massaira Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Γεια σας:) ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια διατηρητέα μονοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης η οποία είναι αναπαλαιωμένη και με, εκ πρώτης όψεως, όλα τα θέματα λυμένα. Πρόκειται να ζητήσω από μηχανικό να κάνει τον όποιο έλεγχο γίνεται αλλά και γνωστός μου μηχανικός μου είπε, κανείς δεν μπορεί να σου πει αν ένα κτίριο θα πέσει. Γενικά ακούω αποθαρρυντικά σχόλια και ενώ είναι εν γνώσει μου μια μεγαλύτερη επικινδυνότητα και κόστος επισκευών, αναρωτιέμαι πόσο συχνά μπορεί να χρειάζεται αυτή η δαπάνη συντήρησης σε ένα σπίτι που φαίνεται να έγιναν όλα σε πολύ καλό επίπεδο πριν 5-6 χρόνια; Επίσης ισχύει ότι δεν χορηγούνται στεγαστικά δάνεια για διατηρητέα; Αν υπάρχουν άλλοι ιδιοκτήτες διατηρητέων που θα ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους σας ευχαριστώ πολύ!
Ukforthemoment Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 8 λεπτά πριν, massaira είπε Γεια σας:) ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια διατηρητέα μονοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης η οποία είναι αναπαλαιωμένη και με, εκ πρώτης όψεως, όλα τα θέματα λυμένα. Πρόκειται να ζητήσω από μηχανικό να κάνει τον όποιο έλεγχο γίνεται αλλά και γνωστός μου μηχανικός μου είπε, κανείς δεν μπορεί να σου πει αν ένα κτίριο θα πέσει. Γενικά ακούω αποθαρρυντικά σχόλια και ενώ είναι εν γνώσει μου μια μεγαλύτερη επικινδυνότητα και κόστος επισκευών, αναρωτιέμαι πόσο συχνά μπορεί να χρειάζεται αυτή η δαπάνη συντήρησης σε ένα σπίτι που φαίνεται να έγιναν όλα σε πολύ καλό επίπεδο πριν 5-6 χρόνια; Επίσης ισχύει ότι δεν χορηγούνται στεγαστικά δάνεια για διατηρητέα; Αν υπάρχουν άλλοι ιδιοκτήτες διατηρητέων που θα ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους σας ευχαριστώ πολύ! Μακρυά.Είναι τόσο μπερδεμένη η κατάσταση γιατί εμπλεκονται τόσοι,αρχαιολογική υπηρεσία,υπουργείο πολιτισμού,περίεργοι ιστορικοί , που θα βρεις τον διαολό σου. 1
vasilllis Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 2 ώρες πριν, massaira είπε Γεια σας:) ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια διατηρητέα μονοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης η οποία είναι αναπαλαιωμένη και με, εκ πρώτης όψεως, όλα τα θέματα λυμένα. Πρόκειται να ζητήσω από μηχανικό να κάνει τον όποιο έλεγχο γίνεται αλλά και γνωστός μου μηχανικός μου είπε, κανείς δεν μπορεί να σου πει αν ένα κτίριο θα πέσει. Γενικά ακούω αποθαρρυντικά σχόλια και ενώ είναι εν γνώσει μου μια μεγαλύτερη επικινδυνότητα και κόστος επισκευών, αναρωτιέμαι πόσο συχνά μπορεί να χρειάζεται αυτή η δαπάνη συντήρησης σε ένα σπίτι που φαίνεται να έγιναν όλα σε πολύ καλό επίπεδο πριν 5-6 χρόνια; Επίσης ισχύει ότι δεν χορηγούνται στεγαστικά δάνεια για διατηρητέα; Αν υπάρχουν άλλοι ιδιοκτήτες διατηρητέων που θα ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους σας ευχαριστώ πολύ! Αρχικα αλλαζεις μηχανικό.Σαφως και ενας μηχανικός ειναι σε θεση να προσδιοορισει με ακριβεια την κατασταση που ειναι το ακινητο.Αυτός θα σε κατευθυνει αν αξιζει η αγορα του και το κοστος "αναπαλαίωσης".
Basilhs23___ Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Μένω σε διατηρητέο. Γενικώς, απλά μακριά από αυτά τα κτίρια γιατί παίζει να το μετανιώσεις, έχεις μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα, καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος. Κόστος συντήρησης τεράστιο. Το μπέρδεμα με τους νόμους θα σε οδηγήσει να θες ακόμα και άδεια μικρής κλίμακας για να βάψεις χαμηλά την προσοψη από τυχόν γκράφιτι και μουτζούρες. Κακοί γείτονες που γνωρίζουν το πρόβλημα θα παραμονεύουν για να σου κάνουν καταγγελίες με το παραμικρό, όταν βέβαια είναι τα κτίρια παρατημένα χωρίς κανέναν να τα έχει το νου του κλαίγονται που χαλάνε την μόστρα. Όσο για την ανακαίνιση. Αν έχει ακολουθηθεί η κλασσική διαδικασία με ολικό γκρέμισμα εσωτερικού με διατήρηση της προσοψης και ανέγερση ενός πλήρους αντίγραφου εσωτερικά με σύγχρονες προδιαγραφές, τότε είσαι θεωρητικά σαν να έχεις αγοράσει νέο κτιριο και αν όλα έχουν γίνει σωστά δεν θα έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα για 10-15 χρόνια, αν έχει γίνει απλής μορφής επισκευή με σοβαντισματα σαθρων και άλλα, θα έχεις πολύ περισσότερα θέματα και σε πολύ συντομότερο διάστημα. Επίσης το κτίριο να ξέρεις σχεδον το παντρεύεσαι εφ' όρου ζωής μέχρι να υπάρξουν κληρονόμοι και αν αυτοί αποφασίσουν να το πάρουν η να το κάνουν αποποίηση ισχύει και για αυτούς το ίδιο, η πιθανότητα πώλησης είναι αρκετά χαμηλή για όλα τα παραπάνω προβλήματα, εκτός άμα το σκοτώσεις με τίμημα που δεν θα σε ικανοποιει καθόλου. Σε περιοτωση που το κτίριο έχει γίνει ριζική ανακαίνιση με οικοδομική άδεια, στην εφορία δεν θα δηλώνεις την πραγματική παλαιότητα αλλά την νέα παλαιότητα με βάση την νέα άδεια, οπότε, χανεις τα οποία ελάχιστα πλεονεκτήματα από την μείωση λόγω παλαιότητας στον ΕΝΦΙΑ και σε φόρους μεταβίβασης κτλ. Δες από ποιον φορέα είναι χαρακτηρισμενο το κτίριο, από όποιον και να είσαι τα ίδια χάλια είναι, ορισμένα κτίρια είναι διπλό χαρακτηρισμενα από δύο φορείς, ακομα χειρότερο για τα κτίρια και τους ιδιοκτητες τους σε περιπτωση που χρειαστούν επισκευές. Η όλη κατάσταση για τους ιδιοκτητες αυτών των κτιρίων είναι καταθλιπτική και απελπιστική. Έχουμε συστήσει έναν σύλλογο και περιμένουμε ανταποκριση από την πολιτική εξουσία. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικοτατα εδώ και δεκαετίες. Όλοι συμφωνούν ότι οι ιδιοκτήτες έχουνε δίκιο και πρέπει να εξετάσουν τα αιτήματα μας αλλά πάντα καταλήγουν ότι πρέπει να προστατευθει η πολιτιστική κληρονομια και τα γνωστά καφενειακα... εις βάρος της πλάτης των κοροιδων φυσικά. Λύσεις δεν θέλουν να βρεθούν και χρήματα από το δημόσιο ταμείο δεν θέλει να δώσει το κράτος για ιδιωτικές περιουσίες. Συνεπώς, τα κτίρια θα μένουν ασυντηρητα μέχρι να καταρρεύσουν μόνα τους και να αφανιστουν, μερικά εξ αυτών θα καταλήξουν σε κεφάλια περαστικών και θα τρέχουν μετά τους ιδιοκτητες στα δικαστήρια για ποινικές και αστικές αποζημιώσεις. Με απόφαση του ΣτΕ οι ιδιοκτήτες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους θέματα ανεξαρτήτως της κρατικής μέριμνας και της οικονομικής τους ή άλλης κατάστασης. Δεν υπάρχουν πιο άδικοι και εκτρωματικοι νόμοι στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας όσο αυτοι που αφορούν τα διατηρητεα. Ελαχιστος κόσμος ασχολείται με αυτά είτε γιατί δεν γνωρίζει ούτε έχει στην ιδιοκτησία του τέτοια κτίρια, είτε πολλά ανήκουν στο δημόσιο, σε ιδρύματα, σε ιδιοκτήτης που έχουν φύγει στο εξωτερικό, σε δεκάδες κληρονόμους που έχουν χαθεί με τα πολλά συμβόλαια και ούτε ξέρει ο καθένας τι έχει. Έχε υπόψην σου επίσης ότι στο κτίριο θα πρέπει να μένεις μόνιμα και να το έχεις το νου σου, συχνο καθάρισμα από γκράφιτι σκουπίδια και φώτα εξωτερικά αλλιώς αν μένεις αλλού παίζει να γυρίσεις και να σου έχουν κάνει κατάληψη μέσα αν μιλάμε για κτίσμα σε κέντρο και υποβαθμισμενες περιοχές. Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2022 από Basilhs23___ 3 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα