Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,
έχω στη κατοχή μου το παρακάτω PC..

Ryzen 5 1600
Asrock AB350 Pro4
2x8 GB Corsair @ 2933MHz
1TB Nvme Samsung 970 Evo Plus + 500GB Samsung 850 Evo SSD + 3 x SATA HDD
Sapphire RX580 8GB Nitro+
Corsair TX750M
Viewsonic VX2778-SMHD (UHD 1440p@60Hz)
Fractal Design Define R5

Mε ενδιαφέρει να μπορώ να τρέξω στα 1440p χωρίς κολλήματα παιχνίδια όπως Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077 κ.λ.π (τις άλλες απαιτήσεις μου για την ώρα τις καλύπτει και ο 1600).
Τώρα που η κατάσταση στις κάρτες γραφικών άρχισε να εκλογικεύεται, έχω σαν 1ο στόχο να πάρω μια κάρτα ικανή για 1440p@60Hz με τη μπάλα να καταλήγει σε μια εκ των 3060Τi - 6700XT (μάλλον στην ΑΜD το βλέπω λόγω τιμής).
Το θέμα είναι πως καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της ΑΜ4 πλατφόρμας έλεγα μήπως να δώσω "παράταση ζωής" στο παρόν σύστημα βάζοντας επιπρόσθετα και έναν 5600x. H Asrock έχει βγάλει ΒΕΤΑ BIOS που υποστηρίζει τους 5xxx, αλλά για το πόσο καλά δεν μπόρεσα να βρω απαντήσεις.

Οπότε πάμε στις ερωτήσεις μου:
1) μια PCI-E 4.0 κάρτα γραφικών θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα αν λειτουργήσει σε mobo με PCI-E 3.0 θύρα; Κάτι διάβασα (από σχόλια χρηστών) για προβλήματα μακροζωίας της κάρτας, στα οποία εμφανίζομαι δύσπιστος.
2) αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία της κάρτας στην υπάρχουσα mobo, αξίζει να βάλω πάνω στο PC και έναν 5600x; Για καμιά 2ετία μέχρι η DDR5 να γίνει το σύνηθες. Ή είναι καλύτερα να πάω από τώρα σε αλλαγή με B550 / B660 μια και καλή και το παρόν να γίνει 2ο PC...

Δεκτές και άλλες ιδέες - προτάσεις

Δημοσ.

Οι hardware unboxed δούλεψαν για σένα...

Όπως θα διαπιστώσεις στο παρακάτω video, σε ένα ρεαλιστικό σενάριο όπως είναι με κάρτα την 6600xt, η διαφορά σε 2k ανάλυση ανάμεσα στους 2 επεξεργαστές(1600vs5600), είναι σχετικά μικρή. Αν σε καλύπτει ο υπολογιστής γενικά θα σου έλεγα να ρίξεις λεφτά στην κάρτα και όχι στον επεξεργαστή.

Το βίντεο νομίζω επίσης απαντάει έμμεσα και το ερώτημά σου, αφού ο 1600 δεν υποστηρίζει έτσι κι αλλιώς pcie4, οπότε όλες οι μετρήσεις που φαίνονται είσαι σε gen3.

Υπάρχουν άπειρα βίντεο που δείχνουν αμελητέα διαφορά επιδόσεων ανάμεσα σε gen3 vs 4 στην πλειοψηφία, εκτός συγκεκριμένων σεναρίων.

Νομίζω μια 6600xt, είναι η πιο καλή vfm λύση για σένα αυτή την στιγμή μέχρι να δεις τι θα κάνεις σε 2 χρόνια από τώρα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ενδιαφέρον το video... νομίζω ωστόσο ότι η 6600ΧΤ είναι στο κάτω άκρο για 1440p...

Τελικά η μακροζωία μιας gen 4 κάρτας θα επηρεαστεί αν χρησιμοποιηθεί σε gen 3 motherboard και ειδικά με το b350;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H μακροζωία της κάρτας δεν έχει καμία σχέση με την version του pcie3 ή 4.

Το gen του pcie έχει να κάνει με το διαθέσιμο bandwith που έχει ελεύθερο η κάρτα για μεταφορά δεδομένων και πόσο αυτό επηρεάζει τις επιδόσεις της.

Στη συγκεκρικένη περίπτωση δε νομίζω πως υπάρχει ψαλιδισμα επιδόσεων που σε απασχολεί.

Φαντάζομαι όμως οτι αναφέρεσε στο σχόλιο του triplex

Ο triplex δε λέει οτι θα καεί η μητρική αν βάλεις μεγάλη κάρτα. Στο δικό του σκεπτικό (δεν κρίνω σωστό ή λάθος), θεωρεί καλό συνδυασμό για την 6700xt να βάλει έναν 5900x. Ο 5900x όμως είναι επεξεργαστής που πιθανώς θα ζορίσει τα vrm της μητρικής σου και θα στην κάψει, αυτό λέει. Όταν καεί η μητρική είναι πιθανόν να προκαλέσει βραχυκύκλωμα που θα πάρει μαζί του και την κάρτα.

Η κάρτα τα πολλά ρεύματα τα τραβάει κατευθείαν από το τροφοδοτικό και όχι από τη μητρική, δεν τίθεται θέμα να σου κάψει τη μητρική η κάρτα

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Τώρα είναι κατανοητό το όλο σκεπτικό ... Σίγουρα μια καλύτερη CPU θα βοηθούσε, αλλά αν ήταν να πάω σε 5900x και πάνω θα πήγαινα κατευθείαν σε άλλο setup. Μax τον 5600x σκεφτόμουνα αν μείνω με αυτά που έχω, απλά λέω για 6700ΧΤ - 3060Ti λόγω native 1440p της οθόνης... Με το σκεπτικό πως αν δώσω λεφτά για κάρτα γραφικών να μου μείνει σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση σε DDR5 setup. Βλέποντας πως η 6700ΧΤ έχει πέσει στα 500€ Γερμανία (το απόλυτο μέγιστο που σκοπεύω να δώσω μόνο για κάρτα), πιστεύω σύντομα να μας έρθει και εδώ...

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Cartman είπε

Τώρα είναι κατανοητό το όλο σκεπτικό ... Σίγουρα μια καλύτερη CPU θα βοηθούσε, αλλά αν ήταν να πάω σε 5900x και πάνω θα πήγαινα κατευθείαν σε άλλο setup. Μax τον 5600x σκεφτόμουνα αν μείνω με αυτά που έχω, απλά λέω για 6700ΧΤ - 3060Ti λόγω native 1440p της οθόνης... Με το σκεπτικό πως αν δώσω λεφτά για κάρτα γραφικών να μου μείνει σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση σε DDR5 setup. Βλέποντας πως η 6700ΧΤ έχει πέσει στα 500€ Γερμανία (το απόλυτο μέγιστο που σκοπεύω να δώσω μόνο για κάρτα), πιστεύω σύντομα να μας έρθει και εδώ...

Μέχρι 5600x πιστεύω δεν θα έχεις θέμα με την μητρική σου.Εγω στην θέση σου θα άλλαζα και cpu γιατί στα eSports θα σου δώσει καλό boost. 

Τώρα για κάρτα αν καταφέρεις να φτάσεις οικονομικά μία 6700xt θα είσαι μια χαρά για 1440p.

Ειδάλλως και με την 6600xt θα είσαι οκ με κάποιες υποχωρήσεις στα settings. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, bonorov είπε

Εγω στην θέση σου θα άλλαζα και cpu γιατί στα eSports θα σου δώσει καλό boost.

Σωστό επιχείρημα, όμως

1.  έχει μόνιτορ 60hz και
  2. βάσει του video των hu στο fortnite κατεβάζει 185fps που πάλι είναι αρκετά, το να πιάσει 300 δεν οφελεί πουθενά
Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Σωστό επιχείρημα, όμως

1.  έχει μόνιτορ 60hz και
  2. βάσει του video των hu στο fortnite κατεβάζει 185fps που πάλι είναι αρκετά, το να πιάσει 300 δεν οφελεί πουθενά

Σωστά τώρα είδα ότι έχει 60hz monitor

• Like 2
Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ και τους 2 για τις συμβουλές σας.. Μάλλον καταλήγω στο να αλλάξω κάρτα γραφικών  μόνο και όταν πάμε πλέον σε DDR5 συστήματα το βλέπω για νέο PC.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, Cartman είπε

Εγώ λέω πάρε κάρτα και βλέπεις αν σε καλύπτουν οι επιδόσεις ή όχι και πράττεις αναλογα. 

Υπάρχει στο skroutz και ο 3600 με 130€ που είναι μια χαρά με την μητρική σου αν δεν θες να ρισκάρεις με beta bios και 5500 (πιο vfm από 5600x)

Edit : βασικα υπάρχει ο 4500 που ουσιαστικά είναι ένας 3600 στα 110€ που άμα δώσεις και αυτόν που έχεις 50-60€ σου βγαίνει τσάμπα μια καλή αναβάθμιση

Επεξ/σία από Nik1239
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μάλλον δεν έχουν διορθώσει το CPU support list, καθώς με το beta BIOS 7.20 προσφέρει

"1. Update AMD AM4 AGESA Combo V2 PI 1.2.0.7
2. Support Renoir, Vermeer, and Cezanne CPU
3. Remove Bristol Ridge(AMD A-series/Athlon X4 series) CPU support."

Και ένα check του BIOS

AB350PRO-7.20.jpg

Επεξ/σία από Cartman

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...