Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Macosj είπε

Μην σκέφτεσαι την Αγγλία. Ούτως ή άλλως εκεί δεν έχει καλούς μισθούς και η φορολογία ειναι πολύ μεγάλη. Συνάδελφος, παίρνει 100Κ τον χρόνο και του μένουν μετά από φόρους τα 55. Μάθε γερμανικά ή γαλλικά και φυσικά αγγλικά θεωρώ ότι ήδη ξέρεις άπταιστα, αν όχι τότε ξεκίνησε και αυτά. Στην Ελλάδα, ένας νέος χωρίς περιουσία από πίσω θα την βγάζει πολύ οριακά ή και καθόλου και θα έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες βελτίωσης 

O συνάδελφος σου τα παραλέει, Your estimated take-home pay for 2022 is
£65,603.70 a year

https://www.tax.service.gov.uk/estimate-paye-take-home-pay/your-results?csrfToken=833488e2e5f1ea21957079c151fa41696c686667-1655601599434-2bc923d1e79f0c7cef3a197b

11 ώρες πριν, oneiricocelot είπε

Το εξωτερικό και η υπονόμευση της Ελλάδας είναι πολύ της μόδας τελευταία. Το εξωτερικό δεν είναι η γη της απαγγελίας, έξω είσαι μια ζωή μετανάστης. Σαφώς υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες έξω, άλλωστε Βαλκάνια είμαστε, αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα (συνήθως κάτι ανειδίκευτοι ψεκασμένοι που πηγαίνουν Αγγλία για λάντζα σε ελληνικές ταβέρνες τα λένε αυτά, χωρίς παρεξήγηση προς Θεού).

Γη της Επαγγελίας..Λες αντιφατικά πράγματα στο απο πάνω.Ισως επειδή δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.Ωραία η θεωρία αλλά συχνά απέχει απο την πραγματικότητα.

Επεξ/σία από Ukforthemoment
  • Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

βρε παιδια τπτ αλλο να ασχοληθειτε δεν εχετε? τους προβληματισμους που εχουμε στη ζωη δεν τους συζηταμε στο ινσομνια αλλα με φιλους και κυριως μεγαλυτερους σε ηλικια που εχουν εμπειρια, τωρα το τι εκαναν οι γονει των γνωστων σου και τι δεν εκαναν κτλ ειναι δικο τους προβλημα, αν βαρεσει κανονι η εχουν χρεη η εχουν δυο μυρια στη ακρη και δεν εχουν τι να τα κανουν ειναι δικο τους θεμα, κοιταξε εσυ τι θα κανεις με τη ζωη σου και ασε τους αλλους.

• Like 3
Δημοσ.
10 ώρες πριν, oneiricocelot είπε

Με αφορμή νήμα προ πενταώρου σχετικά με την οικονομική διαχείριση των νοικοκυριών στην χώρα μας, το σημερινό Σαββατόβραδο, επιθυμώ να ακούσω απόψεις σχετικά με το θέμα της καταναλωτικότητας και υποστήριξης της ζωής των νέων από τους γονείς.

Δεν αναφέρομαι στο να κληρονομήσουν τα παιδιά χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των γονέων τους, ούτε την οικονομική στήριξη (τσοντάρισμα) της προηγούμενης γενιάς στα νέα παιδιά. Για το δεύτερο δε, θεωρώ έχει συζητηθεί αρκετά ειδικά εδώ στο insomnia με διάφορα threads. Αν ο μισθός ενός νέου σε junior θέση δεν αρκεί για να κάνει ένα ξεκίνημα, πόσο μάλλον να νοικιάσει μόνος του σπίτι,προφανώς θα βοηθήσουν οι γονείς, αλλά είναι εκτός θέματος όλο αυτό.

Είμαι φοιτητής και αναφέρομαι σε φαινόμενα τύπου "βολέματος", "τακτοποίησης" και σε αρκετές περιπτώσεις "ντόλτσε βίτας" (με ταξίδια στην Περούτζια ενδεχομένως) από συνομηλίκους μου, για παράδειγμα:

1) Φίλος μόλις αποφοίτησε και βρήκε δουλειά με βασικό μισθό. Έφυγε από το σπίτι των γονέων του και μετακόμισε σε δικό τους διαμέρισμα, το οποίο και μόλις ανακίνησε με βάση δικό του πλάνο. Έβαλε Netflix, μεγάλη τηλεόραση και 100αρα σύνδεση. Μας ρώτησε δε να του προτείνουμε καινούργιο αυτοκίνητο γύρω στα 13000€. Τα παραπάνω δεν δικαιολογούνται για άτομο που μόλις άρχισε να εργάζεται, είναι φανερό ότι έπεσε "επένδυση" από την προηγούμενη γενιά αλλά πώς θα μπορέσει να μην βγαίνει "μείον" στο τέλος του μήνα με εισόδημα τον βασικό; Με χαρτζιλίκι διαισθανομαι

2) Συμφοιτητής στο 3ο έτος πήρε καινούργιο αυτοκίνητο οικονομικής σειράς γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

3) Γνωστός δεν έβρισκε δουλειά Ελλάδα, σκεφτόταν να φύγει έξω, τελικά παντρεύτηκε, οι γονείς του αγόρασαν σπίτι κοντά στο δικό τους (γκρανπα και γκρανμα in close proximity), έκανε και παιδιά και εργάζεται σε ένα γραφείο σχετικό στο αντικείμενο του αλλά χωρίς περιθώρια εξέλιξης.

4) Συγγενής διορίστηκε σε νησί, οι γονείς του αγόρασαν σπίτι σε ακριβή περιοχή του νησιού, παντρεύτηκε και έκανε και παιδί.

Ειδικά στην Θεσσαλονίκη που βρίσκομαι, όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια πόλη με πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με χαμαλοδουλειές χαμηλά αμειβόμενες. Οι καλοί εργοδότες, τουλάχιστον από άποψη αμοιβών, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οπότε το να βλέπω καλή ζωή από νεαρά άτομα ή ταξίδια και πολυτελή ξενοδοχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου φαίνεται πραγματικά αδύνατο πως συντηρούνται από τους μέσους μισθούς που κυκλοφορούν όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην χώρα.

Πώς θα συντηρηθούν όλα αυτά τα αγαθά όταν απεβιωσουν οι γονείς και δεν υπάρχουν πλέον οι συντάξεις, τα εφάπαξ και τα επιδόματα; Γιατί ως νέος με βασικό μισθό ή μισθό δημοσίου υπαλλήλου ούτε  σπίτι αγοράζεις ή ανακαινίζεις, ούτε σπίτι καινούργιο αγοράζεις. Φαινόμενα τύπου "πήρα καινούργιο iPhone", νέα ρομποτική σκούπα ή ταξιδάκια δεν τα σχολιάζω καν.

Πραγματικά αναρωτιέμαι μήπως είναι εγώ ο παράλογος ή κάτι κάνω λάθος. Φυσικά οι εποχές είναι διαφορετικές με 20-30 χρόνια πριν αλλά έτσι δεν συνεχίζεται ο παραγωγικός κρίκος της αλυσίδας από γενιά σε γενιά.

Αν καταναλώνεις περισσότερα από τα τρέχοντα έσοδα, τότε τι στο καλό κάνεις; Πώς αποταμιεύεις ενώ τρως από τα έτοιμα των προηγούμενων;  😕

Εσένα τι σε αφορά το τι αποταμιεύει ο καθένας ? Εγώ από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω πως ζηλεύεις τους γνωστούς σου που κάνουν καλή ζωή ενώ εσύ δεν μπορείς.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, oneiricocelot είπε

Το εξωτερικό και η υπονόμευση της Ελλάδας είναι πολύ της μόδας τελευταία. Το εξωτερικό δεν είναι η γη της απαγγελίας, έξω είσαι μια ζωή μετανάστης. Σαφώς υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες έξω, άλλωστε Βαλκάνια είμαστε, αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα (συνήθως κάτι ανειδίκευτοι ψεκασμένοι που πηγαίνουν Αγγλία για λάντζα σε ελληνικές ταβέρνες τα λένε αυτά, χωρίς παρεξήγηση προς Θεού).

Γι'αυτό δεν πάω στο εξωτερικό, επειδή η γη συνεχώς απαγγέλει και θα μου ζαλίσει τα αυτιά. Προτιμώ να μείνω εδώ, στη γη της... αγγελίας. :P

Επεξ/σία από kirileman
  • Like 2
Δημοσ.

Καποιοι εχουν πολλα καποιοι εχουν τα απαραιτητα και καποιοι τιποτα. Για μενα το πιο φυσιολογικο ειναι αν ο γονιος εχει, να δωσει στο παιδι. Και τι θα κανει? Θα ζει πλουσιοπαροχα και θα βλεπει το παιδι να παλευει για να στρωσει χαρακτηρα? Δεν το εχω δει αυτο σορρυ κιολας.  Κι αυτοι που τους χαριστηκανε αν δεν ειναι αξιοι συντομα θα τα χασουν. Εχουμε δει γονους να χανουν περιουσιες τεραστιες εχουμε δει και να τις επεκτεινουν. 

Τωρα αυτοκινητα σπιτια κτλ..Ναι εμεις αγωνιζομαστε για να αφησουμε στα παιδια μας απο ενα σπιτι. Για να μην εχουν τον βραχνα του στεγαστικου οπως εμεις. Ή του ενοικιου. Για να εχουν δικη τους στεγη που ειναι βασικοτατη αναγκη. Για αυτοκινητο οταν εχει σταθερη δουλεια κτλ κατα τα 25 να εχουν και μια σχετικη ωριμοτητα για να πιασουν τιμονι, αν μπορω θα βοηθησω στην προκαταβολη. Τις δοσεις μονες τους. Για τις μετακινησεις τους, γιατι θελω και το ευ ζην για τα παιδια μου. Αν πανε στραφι αυτα σιγουρα κατι δεν εκαναν καλα ή δεν καναμε εμεις καλα. Ή και τα 2. 

Εταιριες και αυτοκρατοριες δεν εχουμε αλλα αυτα που εχουμε εκει θα πανε. 

Και βασει συζητησεων οσοι δεν εδωσαν στα παιδια τους δεν ειχαν να δωσουν κι αντι να το παραδεχτουν λεγανε "να τα κανει μονος του για να δει τι ειναι ζωη". Οσοι ειχανε δωσανε απλοχερα.

• Like 2
Δημοσ.

To  μεγάλο πρόβλημα  που θα επρεπε να συζητηθει δεν είναι αυτό που αναφέρει ο νηματοθετης.

Καλώς οι γονείς των γνωστών σου και των  φίλων σου μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην εποχή τους και να κάνουν την Καβάτζα τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους με αυτές τις δαπάνες. 

Αυτοί οι νέοι που σήμερα έχουν το αβαντάζ από τους γονείς θα μπορέσουν όταν έρθει η ώρα να βοηθήσουν στο ίδιο σημείο και τα δικά τους παιδιά  ? Στην Ελλάδα έτσι όπως πάμε δε θα γίνεται να κάνεις περιουσία και να εχεις τις αβαντες να χωνεις δωρεες 5ψηφια ποσα ,  εκτός και εάν είσαι ήδη πολύ πάνω από τη μεσαία τάξη .

Δημοσ.
11 hours ago, Macosj said:

Εγώ μια χαρά είμαι έξω. Στην Ελλάδα τι νομίζεις ότι θα είσαι? Αγγλία ούτως ή άλλως δεν μπορείς να πας. Για λαντσα ψάχνουν Γερμανία. Εγω σου πρότεινα να πάρεις πτυχίο και να την κάνεις, και μάλιστα να είσαι άριστος στο αντικείμενο σου. Εγω ήμουν σε χειρότερη κατάσταση από εσένα, και τώρα παίρνω περίπου 10Κ καθαρά τον μήνα 

Τι δουλειά και σε ποια χώρα αν επιτρέπεται;

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Manolo7 είπε

σε καταλαβαινω φιλε μου.και εγω εχει τυχει να παω για εναν καφε μια κυριακη που μενει και να περασει μπροστα μου ενας 18χρονος με bmw X4 και να μου γυρισει το ματι. το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να κλεισεις τα ματια και να κοιταξεις τον δικο σου τον αγωνα δυστυχως..

Δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφεις. Αν δηλαδή οι γονείς του 18χρονου έχουν σκιστεί για να κάνουν περιουσία και για να αφήσουν στα παιδιά τους εφόδια (και οικονομικά) για μια πιο εύκολη ζωή, γιατί δικαιολογείται εσένα να σου γυρίζει το μάτι? Απο εσένα τα έκλεψαν?

11 ώρες πριν, Macosj είπε

Μην σκέφτεσαι την Αγγλία. Ούτως ή άλλως εκεί δεν έχει καλούς μισθούς και η φορολογία ειναι πολύ μεγάλη. Συνάδελφος, παίρνει 100Κ τον χρόνο και του μένουν μετά από φόρους τα 55. Μάθε γερμανικά ή γαλλικά και φυσικά αγγλικά θεωρώ ότι ήδη ξέρεις άπταιστα, αν όχι τότε ξεκίνησε και αυτά. Στην Ελλάδα, ένας νέος χωρίς περιουσία από πίσω θα την βγάζει πολύ οριακά ή και καθόλου και θα έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες βελτίωσης 

Επίσης η γερμανία με αυτό το μισθό είσαι στην κλίμακα 5, που σημαίνει πως αρχίζεις με 53% φόρο.

Δημοσ.

Οι περιουσίες δεν γίνονται απο την μια μερα στην αλλη, πρέπει να συμβάλει και μια και δυο και ...τρεις  γενιές.

Δεν είναι σημερινό αυτό πάντα ετσι γινόταν 

Δημοσ.
13 ώρες πριν, oneiricocelot είπε

1) Φίλος μόλις αποφοίτησε και βρήκε δουλειά με βασικό μισθό. Έφυγε από το σπίτι των γονέων του και μετακόμισε σε δικό τους διαμέρισμα, το οποίο και μόλις ανακίνησε με βάση δικό του πλάνο. Έβαλε Netflix, μεγάλη τηλεόραση και 100αρα σύνδεση. Μας ρώτησε δε να του προτείνουμε καινούργιο αυτοκίνητο γύρω στα 13000€. Τα παραπάνω δεν δικαιολογούνται για άτομο που μόλις άρχισε να εργάζεται, είναι φανερό ότι έπεσε "επένδυση" από την προηγούμενη γενιά αλλά πώς θα μπορέσει να μην βγαίνει "μείον" στο τέλος του μήνα με εισόδημα τον βασικό; Με χαρτζιλίκι διαισθανομαι

Συγνώμη δηλαδή αλλα η 100αρα γραμμη και το Netflix θεωρείται πολυτέλεια?

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, xgol είπε

Δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφεις. Αν δηλαδή οι γονείς του 18χρονου έχουν σκιστεί για να κάνουν περιουσία και για να αφήσουν στα παιδιά τους εφόδια (και οικονομικά) για μια πιο εύκολη ζωή, γιατί δικαιολογείται εσένα να σου γυρίζει το μάτι? Απο εσένα τα έκλεψαν?

Στην τελευταία ερωτηση, long story short, Αν ειναι κρατικά χρήματα τότε ναι και από μενα. 

Γενικότερα πάντως το να κυκλοφορεί κάποιος με αυτοκίνητο που κοστίζει βασικούς μισθούς 15.5 χρόνων(είδες πως ακούγεται), δεν είναι εικόνα μιας "πιο εύκολης ζωής". Είναι φλεξ και μάλιστα χοντρό, για λεφτά τα οποία δεν έχουν βγάλει ούτε σταγόνα ιδρώτα για να πάρουν. ΕΆΝ δεν επηρεάζεσαι σε μια τέτοια εικόνα(δεν λέω να νευριάσεις, ένα πω ρε πουσ.. τι κάνουμε εμείς να πεις φτάνει), τότε μπράβο σου. 

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Manolo7 είπε

Στην τελευταία ερωτηση, long story short, Αν ειναι κρατικά χρήματα τότε ναι και από μενα. 

Γενικότερα πάντως το να κυκλοφορεί κάποιος με αυτοκίνητο που κοστίζει βασικούς μισθούς 15.5 χρόνων(είδες πως ακούγεται), δεν είναι εικόνα μιας "πιο εύκολης ζωής". Είναι φλεξ και μάλιστα χοντρό, για λεφτά τα οποία δεν έχουν βγάλει ούτε σταγόνα ιδρώτα για να πάρουν. ΕΆΝ δεν επηρεάζεσαι σε μια τέτοια εικόνα(δεν λέω να νευριάσεις, ένα πω ρε πουσ.. τι κάνουμε εμείς να πεις φτάνει), τότε μπράβο σου. 

15,5×12×600=111600 €

για τι αμάξι λέμε δηλαδή; 🤔

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, NT1G είπε

15,5×12×600=111600 €

για τι αμάξι λέμε δηλαδή; 🤔

12 ώρες πριν, Manolo7 είπε

σε καταλαβαινω φιλε μου.και εγω εχει τυχει να παω για εναν καφε μια κυριακη που μενει και να περασει μπροστα μου ενας 18χρονος με bmw X4 και να μου γυρισει το ματι. το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να κλεισεις τα ματια και να κοιταξεις τον δικο σου τον αγωνα δυστυχως..

Η M τόσο ακριβώς έχει.

111.300€

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Γη της Επαγγελίας..Λες αντιφατικά πράγματα στο απο πάνω.Ισως επειδή δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.Ωραία η θεωρία αλλά συχνά απέχει απο την πραγματικότητα.

Ώπα λάθος, διορθώθηκε. Το αντιφατικό που είναι; Αναφέρθηκα ότι στην χώρα μας υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά όπως παντού άλλωστε.

