Προς το περιεχόμενο

AMD APU και GPU μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα;

Thomas_Boz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, scorpion8283 είπε

Ασχετο, με διπλο καλωδιο δεν μπορεις να αλλαζεις απο GPU σε igpu στα win? Πρεπει να κανεις BIOS restart?

Με διπλό καλώδιο που ,στην ιδια οθόνη ; 

Οχι δεν γίνεται αυτο που λες . Γίνεται με διπλό καλώδιο σε διαφορετικές οθόνες, η μια οθόνη να παίρνει απο εξωτερική και μια δευτερη να παίρνει απο ενσωματωμένη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, panoskatos είπε

Με διπλό καλώδιο που ,στην ιδια οθόνη ; 

Οχι δεν γίνεται αυτο που λες . Γίνεται με διπλό καλώδιο σε διαφορετικές οθόνες, η μια οθόνη να παίρνει απο εξωτερική και μια δευτερη να παίρνει απο ενσωματωμένη.

οκ!

Σκεφτηκα οτι αν μπορεί να αλλάξει η πηγή του σήματος on the go μεσα στα win (απο GPU σε ενσωματωμένη) και μπορεί να λειτουργήσει σε 2 οθόνες ανεξάρτητες, τότε μήπως απλά αλλάζοντας την είσοδο του σήματος στην ίδια οθόνη (πχ απο hdmi σε Disp Port) θα ήταν το ίδο αποτέλεσμα.

Δλδ. HDMI απο Motherboard ------> Hdmi Οθόνη (1ο καλώδιο)

display Port κάρτας Γραφικών-----> Display port οθόνης (2ο καλώδιο)

Οπότε αλλάζοντας πηγή, θα λειτουργεί η οθόνη απο την αντίστοιχη είσοδο)

Anyway, απλή περιέργεια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια χαρά γίνεται αυτό  που θέλεις. Το pc το τρεχει η κάρτα γραφικών και το κανει display η ενσωματωμένη. Το έχω κάνει στο pc της υπογραφής με 2 οθόνες.

Στα windows πλέον ορίζεις και ποιά κάρτα θές να χρησιμοποιείς ανάλογα την εφαρμογή.

image.png.7672d44cb70580c09485dcef1e89e634.png

Άν δεν γινόταν όπως λέτε δεν θα γινόταν drag του παραθύρου του παιχνιδιού όταν τρέχει στην οθόνη που είναι συνδεδεμένη στα ενσωματωμένα γραφικά. Αλλωστε και πολλά παιχνίδια έχουν κι αυτά πια κάρτα θα χρησιμοποιήσουν και ακόμη και ποιό μόνιτορ θα δουλεύουν.

Επεξ/σία από Bax

1 ώρα πριν, Bax είπε

Μια χαρά γίνεται αυτό  που θέλεις. Το pc το τρεχει η κάρτα γραφικών και το κανει display η ενσωματωμένη. Το έχω κάνει στο pc της υπογραφής με 2 οθόνες.

Στα windows πλέον ορίζεις και ποιά κάρτα θές να χρησιμοποιείς ανάλογα την εφαρμογή.

image.png.7672d44cb70580c09485dcef1e89e634.png

Άν δεν γινόταν όπως λέτε δεν θα γινόταν drag του παραθύρου του παιχνιδιού όταν τρέχει στην οθόνη που είναι συνδεδεμένη στα ενσωματωμένα γραφικά. Αλλωστε και πολλά παιχνίδια έχουν κι αυτά πια κάρτα θα χρησιμοποιήσουν και ακόμη και ποιό μόνιτορ θα δουλεύουν.

Μάλλον δεν κατάλαβες τι θέλει να κάνει.  Ο φίλος δεν ρώτησε για δύο οθόνες αλλά για μια και η αλλαγή να γίνεται από εντολή της οθόνης, κάτι που δεν γίνεται. 

Εξηγώ οτι στην ίδια οθόνη μπορεί να κανει render άλλη κάρτα γραφικών. Που αυτό το εξηγώ με το δικό μου παράδειγμα. Δηλαδή οτι η rtx2070 κανει render παιχνιδι το οποίο το δείχνει η οθόνη που είναι συνδεδεμένη στην igpu του intel.

• Like 2

2 ώρες πριν, scorpion8283 είπε

οκ!

Σκεφτηκα οτι αν μπορεί να αλλάξει η πηγή του σήματος on the go μεσα στα win (απο GPU σε ενσωματωμένη) και μπορεί να λειτουργήσει σε 2 οθόνες ανεξάρτητες, τότε μήπως απλά αλλάζοντας την είσοδο του σήματος στην ίδια οθόνη (πχ απο hdmi σε Disp Port) θα ήταν το ίδο αποτέλεσμα.

Δλδ. HDMI απο Motherboard ------> Hdmi Οθόνη (1ο καλώδιο)

display Port κάρτας Γραφικών-----> Display port οθόνης (2ο καλώδιο)

Οπότε αλλάζοντας πηγή, θα λειτουργεί η οθόνη απο την αντίστοιχη είσοδο)

Anyway, απλή περιέργεια.

Αυτό ακριβώς θέλω να μάθω και εγω φίλε τελικα γίνεται; 

Εδώ λοιπόν βλέπουμε το fortnite να τρέχει με rtx on και nvdia reflex ενώ η μοναδική οθόνη είναι συνδεδεμένη στην ενσωματωμένη κάρτα του επεξεργαστή. Στο task manager βλέπουμε οτι το φορτίο το έχει η nvidia και η intel απλώς κάνει display το rendering.

image.jpeg

• Like 1

1 ώρα πριν, Bax είπε

Εξηγώ οτι στην ίδια οθόνη μπορεί να κανει render άλλη κάρτα γραφικών. Που αυτό το εξηγώ με το δικό μου παράδειγμα. Δηλαδή οτι η rtx2070 κανει render παιχνιδι το οποίο το δείχνει η οθόνη που είναι συνδεδεμένη στην igpu του intel.

Ναι αδερφέ αυτό γίνεται με ένα καλώδιο, όχι με δυο. Οι εντολές έρχονται από το λειτουργικό και τους οδηγούς όχι από την οθόνη. 

Με το ένα καλώδιο έχει εξηγηθεί πιο πριν,  το να δουλεύουν ταυτόχρονα ήταν μόνο σε z77 ,όπου είχε ρωτήσει εξ αρχής ο ts. 

33 λεπτά πριν, panoskatos είπε

Ναι αδερφέ αυτό γίνεται με ένα καλώδιο, όχι με δυο. Οι εντολές έρχονται από το λειτουργικό και τους οδηγούς όχι από την οθόνη. 

Με το ένα καλώδιο έχει εξηγηθεί πιο πριν,  το να δουλεύουν ταυτόχρονα ήταν μόνο σε z77 ,όπου είχε ρωτήσει εξ αρχής ο ts. 

Φιλε αυτό θα ήθελα εγω ίσως το ταυτόχρονα έγινε παρερμηνεία ok... Γίνεται τελικά και αν ναι πως γίνεται η σύνδεση στο καλώδιο; Ενα μόνο displayport από την καρτα γραφικών;

52 λεπτά πριν, Thomas_Boz είπε

Φιλε αυτό θα ήθελα εγω ίσως το ταυτόχρονα έγινε παρερμηνεία ok... Γίνεται τελικά και αν ναι πως γίνεται η σύνδεση στο καλώδιο; Ενα μόνο displayport από την καρτα γραφικών;

Ναι δεν το έγραψες σωστά φίλε μου,  το ταυτόχρονα σημαίνει άλλο από αυτό που θέλεις. 

Anyway ο τρόπος είναι απλός αλλά αν έχεις μόνο μια οθόνη δεν θα κερδίσεις τίποτα. Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών καταναλώνουν ελάχιστα watt σε 2D περιβάλλον,  για browsing, media κτλ

Ο σωστός τρόπος είναι ο εξής :  Μπες bios και ενεργοποίησε την igpu, μετά το restart μπες σε safe mode και uninstall τους drivers από την εξωτερική κάρτα γραφικών  με το πρόγραμμα DDU,  κλείσε τον υπολογιστή και απλά βγάλε την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών.  Βάλε το display port στην έξοδο που δίνει η μητρική από την igpu. Μπουταρε μπες windows και  περνα drivers για την igpu , όταν είσαι κομπλέ με τους drivers της igpu κλείσε υπολογιστή και βάλε τροφοδοσία στην εξωτερική κάρτα γραφικών,  όταν μπεις στο λειτουργικό και αναγνωρίσουν τα windows την δεύτερη κάρτα γραφικών περνα κ εκεί τους οδηγούς και είσαι κομπλέ. 

Επαναλαμβάνω αν έχεις μόνο μια οθόνη δεν αξίζει να το κάνεις,  αν έχεις 2 οθόνες μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν έχεις 4 οθόνες και θέλεις και 5η με την igpu μπορείς να το επιτύχεις και πάει λέγοντας αλλά ανάλογα το setup που θέλεις να κάνεις αλλάζει η συνδεσμολογια. 

• Like 2
  • Thanks 1

Στις 11/6/2022 στις 8:43 ΜΜ, Thomas_Boz είπε

Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτήσω αν τα ενσωματωμένα γραφικά ενος AMD 5700G μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα με μια ποιό βαριά κάρτα π.χ. 3080 ti.

Τι θέλω να πω να έχω για καθημερινή απλή χρήση την APU και για BOOT στα WINDOWS 11 ως default επιλογή από bios. Και όταν θέλω μόνο για παιχνίδια να μπαίνει σε λειτουργία ή μεγάλη κάρτα ...

Εγώ ήθελα να κάνω το ανάποδο. Έχω τον 4650G και η μητρική μου βγάζει μια θυρα HDMI μόνο. Ήθελα να συνδέση μια δεύτερη οθονή, οπότε ξέθαψα μια GT 710. 
Πού είναι το ανάποδο; Τα γραφικά του 4650G έχουν καλύτερες επιδόσεις απο τα GT 710. 
Λέω τέλεια, απλά θα συνδέσω την 144Hz οθόνη μου στον 4650G και την δευτερεύουσα οθόνη στην 710. 
Έλα μου όμως που είχα χαμηλότερες επιδόσεις... Ανεξαρτήτως σε ποια οθόνη είχα πιο καλώδιο, τραβούσε απο την GT 710. 
Οπότε, έπρεπε να προσδιορίσω κάθε παχνίδι που παίζω να προσδιορίζω ποια γραφικά θέλω. 
Προφανώς και εσύ το ιδιο θα κάνεις αλλά στα παιχνίδια θα βάλεις την 3080 ti σου.

Τουλάχιστον στα windows 10, Settings > Display > Graphics Settings > Προσθέτεις την εφαρμογή και τα γραφικά που θες.
image.png.f6dcff070a8725f53a4c1bef5149ab80.png

• Like 2

Στις 13/6/2022 στις 12:11 ΠΜ, panoskatos είπε

Ναι δεν το έγραψες σωστά φίλε μου,  το ταυτόχρονα σημαίνει άλλο από αυτό που θέλεις. 

Anyway ο τρόπος είναι απλός αλλά αν έχεις μόνο μια οθόνη δεν θα κερδίσεις τίποτα. Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών καταναλώνουν ελάχιστα watt σε 2D περιβάλλον,  για browsing, media κτλ

Ο σωστός τρόπος είναι ο εξής :  Μπες bios και ενεργοποίησε την igpu, μετά το restart μπες σε safe mode και uninstall τους drivers από την εξωτερική κάρτα γραφικών  με το πρόγραμμα DDU,  κλείσε τον υπολογιστή και απλά βγάλε την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών.  Βάλε το display port στην έξοδο που δίνει η μητρική από την igpu. Μπουταρε μπες windows και  περνα drivers για την igpu , όταν είσαι κομπλέ με τους drivers της igpu κλείσε υπολογιστή και βάλε τροφοδοσία στην εξωτερική κάρτα γραφικών,  όταν μπεις στο λειτουργικό και αναγνωρίσουν τα windows την δεύτερη κάρτα γραφικών περνα κ εκεί τους οδηγούς και είσαι κομπλέ. 

Επαναλαμβάνω αν έχεις μόνο μια οθόνη δεν αξίζει να το κάνεις,  αν έχεις 2 οθόνες μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν έχεις 4 οθόνες και θέλεις και 5η με την igpu μπορείς να το επιτύχεις και πάει λέγοντας αλλά ανάλογα το setup που θέλεις να κάνεις αλλάζει η συνδεσμολογια. 

Αυτό στο θέμα των fps στα games επηρεάζει καθόλου αρνητικά ή θετικά;

Επιπλέον δεν ενδέχεται να αρχίσουν να τρώνε άκυρα σκαλωματα τα windows;

Επειδή κι εγώ έχω igpu και το έχω σκεφτεί,για να"σβήνει"τελείως η κάρτα όταν δεν παιζω games,απλά φοβάμαι ότι περισσότερα προβληματα θα δημιουργήσει παρά θα μου λυσει. 

Στις 15/6/2022 στις 10:03 ΜΜ, bonorov είπε

Αυτό στο θέμα των fps στα games επηρεάζει καθόλου αρνητικά ή θετικά;

Επιπλέον δεν ενδέχεται να αρχίσουν να τρώνε άκυρα σκαλωματα τα windows;

Επειδή κι εγώ έχω igpu και το έχω σκεφτεί,για να"σβήνει"τελείως η κάρτα όταν δεν παιζω games,απλά φοβάμαι ότι περισσότερα προβληματα θα δημιουργήσει παρά θα μου λυσει. 

Κοίταξε να δεις,  αυτό το κάναμε παλιότερα που οι κάρτες γραφικών ήταν πιο ενεργοβορες ακόμα και σε ηρεμία / χαμηλή χρήση.  Τα τελευταία χρόνια οι κάρτες γραφικών τουλάχιστον με μια οθόνη καταναλώνουν πολύ λίγα watt. Αν συνδέσεις έστω και δεύτερη οθόνη η κατανάλωση μπορεί να πάει ακόμα και x5 ! 

Ιδιαίτερα προβλήματα όχι δεν υπήρχαν,  το μόνο έτσι που θυμάμαι ήταν σε πολύ παλιά παιχνίδια υπήρχε ένα μπλέξιμο με την igpu ή σε παιχνίδια με πολύ χαμηλές απαιτήσεις που το παιχνίδι έτρεχε από την igpu  αλλά τελικά εσύ ήθελες περισσότερη ισχύ. Οπότε έπρεπε να βγεις και από τις ρυθμίσεις να ορίσεις με ποία κάρτα θα παίζει το παιχνίδι.

Τα fps δεν επηρεάζονται.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...