Προς το περιεχόμενο

Οπτική ίνα και τηλέφωνο..Καλωδίωση;

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από jkoukos,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Είμαστε σε 2όροφο οικογενειακό, και οι γονείς μου μετακόμισαν στο ισόγειο από τον 2ο. Βάλαμε οπτική ίνα πριν περίπου 1 χρόνο και έτσι είχαμε (στον 2ο) ίντερνετ μέσω οπτικής ίνας και είχαμε και την τηλεφωνική γραμμή. Θέλουμε το ρούτερ να παραμείνει στο 2ο, όμως θέλουμε στο ισόγειο (που πριν είχε άλλη τηλ. γραμμή) να έχουν το τηλέφωνο που είχαν στο 2ο οι γονείς. 
Ξέρει κανείς να βοηθήσει να μου πει:

1. Παίζει κάποιο ρόλο αν το τηλεφωνικό καλώδιο που έβαζα στο ρουτερ, έχει κάποια σημασία πού θα μπει (dsl-phone1-phone2)? στο 13888 μου είπαν ότι αφού έχω οπτική ίνα δεν χρειάζεται καν το τηλ. καλώδιο στο ρούτερ.
  2. Αν στο κουτάκι που έχουμε την κλέμα όπου από τη μία έρχονται οι γραμμές από τον ΟΤΕ, από την άλλη οι γραμμές που πάνε στα διαμερίσματα, αν πάω και συνδέσω εκεί απευθείας μία συσκευή τηλεφώνου στη σωστή γραμμή (γιατί προφανώς δεν ξέρουμε ποια είανι η σωστή :) ), με ένα φιλτράκι θα έπρεπε να δουλεύει κανονικά το τηλέφωνο ? (έτσι ώστε μετά να συνδέσουμε στην εν λόγω γραμμή, τη γραμμή που πάει στο διαμέρισμα του ισογείου) ?
  3. Ουσιαστικά θέλω να καταλάβω πώς δουλεύει η οπτική ίνα και τι ρόλο παίζει η τηλεφωνική γραμμή σε όλο αυτό, αφού λογικά παίζουμε με voip (νομίζω...). Υπάρχει κάποια "σύνδεση" της τηλεφωνικής γραμμής με την οπτική ίνα;
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Λύση

Με την οπτική ίνα η τηλεφωνία είναι VoIP που σημαίνει ότι δουλεύει μέσω του Router από μία θύρα αυτού. Εξαίρεση αν εξακολουθείτε να έχετε παράλληλα και την παλιά τηλεφωνική σύνδεση με το χάλκινο καλώδιο που έρχεται παλαιόθεν στην οικοδομή.

Πρέπει να μας ξεκαθαρίσεις αν έχετε σύνδεση μόνον μέσω οπτικής ίνα ή υπάρχει και δεύτερη σύνδεση μέσω του χαλκού, για να σου πούμε με βεβαιότητα τι θα κάνεις. Παρόλα αυτά θα σου γράψω αν έχετε σύνδεση μόνον με την οπτική ίνα και τηλεφωνία VoIP, διότι από τα συμφραζόμενα μόνον αυτή έχετε.

Στην περίπτωση αυτή θα κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές στον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής, εκεί που έρχεται το καλώδιο από τον ΟΤΕ και συνδέονται τα αντίστοιχα ζεύγη προς κάθε διαμέρισμα. Θα πρέπει να βρείτε ποια ακριβώς ζεύγη αντιστοιχούν στα 2 δικά σας διαμερίσματα και να τα αποσυνδέσετε από το καλώδιο του ΟΤΕ (καθώς τώρα δεν έρχεται η τηλεφωνία μέσω αυτού).

Αυτά τα 2 ζεύγη (των δικών σας διαμερισμάτων) θα τα συνδέσετε μόνον μεταξύ τους και με κανένα άλλο. Εφόσον σε μία θύρα PHONE του Router συνδεθεί ένα απλό τηλεφωνικό καλώδιο προς οποιαδήποτε πρίζα του διαμερίσματος στον 2ο όροφο, αυτόματα θα έχει τηλεφωνία και το διαμέρισμα στο ισόγειο.

Δεν χρειάζεται κανένα DSL Splitter η φίλτρο.

• Like 3

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντηση.

Έχουμε από ότι μου είπαν με ΟΤΕ όντως μέσω VOIP.  Θα το δοκιμάσουμε, αν και οι πρώτες δοκιμές απέτυχαν, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κάνει λάθος στις ζεύξεις γιατί δεν είμαστε σίγουροι ποιο καλώδιο είναι για ποιο διαμέρισμα :)

Θα το παλέψουμε και θα επανέλθω!

Η θα μπορούσες να πάρεις κάτι τέτοιο και λογικά θα έχεις τηλέφωνο σε όλα τα διαμερίσματα και χωρίς καλωδια και χωρίς φασαρίες.

Αφήνω ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να μην πιάνει πολύ πολύ καλά απο τον δεύτερο στο ισόγειο αλλά μονο στην πράξη θα φανεί!

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...