Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους,

Γρήγορη ερώτηση, αν γνωρίζει κάποιος, γιατί με αναζήτηση στο Google δεν μπόρεσα να βρω κάτι. 

Αν δουλεύω κανονικά σε μια θέση εργασίας για καιρό/χρόνια και αλλάξω δουλειά τον Μάιο ή τον Ιούνιο, τι παίζει με την νέα επιχείρηση και την καλοκαιρινή άδεια αν αυτή πχ δωθεί τον Αύγουστο στην νέα επιχείρηση?

Σίγουρα για κάθε μήνα που περνάει δικαιούμαι 1.66 ημέρες άδειας/μήνα, αλλά σίγουρα μέσα σε 2-3 μήνες δεν μπορεί να μαζέψεις 10 εργάσιμες που παίζει να είναι η καλοκαιρινή άδεια. Ξέρω ότι είναι αρκετά σύνηθες να παίρνεις τις ημέρες αδείας κανονικά και απλά να παίρνεις λιγότερα λεφτά στο τέλος του μήνα ανάλογα με τις ημέρες που κάθισες και δεν είχες ημέρες άδειας. Αλλά αυτό ισχύει αν είσαι ωρομίσθιος ή ημερομίσθιος, έτσι δεν είναι?

Υπάρχει κάποιος νόμος που να καλύπτει τον εργαζόμενο σε αυτήν την περίπτωση ή είναι καθαρά συνεννόηση εργοδότη και εργαζόμενου?

Δημοσ.

Καλημέρα. Πολύ απλή η απάντηση. 

Φεύγοντας από τη παλιά δουλειά είτε θα πληρωθείς την άδεια που σου οφείλουν ή θα την πάρεις έως τη λήξη της σύμβασης ώστε να εξοφλήσεις τις μέρες που δικαιούσαι. Μπορεί δηλαδή σήμερα 8 Ιουνίου να πεις με τον εργοδότη σου 30 Ιουνίου τέλος. Αν έχεις 10 μέρες άδειας υπόλοιπο ή θα στις πληρώσουν και θα δουλέψεις σερί μέχρι 30 Ιούνη είτε θα σταματήσεις π.χ. 18 Ιουνίου και το τελευταίο δεκαήμερο θα σου δώσουν την τελευταία άδεια και θα ξαναπάς στο γραφείο τελευταία μέρα για να υπογράψεις την παραίτηση-απόλυση.

Στη νέα δουλειά ο εργοδότης θα σου δώσει ότι προβλέπεται. Αν προσληφθείς 1 Ιουλίου και θες άδεια Αύγουστο δικαιούσαι μόνο ότι σου αναλογεί για αυτές τις μέρες που εργάστηκες. Συνήθως σε περιπτώσεις που κάποιος προσλαμβάνεται σε νέα δουλειά μέσα στο καλοκαίρι του δίνουν να πάρει τις τελευταίες μέρες Αυγούστου ή Σεπτέμβρη κολλημένα με κάνα Σαββατοκύριακο ωστέ να βγει μια ανάσα 5-6 ημερών.

με απλά λόγια ο νέος εργοδότης δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές σου άδειες από την προηγούμενη δουλειά.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, greekfragma είπε

Καλημέρα. Πολύ απλή η απάντηση. 

Φεύγοντας από τη παλιά δουλειά είτε θα πληρωθείς την άδεια που σου οφείλουν ή θα την πάρεις έως τη λήξη της σύμβασης ώστε να εξοφλήσεις τις μέρες που δικαιούσαι. Μπορεί δηλαδή σήμερα 8 Ιουνίου να πεις με τον εργοδότη σου 30 Ιουνίου τέλος. Αν έχεις 10 μέρες άδειας υπόλοιπο ή θα στις πληρώσουν και θα δουλέψεις σερί μέχρι 30 Ιούνη είτε θα σταματήσεις π.χ. 18 Ιουνίου και το τελευταίο δεκαήμερο θα σου δώσουν την τελευταία άδεια και θα ξαναπάς στο γραφείο τελευταία μέρα για να υπογράψεις την παραίτηση-απόλυση.

Στη νέα δουλειά ο εργοδότης θα σου δώσει ότι προβλέπεται. Αν προσληφθείς 1 Ιουλίου και θες άδεια Αύγουστο δικαιούσαι μόνο ότι σου αναλογεί για αυτές τις μέρες που εργάστηκες. Συνήθως σε περιπτώσεις που κάποιος προσλαμβάνεται σε νέα δουλειά μέσα στο καλοκαίρι του δίνουν να πάρει τις τελευταίες μέρες Αυγούστου ή Σεπτέμβρη κολλημένα με κάνα Σαββατοκύριακο ωστέ να βγει μια ανάσα 5-6 ημερών.

με απλά λόγια ο νέος εργοδότης δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές σου άδειες από την προηγούμενη δουλειά.

Για το πρώτο σκέλος που έγραψες για τον παλιό εργοδότη, το γνωρίζω ότι έτσι γίνεται και φυσικά αυτό είναι και το φυσιολογικό.

Από εκεί και πέρα όμως νομίζω στο δεύτερο σκέλος ότι είναι και λίγο πιο ευέλικτο το σύστημα κάποιες φορές. Και τι εννοώ. Έχω ακούσει αυτό που αναφέρεις. Δηλαδή να πάρεις τις ημέρες που σου αναλογούν. Αλλά αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση που κλείνει εξ ολοκλήρου(πχ αν είναι γραμμή παραγωγής και για συγκεκριμένες ημέρες σταματά εντελώς), δεν μπορείς εσύ να πηγαίνεις για δουλειά μόνος. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν δύο τινά. Ή θα πάρεις την άδεια ολόκληρη όσο θα είναι κλειστή η επιχείρηση και θα πάρεις λιγότερο μισθό ανάλογα με τις ημέρες που κάθισες ή θα πάρεις την άδεια κανονικά ολόκληρη, θα πληρωθείς κανονικά και μετέπειτα θα σου αφαιρούν άδειες από τους επόμενους μήνες που θα εργάζεσαι εκεί, δηλαδή αφού πήρες άδεια προκαταβολικά θα σου την "χρεώνουν" εν καιρώ.

Επεξ/σία από laxanoulis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι και αυτό γίνεται που λες σε συνεννόηση με τον εργοδότη και προφανώς αν γίνεται αυτό που λες με κλειστή επιχείρηση λόγω καλοκαιριού.

υποθετικά μιλάμε όμως. εσύ σε τι έχεις μπερδευτεί δεν έχω καταλάβει καλά....ακόμα βέβαια πίνω τη 2η τζούρα καφέ.

Επεξ/σία από greekfragma
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, greekfragma είπε

ναι και αυτό γίνεται που λες σε συνεννόηση με τον εργοδότη και προφανώς αν γίνεται αυτό που λες με κλειστή επιχείρηση λόγω καλοκαιριού.

υποθετικά μιλάμε όμως. εσύ σε τι έχεις μπερδευτεί δεν έχω καταλάβει καλά....ακόμα βέβαια πίνω τη 2η τζούρα καφέ.

Δεν έχω μπερδευτεί κάπου. Απλά ρωτάω μήπως κάποιος άνθρωπος εδώ μέσα έχει τύχει σε παρόμοια κατάσταση και τι έγινε εν τέλει στην περίπτωση του. Κουβέντα να γίνεται ουσιαστικά, γιατί απ' ότι φαίνεται η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική... 🙂

Δημοσ.

νομίζω περισσότερο πρέπει να σε απασχολεί να κάνεις ομαλή τη μετάβαση στην επόμενη δουλειά και όχι αν θα πάρεις καλοκαιρινή άδεια και πότε.

μια χαρά καιρό έχουμε και Οκτώβριο πλέον.

• Like 3
Δημοσ.

Ο νεος σου εργοδοτης θα σου τα απαντησει αυτα.Απο αυτον εξαρταται.

Μπορει πολυ απλα να σου δωσει μερες αδειας και προκαταβολικα.Δηλαδη που θα τις δικαιοσουν τους επομενους μηνες που θα δουλευες.

• Like 1
Δημοσ.

Εμένα πάντως μου που άλλαξα πρόσφατα, μου τις δίνουν προκαταβολικά.

Δες πως είναι η νέα σου εργασία και σε συνενοήση με τον εργοδότη το βλέπετε.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, greekfragma είπε

νομίζω περισσότερο πρέπει να σε απασχολεί να κάνεις ομαλή τη μετάβαση στην επόμενη δουλειά και όχι αν θα πάρεις καλοκαιρινή άδεια και πότε.

μια χαρά καιρό έχουμε και Οκτώβριο πλέον.

Μάλλον δεν κατάλαβες γιατί έκανα το thread αυτό... Δεν με απασχολεί ΑΝ πάρω άδεια το καλοκαίρι. Με απασχολεί ΑΝ θα πάρω λιγότερα χρήματα έναν μήνα αν πάρω "αναγκαστική" καλοκαιρινή άδεια με το κλείσιμο της επιχείρησης για το καλοκαίρι. Τώρα με πιάνεις?

Όσο για τον Οκτώβρη, θα διαφωνήσω. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος μου αρέσουν περισσότερο σαν μήνες για διακοπές.

Επεξ/σία από laxanoulis
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 8/6/2022 στις 10:27 ΠΜ, laxanoulis είπε

Μάλλον δεν κατάλαβες γιατί έκανα το thread αυτό... Δεν με απασχολεί ΑΝ πάρω άδεια το καλοκαίρι. Με απασχολεί ΑΝ θα πάρω λιγότερα χρήματα έναν μήνα αν πάρω "αναγκαστική" καλοκαιρινή άδεια με το κλείσιμο της επιχείρησης για το καλοκαίρι. Τώρα με πιάνεις?

Όσο για τον Οκτώβρη, θα διαφωνήσω. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος μου αρέσουν περισσότερο σαν μήνες για διακοπές.

συνηθως οταν είναι κλειστη η επιχείρηση δεν αφαιρουνται αυτες οι μέρες από τη νόμιμη αδεια σου. Σε εταιρίες που γνωριζω δηλαδή γινεται αυτο. Τωρα για την πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση καλύτερα να μιλήσεις με τον εργοδότη ή τον προισταμενο σου

Δημοσ.
Στις 17/6/2022 στις 2:41 ΜΜ, velociraptoras είπε

συνηθως οταν είναι κλειστη η επιχείρηση δεν αφαιρουνται αυτες οι μέρες από τη νόμιμη αδεια σου. Σε εταιρίες που γνωριζω δηλαδή γινεται αυτο. Τωρα για την πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση καλύτερα να μιλήσεις με τον εργοδότη ή τον προισταμενο σου

Και ομως απο την αδεια σου αφαιρουνται.

Οπου εχω δουλεψει και εχω ρωτησει,ετσι ειναι.

Αλλιως αν ηταν το 15αυγουστο που κλεινει μια βδομαδα η επιχειρηση,δε θα βαζε κανεις αδεια και θα τη παιρναν ετσι :P

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Dantε είπε

Και ομως απο την αδεια σου αφαιρουνται.

Οπου εχω δουλεψει και εχω ρωτησει,ετσι ειναι.

Αλλιως αν ηταν το 15αυγουστο που κλεινει μια βδομαδα η επιχειρηση,δε θα βαζε κανεις αδεια και θα τη παιρναν ετσι :P

τις πληρωνονται όμως αν δεν μπορουν να λειψουν αλλες μέρες

Δημοσ.
3 ώρες πριν, velociraptoras είπε

τις πληρωνονται όμως αν δεν μπορουν να λειψουν αλλες μέρες

Οχι δε τις πληρωνεσαι.Η σου κρατανε απο μερες επομενες προκαταβολικα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...