verylife78 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Εχει ασχοληθει κανεις με την κοστολογηση του παραγωμενου φαγητου. Φετος ξεκινησα μαγειρας σε μια βιλλα και ενω εχω τις συνταγες μου σε βιβλιο (κλασικος) ηθελα να κανω κατι πιο αμεσο Και εξηγω... Εγω εχω την συνταγη μου που εχει ποσοτητες για 2 ατομα πχ, οποτε οταν θελω να κανω για 4 πχ πρεπει να πολλαπλασιασω ολα τα υλικα *2. Σκεφτηκα αν το εκανα σε ενα excel και περναγα τα υλικα σιγα σιγα για τις συνταγες να μπορουσα ευκολα να αλλαζα τις ποσοτητες αναλογα με τα ατομα. Ετσι θα μπορουσα να υπολογισω και κοστολογιο, γιατι καθε φορα πρεπει να τους γραφω τι ξοδεψα για το φαι ... Μετα σκεφτηκα μηπως θα μπορουσα να ειχα σε ενα φυλλο αρκετα υλικα ή και να προσθετα και αλλα και να τα εβαζα στην συνταγη -ες επιλεγωντας με καποιο τροπο απο την λιστα-φυλλο που τα περιεχει ολα αυτα, αντι να γραφω καθε φορα "ντοματα" πχ Αυτα.. Εχει σχοληθει κανεις με κατι τετοιο? Βρηκα μερικα online xls αλλα δεν μπορω οτι μου εκαναν και πολυ ή δεν καταλαβα πως λειτουργουν. Ευχαριστω για τις πιθανες απαντησεις - κατευθυνσεις
jim_p Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Μπορεις να κανεις ενα excel στο οποιο καθε φυλλο θα ειναι και μια συνταγη και μεσα στο καθε φυλλο θα υπαρχουν τα υλικα, διπλα η ποσοτητα που εβαλες και πιο διπλα η τιμη κλπ. Πχ ενα φυλλο με ονομα "παστιτσιο" θα εχει ενα κελι που λεει κιμας, διπλα σε αυτο την ποσοτητα που εχεις στη συνταγη σου, πχ 1 κιλο, μετα η ποσοτητα που εχεις να φτιαξεις, πχ 2, μετα η τιμη του κιλου, πχ 5ε, και τελος η τελικη τιμη που θα πολλαπλασιαζει την τιμη του κιλου με αυτα που εχεις να φτιαξεις. Η ποσοτητα των οσων θες να φτιαξεις θα οριζεται απο ενα αλλο κελι στην αρχη του φυλλου. 1
MastroGiannis Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 17 ώρες πριν, verylife78 είπε Αυτα.. Έτσι όπως πάνε οι τιμές, στο τέλος θα καταλήξεις να ενημερώνεις τις τιμές στην εφαρμογή σου αντί να μαγειρεύεις. Καλή όμως η σκέψη σου. Κατά τη γνώμη μου, πιο καλά θα στηθεί στην Access, η βάση της οποίας για αρχή θα περιέχει: Έναν πίνακα για τα υλικά ως κατηγορίες (π.χ. λάδι, ντομάτα, κρεμμύδι, σπανάκι, αυγό, κιμάς, σπαγγέτι, κριθαράκι κτλ). Έναν πίνακα για τις προμήθειες υλικών με πεδία: Ημερομηνία, Υλικό, Ποσότητα, Τιμή κ.α. Έναν πίνακα για τις συνταγές ως κατηγορίες (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο, κρουνταϊόλα, σοφρίτο, σαλάτα του σεφ κτλ). Έναν πίνακα για τα υλικά συνταγών με πεδία: Συνταγή, Υλικό, Ποσότητα κ.