσο εμπεριστατωμένη πρόταση που μου έκανες!

Βρήκα το deskmini 470 στα 80€ μεταχειρισμένο και πιστεύω πως ίσως σε αυτή την τιμή βγάζει πιο πολύ νόημα η επιλογή του από ότι καινούργιο (στα 220€) και ίσως το vfm που θα θυσιάσω λιγάκι σε σχέση με έναν κανονικό case (σαν αυτό που προτείνεις) να αξίζει τον κόπο δεδομένου ότι οι λίγο περισσότερες επιδόσεις δεν θα κάνουν καμία διαφορά για τη χρήση που προορίζεται αλλά το μικρό form factor που δε θα πιάνει σχεδόν καθόλου χώρο στο γραφείο θα είναι επικερδές για τον πατέρα μου.

Επίσης αυτές οι RAM που είναι στα 3200 θα παίζουν σωστά, γιατί βλέπω ότι η μητρική του 470 υποστηρίζει μέχρι 2933;

Τέλος θεωρείς ότι αξίζει να πάρω και την ψήκτρα silverstone AR11 για κανά 10αρι μαζί με το κουτί από τον πολιτή ή από άποψη θερμοκρασίας& θορύβου καλύτερα να μείνω με την stock ψύκτρα του ι3. Fyi το μεταχειρισμένο που κοιτάω είχε πάνω του ι9 για αυτό και δούλευε με τη συγκεκριμένη ψύκτρα;

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Soothinguacamole είπε

Επίσης αυτές οι RAM που είναι στα 3200 θα παίζουν σωστά, γιατί βλέπω ότι η μητρική του 470 υποστηρίζει μέχρι 2933;

Με τις ram δεν θα εχεις θεμα θα δουλεψουν 2666 με τον i3,η ψυκτρα (χωρις να την γνωριζω) σιγουρα θα ειναι καλυτερη απο τη στοκ θαρρω και πιο ησυχη.

Aπλα με προβληματιζει ο i9 που ανεφερες μην εχει φαει τιποτα τρελλες θερμοκρασιες το mb και σου βγαλει κανενα προβλημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...