Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε

Δεν ειναι μονο να δώσεις ρευμα,κεραία και αυτοματισμους θα τους καταφέρεις;

Δες ξανά το πρώτο post:

Στις 17/6/2022 στις 4:00 ΜΜ, menthol1979 είπε

Καλημέρα παιδιά,

Στην πολυκατοικία που μένω έχουμε γκαραζόπορτα απλή (συρόμενη χαμηλή, περίπου 1 μέτρο ύψος). Επειδή θα βάλω το αυτοκίνητο πλέον μέσα και βαριέμαι να κατεβαίνω να ανοίγω/κλείνω, θέλω να βρω κάποιον να βάλει ένα μοτεράκι ηλεκτρικό με τηλεχειρισμό. Έχει βάλει κανείς, το έχει ψάξει να μου πει καμμιά πρόταση? Μένω Αττική νότια (Ηλιούπολη) αν και φαντάζομαι αυτοί πάνε παντού.

Ευχαριστώ!

Ο ts μόνο ρεύμα θα φέρει εκεί που θα μπει το μοτέρ, τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο εγκαταστάτης.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, haris_216 είπε

Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, προσωπικά αναρωτιέμαι το τι μπορείς να κατέχεις ηλεκτρολογικά όταν παραπάνω λες ότι θα τραβήξεις ρεύμα για το μοτέρ από "το φως μιας αποθήκης κοντά"

Θα στο εξηγήσω. Το φώς έχει δικιά του 16άρα ασφάλεια από τον πίνακα της πολυκατοικίας. Κουτί διακλάδωσης, καλώδιο 3χ1,5 σε σωλήνα για προστασία και έτοιμος. Μηχανικός είμαι. Από τη στιγμή που θα το φέρω εκεί, τα υπόλοιπα ο εγκαταστάτης.

Επεξ/σία από menthol1979
Δημοσ.
4 ώρες πριν, menthol1979 είπε

Θα στο εξηγήσω. Το φώς έχει δικιά του 16άρα ασφάλεια από τον πίνακα της πολυκατοικίας. Κουτί διακλάδωσης, καλώδιο 3χ1,5 σε σωλήνα για προστασία και έτοιμος. Μηχανικός είμαι. Από τη στιγμή που θα το φέρω εκεί, τα υπόλοιπα ο εγκαταστάτης.

Θα προσπεράσω (δεν θα δεχτώ) την περίπτωση να ασφαλίζει φως αποθήκης (μόνο φως μιας και μόνο αποθήκης, χωρίς τίποτα άλλο στη γραμμή) με 16άρα ασφάλεια. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υποστηρίζει και άλλες γραμμές (αποθήκες) και αν σε αυτές υπάρχουν μόνο φώτα (μπορεί γείτονες πατεντιάρηδες να έχουν πάρει ρεύμα για ψυγεία, καταψύκτες ή ηλεκτρικά εργαλεία).

Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται 16άρα ασφάλεια να ασφαλίζει 1,5άρι καλώδιο. Μπορεί οριακά να είναι αποδεκτό (όχι σωστό) αν μιλάμε μόνο για φώτα, δηλαδή μικρά φορτία, χωρίς άλλες ανάγκες για ρεύματα εκκίνησης όπως πχ σε ένα μοτέρ, αλλά σίγουρα όχι όταν μιλάμε για φορτία που μπορεί να φτάσουν στα όρια της 16άρας ασφάλειας. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, haris_216 είπε

Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται 16άρα ασφάλεια να ασφαλίζει 1,5άρι καλώδιο. Μπορεί οριακά να είναι αποδεκτό (όχι σωστό) αν μιλάμε μόνο για φώτα, δηλαδή μικρά φορτία, χωρίς άλλες ανάγκες για ρεύματα εκκίνησης όπως πχ σε ένα μοτέρ, αλλά σίγουρα όχι όταν μιλάμε για φορτία που μπορεί να φτάσουν στα όρια της 16άρας ασφάλειας. 

χαρη καλα τα λεει 3*1,5 σε 16αρα παει, βεβαια απο εκει κ περα το μοτερ θελει μονο του μια 16αρα με 3*1,5 (τα περισσότερα τουλαχιστον).

Επειδη πηρα προσφατα προσφορά, για μοτερ 1 τόνου (η πορτα ειναι 400 κιλα αλλα το 500αρι με του τόνου εχουν πολυ μικρη διαφορά) με 3 κοντρολ με φωτοκυτταρα-φάρο και τοποθετηση υπολογιζε 600+φπα περιπου

εδιτ ανακαλω δεν ειχα πιει καφε :P 

3*1.5 -> 10A 

3*2,5 -> 16Α αυτοματακι

Επεξ/σία από paylidis
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, haris_216 είπε

Θα προσπεράσω (δεν θα δεχτώ) την περίπτωση να ασφαλίζει φως αποθήκης (μόνο φως μιας και μόνο αποθήκης, χωρίς τίποτα άλλο στη γραμμή) με 16άρα ασφάλεια. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υποστηρίζει και άλλες γραμμές (αποθήκες) και αν σε αυτές υπάρχουν μόνο φώτα (μπορεί γείτονες πατεντιάρηδες να έχουν πάρει ρεύμα για ψυγεία, καταψύκτες ή ηλεκτρικά εργαλεία).

Θες δέξου το θες μην το δεχθείς, αυτό είναι. 16άρα έβαλε προφανώς γιατί κάτι άλλο είχε στο μυαλό του να βάλει και το έφαγε, όπως διάφορα άλλα που έχουμε ανακαλύψει στην πορεία, να ναι καλά όπου είναι αυτός και το συνάφι του. Πουθενά αλλού δεν πάει καθότι το ίδιο το φώς το ανοιγοκλείνουμε από την ασφάλεια καθότι έφαγε ΚΑΙ το διακόπτη. Βάζω και 3χ2, δεν είναι πρόβλημα.

31 λεπτά πριν, paylidis είπε

χαρη καλα τα λεει 3*1,5 σε 16αρα παει, βεβαια απο εκει κ περα το μοτερ θελει μονο του μια 16αρα με 3*1,5 (τα περισσότερα τουλαχιστον).

Επειδη πηρα προσφατα προσφορά, για μοτερ 1 τόνου (η πορτα ειναι 400 κιλα αλλα το 500αρι με του τόνου εχουν πολυ μικρη διαφορά) με 3 κοντρολ με φωτοκυτταρα-φάρο και τοποθετηση υπολογιζε 600+φπα περιπου

Ευχαριστώ. Όλοι που ρώτησα μέχρι τώρα το 3χ1,5 με 16άρα τους είναι μια χαρά, για 500άρα πόρτα, όπως τα λες.

Επεξ/σία από menthol1979
Δημοσ.

Δηλώνω μη ηλεκτρολόγος και άρα μπορεί όποιος θέλει να παραβλέψει τα σχόλιά μου. 

That being said όλες μου οι σχετικές (ας πούμε) γνώσεις και θέσεις πηγάζουν από αυτά που διαβάζω από την θεωρία. Δυστυχώς οι εταιρίες ή διάφοροι "ηλεκτρολόγοι" διευκολύνουν δουλειά και πωλήσεις περιγραφοντας καταστάσεις "βολικές". Αν πχ κάποιος έχει στο σπίτι του 24άρι κλιματιστικό ας πάει να τσεκάρει με τι καλώδιο και ασφάλεια το προστάτεψαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα δει "εγκλήματα". 

Για να μη χαλάω όμως περαιτέρω το νήμα, αφού άλλο είναι το ζητούμενο/ερώτημα, σταματώ εδώ. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, paylidis είπε

Όχι, το σωστό είναι σε αυτόματο 10Α να βάζουμε 1,5άρι, σε 16Α 2,5άρι, σε 20Α 4άρι, σε 25Α 6άρι κτλ. Το μοτέρ όντως θέλει μόνο του 3*1,5, αλλά η γραμμή αυτή προβλέπεται να ασφαλιστεί με 10Α και όχι 16.

Τώρα στην περίπτωση του ts δεν ξέρω τι ακριβώς υπάρχει μετά την 16άρα (λογικά 2,5 άρι καλώδιο), αλλά εφόσον πάρει ρεύμα από κάποιο κουτί διακλάδωσης όπως λέει για να δώσει ρεύμα αποκλειστικά και μόνο στο μοτέρ μια χαρά είναι το 3*1,5.

• Thanks 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Όχι, το σωστό είναι σε αυτόματο 10Α να βάζουμε 1,5άρι, σε 16Α 2,5άρι, σε 20Α 4άρι, σε 25Α 6άρι κτλ. Το μοτέρ όντως θέλει μόνο του 3*1,5, αλλά η γραμμή αυτή προβλέπεται να ασφαλιστεί με 10Α και όχι 16.

Τώρα στην περίπτωση του ts δεν ξέρω τι ακριβώς υπάρχει μετά την 16άρα (λογικά 2,5 άρι καλώδιο), αλλά εφόσον πάρει ρεύμα από κάποιο κουτί διακλάδωσης όπως λέει για να δώσει ρεύμα αποκλειστικά και μόνο στο μοτέρ μια χαρά είναι το 3*1,5.

σωστο σωστο, ανακαλω δεν ειχα πιει καφε...

16αρι παει 3*2.5

• Like 1
Δημοσ.

Άμα πάρεις ρεύμα από το φως συνδέοντας τα καλώδια παράλληλα, τότε το μοτέρ θα δουλεύει μόνο όταν έχεις πατήσει τον διακόπτη για να είναι αναμμένο το φως

Δημοσ.
9 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Άμα πάρεις ρεύμα από το φως συνδέοντας τα καλώδια παράλληλα, τότε το μοτέρ θα δουλεύει μόνο όταν έχεις πατήσει τον διακόπτη για να είναι αναμμένο το φως

Δεν έχει διακόπτη, το έχω γράψει επάνω.

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, menthol1979 είπε

Δεν έχει διακόπτη, το έχω γράψει επάνω.

Δεν το είχα προσέξει αυτό, εφόσον ανοιγοκλείνετε το φως από την ασφάλεια τότε όταν η ασφάλεια είναι κάτω η γκαραζόπορτα ΔΕΝ θα έχει ρεύμα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Δεν το είχα προσέξει αυτό, εφόσον ανοιγοκλείνετε το φως από την ασφάλεια τότε όταν η ασφάλεια είναι κάτω η γκαραζόπορτα ΔΕΝ θα έχει ρεύμα.

Θα αχρηστευθέι το φως αυτό, δεν μας πειράζει.

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, menthol1979 είπε

Θα αχρηστευθέι το φως αυτό, δεν μας πειράζει.

Εφόσον είναι έτσι καλό θα ήταν να άλλαζες τον μικροαυτόματο των 16A με 10, φτηνός είναι, και έτσι θα ασφαλίσεις σωστά τη γραμμή με τα 1,5άρια που θα πάει στο μοτέρ.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Εφόσον είναι έτσι καλό θα ήταν να άλλαζες τον μικροαυτόματο των 16A με 10, φτηνός είναι, και έτσι θα ασφαλίσεις σωστά τη γραμμή με τα 1,5άρια που θα πάει στο μοτέρ.

Πολύ σωστό! Ναι γιατί όχι, έτσι και αλλιώς το 500άρι μοτέρ φτάνει για την πόρτα. :)

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Επειδή ειμαι και εγω στην διαδικασία να βαλω μοτερ στην πορτα της πυλωτης μας θελω να ρωτήσω γιατί καποια μοτέρ ειναι 24V και κάποια 230v? O καθενας που πουλαει μου λέει οτι το ενα η το αλλο αντίστοιχα ειναι το καλύτερο αλλα ξέρει κάποιος πια ειναι τα υπέρ και τα κατα; Ευχαριστώ!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...