Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, 1nsom-n1k είπε

Και τα data σου χάθηκαν, ενώ από ένα σκληρό έχεις τουλάχιστον πιθανότητες να ανακτήσεις κάτι. 

Ναι υπάρχει και κάτι που λέγεται back up, αλλά δεν φαντάζεσαι πόσοι δεν το χρησιμοποιούν... 

Οι φθηνοί SSD χαλάνε πολύ πριν τερματίσουνε από TBW. Το καλο με HDD δεν πανε μια και εξω συνήθως, ίσως προλάβεις να τραβήξεις τα αρχεία.

Το back up ειναι αυτονόητο, οποιος δεν κανει είναι άξιος της τύχης του.

• Like 2
  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, this.is.elia είπε

Γιατί, οι HDs είναι δίσκοι υγρής κατάστασης; 

Δεν αντιλέγω με την μετάφραση, προφανώς και είναι έτσι. Πρακτικά, αμφότερες οι μορφές θα μπορούσαν κάλλιστα να λέγονται "σκληροί δίσκοι" όπως λέει ο φίλος παραπάνω. Μια περαιτέρω εξειδίκευση θα μπορούσε να γίνει μεταξύ του τρόπου προσπέλασης των δεδομένων (με ηλεκτρομαγνητισμό ή με αλλαγή της κατάστασης ενός τρανζίστορ, απλοϊκά και όμορφα).

Η ονομασία "σκληροί δίσκοι" έχει μείνει από την διάκριση μεταξύ σκληρών (hard) δίσκων και εύκαπτων (floppy) δισκετών.

Πρακτικά όμως και τα floppy και οι σκληροί αποθήκευαν τα δεδομένα σε έναν δίσκο, είτε από μαλακό πλαστικό υλικό, είτε από μέταλλο, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν κανονικός δίσκος με την κυριολεκτική έννοια.
Στα floppy ο δίσκος περιστρεφόταν από τον μηχανισμό του drive ενώ στους σκληρούς το μοτέρ ήταν τοποθετημένο μέσα στο μεταλλικό περίβλημα.

Αντίθετα, στους SSD δεν υφίσταται κάτι τέτοιο οπότε ο όρος «σκληρός δίσκος» περιγράφει μόνο την ιδιότητα, την αποθήκευση δηλαδή, χάριν ευκολίας.

Επεξ/σία από dpolal
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Thresh είπε

Έχουμε δρόμο ακόμα εμείς με 10% upload.

έχεις δίκιο αλλά όταν μιλάω για τεχνολογία δεν μιλάω για εμάς διότι δεν είμαστε αντιπροσωπευτικό δείγμα 

Δημοσ.

Επιτέλους καιρός ήταν να προχωρήσουμε παρακάτω, το μεγάλο βέβαια βήμα είναι να δούμε οθόνη υψηλής ανάλυσης ο στάνταρ χαρακτηριστικό.

Δημοσ.

Απαραδεκτα πραγματα, επρεπε να συνεχισουν να πουλανε μηχανηματα με HDD για να μπορουν καποιοι να βαζουν ΧΡ και να γκρινιαζουν ποσο αργα ειναι τα 10 & τα 11 με HDD. Εμπρος πισω! 😛

• Like 1
  • Confused 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, this.is.elia said:

Η ονομασία "σκληροί δίσκοι" έχει μείνει από την διάκριση μεταξύ σκληρών (hard) δίσκων και εύκαπτων (floppy) δισκετών.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η μανία που υπήρχε πριν το 2000 να γίνονται βλακώδεις μεταφράσεις στα ελληνικά, ο SSD είναι SSD και τέλος, δεν χρειάζεται μια με το ζόρι μετάφραση σε έναν τεχνικό όρο

Επεξ/σία από Hacker?pcs
  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, safridia είπε

Οι SSD δισκοι δεν λεγονται σκληροι δισκοι και αυτοι;
Ο ορισμος σκληρος/μαλακος μια χαρα καλυπτει και τους SSD και ειναι και αυτοι σκληροι δισκοι, οχι μηχανικοι αλλα ηλεκτρονικοι.
Αρα νομιζω οτι θα επρεπε να λεει οτι σταματανε τους μηχανικους σκληρους δισκους.

Μια χαρά τα λες εσύ, και έτσι είναι. 

