Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γίναν κάτι περιστατικά τελευταία με συγγενεις και με φίλο και αρχίζω να εξοργιζομαι.

Τι πιστεύετε για την ικανότητα που έχουν οι έλληνες να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους;

Προσωπικά βλέπω ένα μεγάλο ποσοστό να μη ξέρει τι του γίνεται. Δε το πάω μακριά σε θέμα επενδύσεων αλλά και σε καθημερινά πράγματα.

Βλέπεις τον άλλον να έχει ένα Χ εισόδημα όπου μπορεί να ζήσει κουτσά στραβά και μόλις παίρνει τα χρήματα στο χέρι του να τα χαλάει σε βλακείες και μετά να σου (μου) ζητάει δανεικά γιατί έχει μείνει στον άσο.Μια φορά δικαιολογείται. Αλλά κάθε φορά;

Μια άλλη γνωστή με κουτσουρεμένο εισόδημα, πληρώνεται αυτόν τον μήνα και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να γεμίσει την ντουλάπα της με καλοκαιρινά ρούχα. Εννοείται ότι είχε ρούχα αλλά έπρεπε να πάρει καινούργια. Έπαθα πλάκα με τη παραγγελία. όσο παίρνω εγώ σε 3 χρόνια κυριολεκτικά.

Άλλος ψάχνει τρόπους να πάρει δάνειο για να πάρει μεγαλύτερη τηλεόραση.

Ξέρω άτομα που χρωστάνε και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα σε ηλίθιες κινήσεις και όχι σε κάποιο ατυχές γεγονός. πχ ασθένεια ή απώλεια εργασίας

Ο καθένας ασφαλώς μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ας πάρει και δάνειο για να βάλει χρυσούς μπιντέδες ενώ δεν έχει να φάει, δε μας πέφτει λόγος. Γίνεται όμως θέμα όταν μας ζαλίζει για κάτι που ξεκάθαρα είναι αυτός υπεύθυνος και όχι το κράτος, η κοινωνία και οι Γερμανοί, όπως θέλουν να πιστεύουν και προσπαθούν να μας πείσουν.

Παραδείγματα πολλά, απλά ανέφερα 2-3.

Έχω φτάσει σε σημείο που όταν βλέπω κάποιον να χρωστάει και να υπάρχει κίνδυνος να του πάρουν πχ το σπίτι να λέω καλά να πάθει διότι κατά 90% έχει κάνει βλακεία.

τελικά το μάθημα της οικιακής οικονομίας δεν έπρεπε να είναι τόσο παραμελημένο

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, filidonas είπε

Τι πιστεύετε για την ικανότητα που έχουν οι έλληνες να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους;

άλλοι τα διαχειρίζονται σωστά και άλλοι λάθος . Δεν υπάρχει διαχωρισμός βάσει εθνικότητας

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το ίδιο παρατηρώ κι εγώ γύρω μου, αλλά δε νομίζω ότι έχουμε (μόνο) οι Έλληνες το συγκεκριμένο "ατού". Κι εγώ έχω αρκετά μεγάλο ποσό σε πολλαπλά δάνεια, αλλά μαζί έχω και μπαμπάτσικο emergency fund, που όχι μόνο με καλύπτει για ~1 έτος απώλειας εισοδήματος, αλλά και να ξεπληρώσω άμεσα το σύμολο όσων χρωστάω, αν και ποτέ απαιτηθεί 😛

Από τότε που έδωσα λίγη βάση στο πως κουμαντάρω τα οικονομικά μου, γρήγορα το χρέος μου έγινε "υγιές" (όχι να ψάχνω πως θα πληρώσω τη δόση μου, όπως παλιότερα) και όχι μόνο μπορώ να αντιμετωπίσω μία στραβή, αλλά και σιγά- σιγά χτίζω πράγματα (λέγε με portfolio & assets).

Επίσης, να πω ότι συνεχίζω να μη "φοβάμαι" το χρέος. Αν θελήσω άμεσα λεφτά που δε καλύπτονται απ' όσα έχω (όχι όμως και από το fund, αυτό δε τ' ακουμπάμε χωρίς λόγο), θα δανειστώ. Τόκοι; Χαλάλι, εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου είναι... 

Να πω όμως ότι μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια αυτό δεν ίσχυε... έβγαζα κι εγώ π.χ. 1000 ευρώ, και έτρωγα άμεσα τα 700 σε αηδίες, χωρίς να σκέφτομαι- προβλέπω- υπολογίζω.

• Confused 1
Δημοσ.

Το να διαχειριστεί κάποιος  σωστά τα χρήματα του είναι ΄ένα  αρκετά δύσκολο και απαιτητικό  θέμα και δεν νομίζω οτι έχει να κάνει με την προέλευση κάποιου . Θέλει οργάνωση, συνέπεια, τήρηση προγράμματος δουλειών- υποχρεώσεων ( βιβλίο έσοδα έξοδα θα έλεγα εγώ)  που αυτά ελάχιστοι τα κάνουν. Φυσικά είναι και οι εποχες που ζούμε  που το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το όλο θέμα.   Μην ξεχνάμε οτι ζούμε μια συνεχής κρίση και μείωση του εισοδήματος μας  σχεδόν 15 χρόνια τώρα.

Ιδανικά πρέπει κάποιος να υπολογίζει τα έσοδα του, τα έξοδα του,  να βλέπει τι μπορεί να κάνει αυτό τον μήνα και τι τον επόμενο που δεν θα εχει πχ  φουσκωμένο λογαριασμο δεη , να υπολογίζει κάτι για την διασκέδαση του ή την ευχαρίστηση του ( πχ ρούχα ή τηλεόραση που αναφέρεις) , να υπολογίζει κάτι για τις ανατιμήσεις που γίνονται καθε εβδομάδα και τέλος να υπολογίζει κάτι και για μια έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει ( η γνωστή αποταμίευση που εχουμε γράψει τοσες εκθέσεις για αυτην απο παιδιά). Ολα αυτά  θέλουν πρόγραμμα , που λίγοι κάθονται να το τηρήσουν. Αλλοι σου λένε εγώ θα τα φάω μια ζωή την έχουμε , άλλοι βλέπουν οτι καθε μήνα δεν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν και απογοητεύονται και το ρίχνουν μαζικά σε αγορές τον επομενο μήνα  , αφήνοντας πισω υποχρεώσεις που μετα μαζεύονται , άλλοι πάλι δεν έχουν τα χρήματα να τα κανουν ολα αυτά.

• Like 1
Δημοσ.

οκ καταλαβαινω οπως το γραφεις αλλα δεν ειναι μονο οι Ελληνες. Εχω καταληξει οτι απλα δεν τους νοιαζει, ειδικα αυτους που μπορουν να ζουν με χρεος πανω απο το κεφαλι τους. 

Καποτε δουλευα σερβις μαζι με ενα αλλο παλικαρι. Εγω προσπαθουσα να αποταμιευω να μαζεψω κανα φραγκο και ο τυπος ηταν καθε μερα φαγητο απο εξω. Οταν το συζητησαμε καποτε, μου ειπε απλα δεν γουσταρω να μαγειρευω, δεν με νοιαζει 

• Like 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, filidonas είπε

Έχω φτάσει σε σημείο που όταν βλέπω κάποιον να χρωστάει και να υπάρχει κίνδυνος να του πάρουν πχ το σπίτι να λέω καλά να πάθει διότι κατά 90% έχει κάνει βλακεία.

Θα διαφωνήσω σε αυτό. Τις περισσότερες περιπτώσεις που γνωρίζω να έχουν τέτοιο σοβαρό θέμα είτε έχουν  να κάνουν  με την μείωση του εισοδήματος τους , είτε με άλλους σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ,  είτε με τις τράπεζες που δεν δέχονται κάποιον συμβιβασμό  προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την εξυπηρέτηση του δανείου, με συνέπεια να οδηγούνται όλοι σε δικηγόρους και να βρίσκεις ραντεβού μετά απο μήνα για να μην πω και μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

Νομίζεις ότι είναι μόνο οι Έλληνες? 

1 ώρα πριν, korakios είπε

άλλοι τα διαχειρίζονται σωστά και άλλοι λάθος . Δεν υπάρχει διαχωρισμός βάσει εθνικότητας

παρεξήγηση. Δεν είχα καμια διάθεση διάκρισης και σύγκρισης.

