Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά από πολλές αλλαγές στην πρόταση, συζητήσεις, διαφωνίες και διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη και το πρότυπο USB-C αποφασίστηκε να είναι το κοινό πρότυπο για όλους τους φορτιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που θα πωλούνται στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η δραστική μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και ο τερματισμός της ταλαιπωρίας των πολιτών με τους φορτιστές που δεν είναι συμβατοί με τις συσκευές τους (π.χ. ο παλαιότερος φορτιστής να διαθέτει διαφορετικό βύσμα ή καλώδιο σε σχέση με τη νέα συσκευή του). «Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μία νέα φορητή συσκευή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν τον νέο τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς φορτιστή. «Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να επαναχρησιμοποιούνται περισσότερο οι φορτιστές και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και €250 εκατομμύρια συνολικά ετησίως από τις περιττές αγορές φορτιστών» διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νέοι κανόνες θα έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους. Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα ηχεία, τα οποία επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν τέτοια θύρα, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

Οι κατασκευαστές έχουν προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2024 για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό, ο οποίος καλύπτει «κινητά τηλέφωνα, tablets, e-readers, ακουστικά, ακουστικά in-ear και over-ear, ψηφιακές κάμερες, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία». Οι κατασκευαστές θα έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν σε συμμόρφωση με τον κανονισμό όσον αφορά τους φορητούς υπολογιστές (στη διάθεση τους έχουν έως και 40 μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του νέου κανονισμού).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι είχε κάνει γνωστό ότι εργάστηκε με τη βιομηχανία για να μειώσει τον αριθμό των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 την τελευταία δεκαετία. Αν και η θύρα Lightning της Apple χρησιμοποιείται πάντως από το περίπου 20% των συσκευών που πωλούνται στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, η Αμερικάνικη εταιρεία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στον νέο κανονισμό. Το 2020 πάντως, η εταιρεία είχε δηλώσει μέσω του CEO της, Tim Cook, ότι η πρωτοβουλία για έναν καθολικό φορτιστή τηλεφώνου θα «καταπνίξει την καινοτομία» ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το iPhone θα αφήσει για πάντα πίσω του τη θύρα Lightning το Φθινόπωρο του 2023.

Ένα άλλο ζήτημα που δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τους κατασκευαστές να διαχειρίζονται διαφορετικά πρότυπα όπως το DisplayPort για βίντεο. Όσον αφορά την παροχή ισχύος (PD, Power Delivery), η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε γνωστό ότι «θα παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, καθιστώντας απλούστερο το να δουν αν οι φορτιστές που έχουν στην κατοχή τους είναι συμβατοί». Η έκδοση 2.1 του προτύπου USB-C υποστηρίζει παροχή ισχύος έως και 240W, από 100W, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να προσδιοριστεί πόσα watts μπορεί να υποστηρίξει ένα καλώδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει 12.000 τόνους φορτιστών κάθε χρόνο, πολλοί μάλιστα είναι αχρησιμοποίητοι, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ξοδεύουν περίπου €2,4 δισεκατομμύρια σε ξεχωριστούς φορτιστές (οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις συσκευασίες των συσκευών). Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 86
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.

Για τα κινητα απο το 2024. Για τα λαπτοπ απο το 2026 και μετα.

 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

13-years-later.jpg

 

11 λεπτά πριν, kotronas είπε

Αφού κατέληξε έπειτα από 10 χρόνια, καλά είναι.  

Ρε παιδιά, γιατί το ποσταρετε αυτό σαν να μην έγινε ποτέ; Η οδηγία αυτή βγήκε επίσημα το 2010 και εφαρμόστηκε μια χαρά, καθώς για πολλά χρόνια όλα τα κινητά είχαν microUSB με βάση αυτήν.

Πηγή: https://www.engadget.com/2010-12-29-european-standardization-bodies-formalize-micro-usb-cellphone-ch.html

  • Like 10
Δημοσ.

Βασικά σε κινητά και tablets μόνο η Apple είναι που χρησιμοποιεί κάτι διαφορετικό. Όλοι οι άλλοι usb-c δεν εχουν;🤔 

  • Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

30 χρόνια μετά...

 

 

20131219PHT31416-cl.png

Επεξ/σία από aggelis6
Δημοσ.

Επίσης με την οδηγία αυτή, κρατάτε καβάτζες φορτιστές γιατί δεν βλέπω να ξαναβάζει κανείς σε κουτί. «Έχετε». 😅

  • Like 3
  • Thanks 2
  • Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...