Προς το περιεχόμενο

AMD APU και GPU μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα;

Thomas_Boz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτήσω αν τα ενσωματωμένα γραφικά ενος AMD 5700G μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα με μια ποιό βαριά κάρτα π.χ. 3080 ti.

Τι θέλω να πω να έχω για καθημερινή απλή χρήση την APU και για BOOT στα WINDOWS 11 ως default επιλογή από bios. Και όταν θέλω μόνο για παιχνίδια να μπαίνει σε λειτουργία ή μεγάλη κάρτα ...

Επεξ/σία από Thomas_Boz
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 λεπτά πριν, antbyron είπε

Όχι δεν γίνεται αυτό που λες.

Δες λιγάκι αυτό φίλε, και ένα σχόλιο που είδα στο  skroutz με έβαλε σε αυτήν την σκέψη, μήπως δουλεύουν σαν τα λάπτοπ με δίπλα γραφικά ξέρω γω ... 

Σε intel δουλεύει δηλαδή;

Screenshot_20220611-202858.jpg

20220611_213417.jpg

Η οθόνη σου παίρνει σήμα από την θύρα που την συνδέις. Όταν την συνδέεις στο mobo θα τραβάει από igpu, όταν την συνδέεις στην κάρτα θα τραβάει από την κάρτα

Δεν υπάρχει όμως κάποιος λόγος να το κάνεις αυτό, μπορείς να ρυθμίσεις στο nvidia panel (είναι και default επιλογή νομίζω) να κατεβάζει αυτόματα ρολόγια η κάρτα όταν δεν χρησιμοποιείται για κάτι βαρύ οπότε πέφτει δραστικά η κατανάλωση

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/6/2022 στις 9:35 ΜΜ, Thomas_Boz είπε

Δες λιγάκι αυτό φίλε, και ένα σχόλιο που είδα στο  skroutz με έβαλε σε αυτήν την σκέψη, μήπως δουλεύουν σαν τα λάπτοπ με δίπλα γραφικά ξέρω γω ... 

Όχι, ούτε σε ιντελ δουλεύουν μαζί. Διαλέγεις ποιος θα παίζει, είτε τα ενσωματωμένα είτε η κάρτα και βάζεις το καλώδιο που συνδέεται με την οθόνη στην αντίστοιχη υποδοχή (είτε πάνω στην κάρτα αν έχεις gpu είτε πάνω στην υποδοχή της μητρικής αν έχεις apu). Για το σχόλιο στο Σκρουτζ ας το αφήσουμε καλύτερα..   Edit: Επειδή δεν είναι απόλυτο το παραπάνω και για να μην την πατήσει κάποιος αν δεν διαβάσει το υπόλοιπο thread, υπάρχει τρόπος με το καλώδιο στην ενσωματωμένη να δουλεύουν εναλλάξ η ενσωματωμένη και η κάρτα όπως γίνεται στα λάπτοπ (όχι όμως ταυτόχρονα) όπως σωστά υπέδειξαν οι συμφορουμίτες. /Edit

Το ότι είναι μεγάλη η κάρτα σε επιδόσεις και κατανάλωση δεν σημαίνει ότι θα τρέχει συνέχεια στο φουλ, οπότε μην αγχώνεσαι για την υπόλοιπη καθημερινή χρήση, οι κάρτες αυτές είναι ρυθμισμένες να ρίχνουν τα ρολόγια/ανεμιστήρες/κατανάλωση στο ελάχιστο όταν δεν χρειάζονται επιδόσεις.

Δηλαδή στο boot, στα windows και όταν απλά θα κάνεις κάτι άλλο εκτός από gaming η κάρτα ουσιαστικά θα κοιμάται, και όταν βάλεις game τότε θα ξυπνάει.

Επεξ/σία από raul7

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε z77 με 3ης γενιάς επεξεργαστή της Intel  γινόταν,  σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πως λεγότανε η τότε τεχνολογία,  κάποια στιγμή θα το θυμηθώ. 

Το καλώδιο της οθόνης το έβαζες στην είσοδο της μητρικής που έπαιρνε πρωτίστως από την igpu του επεξεργαστή. Η συγκεκριμένη τεχνολογία υποσχοταν αυξημένο frame rate και εξομαλυνση του tearing σε τίτλους όμως που ήταν συμβατη με αυτή την τεχνολογία.  Ήταν και το battlefield 3 συμβατό τότε θυμάμαι. 

Όταν ήσουν σε 2D περιβάλλον γραφείου δούλευε μόνο η ενσωματωμένη,  όταν έπαιζες παιχνίδια δούλευε η dedicated gpu. Αν έπαιζες όμως συμβατό παιχνίδι με αυτή την τεχνολογία δούλευαν και οι δυο οπότε ανέβαιναν και τα frames αισθητά 

Σπουδαία τεχνολογία και τοτε δούλευα έτσι το σύστημα μου.  Δυστυχώς αυτή η τεχνολογία σταμάτησε στο chipset z77 και δεν προχώρησε στις επόμενες γενιές. 

Οπότε όσοι λένε ότι δεν γίνεται αυτό  με καλώδια που κουμπώνουν αλλού μάλλον δεν είχαν υπολογιστή το 2012 ή δεν πέρασαν από z77 πλατφόρμα. 

*Μου έρχεται στο μυαλό ότι λεγόταν Lucid ή κάτι τέτοιο. 

Επεξ/σία από panoskatos

1 ώρα πριν, panoskatos είπε

Σε z77 με 3ης γενιάς επεξεργαστή της Intel  γινόταν,  σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πως λεγότανε η τότε τεχνολογία,  κάποια στιγμή θα το θυμηθώ. 

Το καλώδιο της οθόνης το έβαζες στην είσοδο της μητρικής που έπαιρνε πρωτίστως από την igpu του επεξεργαστή. Η συγκεκριμένη τεχνολογία υποσχοταν αυξημένο frame rate και εξομαλυνση του tearing σε τίτλους όμως που ήταν συμβατη με αυτή την τεχνολογία.  Ήταν και το battlefield 3 συμβατό τότε θυμάμαι. 

Όταν ήσουν σε 2D περιβάλλον γραφείου δούλευε μόνο η ενσωματωμένη,  όταν έπαιζες παιχνίδια δούλευε η dedicated gpu. Αν έπαιζες όμως συμβατό παιχνίδι με αυτή την τεχνολογία δούλευαν και οι δυο οπότε ανέβαιναν και τα frames αισθητά 

Σπουδαία τεχνολογία και τοτε δούλευα έτσι το σύστημα μου.  Δυστυχώς αυτή η τεχνολογία σταμάτησε στο chipset z77 και δεν προχώρησε στις επόμενες γενιές. 

Οπότε όσοι λένε ότι δεν γίνεται αυτό  με καλώδια που κουμπώνουν αλλού μάλλον δεν είχαν υπολογιστή το 2012 ή δεν πέρασαν από z77 πλατφόρμα. 

LucidLogix λεγότανε και δεν έκανε αυτό που θυμάσαι. Στα fps βασικά έχανες, δεν κέρδιζες.
Η λογική ήταν να έχεις πιο "ομαλό" γραφικό αποτέλεσμα με λιγότερα frames και απενεργοποιήση της dgpu για εξοικονόμηση ενέργειας.

• Confused 1

3 ώρες πριν, Thomas_Boz είπε

Screenshot_20220611-202858.jpg

20220611_213417.jpg

Αυτο το σχολιο μηπως το πηρες απο κανενα λαπτοπ με dgpu? Γιατι εκει, εχει νοημα να διαλεξεις by default ποιες εφαρμογες θα αξιοποιουν ποια καρτα.

btw αυτο γινεται απο windows 10 μετα, οχι μονο 11. Την επιλογη την βρισκεις display settings -> graphics settings

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Αυτο το σχολιο μηπως το πηρες απο κανενα λαπτοπ με dgpu? Γιατι εκει, εχει νοημα να διαλεξεις by default ποιες εφαρμογες θα αξιοποιουν ποια καρτα.

btw αυτο γινεται απο windows 10 μετα, οχι μονο 11. Την επιλογη την βρισκεις display settings -> graphics settings

Το σχόλιο βρίσκετε εδώ φίλε ...

https://www.skroutz.gr/s/31998549/AMD-Ryzen-7-5700G-3-8GHz-Επεξεργαστής-8-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Tray-με-Ψύκτρα.html#reviews

Και σε screenshot :

Άρα ή λογική λέει είναι εικόνα τραβηγμένη από laptop που μπορείς από windows 10 και πάνω να διαλέξεις ποια κάρτα θέλεις να παίζει; 

Εκεί γιατί δεν πάει με μια καρτα αφού οπως λενε παραπάνω και μεγάλη να είναι δεν καταναλώνει πολύ όταν δεν την ζορίζεις σε games κτλπ;

20220612_014506.jpg

Επεξ/σία από Thomas_Boz

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Thomas_Boz είπε

Άρα ή λογική λέει είναι εικόνα τραβηγμένη από laptop που μπορείς από windows 10 και πάνω να διαλέξεις ποια κάρτα θέλεις να παίζει; 

image.png.736a05fb360ec142bd4b6dd0243d7afa.png

https://www.google.com/search?client=opera&q=aspire+e5-774g&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Δεν το λεει η λογικη, το λεει το ιδιο το βιντεο λιγα δευτερολεπτα πριν. Και αυτο γιατι στα λαπτοπ εχεις οντως "προσβαση" και στις 2 καρτες (εννοωντας igpu και dgpu) την ιδια στιγμη, απλα τα windows αποφασιζουν ποια καρτα θα χρησιμοποιηθει για εξοικονομηση ενεργειας. Αν δεν κανω λαθος ειχα διαβασει καποιο αρθρο οτι θα γινεται αυτο και σε desktop, αλλα θα.