Απλά αν το άρθρο έγραφε "Οι Dell, HP και Lenovo τερματίζουν την πώληση φορητών υπολογιστών με ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ δίσκους" θα είχαμε 50% λιγότερα κλικ. 

Οπότε άστους να λένε. 

1 ώρα πριν, 1nsom-n1k είπε

Και τα data σου χάθηκαν, ενώ από ένα σκληρό έχεις τουλάχιστον πιθανότητες να ανακτήσεις κάτι. 

Ναι υπάρχει και κάτι που λέγεται back up, αλλά δεν φαντάζεσαι πόσοι δεν το χρησιμοποιούν... 

Δεν πειράζει, όταν πάθουν τη ζημιά θα το χρησιμοποιήσουν το backup, όπως ο πατέρας μου, που έχασε φωτογραφίες 8-9 ετών και πήγε να πάθει ταράκουλο. 

Απ'το 2019 έχει τα 2ΤΒ του Google One με τα 100€ το χρόνο και ξένιασε. 

Αλλά αν δεν πάθεις δε θα μάθεις...

• Like 4
Δημοσ.
2 ώρες πριν, this.is.elia είπε

Δεν αντιλέγω με την μετάφραση, προφανώς και είναι έτσι. Πρακτικά, αμφότερες οι μορφές θα μπορούσαν κάλλιστα να λέγονται "σκληροί δίσκοι" όπως λέει ο φίλος παραπάνω. Μια περαιτέρω εξειδίκευση θα μπορούσε να γίνει μεταξύ του τρόπου προσπέλασης των δεδομένων (με ηλεκτρομαγνητισμό ή με αλλαγή της κατάστασης ενός τρανζίστορ, απλοϊκά και όμορφα).

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι οι ssd δεν έχουν σχήμα δίσκου ούτε κάτι που να στριφογυρίζει

2 ώρες πριν, safridia είπε

Το προσδοκιμο πως προκυπτει; Εχω εναν 850 evo me 12tb.
image.png.abc0088a29f4e04b24d683503e2a8e58.png

Ναι αλλά εγώ έχω HDD 10ετιας+ (έναν wd black) που έχει ακόμα 100% υγεία και ακόμα τον εμπιστεύομαι περισσότερο από κάθε τι άλλο για αποθήκη δεδομένων

Φυσικά όμως λατρεύω και τον firecuda μου για την ταχύτητα του αλλά δε νομίζω να αντέξει 10 χρόνια

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι οι ssd δεν έχουν σχήμα δίσκου ούτε κάτι που να στριφογυρίζει

Ε, νομίζω ότι έχασες το νόημα.

Ο "όρος" δίσκος ούτε έχει συγκεκριμένο σχήμα ούτε ενέχει την έννοια του στριφογυρίσματος.

Η έννοια "δίσκος" είναι μια νοηματική αφαίρεση.

Όταν λέω τη λέξη "δίσκος", εμένα μου έρχεται στο μυαλό ένας δίσκος βινυλίου. Σε κάποιον που έχει απαχθεί από εξωγήινους (λέμε τώρα) έρχεται η μορφή ενός UFO. Σε έναν σερβιτόρο έρχεται το χρωματιστό με φρουτάκια παραλληλόγραμο σκεύος που χρησιμοποιεί στη δουλειά του. Σε έναν φανατικό σινεφίλ, έρχεται στο νου ένα γιοτ από τις ταινίες του James Bond (αυτό σας το αφήνω ως γρίφο).

Το αντικείμενο πάνω στο οποίο ακουμπά η κεφαλή ανάγνωσης σε σκληρούς δίσκους έχει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός κυλίνδρου. Η λέξη δίσκος είναι μια λεκτική εξειδίκευση της γενικευμένης γεωμετρικής έννοιας του κυλίνδρου.

Κάποιος που κοιτάζει έναν σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή μπορεί να πει ότι είναι ένας χοντροκομμένος κύβος. Ένας τεχνικός Η/Υ μπορεί να πει ότι είναι μια συστοιχία διαδοχικών κυλίνδρων πάνω στις οποίες κινείται μια βελόνα.

Και τώρα συγγνώμη, πρέπει να γράψω ένα mail στο Μπαμπινιώτη. Ίσως ο δάσκαλος να ξέρει καλύτερα 🤔 

Επεξ/σία από this.is.elia
  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.