4 ώρες πριν, v2020 είπε

βρε παιδια τπτ αλλο να ασχοληθειτε δεν εχετε? τους προβληματισμους που εχουμε στη ζωη δεν τους συζηταμε στο ινσομνια αλλα με φιλους και κυριως μεγαλυτερους σε ηλικια που εχουν εμπειρια, τωρα το τι εκαναν οι γονει των γνωστων σου και τι δεν εκαναν κτλ ειναι δικο τους προβλημα, αν βαρεσει κανονι η εχουν χρεη η εχουν δυο μυρια στη ακρη και δεν εχουν τι να τα κανουν ειναι δικο τους θεμα, κοιταξε εσυ τι θα κανεις με τη ζωη σου και ασε τους αλλους.

Ελάχιστοι φιλοι-γνωστοί έχουν την ίδια άποψη με εμένα. Γενικά βλέπω έναν ωχαδερφισμό από φίλους και γνωστούς. Που να τρέχω να κυνηγάω τα ακυνήγητα ρε αδερφέ, κάτσε εδώ, φραπές, χαρτζιλικάκι, Instagram stories και υπερκατανάλωση. Μπλούζες Ραλφ Λόρεν σαν του Τράγκα ενώ μόλις ξεκίνησες δουλειά με βασικό, άλλος το παίζει ιδιοκτήτης εταιρείας στα κοριτσάκια επειδή θα αναλάβει τα ηνία της μετά τον μπαμπά. Γενικά οι απόψεις που ακούω είναι "που να τρέχεις ρε αδερφέ κάτσε εδώ". Ξεφτιλικια.

4 ώρες πριν, kirileman είπε

Γι'αυτό δεν πάω στο εξωτερικό, επειδή η γη συνεχώς απαγγέλει και θα μου ζαλίσει τα αυτιά. Προτιμώ να μείνω εδώ, στη γη της... αγγελίας. :P

Χαχαχα εύστοχο αστείο 😆

1 ώρα πριν, sokratismalamas είπε

To  μεγάλο πρόβλημα  που θα επρεπε να συζητηθει δεν είναι αυτό που αναφέρει ο νηματοθετης.

Καλώς οι γονείς των γνωστών σου και των  φίλων σου μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην εποχή τους και να κάνουν την Καβάτζα τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους με αυτές τις δαπάνες. 

Αυτοί οι νέοι που σήμερα έχουν το αβαντάζ από τους γονείς θα μπορέσουν όταν έρθει η ώρα να βοηθήσουν στο ίδιο σημείο και τα δικά τους παιδιά  ? Στην Ελλάδα έτσι όπως πάμε δε θα γίνεται να κάνεις περιουσία και να εχεις τις αβαντες να χωνεις δωρεες 5ψηφια ποσα ,  εκτός και εάν είσαι ήδη πολύ πάνω από τη μεσαία τάξη .

Αυτό εννοώ. Πώς ανοίγεσαι τρώγοντας τα έτοιμα των προηγουμένων πέρα από τις δυνατότητες του μισθού σου και έρθει η σειρά των παιδιών σου μετά από χρόνια τότε τι κάνεις;

53 λεπτά πριν, vorlon68 είπε

Συγνώμη δηλαδή αλλα η 100αρα γραμμη και το Netflix θεωρείται πολυτέλεια?

Πολυτέλεια με τον αντικειμενικό όρο θα έλεγα όχι. Απλά το θεωρώ περιττό πάγιο έξοδο όταν κάποιος δεν έχει τον μισθό να το συντηρήσει. Θεωρώ ότι ένας πιτσιρικάς μπορεί να επιβιώσει και χωρίς 100αρα, ειδικά με χαμηλό μισθό. Άλλοι παραγγέλνουν πρωί βράδυ καφέδες ντελίβερι. Όπως και η ρομποτική σκούπα, η τηλεορασάρα κτλ. Αλλά τι να πω εδώ παιδί γεννιέται και παίρνουν καθίσματα αυτοκινήτου recaro ενώ περιμένουν δωρεάν εγγραφή σε ΚΔΑΠ για το παιδί λόγω οικονομιών κριτηρίων. Νομίζω είναι ξεκάθαρο τι εννοώ.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, oneiricocelot είπε

Ώπα λάθος, διορθώθηκε. Το αντιφατικό που είναι; Αναφέρθηκα ότι στην χώρα μας υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά όπως παντού άλλωστε.

Αντιφατικό ότι δεν είναι η γη της Επαγγελίας το εξωτερικό αλλά ταυτόχρονα εχεις περισσότερες ευκαιρίες εκεί.

Τα περί ψεκασμένων και λάτζας ασχολίαστα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...