Επεξ/σία από SabotazNic

1 ώρα πριν, hln3 είπε

LucidLogix λεγότανε και δεν έκανε αυτό που θυμάσαι. Στα fps βασικά έχανες, δεν κέρδιζες.
Η λογική ήταν να έχεις πιο "ομαλό" γραφικό αποτέλεσμα με λιγότερα frames και απενεργοποιήση της dgpu για εξοικονόμηση ενέργειας.

Όχι φίλε , αυτό που γράφεις εσύ δεν ήταν στο z77 , ευτυχώς το έψαξα και το θυμήθηκα,  λεγόταν Lucid Virtu MVP,  το είχα για χρόνια οπότε δεν είμαι τρελός να τα βγάζω από το μυαλό μου. 

Η ουσία πάντως είναι ότι αυτό που αναρωτιόταν ο topic starter και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει και ότι δεν γίνεται να γίνει στο παρελθόν υπήρχε και ήταν μόνο σε z77 .

Υπάρχει και το σχετικό άρθρο από AnandTech όπως και η συνδεσμολογια που ανέφερα πιο πριν:  https://www.anandtech.com/show/5728/intel-z77-panther-point-chipset-and-motherboard-preview-asrock-asus-gigabyte-msi-ecs-and-biostar/3

Θα ψάξω να βρω και βίντεο που έδειχναν ότι αυξάνεται το frame rate και η εξάλειψη tearing. 

Βρέθηκε και το βίντεο: 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, panoskatos είπε

Ορίστε από τη Sabertooth Z77:

220612030845.jpg.b57a2dc42f0205f3263ed92efd744193.jpg

1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

στα λαπτοπ εχεις οντως "προσβαση" και στις 2 καρτες (εννοωντας igpu και dgpu) την ιδια στιγμη, απλα τα windows αποφασιζουν ποια καρτα θα χρησιμοποιηθει για εξοικονομηση ενεργειας.

Επίσης: 

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1

1 ώρα πριν, panoskatos είπε

Όχι φίλε , αυτό που γράφεις εσύ δεν ήταν στο z77 , ευτυχώς το έψαξα και το θυμήθηκα,  λεγόταν Lucid Virtu MVP,  το είχα για χρόνια οπότε δεν είμαι τρελός να τα βγάζω από το μυαλό μου. 

Η ουσία πάντως είναι ότι αυτό που αναρωτιόταν ο topic starter και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει και ότι δεν γίνεται να γίνει στο παρελθόν υπήρχε και ήταν μόνο σε z77 .

Υπάρχει και το σχετικό άρθρο από AnandTech όπως και η συνδεσμολογια που ανέφερα πιο πριν:  https://www.anandtech.com/show/5728/intel-z77-panther-point-chipset-and-motherboard-preview-asrock-asus-gigabyte-msi-ecs-and-biostar/3

Θα ψάξω να βρω και βίντεο που έδειχναν ότι αυξάνεται το frame rate και η εξάλειψη tearing. 

Βρέθηκε και το βίντεο: 

To ίδιο ακριβώς λέμε.

Τα fps ανεβαίνουν μόνο στην φαντασία αυτουνού που έφτιαξε το video.

Από το άρθρο που εσύ παρέθεσες

<< Here we are going with Lucid’s standard predictions—Virtual V-Sync and HyperFormance causing a 3% reduction in frame rates above 60 FPS, Virtual V-Sync removing tearing and utilizing more of the GPU, and HyperFormance removing 30% of rendering tasks. >>

5 ώρες πριν, hln3 είπε

To ίδιο ακριβώς λέμε.

Τα fps ανεβαίνουν μόνο στην φαντασία αυτουνού που έφτιαξε το video.

Από το άρθρο που εσύ παρέθεσες

<< Here we are going with Lucid’s standard predictions—Virtual V-Sync and HyperFormance causing a 3% reduction in frame rates above 60 FPS, Virtual V-Sync removing tearing and utilizing more of the GPU, and HyperFormance removing 30% of rendering tasks. >>

Εγώ έγραψα από την αρχή ότι ήταν και για εξομαλυνση του φαινομένου tearing και για οικονομία αφού σε 2D δούλευε μόνο η igpu  , κ εσύ μου γράφεις ότι δεν τα θυμάμαι καλά !

Πως λέμε το ίδιο;  

Διπλωμάτης είσαι στο επάγγελμα; 

11 ώρες πριν, hln3 είπε

Η οθόνη σου παίρνει σήμα από την θύρα που την συνδέις. Όταν την συνδέεις στο mobo θα τραβάει από igpu, όταν την συνδέεις στην κάρτα θα τραβάει από την κάρτα

Και γράφοντας το παραπάνω αποδεικνύεται ότι δεν ήξερες Χριστό για το ότι δεν έχει να κάνει το που θα συνδέσεις το καλώδιο. 

Μην φασκεις και αντιφασκεις φίλε .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...