asmilon Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 11 ώρες πριν, pirmen56 είπε Η δουλειά του λειτουργικού είναι να μην καταλαβαίνεις ότι υπάρχει. Αναφέρθηκε από άλλο μέλος παράδειγμα με ubuntu και HDD που μπουτάρει λίγο πιο αργά από Win 10 με SSD. Μπορεί τα Win 10 να έχουν 100 επιπλέον services(spyware και άλλα) που να μην υπήρχαν στα XP. Ακόμα και έτσι, αν γίνει κάποια προτεραιοποίηση μπορείς να έχεις καλύτερα boot times. Αλλά δεν το κάνουν. Πέρα από αυτό, το γεγονός ότι έχεις SSD που πλησιάζουν παλιές RAM σε bandwidth και latency και δεν μπορούν να πετύχουν boot κάτω από 10"-15"(μέχρι την επιφάνεια εργασίας, έχοντας εγκαταστήσει και διάφορα προγράμματα και drivers) λέει πολλά για τη φιλοσοφία αυτής της εταιρείας. Εχεις δει συγχρονο μηχανημα με απλο SSD, οχι κανενα σουπερ γρηγορο, να μην μπουταρει σε 10-15" στα Windows; Μην λεμε ο,τι να ναι τωρα. Οσο αφορα τα "spyware" παμπολλα εργαλεια υπαρχουν για κλεισουν την ανωνυμη τηλεμετρια, σε απλo HDD παντως δεν θα δεις καμια διαφορα στην αποδοση. Κλεισε υπηρεσιες οπως πχ το indexing που δεν υπηρχε στα ΧΡ και μπορεις να δεις κατι καλυτερο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pirmen56 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 14 λεπτά πριν, asmilon είπε Εχεις δει συγχρονο μηχανημα με απλο SSD, οχι κανενα σουπερ γρηγορο, να μην μπουταρει σε 10-15" στα Windows; Μην λεμε ο,τι να ναι τωρα. Οσο αφορα τα "spyware" παμπολλα εργαλεια υπαρχουν για κλεισουν την ανωνυμη τηλεμετρια, σε απλo HDD παντως δεν θα δεις καμια διαφορα στην αποδοση. Κλεισε υπηρεσιες οπως πχ το indexing που δεν υπηρχε στα ΧΡ και μπορεις να δεις κατι καλυτερο. Πριν από λίγα χρόνια(2-3) με Patriot Blast 240Gb(γενικά καλές read επιδόσεις) είχα με το ρολόι ~25 δεύτερα για να μπω Desktop(Win 10) αφότου είχα εγκαταστήσει όλα τα βασικά προγράμματα και drivers για όλες μου τις συσκευές. Με καλό HDD φρίκη. Αντίθετα σε laptop με SATA III SSD και win 10 είχα/έχω δει και καλύτερους χρόνους από το desktop μου πράγμα που ίσως να έχει σχέση με τους drivers και τα περιφεριακά κάθε μηχανήματος. Αυτή τη στιγμή έχω multi-boot, με τον ίδιο SSD και δεν βλέπω σημαντική διαφορά στους χρόνους(μεταξύ των δικών μου καθυστερήσεων), σε σχέση με τις τότε εκδόσεις. Όπως και να έχει απαράδεκτο. Για όλους τους λόγους που αναφέρει ο PeterMay σχετικά με άχρηστα services ή κακή προτεραιοποίησή τους κατά την εκκίνηση. Το εξελιγμένο λειτουργικό πρέπει να προσαρμόζεται σε ό,τι hw έχεις και να μην να τρώει πόρους των υπόλοιπων προγραμμάτων. Δεν είναι λογική ότι άμα βρίσκουμε φθηνά 128 Gb RAM π.χ. ας μας φάει το λειτουργικό τα 32 GB γιατί "πρόοδος". 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PeterMay Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, asmilon είπε Εχεις δει συγχρονο μηχανημα με απλο SSD, οχι κανενα σουπερ γρηγορο, να μην μπουταρει σε 10-15" στα Windows; Μην λεμε ο,τι να ναι τωρα. Οσο αφορα τα "spyware" παμπολλα εργαλεια υπαρχουν για κλεισουν την ανωνυμη τηλεμετρια, σε απλo HDD παντως δεν θα δεις καμια διαφορα στην αποδοση. Κλεισε υπηρεσιες οπως πχ το indexing που δεν υπηρχε στα ΧΡ και μπορεις να δεις κατι καλυτερο. Για το 1.) Αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχω ανοιχτά τα 10αρια σε 6200U σε έναν Intel SSD 540. 560MB read και ναι κανει πανω από 20 δευτερόλεπτα + αλλα 10 να πέσει η CPU usage στα 20%. Δοκίμασα Debloater αλλά μου χάλασε το Ubuntu LTS από το Store, οπότε τα τρέχω κανονικά. Όμως, η διαφορά με το Debloated ήταν όντως τεράστια - σαν να άγγιζε το ubuntu. Το σύστημα ξαφνικά πήρε τα πάνω του (δες εδώ debloating RAM ussage πριν μετά χωρίς restart! Μιλάμε για 1GB διαφορά.) Το boot time άντε να έπεσε κάνα 1 - 2 δευτερόλεπτα, αλλά δεν είχα περίμενε στο Desktop + δεν έβλεπα το Logon screen. Πριν την build 1903 είχα WD 500GB blue σαν πρώτο σε αυτό το Laptopaki - και τότε έβαλα τα Windows 10 Ameliorated. Η διαφορά ήταν πάλι