Η λογική έλεγε ότι κάποια στιγμή οι HDD θα μπουν στο χρονοντουλαπο της ιστορίας. Οποτε, δεν υπάρχει λόγος να τρελαινομαστε.

Λογικά θα υπάρχουν προς πώληση ακόμα για να αγοράσει κάποιος ξέχωρα και να τους χρησιμοποιεί ως εξωτερικούς η εσωτερικούς. 

Ο υπολογιστής που αγόρασα πριν 2 έτη είχε SSD και από αυτόν τρέχει το λειτουργικό. Πηρα τους 2 παλαιούς σκληρούς και τον έναν τον εβαλα εσωτερικό, ενώ τον δεύτερο που είχα τα δεδομένα μου και ήταν πολύ παλιός τον έκανα εξωτερικό με μια θήκη IDE. 

Άντεξε ένα έτος και παρέδωσε πνεύμα. Τα δεδομένα τα αποθήκευα ανά έτος σε ένα dvdrw η φλασακι, πριν χαλάσει κατάλαβα από κάποια σημάδια ότι ερχόταν το οριστικό τέλος του και έτσι πρόλαβα και έσωσα τα τελευταία  δεδομένα του όταν πέτυχα το άνοιγμα του φακέλου με τα αρχεία. 

Τώρα έχω μεταφέρει τα δεδομένα στον εσωτερικό σκληρό που και αυτός παλιός είναι έχει φάει τα ψωμιά του. Τον ελέγχω με το hd sentinel και είναι πολύ καλά. 

Ο SSD ελπίζω να αντέξει χρόνια, δεν ανάβω τον υπολογιστή συχνά όπως παλιά που ήταν κάθε μέρα για πολλές ώρες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, safridia said:

Οι SSD δισκοι δεν λεγονται σκληροι δισκοι και αυτοι;
Ο ορισμος σκληρος/μαλακος μια χαρα καλυπτει και τους SSD και ειναι και αυτοι σκληροι δισκοι, οχι μηχανικοι αλλα ηλεκτρονικοι.
Αρα νομιζω οτι θα επρεπε να λεει οτι σταματανε τους μηχανικους σκληρους δισκους.

9 hours ago, this.is.elia said:

8 hours ago, dpolal said:

Πρακτικά όμως και τα floppy και οι σκληροί αποθήκευαν τα δεδομένα σε έναν δίσκο, είτε από μαλακό πλαστικό υλικό, είτε από μέταλλο, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν κανονικός δίσκος με την κυριολεκτική έννοια.
Στα floppy ο δίσκος περιστρεφόταν από τον μηχανισμό του drive ενώ στους σκληρούς το μοτέρ ήταν τοποθετημένο μέσα στο μεταλλικό περίβλημα.

Αντίθετα, στους SSD δεν υφίσταται κάτι τέτοιο οπότε ο όρος «σκληρός δίσκος» περιγράφει μόνο την ιδιότητα, την αποθήκευση δηλαδή, χάριν ευκολίας.

5 hours ago, this.is.elia said:

Ε, νομίζω ότι έχασες το νόημα.

Ο "όρος" δίσκος ούτε έχει συγκεκριμένο σχήμα ούτε ενέχει την έννοια του στριφογυρίσματος.

Η έννοια "δίσκος" είναι μια νοηματική αφαίρεση.

Όταν λέω τη λέξη "δίσκος", εμένα μου έρχεται στο μυαλό ένας δίσκος βινυλίου. Σε κάποιον που έχει απαχθεί από εξωγήινους (λέμε τώρα) έρχεται η μορφή ενός UFO. Σε έναν σερβιτόρο έρχεται το χρωματιστό με φρουτάκια παραλληλόγραμο σκεύος που χρησιμοποιεί στη δουλειά του. Σε έναν φανατικό σινεφίλ, έρχεται στο νου ένα γιοτ από τις ταινίες του James Bond (αυτό σας το αφήνω ως γρίφο).

Το αντικείμενο πάνω στο οποίο ακουμπά η κεφαλή ανάγνωσης σε σκληρούς δίσκους έχει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός κυλίνδρου. Η λέξη δίσκος είναι μια λεκτική εξειδίκευση της γενικευμένης γεωμετρικής έννοιας του κυλίνδρου.

Κάποιος που κοιτάζει έναν σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή μπορεί να πει ότι είναι ένας χοντροκομμένος κύβος. Ένας τεχνικός Η/Υ μπορεί να πει ότι είναι μια συστοιχία διαδοχικών κυλίνδρων πάνω στις οποίες κινείται μια βελόνα.

Και τώρα συγγνώμη, πρέπει να γράψω ένα mail στο Μπαμπινιώτη. Ίσως ο δάσκαλος να ξέρει καλύτερα 🤔 

καλά όλα τα παραπάνω, αλλά είναι όλα λάθος σχετικά με το απο που προήλθε η φράση "hard disk". Αναφέρεται στο γεγονός ότι αποτελείται απο "σκληρό" μαγνητικό υλικό. Δηλαδή απο μια συστοιχία 7 δίσκων με επικάλυψη λεπτών υμενίων υλικών που ονομάζονται σιδηρομαγνητικά και ανήκουν στην κατηγορία των μόνιμων μαγνητών (permanent magnet), τα οποία μπορεί να διατηρούν την μαγνήτιση τους και ως εκ του τούτου και τα δεδομένα. Απο το 2006 και μετά με την εισαγωγή της γιγαντιαίας μαγνητοαντίστασης και της τεχνολογίας του spin valve (nobel του Fert), η χωρητικότητα αυξήθηκε πάρα πολύ καθώς επίσης και η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής.

Σχετικά με τους SSD, είναι πολύ διαφορετική η προσέγιση και η λειτουργία τους, αφού ανήκουν μεν στην κατηγορία των non-volatile συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, αλλά λόγω θερμικών φαινομένων στο εσωτερικό τους, η διάρκεια ζωής του είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με έναν HDD. Οι HDD εξακολουθούν να κυριαρχούν λόγω αντοχής και χωρητικότητας, απλά έχουν φτάσει σε ένα όριο σχετικά με την πυκνότητα των περιοχών (domains) στην επιφάνεια των μαγνητικών δίσκων με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται η χωρητικότητα τους εύκολα (χωρίς ταυτόχρονη αύξηση στο μέγεθος και στην ενέργεια που απαιτούνται) και η ταχύτητα να μην πλησιάζει σε κανένα σημείο αυτή ενός SSD. Η βιομηχανία έχει προχωρήσει σην έρευνα άλλων τεχνικών (MRAM, Racetrack Memory κλπ) αλλά το κόστος κατασκευής για consumer based προϊόντα είναι απαγορευτικό. 

Επεξ/σία από Agmourk
  • Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, polaki είπε

Απ'το 2019 έχει τα 2ΤΒ του Google One με τα 100€ το χρόνο και ξένιασε. 

Δεν ξέρω πόσα βγάζει ο πατέρας σου, αλλά ξέρω σίγουρα ότι 100 ευρώ το χρόνο για cloud δεν μπορεί να διαθέσει ο καθένας. 

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, 1nsom-n1k είπε

Δεν ξέρω πόσα βγάζει ο πατέρας σου, αλλά ξέρω σίγουρα ότι 100 ευρώ το χρόνο για cloud δεν μπορεί να διαθέσει ο καθένας. 

Αφενώς 100 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο δεν είναι κάποιο τραγικά μεγάλο ποσό από την στιγμή που άλλοι δίνουν τόσα ή και περισσότερα για υπηρεσίες σαν π.χ. το Νέτφλιχ.
Αφετέρου με αυτά τα 100 ευρώ εκτός από τον αποθηκευτικό χώρο εξασφαλίζεις και ένα διαρκές backup χωρίς να αγχώνεσαι ότι θα χάσεις ποτέ τα δεδομένα σου.

Αν θες να το αναλύσουμε στην προσφιλή για το φόρουμ αξία σε καφέδες ή σουβλάκια μιλάμε για την αξία 3-4 καφέδων ή 3 γυρόπιτων κάθε μήνα. 😄

Επεξ/σία από dpolal
Δημοσ.
1 ώρα πριν, 1nsom-n1k είπε

Δεν χρειάζεται να δώσει 100.

Υπάρχουν Family Plans σε όλες τις υπηρεσίες με πολύ συμφέρουσες τιμές. Πχ εγώ έχω βάλει Onedrive. Μαζευτήκαμε 6 φίλοι και το βάλαμε.

Έρχεται 99 ευρώ /6 άτομα το χρόνο και έχω 1TB Cloud και το Office μέσα στο πακέτο. Μου βγαίνει κάτω από 1.5 ευρώ το μήνα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...