Στην ελλάδα ζω, δε ξέρω τι κάνουν σε άλλες χωρες. Οπότε για την ελλάδα μιλάω, γι αυτό έβαλα τη λέξη έλληνες

1 ώρα πριν, petrakiskap είπε

Θα διαφωνήσω σε αυτό. Τις περισσότερες περιπτώσεις που γνωρίζω να έχουν τέτοιο σοβαρό θέμα είτε έχουν  να κάνουν  με την μείωση του εισοδήματος τους , είτε με άλλους σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ,  είτε με τις τράπεζες που δεν δέχονται κάποιον συμβιβασμό  προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την εξυπηρέτηση του δανείου, με συνέπεια να οδηγούνται όλοι σε δικηγόρους και να βρίσκεις ραντεβού μετά απο μήνα για να μην πω και μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις...

κι εγώ διαφωνώ. σύμφωνα με ό,τι έχω δει.

πρέπει να φροντίζεις ώστε να μη παίζεις στο όριο. τι εννοώ. αν πχ διαθέτεις 100€ και θες να αγοράσεις κάτι, αγοράζεις αυτό το κάτι δίνοντας πχ μέχρι 70€. Δε παίρνεις δάνειο και τα 100€ γίνονται 200€ και τα δίνεις όλα μαζί διότι αν τύχει μια στραβή..... Ε πολλοί λειτουργούν ακριβώς έτσι.

ξέρω άτομο που επειδή είχε καλή δουλειά ανοίχτηκε πολύ για να πάρει ένα καλό σπίτι. Μια φορά παίρνεις σπίτι λένε. Αντι να πάρει ένα μικρό με τα χρήματα που διεθετε πήρε δάνειο για να πάρει καλύτερο. Με την κρίση όμως έχασε τη δουλειά. Τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε, είναι γνωστά. Αν άπλωνε τα χέρια του μέχρι εκεί που μπορούσε τώρα θα ήταν μια χαρά. Έπαιξε-ρίσκαρε και έχασε. Για τους γύρω φταίει η κρίση και οι τράπεζες. Για όσους τον ξέραμε φταίει η δική του κακιά κρίση.

1 ώρα πριν, petrakiskap είπε

Το να διαχειριστεί κάποιος  σωστά τα χρήματα του είναι ΄ένα  αρκετά δύσκολο και απαιτητικό  θέμα και δεν νομίζω οτι έχει να κάνει με την προέλευση κάποιου . Θέλει οργάνωση, συνέπεια, τήρηση προγράμματος δουλειών- υποχρεώσεων ( βιβλίο έσοδα έξοδα θα έλεγα εγώ)  που αυτά ελάχιστοι τα κάνουν. Φυσικά είναι και οι εποχες που ζούμε  που το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το όλο θέμα.   Μην ξεχνάμε οτι ζούμε μια συνεχής κρίση και μείωση του εισοδήματος μας  σχεδόν 15 χρόνια τώρα.

ακριβώς, θέλει οργάνωση και όλα αυτά. Πράγμα που πολλοί δεν έχουν. Εκεί θέλω να καταλήξω. Κι απ ότι βλέπω δεν είμαι ο μόνος που το παρατηρεί

Δημοσ.
2 ώρες πριν, filidonas είπε

Γίναν κάτι περιστατικά τελευταία με συγγενεις και με φίλο και αρχίζω να εξοργιζομαι.

Ασε μας ρε filidonas με συγγενεις και φιλους .... γι αυτο το λογο εξοργιζομαι καθε μηνα με τη γυναικα μου :D :D :D

Εγω προσωπικα ακολουθω της συμβουλη της μητερας μου (ισως να ειναι και η μοναδικη φορα που εκανα ακριβως οτι μου ειπε:P )το 1996 την φορα που πηρα στα χερια μου τα  χρηματα απο τον πρωτο μου μισθο. Μου ειχε πει επι λεξη :

"Αγορι μου δε θα σου κανω κουμαντο στα χρηματα σου αλλα σε συμβουλευω αν ο μισθος σου ειναι 100 βάζε λίγα στην ακρη, 5- 10 - όσα εσυ νομιζεις,  και θεωρησε οτι τα έχασες ,σαν να  σου επεσαν μολις βγηκες απο το ταμειο και τα πήρε ο ανεμος.  Πες οτι  ο μισθος σου ειναι 95 αντι για 100 και κανε κουμαντο για 95... ουτε θα λιμοκτονησεις, ουτε  θα πεθανεις και οτι γουστα θελεις θα τα εχεις "

Μεχρι τωρα τιποτα δε μου ελλειψε ...

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, filidonas είπε

Στην ελλάδα ζω, δε ξέρω τι κάνουν σε άλλες χωρες. Οπότε για την ελλάδα μιλάω, γι αυτό έβαλα τη λέξη έλληνες

Η Ελλάδα και οι Έλληνες γράφονται με κεφαλαίο πρώτο γράμμα πάντως 🙂

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Η Ελλάδα και οι Έλληνες γράφονται με κεφαλαίο πρώτο γράμμα πάντως 🙂

Το αυτό ισχύει για την Ολλανδία και  τους Ολλανδούς αν δεν κάνω λάθος ;  :D

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Haldol είπε

Το ίδιο παρατηρώ κι εγώ γύρω μου, αλλά δε νομίζω ότι έχουμε (μόνο) οι Έλληνες το συγκεκριμένο "ατού". Κι εγώ έχω αρκετά μεγάλο ποσό σε πολλαπλά δάνεια, αλλά μαζί έχω και μπαμπάτσικο emergency fund, που όχι μόνο με καλύπτει για ~1 έτος απώλειας εισοδήματος, αλλά και να ξεπληρώσω άμεσα το σύμολο όσων χρωστάω, αν και ποτέ απαιτηθεί 😛

Από τότε που έδωσα λίγη βάση στο πως κουμαντάρω τα οικονομικά μου, γρήγορα το χρέος μου έγινε "υγιές" (όχι να ψάχνω πως θα πληρώσω τη δόση μου, όπως παλιότερα) και όχι μόνο μπορώ να αντιμετωπίσω μία στραβή, αλλά και σιγά- σιγά χτίζω πράγματα (λέγε με portfolio & assets).

Επίσης, να πω ότι συνεχίζω να μη "φοβάμαι" το χρέος. Αν θελήσω άμεσα λεφτά που δε καλύπτονται απ' όσα έχω (όχι όμως και από το fund, αυτό δε τ' ακουμπάμε χωρίς λόγο), θα δανειστώ. Τόκοι; Χαλάλι, εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου είναι... 

Να πω όμως ότι μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια αυτό δεν ίσχυε... έβγαζα κι εγώ π.χ. 1000 ευρώ, και έτρωγα άμεσα τα 700 σε αηδίες, χωρίς να σκέφτομαι- προβλέπω- υπολογίζω.

Άντε να πω και εγώ την άποψη μου/σχόλιο μου

Θα συμφωνήσω ότι δεν το έχουμε (μόνο) οι Έλληνες το συγκεκριμένο αλλά το έχουν και οι Ξένοι απλά εκείνοι διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους θα έλεγα με σύνεση.

Προσωπικά δεν έχω καταναλωτικά δάνεια το μόνο δάνειο που υπάρχει είναι το στεγαστικό δάνειο για το οποίο υπάρχει κανονικά η ρύθμιση του και γίνονται κανονικά οι πληρωμές του.

Τα οικονομικά μου έχω μάθει να τα διαχειρίζομαι σωστά 100% και πάει πάντα βάση των εσόδων/εξόδων.

Επίσης όπως λέει και ο φίλος υπάρχει επίσης και το ανάλογο ποσό στην άκρη που φτάνει για την πλήρη εξόφληση του στεγαστικού δανείου και για την άνετη επιβίωση της οικογένειας για (2) δύο χρόνια ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί.

Εννοείται ότι δεν λείπει τίποτα στην οικογένεια απλά δεν γίνεται "υπερκατανάλωση" ΄ότι αγοράζεται γίνεται με σύνεση και με την λογική ότι εξυπηρετεί κάποια ανάγκη της οικογένειας.

Ότι αφορά αυτά που λέει ο φίλος στο αρχικό μήνυμα τέτοιοι άνθρωποι πάντα υπήρχαν δεν έχει σημασία αν είναι οικογένεια - φίλοι - συνάδελφοι

Εννοείται ότι θα τους βοηθήσω να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους γιατί έτσι έχω μάθει αλλά αν δεν καταλάβουν το λάθος που έκαναν προκειμένου να το διορθώσουν τότε είναι μόνοι τους.

Επεξ/σία από ikorolis
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, nik0laus είπε

Το αυτό ισχύει για την Ολλανδία και  τους Ολλανδούς αν δεν κάνω λάθος ;  :D

Ναι, αν και δεν υπάρχει χώρα Ολλανδία. 😁

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Ναι, αν και δεν υπάρχει χώρα Ολλανδία. 😁

Γι αυτό την ανέφερα συγκεκριμένα και δε μίλησα π.χ. για την Πολωνία  :D :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...