αξιοσημείωτη. Δεν έβλεπα 50 - 60 δευτερόλεπτα για boot + 20 για να πάρει μπρος ο explorer, αλλά 40 - 45 + 5 και όλα έτοιμα... Ναι το Settings είχε μόνο 3εις επιλογές, δεν υπήρχε Windows Update και γενικός, η εμπειρία άγγιζε 7 (παλιό Win32 orientated OS). Για το 2.) μη ξεχνάς ότι οι υπηρεσίες που μπορείς να κλείσεις στα 10άρια είναι αυτές που δεν επιβραδύνουν το σύστημα. Οι πιο βαριές (και πιο παμπόνηρες) χρειάζονται Powershell scripts και Reg edits (τρελό!). Βέβαια όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν γνώμονα το εξης: Η λειτουργία Fast Boot (που στην ουσία το shutdown γίνεται κάτι μεταξύ τερματισμού λειτουργίας και αναμονής) στα 10 αρια ήταν On - κάτι που δεν έχουν οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Αν την κλείσεις τα πράγματα γίνονται πολύ πολύ πολύ χειρότερα (και σε εκλιπαρώ μην την απενεργοποιήσεις αν δεν έχεις κάνει ένα full image του C σου. Έχω δει τρελά προβλήματα όταν ξανά ενεργοποιείται...). Μην απορείς με την επίδοση ενός κακού λειτουργικού... Και στο αφήνω πάνω σου για να τεστάρεις. Βρες USB 3.0 και έναν παλιό HDD - βάλε Ubuntu (τρέξε και -apt update/upgrade) στο USB και Windows 10 σε HDD. Σύγκρινε boot time, broswer startup, Steam startup και θα εκπλαγείς. Το USB (με λιγότερο bandwith και χειρότερο random read) θα σου προσφέρει μια πιο γρήγορη και πιο σταθερή εμπειρία σε σύγκριση με τα 10αρια σε HDD... και η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική αν βάλεις στο USB Linux Mint ή και Windows 10 Ameliorated (ναι ναι ναι!).... Με άλλα λόγια ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε... Επεξ/σία 12 Ιουνίου 2022 από PeterMay Ξεχασα hyperlink :P 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kstgr Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Στις 10/6/2022 στις 4:59 ΜΜ, Stefanos683 είπε 15 ευρω ο φτηνοτερος συν μεταφορικα 3ευρω, οποτε πας κ παιρνεις τον διπλασιο με τα 23,25 ευρω..το 15 ειναι 18 https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-pbe120gs25ssdr-burst-elite-120gb-25-sata-3-p-PER.323376 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petran79 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 με τους παλιούς δίσκους εξαρτάται και αν το λειτουργικό και τα αρχεία είναι τοποθετημένα στο έξω μέρος του κύκλου ή στο μέσα. Στο έξω είναι πολύ γρηγορότερο γιατί η βελονα κάνει λιγότερο χρόνο να βρει και να διαβάσει τα αρχεία. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Mythoplasths Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, petran79 είπε με τους παλιούς δίσκους εξαρτάται και αν το λειτουργικό και τα αρχεία είναι τοποθετημένα στο έξω μέρος του κύκλου ή στο μέσα. Στο έξω είναι πολύ γρηγορότερο γιατί η βελονα κάνει λιγότερο χρόνο να βρει και να διαβάσει τα αρχεία. Προβλήματα με αρχεία σε κομμάτια σε διάφορες περιοχές του πλατό. Μπατ σεκτορς και τα λοιπά. Κάνεις 6δεν διαφωνεί. Αλλα σκεψου να έχεις 2 κόκκινους hdd apo wd ενός έτους σε raid.. Τι τους κάνεις; θέλω να πω αφου υπάρχει σαν αγορά. Πρέπει και να τους στηρίζει. Άποψη μου πάντα. Επεξ/σία 12 Ιουνίου 2022 από Mythoplasths Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doubt Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Share Δημοσ. 12 Ιουνίου 2022 Στις 10/6/2022 στις 10:12 ΜΜ, lost2 είπε Τώρα σοβαρά έχεις αυτήν την απορία , όταν ακόμη και σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό laptop που πουλάνε, έχει σαν βασικό hdd και ούτε καν στις 7200;;; Βάλε πόσοι από αυτούς με την αγορά τον αλλάζουν; σχεδόν κανένας. Laptop κιόλας, που ο ssd είναι must. Τι να πεις; Στα καθ' ημάς, M.2 nvme εδώ και 3 χρόνια, ούτε καν SATA 3 και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Είχα πάρει κι έναν HDD Toshiba 1tb εξωτερικό από προσφορά που είχα δει εδώ, 20€. Μόνο για backup και τίποτα άλλο. Αυτό που γράφτηκε για ssd+θήκη αντί για στικάκι, επίσης σωστό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα