Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ενα οικόπεδο με ένα παλιό σπίτι που έχει πέσει η σκεπή του.  Τόσα χρόνια δεν έκανα κάποια κίνηση αλλα τωρα διάβασα οτι τα σπίτια χωρίς στεγη θεωρούνται μη λειτουργικά και ημιτελή. Άρα μήπως με μια βέβαια μηχανικού που θα καταθέσω στην εφορία θα έχω κάποια έκπτωση;  Ρώτησα μηχανικό και πήρα τηλέφωνο και στην εφορία. Τους φάνηκε περίεργη η ερώτηση μου. Η εφορία μου ειπε να βάλω ημιτελές κτίσμα κωδικός 99 στη δήλωση. Ο μηχανικός δεν είχε ξανακούσει για αυτή τη βεβαίωση.

Μπορώ να κάνω τροποποιητική τώρα και να δηλώσω τον κωδικό 99 (μη λειτουργικό) στη στήλη ειδικών συνθηκών; έχω ήδη πληρώσει την πρώτη δόση ενφια.  Έχει πρόστιμο;

Όταν ρώτησα την υπάλληλο αν θέλει να τους καταθέσω βεβαίωση από μηχανικό μου είπε όχι, που να κατατεθεί κάτι τέτοιο;

Τον λογιστή 50 ευρώ τον πλήρωσα για να μου κάνει φορολογική. Του είπα οτι είναι ερείπιο χωρίς στέγη. Γιατί δεν ήξερε να βάλει αυτόν τον κωδικό; δεν καταλαβαίνω.

Επεξ/σία από μπιπ μπιπ
Δημοσ.
1 ώρα πριν, μπιπ μπιπ είπε

Έχω ενα οικόπεδο με ένα παλιό σπίτι που έχει πέσει η σκεπή του.  Τόσα χρόνια δεν έκανα κάποια κίνηση αλλα τωρα διάβασα οτι τα σπίτια χωρίς στεγη θεωρούνται μη λειτουργικά και ημιτελή. Άρα μήπως με μια βέβαια μηχανικού που θα καταθέσω στην εφορία θα έχω κάποια έκπτωση;  Ρώτησα μηχανικό και πήρα τηλέφωνο και στην εφορία. Τους φάνηκε περίεργη η ερώτηση μου. Η εφορία μου ειπε να βαλη ημιτελες κτίσμα κωδικός 99 στη δήλωση. Ο μηχανικός δεν είχε ξανακούσει για αυτή τη βεβαίωση.

Μπορώ να κάνω τροποποιητική τώρα και να δηλώσω τον κωδικό 99 (μη λειτουργικό) στη στήλη ειδικών συνθηκών; έχω ήδη πληρώσει την πρώτη δόση ενφια.  Έχει πρόστιμο;

Όταν ρώτησα την υπάλληλο αν θέλει να τους καταθέσω βεβαίωση από μηχανικό μου είπε όχι, που να κατατεθεί κάτι τέτοιο;

Τον λογιστή 50 ευρώ τον πλήρωσα για να μου κάνει φορολογική. Του είπα οτι είναι ερείπιο χωρίς στέγη. Γιατί δεν ήξερε να βάλει αυτόν τον κωδικό; δεν καταλαβαίνω.

Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που:
α) δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά

Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό που πιστεύεις και ότι θα πάρεις κάποια έκπτωση αν το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ή είχε κάποτε ηλεκτροδοτηθεί. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΠΟΛ.1237/11.11.2014

Γ)Χαρακτηρίζεται ως ημιτελές ένα κτίσμα μη λειτουργικό;

Για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

Επίσης, για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

https://www.taxheaven.gr/circulars/19856/pol-1237-11-11-2014

Κι εγώ αυτό που γράφεις ήξερα. Αλλά η υπάλληλος σήμερα στην εφορία που πήρα τηλέφωνο με έβαλε στην αναμονή για να πάει να ρωτήσει γιατί ούτε αυτή ήξερε και μου έδωσε αυτή την απάντηση. Να βαλω το 99.

Επεξ/σία από μπιπ μπιπ
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, μπιπ μπιπ είπε

ΠΟΛ.1237/11.11.2014

Για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

Επίσης, για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

https://www.taxheaven.gr/circulars/19856/pol-1237-11-11-2014

Κι εγώ αυτό που γράφεις ήξερα. Αλλά η υπάλληλος σήμερα στην εφορία που πήρα τηλέφωνο με έβαλε στην αναμονή για να πάει να ρωτήσει γιατί ούτε αυτή ήξερε και μου έδωσε αυτή την απάντηση. Να βαλω το 99.

Ναι θεωρείτε ημιτελές αλλά αν είχε έστω και μια φορά ρεύμα δεν δικαιούται κανονικά έκπτωση φόρου: 

https://taxvoice.gr/ακινητα/ημιτελη-κτισματα-ανάλυση-με-απλά-λόγι/

Για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

Ε)Παρέχεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ημιτελή κτίσματα;

Ναι, υπό ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

• Δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή
  •  ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ημιτελή κτίσματα αυτά έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, μπιπ μπιπ είπε

Έχω ενα οικόπεδο με ένα παλιό σπίτι που έχει πέσει η σκεπή του.  Τόσα χρόνια δεν έκανα κάποια κίνηση αλλα τωρα διάβασα οτι τα σπίτια χωρίς στεγη θεωρούνται μη λειτουργικά και ημιτελή. Άρα μήπως με μια βέβαια μηχανικού που θα καταθέσω στην εφορία θα έχω κάποια έκπτωση;  Ρώτησα μηχανικό και πήρα τηλέφωνο και στην εφορία. Τους φάνηκε περίεργη η ερώτηση μου. Η εφορία μου ειπε να βάλω ημιτελές κτίσμα κωδικός 99 στη δήλωση. Ο μηχανικός δεν είχε ξανακούσει για αυτή τη βεβαίωση.

Κανονικά ο λογιστής έπρεπε να σου δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Οχι ο μηχανικός. Όπως επίσης να σου απαντήσει

• Ποια η έκπτωση για κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ?
  • Για να είναι κάποιο ημιτελές στον ΕΝΦΙΑ, αν ζητηθει κατάργηση ρολογιού της ΔΕΗ απο την ΔΕΗ, θεωρείται πως δεν είχε ποτέ ηλεκτροδότηση?
Επεξ/σία από sphinxgr
Δημοσ.
1 ώρα πριν, μπιπ μπιπ είπε

Το είπα αυτό στην υπάλληλο αλλα είπε αυτό που έγραψα. Δηλαδή αν βάλω ημιτελές μπορεί τελικά να φάω και πρόστιμο;

Ο μόνος που μπορεί να σου απαντήσει κανονικά είναι ο λογιστής σου.  Η εγκύκλιος είναι συγκεκριμένη: Έκπτωση προσφέρεται μόνο σε ημιτελή τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ (ή έχουν εργολαβικό ρεύμα). Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι όπως το να ξηλώσεις το ρεύμα. Φαντάζομαι πως όχι γιατί τώρα έχεις αριθμό παροχής και με το να το βγάλεις δεν κερδίζεις κάτι.  

Το κτίσμα όπως τα λες είμαι ημιτελές απλώς δεν πληροί το 2ο κριτήριο (φαντάζομαι δεν ξέρω αν είχε/έχει ρεύμα).

Δημοσ.

Σε εμένα για μια μονοκατοικία 120τμ χωρίς παροχή ρεύματος σε 200τμ οικόπεδο μου ήρθε ΕΝΦΙΑ 200ευρώ. Δεν μπορώ πραγματικά να μαντέψω πόσο θα έρθει του χρόνου που θα έχει ρεύμα

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Qwerty_2 είπε

Σε εμένα για μια μονοκατοικία 120τμ χωρίς παροχή ρεύματος σε 200τμ οικόπεδο μου ήρθε ΕΝΦΙΑ 200ευρώ. Δεν μπορώ πραγματικά να μαντέψω πόσο θα έρθει του χρόνου που θα έχει ρεύμα

Βασικά μπορείς, 60% είναι η έκπτωση :)

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Qwerty_2 είπε

Με την έκπτωση είναι

Πραγματικά ώρες ώρες απορώ. Πλήρωσες 200 ευρώ για ημιτελές (λογικά αφού δεν έχει παροχή ρεύματος φαντάζομαι το έχετε σαν ημιτελές). Άρα έχεις 60% έκπτωση και πλήρωσες 200 ευρώ. Άρα όταν πάρει ρεύμα και αν υποθέσουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στα ποσοστά ή στις αντικειμενικές, θα πληρώσεις 500 ευρώ. Πόσο δύσκολο είναι; 

• Like 2
Δημοσ.
Στις 8/6/2022 στις 4:07 ΜΜ, Qwerty_2 είπε

Θα ειναι η πρωτη φορά που θα έχει ρευμα;

Η εφορία δε ξέρει, ο λογιστής δε ξέρει. Ποιος σ@@α ξέρει;  να την κάνω την τροποποιητική ή οχι;

Δημοσ.

Το ζητημα των ημιτελων και κενών κτισμάτων με φθορες ζημιές χωρίς σκεπή κτλ προκαλεί αυγχιση ακόμα και στους λογιστες, αυτό διότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες εγκυκλιων ΠΟΛ ανάλογα τους φόρους κατοχής ακινήτων και το πότε/πως θα έπρεπε να δηλώνεται ένα ακίνητο ως ημιτελές πέραν της κλασσικής περίπτωσης που το ακίνητο δεν έχει αποπερατωθει και έχει εργοταξιακο ρευμα. 

Προσωπική άποψη. Δήλωσε το κτίσμα ως μη ηλεκτροδοτουμενο στο Ε9 και στην συνέχεια δήλωσε το ως ημιτελές. 

Δεν πρόκειται να ασχοληθούν με έλεγχο και πρόστιμο εκτός αν πας να το πουλήσεις και μπει ο συμβολαιογράφο να δει το Ε9 πριν την μεταβιβαση και σου πει να κάνεις τροποποίηση, εκεί αν το διορθώσεις ως μη ημιτελές παίζει να σου χρεώσουν αναδρομικά διορθωμένο ΕΝΦΙΑ 5 έτη πίσω μαζί με τις προσαυξησεις. 

Εγώ έχω κάνει κάτι παρόμοιο με τον συντελεστή ειδικών συνθηκών. Διότι το πανέξυπνο ελληνικό κράτος απαλλάσσει από τον συμπληρωματικο φόρο τα διατηρητεα κτίσματα που κρίθηκαν από το υπουργείο πολιτισμού και οχι των υπολοίπων φορέων ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ κτλ, το διόρθωσαν βέβαια φέτος αυτό το πρόβλημα με τον νέο νόμο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα ειναι οτι προσπαθώ να το πουλήσω, το έχει ήδη μεσίτης απο περσι, μην κάνω καμιά πατάτα τώρα.

Εχω μπερδευτεί γιατί στον ΠΟΛ 1237/11-11-2014 γράφει αυτό. Δηλαδή πως θα έπρεπε να συμπληρωθεί; ο λογιστής το εχει δηλώσει ως κενό.

Screenshot_20220610_094801_org.mozilla.firefox.jpg

Επεξ/σία από μπιπ μπιπ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...