Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

εδώ και καιρό λοιπόν με απασχολεί το επαγγελματικό μέλλον ενός dev καθώς μεγαλώνει. Νομίζω θα ήταν ωραία να μοιραστούμε σκέψεις και εμπειρίες πάνω σε αυτό.

Θα είναι εύκολο να βρεθεί/διατηρηθεί μια δουλειά όταν είσαι 40/50/60; Ιδιαίτερα όταν είσαι γυναίκα; Και πώς αυτό αλλάζει με τη χώρα; Ίσως στην Ελλάδα τα πράγματα διαφέρουν σε σχέση με κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου (αλλά και της συζύγου, που είναι στο ίδιο επάγγελμα) μου έχει δείξει ότι το επάγγελμα είναι και ανδροκρατούμενο, αλλά και "νεο-κρατούμενο". Είμαι 41 και ενώ δουλεύω σε περιβάλλον που βλέπω αρκετούς 40+/50+ τριγύρω μου, η πλειοψηφία είναι "πιτσιρίκια" (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια!).

Θα υπάρχει χώρος για όλους αυτούς που κάποια στιγμή θα γίνουν/με 40/50/60; Θα μπορείς να συνεχίσεις ως dev ή θα πρέπει να στραφείς σε managerial ρόλους, ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρουν; Ή και σε άλλο επάγγελμα τελείως; Ανησυχώ ότι θα επικρατεί ίσως η άποψη ότι ένας dev μεγαλύτερης ηλικίας και θα απαιτεί περισσότερα χρήματα και θα τρώει τη σκόνη των πιτσιρικάδων που δεν έχουν θέμα με υπερωρίες και (ίσως) μαθαίνουν πιο γρήγορα και δεν τους ανησυχεί (ακόμα, ίσως) το θέμα work-life balance;

Θα μπορώ να πάω σε μια συνέντευξη (online ή με φυσική παρουσία) για μια νέα δουλειά στα 50/60 μου και να τη διεκδικήσω με ίσους όρους χωρίς να υποστώ ageism; 'Η θα παρακαλάω να μην πάει κάτι στραβά στην (τότε/μελλοντική) τωρινή μου δουλειά γιατί αν χρειαστεί να βρω καινούρια στα 60 μου φέξε μου και γλίστρησα;

Προφανώς σε όλα αυτά υπεισέρχεται και ο ατομικός παράγοντας και ατομικές συνθήκες. Και, ναι, εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν. Απλά αναρωτιέμαι για το ποια είναι και θα είναι ή νόρμα.

Επεξ/σία από ghostaki
  • Like 1
Δημοσ.

γενικα θα βρεις πολλα αρθρα στο google πχ “developer at 50+ “. Ο τυπος στο βιντεο ειναι guru γενικοτερα σε οτι εχει να κανει με προγραμματισμο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ στα 50 (παρά μερικά χρόνια) νιώθω πιο παραγωγικός απ' ότι στα 40 ή τα 30.

Γράφω πιο διαχειρίσιμο κώδικα. Βρίσκω πιο εύκολα λύσεις γιατί έχω φάει στην μάπα πολλά τα τελευταία +20 χρόνια. Έχω πολλά περισσότερα εργαλεία που μου κάνουν την ζωή πιο εύκολη.

Δεν ξέρω πως θα είμαι στα 60 μου, αλλά ελπίζω να μην χρειάζεται να δουλέψω, ασχέτως αν είμαι παραγωγικός ή όχι.

Επεξ/σία από WebDevGr
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Predatorkill και @WebDevGr θενκς για τις απαντήσεις! Είμαι κι εγώ απόλυτα βέβαιος ότι η εμπειρία ετών και θα φαίνεται και θα με κάνει να είμαι πιο παραγωγικός. 

Αλλά το βασικό που με απασχολεί δεν είναι τόσο αυτό, όσο η ευκολία εύρεσης (καλής, ιδανικά) δουλειάς σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή εγώ ας είμαι όσο παραγωγικός θέλω, οι εκάστοτε εργοδότες θα μου δίνουν την ευκαιρία να το αποδείξω;

Ή θα θεωρούμαι de facto "δεινόσαυρος" και αυτόματα τα βιογραφικά των νεώτερων θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα και το δικό μου θα είναι απλά ένα βήμα από τον κάδο ανακύκλωσης; Απλά γιατί έτσι, απλά γιατί ageism (και sexism για τις γυναίκες dev).

Γι΄αυτό και ρωτάω εδώ, τόσο για να δω αν υπάρχουν προσωπικές εμπειρίες σε αυτό, όσο και μια γενικότερη συζήτηση. 

Τώρα καλά είμαι/είμαστε, μια χαρά εισόδημα & εργασιακή ασφάλεια υπάρχει, κι αν θέλω αλλάζω δουλειά αύριο. Αλλά πολύ θα μου άρεσε να μπορώ να το κάνω και στα 50 ή στα 60 μου αυτό.

Επεξ/σία από ghostaki
  • Like 1
Δημοσ.

Εφόσον εισαι καλά τώρα ως προς το εργασιακό  και εχεις ενα σταθερό εισόδημα προσπάθησε να σχεδιάσεις το μέλλον σου με ορίζοντα τα  50+

Portfolio, επένδυση σε γνώση και σε νέες τεχνολογίες, επαγγελματικές γνωριμίες και ενα σχετικα μικρό budget μπορούν να σε οδηγήσουν σταδιακά σε λύσεις οπως συμβουλευτική (consulting), εκπαίδευση  ή γενική παροχή υπηρεσιών μέσω agency.  

Παρόλο που υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις  (σε μια εταιρεία που συνεργάζομαι ο top developer ειναι 54 ετών και λαμβάνει εξαιρετικό πακέτο αμοιβών για τα Ελληνικά δεδομένα) εν τούτοις το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα διακατέχεται από ageism & sexism και θα περάσουν πολλά χρόνια για να αποβάλλουμε αυτά τα στερεότυπα.

Οπότε η συμβουλή μου ειναι να δεις εαν σε ενδιαφέρει να φτιάξεις κάτι δικό σου στήνοντας το προσεκτικά από τώρα σε βάθος χρόνου. 

Δημοσ.

Η αγορά πάντως συνεχώς αναζητά senior developers και δύσκολα επενδύουν σε junior.

Το αν στο μέλλον θα επιλέγουν τους 50-60 έναντι των junior θα το μάθουμε σύντομα καθώς δεν έχει προλάβει να γεράσει ο κλάδος και λίγοι είναι άνω των 50.

• Like 1
Δημοσ.

Επειδη γενικα κοιταω τακτικα αγγελιες για devs στο LinkedIn, βλέπω ότι όλοι Senior Devs ψάχνουν. Οποτε δεν πιστευω να εχετε θεμα. Το θεμα το εχουν οι εταιριες που ψάχνουν γιατι μαλλον δεν βρισκουν με τιποτα και αυτο ισως οφειλεται στα εξής:

1) Δεν πληρώνουν πολλά για να πάει κανείς

2) Δεν υπάρχουν ικανοί Senior Devs

Πιστεύω και τα 2 ισχύουν

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Aggeluska είπε

Επειδη γενικα κοιταω τακτικα αγγελιες για devs στο LinkedIn, βλέπω ότι όλοι Senior Devs ψάχνουν. Οποτε δεν πιστευω να εχετε θεμα. Το θεμα το εχουν οι εταιριες που ψάχνουν γιατι μαλλον δεν βρισκουν με τιποτα και αυτο ισως οφειλεται στα εξής:

Πιστεύω και τα 2 ισχύουν

Να προσθέσω πως λίγοι senior πηγαίνουν υπάλληλοι. Οι περισσότεροι είναι με μπλοκάκι (σιγά μην δουλέψουν 8 ώρες την ημέρα για 3k και 4k ενώ στις ίδιες ώρες μπορούν να βγάλουν 8k και 10k. )

• Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Aggeluska είπε

Πιστεύω και τα 2 ισχύουν

καλα γενικα εδω υπαρχει ενας διπλος παραλλογισμος.
1) απο την πλευρα της αγγελιας/εταιρειας ζητανε senior για ενα x budget αν στειλεις ως junior middle θα σε καλεσουν και θα σου ριξουν το budget(και λογικο) η απλα εχουν μια αγγελια και οποιος τους κανει θα τον παρουν πισω για συνεντευξη.
μου εχει συμβει πολλες φορες οταν ημουν σε ενεργη αναζητηση και με ενδιεφερε ο ρολος/project και λιγες εταιρειες με απορριψαν γιατι οντως ηθελαν senior.

2)το δευτερο ειανι οτι πλεον ο κλαδος εχει γεμισει "σηνιορ". οποιος εγραψε 2-3 χρονια κωδικα και ειδε πεμντε πραγματα αυτοαποκαλειται σηνιορ.Βεβαια και το σηνιοριτυ δεν το μετρας με τα χρονια. Μπορει καποιος 8 χρονια να αλλαζε μονο χρωματα σ εκουμπακια και να εκανε πολυ απλα πραγματα και καποιος αλλος σε 4 χρονια να εχει στησει σελιδα μονος του.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, MitsarasAth είπε

το δευτερο ειανι οτι πλεον ο κλαδος εχει γεμισει "σηνιορ". οποιος εγραψε 2-3 χρονια κωδικα και ειδε πεμντε πραγματα αυτοαποκαλειται σηνιορ.Βεβαια και το σηνιοριτυ δεν το μετρας με τα χρονια. Μπορει καποιος 8 χρονια να αλλαζε μονο χρωματα σ εκουμπακια και να εκανε πολυ απλα πραγματα και καποιος αλλος σε 4 χρονια να εχει στησει σελιδα μονος του.

Senior τους βαπτίζουν οι εταιρείες μόνες τους για να μπορούν να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς. Κανένας λογικός developer με 3 χρόνια εμπειρίας δεν προβάλει τον εαυτό του σαν senior (εκτός αν έχει φάει άπειρο σκ@το αυτά τα 3 χρόνια), γιατί αλλιώς θα τύχει σε κανέναν όντως senior στην συνέντευξη με 10+ χρόνια και θα τον ξεσκίσει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@prometheas thanks για τα σχόλια, δεν απέχουν πολύ από αυτά που σκέφτομαι κι εγώ. Ξέρεις όμως τι με απασχολεί; Δε θα ήθελα να αναγκαστώ να αλλάξω τρόπο δουλειάς απλά για μη μείνω άνεργος. Εννοώ μου αρέσει αυτό που κάνω (dev, τελείως τεχνικό κομμάτι), δε θα ξετρελαινόμουν να πάω αναγκαστικά σε άλλες κατευθύνσεις όπως teaching, consultancy, ακόμη κι αν τα χρήματα στο 2ο είναι δελεαστικά. Όσο για το να κάνω κάτι δικό μου, δύσκολο επειδή ναι μεν κατέχω το τεχνικό κομμάτι αλλά το κομμάτι του business έχει τελείως άλλες απαιτήσεις.

Προφανώς αν & όταν τεθεί θέμα επιβίωσης θα κάνω ό,τι χρειαστεί επαγγελματικά, αλλά θα προτιμούσα στα 50/60 μου να έχω πολλές επιλογές όπως έχω και τώρα. Αλλά τα ageism & sexism δυστυχώς δε θα εξαφανιστούν έτσι απλά (και στην Αγγλία που είμαι εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν, αν και στην Ελλάδα ίσως είναι ακόμη πιο έντονα)... Ελπίζω βέβαια σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα να έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση!

@WebDevGr @Aggeluska @MitsarasAth και @filip123go το seniority είναι μεγάλη συζήτηση και νομίζω ότι είναι μια σχετικά ρευστή έννοια, ανάλογα το περιβάλλον/τομέα, ίσως και χώρα. Αλλά αυτό είναι το seniority εμπειρίας και ικανότητας, τι γίνεται με το seniority ...ηλικίας; Μπορεί να είμαι senior dev στα 40 μου και να έχω πολλές ευκαιρίες, αλλά θα ήθελα και στα 50/60 μου να να έχω τις ίδιες ευκαιρίες και όχι να θεωρούμαι δεινόσαυρος έτοιμος για απόσυρση. 

Ελπίζω με το να είναι κανείς καλός σε αυτό που κάνει, να κρατιέται όσο up to date γίνεται γνωσιακά και να συνεχίζει να μαζεύει εμπειρία να είναι πάντα σε καλή θέση απασχολησιμότητας (sic). Άλλωστε, όπως ήδη σχολιάστηκε, ο κλάδος είναι σχετικά νέος και θα δείξει τι θα απογίνουμε όλοι αυτοί που σήμερα είμαστε 20/30/40. Κάποια στιγμή λογικά θα επέλθει ένα σημείο ισορροπίας που όσοι θα μπαίνουν στον κλάδο τόσοι θα βγαίνουν (με φυσικό τρόπο, όχι αναγκαστικά).

Επεξ/σία από ghostaki
Δημοσ.
7 ώρες πριν, ghostaki είπε

@prometheas thanks για τα σχόλια, δεν απέχουν πολύ από αυτά που σκέφτομαι κι εγώ. Ξέρεις όμως τι με απασχολεί; Δε θα ήθελα να αναγκαστώ να αλλάξω τρόπο δουλειάς απλά για μη μείνω άνεργος. Εννοώ μου αρέσει αυτό που κάνω (dev, τελείως τεχνικό κομμάτι), δε θα ξετρελαινόμουν να πάω αναγκαστικά σε άλλες κατευθύνσεις όπως teaching, consultancy, ακόμη κι αν τα χρήματα στο 2ο είναι δελεαστικά. Όσο για το να κάνω κάτι δικό μου, δύσκολο επειδή ναι μεν κατέχω το τεχνικό κομμάτι αλλά το κομμάτι του business έχει τελείως άλλες απαιτήσεις.

Προφανώς αν & όταν τεθεί θέμα επιβίωσης θα κάνω ό,τι χρειαστεί επαγγελματικά, αλλά θα προτιμούσα στα 50/60 μου να έχω πολλές επιλογές όπως έχω και τώρα. Αλλά τα ageism & sexism δυστυχώς δε θα εξαφανιστούν έτσι απλά (και στην Αγγλία που είμαι εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν, αν και στην Ελλάδα ίσως είναι ακόμη πιο έντονα)... Ελπίζω βέβαια σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα να έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση!

@WebDevGr @Aggeluska @MitsarasAth και @filip123go το seniority είναι μεγάλη συζήτηση και νομίζω ότι είναι μια σχετικά ρευστή έννοια, ανάλογα το περιβάλλον/τομέα, ίσως και χώρα. Αλλά αυτό είναι το seniority εμπειρίας και ικανότητας, τι γίνεται με το seniority ...ηλικίας; Μπορεί να είμαι senior dev στα 40 μου και να έχω πολλές ευκαιρίες, αλλά θα ήθελα και στα 50/60 μου να να έχω τις ίδιες ευκαιρίες και όχι να θεωρούμαι δεινόσαυρος έτοιμος για απόσυρση. 

Ελπίζω με το να είναι κανείς καλός σε αυτό που κάνει, να κρατιέται όσο up to date γίνεται γνωσιακά και να συνεχίζει να μαζεύει εμπειρία να είναι πάντα σε καλή θέση απασχολησιμότητας (sic). Άλλωστε, όπως ήδη σχολιάστηκε, ο κλάδος είναι σχετικά νέος και θα δείξει τι θα απογίνουμε όλοι αυτοί που σήμερα είμαστε 20/30/40. Κάποια στιγμή λογικά θα επέλθει ένα σημείο ισορροπίας που όσοι θα μπαίνουν στον κλάδο τόσοι θα βγαίνουν (με φυσικό τρόπο, όχι αναγκαστικά).

παντως αυτο που πιστευω με τους 50 developer που θεωρουνται δεινοσαυροι αν εισια κολλημενος με vb , και πολυ Legacy γλωσσες.
σιγουρα ειναι πολυ δυσκολο να ακολυθεις το current stack ειδικα αν εχεις και αλλες υποχρεωσεις οικογενεια παιδια κτλ αλλα αν ξερεις js , java , c#  κτλ και το αντιστοιχο framework θα εισαι κομπλε.

Δημοσ.

Αυτο που λεει ο @MitsarasAth Πιστεύω, αν συνεχισεις να ασχολείσαι και εισαι ανοιχτόμυαλος, δεν θα μείνεις στην απέξω. Αν κολλήσεις με μία τεχνολογία και αυτή γίνει outdated και δεν δεχθείς να προχωρήσεις στην επόμενη, μετα θα τα βρεις μπαστουνια και θα θεωρησε και σωστά δεινόσαυρος. :P 

Δημοσ.

Έχω βρεθεί αρκετές φορές να κοιτάω βιογραφικά και σχεδόν όλες τις φορές που ο υποψήφιος ήταν άνω των 40 η εμπειρία του δεν είχε σχέση με το stack που ζητάγαμε.

Λογικό είναι να μην τον προτιμήσουμε(όχι πως θα ήταν τόσο λάθος).

Και εγώ το έχω αυτό το άγχος μιας και πλησιάζω αυτή την ηλικία(37) αλλά (ακόμα) η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς και θεωρώ πως όσο είμαι up to date θα υπάρχουν καλές ευκαιρίες.

Αλήθεια πόσοι από εδώ είναι 50+ και δουλεύουν ακόμα σαν developers και όχι σαν managers?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...