α. Έναν πίνακα για τα γεύματα με στοιχεία για το κάθε γεύμα όπως: Ημερομηνία/Ώρα, Άτομα, Σημειώσεις κτλ. Έναν πίνακα για τα πιάτα του κάθε γεύματος (ορεκτικό, σαλάτα, πρώτο πιάτο κτλ) με πεδία: Πιάτο, Συνταγή, Μερίδες, Σημειώσεις κτλ Γεμίζεις τον πίνακα υλικών με όσα υλικά θυμάσαι ότι χρησιμοποιείς ή σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Γεμίζεις τον πίνακα συνταγών με όσες συνταγές σκοπεύεις να εκτελέσεις. Γράφεις αν θέλεις σε αυτόν τον πίνακα και την εκτέλεση για κάθε συνταγή. Συσχετίζεις στον αντίστοιχο πίνακα τις συνταγές με τα υλικά τους και τις ποσότητές τους. Κάθε φορά που θ' αγοράζεις υλικά, θα τα εισάγεις στον πίνακα προμηθειών. Από εκεί θα προκύπτουν και οι τιμές μονάδος κάθε υλικού κι έτσι δε θα χρειάζεται να ενημερώνεις τιμές. Κάθε φορά που θα σχεδιάζεις ένα γεύμα, θα το καταχωρείς στον πίνακα γευμάτων με τις λεπτομέρειές του και θα εισάγεις τα πιάτα του γεύματος στον αντίστοιχο πίνακα με την αντίστοιχη για κάθε πιάτο συνταγή και τις απαιτούμενες μερίδες. Τέλος, εκτυπώνεις και τη report και τους τη σερβίρεις με το φρούτο ή τον εσπρέσο. Για όλα αυτά, εκτός από τους πίνακες, θα χρειαστείς μερικά ερωτήματα στη βάση για τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και μερικές φόρμες για να εισάγεις εύκολα και σωστά τα δεδομένα. Για την ώρα, αυτά... 1
verylife78 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 πολυ ενδιαφερον αυτο με την access... αλλα ενα θεμα δεν ανοιγει απο κινητο η ταβλετ...θελει υπολογιστη. Κατι το οποιο δεν υπαρχει προς το παρον, οποτε πρεπει να τα κανω σπιτι καθε φορα και να πηγαινω εκτυπωμενα, και αν με ρωτησει κατι ...θα του απανταω αυριο? Ενω ετσι οπως το φανταστηκα με ενα excel που ανοιγει και απο το drive ακομα, μπορω ανα πασα στιγμη να του δειχνω τα παντα.
kormos Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Στις 12/6/2022 στις 7:08 ΜΜ, verylife78 είπε πολυ ενδιαφερον αυτο με την access... αλλα ενα θεμα δεν ανοιγει απο κινητο η ταβλετ...θελει υπολογιστη. Κατι το οποιο δεν υπαρχει προς το παρον, οποτε πρεπει να τα κανω σπιτι καθε φορα και να πηγαινω εκτυπωμενα, και αν με ρωτησει κατι ...θα του απανταω αυριο? Ενω ετσι οπως το φανταστηκα με ενα excel που ανοιγει και απο το drive ακομα, μπορω ανα πασα στιγμη να του δειχνω τα παντα. Για ευκολία στο πρότεινε σε Access και για καλύτερη οργάνωση δεδομένων, μπορείς βέβαια να το υλοποιήσεις και σε Excel όλο αυτό που σου έχει αναφέρει παραπάνω ο @MastroGiannis
verylife78 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 αυτο ρωταω... θα πρεπει να εχω διαφορετικα sheets για τα υλικα, προμηθευτες Τις συνταγες πως θα τις εχω? σε ενα φυλλο με καποιο τροπο ομαδοποιημενα? Καποιο μπουσουλα ζηταω ετσι για ξεκολλησω και εγω Γιατι πχ καθε συνταγη εχει υλικα-μοναδες μετρησης-κοστος-ποσοτητα-συνολικο κοστος και μετα εχεις και το θεμα των μεριδων δηλαδη εσυ εχεις τα υλικα για 4 μεριδες αν θες να φτιαξεις 6 να μπορεις να αλλαξεις το κουτι με τις μεριδες και να σου αυξανει την ποσοτητα. Μετα εχεις την εκτελεση ... Πως θα τα εγραφα ολα αυτα σε ενα excel που εχω σε πρωτη φαση καμια 200 συνταγες?
kormos Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 1 ώρα πριν, verylife78 είπε αυτο ρωταω... θα πρεπει να εχω διαφορετικα sheets για τα υλικα, προμηθευτες Τις συνταγες πως θα τις εχω? σε ενα φυλλο με καποιο τροπο ομαδοποιημενα? Καποιο μπουσουλα ζηταω ετσι για ξεκολλησω και εγω Γιατι πχ καθε συνταγη εχει υλικα-μοναδες μετρησης-κοστος-ποσοτητα-συνολικο κοστος και μετα εχεις και το θεμα των μεριδων δηλαδη εσυ εχεις τα υλικα για 4 μεριδες αν θες να φτιαξεις 6 να μπορεις να αλλαξεις το κουτι με τις μεριδες και να σου αυξανει την ποσοτητα. Μετα εχεις την εκτελεση ... Πως θα τα εγραφα ολα αυτα σε ενα excel που εχω σε πρωτη φαση καμια 200 συνταγες? Θα πρέπει για αρχή να δημιουργήσεις λίστες με τα προιόντα. Στη συνέχεια με rules να ορίζεις αν θες με την επιλογή του κάθε φαγητού να εμφανίζει αυτόματα τα προιόντα με τις ποσότητες. κ.ο.κ. Θέλει πολύ δουλεία αυτό που λες και δεν ξέρω αν με απλή καταγραφή θα μπορείς να πάρεις το αποτέλεσμα που θες γιατί αν στην περίπτωση που πρέπει να γίνει πολύπλοκο και χρειαστεί να πάρει θέση και η VB μέσα σε αυτό πολύ φοβάμαι πως δεν θα μπορείς από ένα κινητό να ενεργοποιείς την/τις μακρεντολή/ες.... Συνεπώς ίσως σκεφτόμουν την εκδοχή της Microsoft Access και να συνδεόμουν απομακρυσμένα σε έναν υπολογιστή για να πάρω/δω τα στοιχεία που θέλω. μφχ 2
verylife78 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 xm .. . δεν το ειχα σκεφτει αυτο το απομακρυσμενο... Θα προσπαθησω σιγα σιγα να ξεκινησω. Αν και ετσι οπως παει φετος ουτε τα βραδυα αντεχω πλεον
MastroGiannis Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 14 Ιουνίου 2022 Συμφωνώ με @kormos Ως ένα σημείο γίνεται και σε Excel αλλά πολύ γρήγορα θα βαρύνει και θα γίνει δύσχρηστο, κουραστικό και αναξιόπιστο -- ειδικά μέσα από ένα κινητό. Η περίπτωση σου είναι καραμπινάτη περίπτωση για εφαρμογή βάσης δεδομένων και το Excel είναι μάνα στην επεξεργασία τους αλλά όχι στην αποθήκευση, την οργάνωση και τη συσχέτισή τους. Επειδή το να προχωρήσεις σε web λύση μου φαίνεται υπερβολικό, θα πρότεινα να βρεις ένα παλιο-Laptop μόνο και μόνο για αυτή τη δουλειά, ακόμη και χωρίς Office, και να τρέχεις τη βάση σου με τη run time έκδοση της Access. 1
MastroGiannis Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 2 ώρες πριν, MastroGiannis είπε Ως ένα σημείο γίνεται και σε Excel αλλά πολύ γρήγορα θα βαρύνει και θα γίνει δύσχρηστο, κουραστικό και αναξιόπιστο -- ειδικά μέσα από ένα κινητό. Δες ένα δείγμα που επισυνάπτω ώστε να πάρεις μια γεύση από την "προσέγγιση Excel". Περιέχει τρία φύλλα: Υλικά, Συνταγές και Γεύματα. Με 200 συνταγές, την αυτοματοποίηση με VBA δεν τη γλιτώνεις -- τουλάχιστον για τις αντιγραφές των περιοχών των συνταγών και των γευμάτων. Αντιλαμβάνεσαι τι τέρας θα γίνει το φύλλο συνταγών... Στην Access θα είχες μια φόρμα για άπειρες συνταγές και μια φόρμα για άπειρα γεύματα, με αμελητέα επίπτωση στην απόδοση του αρχείου. CookBook.xlsx 1
verylife78 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 πω ... κατι τετοιο σκεφτομουν θα το δω αυτο που εβαλες λιγο καλυτερα και θα επανλεθω. Σε ευχαριστω πολυ @MastroGiannis 1
masteripper Δημοσ. 17 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2022 Η πρόταση της Access είναι σίγουρα η καλύτερη γιατί θα οργανώσεις πλήρως την όλη κατάσταση...από εκεί και πέρα εάν φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργικότητας μετά μπορείς να μετακομίσεις το BE στο cloud και να κάνεις 1 απλό web interface για την θέαση στο κινητό/tablet 2
masteripper Δημοσ. 17 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2022 Back End... ουσιαστικά διαχωρίζεις το User Interface (FE) από τα δεδομένα (BE)
MastroGiannis Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 Στις 17/6/2022 στις 10:29 ΜΜ, masteripper είπε μπορείς να μετακομίσεις το BE στο cloud και να κάνεις 1 απλό web interface για την θέαση στο κινητό/tablet Έχεις βρει καμιά καλή λύση γι' αυτό master;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα