teoepi2 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) σχεδιάζω το επόμενο μου build οι εφαρμογές επωφελούνται από χαμηλό latency και επομένως χρειάζομαι λίγη βοήθεια με τις μνήμες αφού δεν έχω και μεγάλη εμπειρία με τις "νέες" μητρικές η αγορά θα καθυστερήσει καθώς είμαι αρκετό καιρό εκτός παιχνιδιού και χρειάζομαι χρόνο για έρευνα αγοράς αλλά και επειδή το συνολικό ποσό είναι μεγάλο (περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό πέραν των βασικών) και χρειάζομαι χρόνο να τα μαζέψω προς το παρόν κοιτάω προς 5600x και MSI MAG B550 Tomahawk (αν υπάρχει κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτά, ελεύθερα) και κοιτάω ένα ακριβό set και ένα φθηνότερο (σε περίπτωση που είναι αμφίβολο το πρώτο) https://www.skroutz.gr/s/8435945/G-Skill-Trident-Z-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C14D-32GTZ.html?from=sku_spec_variations https://www.skroutz.gr/s/8002545/G-Skill-Trident-Z-32GB-DDR4-RAM-με-4-Modules-4x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16Q-32GTZB.html?from=sku_spec_variations το τελικό setup θα είναι με 32gb και με βάση αυτό θα γίνει επιλογή ακόμη και αν λόγω κόστους πάω προσωρινά σε 16gb και αργότερα σε 32gb κι εδώ είναι το θέμα μας η μητρική φαντάζομαι είναι daisy-chain πράγμα που θα σήμαινε πως προτιμάει 2x 16gb dual rank άρα με αποτρέπει από σταδιακή αγορά του ακριβού set (γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος) σε dual rank αφού δεν βλέπω να υπάρχει module 1x 16gb αν όμως πάω αρχικά στο set των 16gb (2x 8gb) (ακριβό set πάντα) και προσθέσω αργότερα άλλο ένα τότε μπορώ να το κάνω σταδιακά 32gb χωρίς να φάω όλο το κόστος μονομιάς σε αυτήν την περίπτωση όμως θα είμαι με 4x module σε daisy-chain κι εδώ είναι που θέλω τα σχολιά σας τα 2x 8gb (ακριβό set πάντα) είναι πιθανότατα single rank (πρώτα από όλα μπορεί κάποιος να μη βοηθήσει να το επιβεβαιώσω αυτό;) αλλά αφού θα πάρω 2x set θα είναι 4x module και θα παίζουν ως dual rank (σωστά τα λέω;) και βάσει μητρικής θα πρεπε να έχουν ίδια περιθώρια χρονισμών, ισχύει αυτό; και τι γνώμη θα έχει ο imc του συγκεκριμένου επεξεργαστή; άρα: πρώτα από όλα όσον αφορά το ακριβό set στα 2x 16gb dual rank θα μπορώ με αυτά τα cpu/mobo να είμαι εκεί που περίμενω (3200 cl14) ή ψάχνομαι άδικα με τόσο φθηνή μητρική; το ίδιο ερώτημα για 4x 8gb (single rank module - dual rank operation) που είναι η πιο βιώσιμη επιλογή από πλευράς κόστους πρώτη προτεραιότητα είναι να ξέρω (στο βαθμό που είναι δυνατό) τι θα πάρω αν δεν υπάρχουν καλές πιθανότητες να παίξουν εκεί που περίμενω τότε δεν θέλω να δώσω τζάμπα τα διπλάσια χρήματα αλλά να πάω εξαρχής στο φθηνό set cl16 (ή οποιοδήποτε άλλο προτείνετε btw) γενικά οι επιλογές είναι ok; αν έχετε κάποιο γενικότερο σχόλιο, ελεύθερα, ελπίζω να μην κούρασα πολύ ευχαριστώ Επεξ/σία 2 Ιουνίου 2022 από teoepi2
Aris_ Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 φτηνή μητρική και oc 3600 και 4x modules και amd ζητάς πολλά 2
triplex1 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Ασε τις 14αρες και τα led και κοιτα αυτες , εχω 2 ζευγη με Tomahawk και πηγαινουν μια χαρα , στο 1ο σποιλερ ειναι το setup που εχω εγω https://www.skroutz.gr/s/8817715/G-Skill-Ripjaws-V-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C15D-16GVK.html?from=sku_spec_variations Επεξ/σία 2 Ιουνίου 2022 από triplex1 1
teoepi2 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Aris_ είπε φτηνή μητρική και oc 3600 και 4x modules και amd ζητάς πολλά ευχαριστώ 1) αν πάω κατευθείαν στην ακριβή λύση με 2x x16gb module; ή να το ξεχάσω; 2) ώπα, μίλησες για μητρική βλέπω και όχι imc, σωστά; η μητρική αυτό που αναφέρει για τις συχνότητες έχει να κάνει με το αν είναι 2 dimm per channel και single ή dual rank - αυτό δε σημαίνει ότι και τα 4x module και τα 2x module θα πηγαίνουν το ίδιο (από πλευράς μητρικής) αφού θα παίζουν όλα 2dpc και dual rank; κάνω λάθος εδώ; είναι θέμα αριθμού module (για την μητρική) ή θέμα rank; 3) ώπα πάλι, το 3600 σε τι αναφέρεται; εννοείς το 5600x ή νόμιζες ότι οι μνήμες που κοιτάω είναι 3600; γιατί είναι 3200, ρωτάω μήπως αλλάζει κάτι; ευχαριστώ 35 λεπτά πριν, triplex1 είπε Ασε τις 14αρες και τα led και κοιτα αυτες , εχω 2 ζευγη με Tomahawk και πηγαινουν μια χαρα , στο 1ο σποιλερ ειναι το setup που εχω εγω https://www.skroutz.gr/s/8817715/G-Skill-Ripjaws-V-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C15D-16GVK.html?from=sku_spec_variations ευχαριστώ 4) ποιά led; 5) γιατί να αφήσω τις 14άρες; εννοώ ok τις αφήνω αλλά να μάθω και το γιατί 6) στο πρώτο spoiler γράφεις 16gb, βλέπω λάθος; που ακριβώς με βοηθάει αν σου χρονίζονται μια χαρά μνήμες 16gb σε 2x 8gb (που παίζουν single rank, σωστά; και άρα ούτως ή άλλως χρονίζονται πιο πάνω) όταν εγώ ρωτάω για 32gb, 2x 16gb ή 4x 8gb dual rank; ευχαριστώ Επεξ/σία 2 Ιουνίου 2022 από teoepi2
triplex1 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2022 2 λεπτά πριν, teoepi2 είπε ευχαριστώ 1) αν πάω κατευθείαν στην ακριβή λύση με 2x x16gb module ή να το ξεχάσω; 2) ώπα, μίλησες για μητρική βλέπω και όχι imc, σωστά; η μητρική αυτό που αναφέρει για τις συχνότητες έχει να κάνει με το αν είναι 2 dimm per channel και single ή dual rank - αυτό δε σημαίνει ότι και τα 4x module και τα 2x module θα πηγαίνουν το ίδιο (από πλευράς μητρικής) αφού θα παίζουν όλα 2dpc και dual rank; κάνω λάθος εδώ; είναι θέμα αριθμού module (για την μητρική) ή θέμα rank; ευχαριστώ ευχαριστώ 3) ποιά led; 4) γιατί να αφήσω τις 14άρες; εννοώ ok τις αφήνω αλλά να μάθω και το γιατί 5) στο πρώτο spoiler γράφεις 16gb, βλέπω λάθος; που ακριβώς με βοηθάει αν σου χρονίζονται μια χαρά μνήμες 16gb σε 2x 8gb (που παίζουν single rank, σωστά; και άρα ούτως ή άλλως χρονίζονται πιο πάνω) όταν εγώ ρωτάω για 32gb, 2x 16gb ή 4x 8gb dual rank; ευχαριστώ για τις Trident Z , απλες ειναι οκ , δεν ειναι με rgb αλλα ειναι ψηλοτερες να ξερεις κατα 2 χιλιοστα λογω κοστους , απο cl15 και κατω ειναι b-die αν ξανακοιταξεις θα δεις οτι εχει ενα x2 στο τελος Καθε ζευγος το διαβαζει σαν dual Θελεις κατι αλλο; γιατι πιο πανω στραβομουτσουνιασες κιολας , εχεις αλλη απορια;
teoepi2 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 2/6/2022 στις 11:36 ΜΜ, triplex1 είπε για τις Trident Z , απλες ειναι οκ , δεν ειναι με rgb αλλα ειναι ψηλοτερες να ξερεις κατα 2 χιλιοστα λογω κοστους , απο cl15 και κατω ειναι b-die αν ξανακοιταξεις θα δεις οτι εχει ενα x2 στο τελος Καθε ζευγος το διαβαζει σαν dual Θελεις κατι αλλο; γιατι πιο πανω στραβομουτσουνιασες κιολας , εχεις αλλη απορια; το κύριο ερώτημα ήταν αν θα παίξουν οι 3200 cl14 4x 8gb, το σχόλιό σου ήταν περί led και διαφορετικές μνήμες δεν έγινε κάτι, ψυχραιμία, πάμε παρακάτω - οπότε πρότεινες να αφήσω τις 14άρες λόγω κόστους η διαφορά με αυτές που προτείνεις στο kit των 2x 8gb είναι 10 ευρώ, οπότε δεν ξέρω για ποιο λόγο μπήκαν στην κουβέντα να διευκρίνησω ότι το κόστος είναι όντως μεγάλη προτεραιότητα για μένα, με την έννοια ότι δεν θέλω να πληρώσω για cl14 και τελικά να παίζουν σαν cl16 λόγω μητρικής εάν έχω αμφιβολίες δηλαδή, σίγουρα θα προτιμήσω πολύ πιο φθηνές μνήμες όπως αυτές που ανέφερα πιο πάνω που η διαφορά είναι μεγάλη (45 ευρώ ίσως και παραπάνω) για αυτό έχει σημασία να πάρω γνώμες στο αν θα παίξουν οι cl14 4x 8gb 3200 - κι εδώ είναι το θέμα τα αισιόδοξα οι δικές σου είναι 4x module στην ίδια μητρική και χάρηκα γιατί θεώρησα σχεδόν σίγουρο ότι θα παίξουν και αυτές που θέλω αφού μου φαίνονται πολύ κοντά στα χαραχτηριστικά η μία είναι 4x 8gb 3200 cl15 και η άλλη 4x 8gb 3200 cl14, τι διάολο σκέφτηκα επίσης διευκρίνησες ότι πρότεινες τις cl15 λόγω κόστους άρα δεν εννοούσες ότι δεν θα παίξουν οι cl14 επίσης κοίταξα λίγο παραπάνω τη μητρική και παρότι είναι φθηνή και έχει προφανώς διαφορές με την x570 έκδοσή της στην τροφοδοσία, αυτές οι διαφορές δεν μου φάνηκαν τεράστιες (και η x570 έχει πολύ καλή τροφοδοσία από ότι λένε) και τα απαισιόδοξα όμως οι δύο προηγούμενοι είπαν ότι δεν θα παίξει η cl14** επίσης είπαμε ότι οι cl14 είναι b-die (άρα οι cl15 δεν είναι) άρα αυτόματα γεννιέται το ερώτημα υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ώστε μπορεί να μην παίζουν σωστά οι cl14 σε αυτήν την μητρική παρότι σε εσένα παίζουν οι (παρόμοιες σε προδιαγραφές) cl15; (**ο Aris βέβαια έγραψε "3600" και δεν ξέρω αν ήταν λάθος που εννοούσε τον 5600x ή αν ήταν λάθος που εννοούσε 3600 cl14 (γιατί αν ήταν το δεύτερο τότε η αρνητική απάντησή του ήταν για πολύ πιο απαιτητικές μνήμες)) Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2022 από teoepi2
triplex1 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 τι διαβαζεις και τι γραφεις καταλαβαινεις εσυ ο ιδιος; Σε ειπα cl14 & cl15 ειναι b-die oi 16 και πανω οχι Στο αρχικο ποσταρισμα που εκανες η 2η δεν κανει σε σχεση με την 1η Αυτες που εχω εγω μιλαμε για 4 κομματια , αν βρεις τις ιδιες σε cl14 και με μικρη διαφορα στην τιμη παρτες , θα παιξουν Εσυ επιλεγεις τι θα παρεις , εγω σε ειπα με την μητρικη την συγκεκριμενη τι δουλευω
ICE-T Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, triplex1 είπε τι διαβαζεις και τι γραφεις καταλαβαινεις εσυ ο ιδιος; Σε ειπα cl14 & cl15 ειναι b-die oi 16 και πανω οχι Στο αρχικο ποσταρισμα που εκανες η 2η δεν κανει σε σχεση με την 1η Αυτες που εχω εγω μιλαμε για 4 κομματια , αν βρεις τις ιδιες σε cl14 και με μικρη διαφορα στην τιμη παρτες , θα παιξουν Εσυ επιλεγεις τι θα παρεις , εγω σε ειπα με την μητρικη την συγκεκριμενη τι δουλευω υπάρχουν και cl16 b-die g.skill 32gb αλλά από ότι είδα θέλει όσο φτηνότερα γίνεται να πάρει καλά κιτ μνήμες κάτι που δεν γίνεται 3200cl14 είναι το φτηνότερο σε 32gb dual kit καλύτερα από 4 που λέτε 😂 Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2022 από ICE-T
Aris_ Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 μια διευκρίνηση μιλάω για μνήμες 3600 γιατί προσωπικά εκεί θα είχα στοχο με ryzen cpu (sweet spot γαρ) ... 1
Deu164 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν είναι να πας σε Zen3 με B550 και να δώσεις για ddr4 b-die πάνω από 200ευ τότε μια από τις καλύτερες επιλογές είναι F4-3600C16D-32GTZN ή κάτι άλλο αντίστοιχο Τεχνικά οτιδήποτε πάνω από 3200 είναι OC και όχι εγγυημένο αλλά δεν έχω διαβάσει κάπου για Zen3 που δεν έπαιζε στα 3600 με 16/32gb 2 modules. Μόνο κάτι ελάχιστες εξαιρέσεις του τύπου 4 modules sta 64/128GB Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2022 από Deu164 2
ICE-T Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 4 ώρες πριν, Deu164 είπε Αν είναι να πας σε Zen3 με B550 και να δώσεις για ddr4 b-die πάνω από 200ευ τότε μια από τις καλύτερες επιλογές είναι F4-3600C16D-32GTZN ή κάτι άλλο αντίστοιχο Τεχνικά οτιδήποτε πάνω από 3200 είναι OC και όχι εγγυημένο αλλά δεν έχω διαβάσει κάπου για Zen3 που δεν έπαιζε στα 3600 με 16/32gb 2 modules. Μόνο κάτι ελάχιστες εξαιρέσεις του τύπου 4 modules sta 64/128GB καλό σετακι το συγκεκριμένο το έχω στην κατοχή μου, παίζει απροβληματιστα σε Asus B550/ 5900Χ και MSI Z690 Edge/12700Κ.
SabotazNic Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Στις 2/6/2022 στις 8:13 ΜΜ, teoepi2 είπε η μητρική φαντάζομαι είναι daisy-chain πράγμα που θα σήμαινε πως προτιμάει 2x 16gb dual rank https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/edit#gid=2112472504 AW στηλη, σειρα 169 https://www.techpowerup.com/forums/threads/which-ram-config-with-ryzen-daisy-chain-mobo.276209/ The practical result is that daisy chain + Ryzen offers about 1-4% better performance with 2x16 dual rank than with 4x8 single rank. Conversely, T-topology + Ryzen offers about 1-4% better performance with 4x8 single rank than with 2x16 dual rank. Most B550 and X570 boards use daisy chain, but there are exceptions.
Herald Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 14 ώρες πριν, SabotazNic είπε https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/edit#gid=2112472504 AW στηλη, σειρα 169 https://www.techpowerup.com/forums/threads/which-ram-config-with-ryzen-daisy-chain-mobo.276209/ The practical result is that daisy chain + Ryzen offers about 1-4% better performance with 2x16 dual rank than with 4x8 single rank. Conversely, T-topology + Ryzen offers about 1-4% better performance with 4x8 single rank than with 2x16 dual rank. Most B550 and X570 boards use daisy chain, but there are exceptions. Λόγω training είναι οι διαφορές. Μια σύγχρονη daisy chain μητρική θα σε κόψει ξέρω γώ αν πας στα 4400+ mhz, πράγμα που τα ρύζια δεν κάνουν, οπότε δεν έχει σημασία daisy ή T topology. Στις 2/6/2022 στις 8:13 ΜΜ, teoepi2 είπε σχεδιάζω το επόμενο μου build οι εφαρμογές επωφελούνται από χαμηλό latency και επομένως χρειάζομαι λίγη βοήθεια με τις μνήμες αφού δεν έχω και μεγάλη εμπειρία με τις "νέες" μητρικές η αγορά θα καθυστερήσει καθώς είμαι αρκετό καιρό εκτός παιχνιδιού και χρειάζομαι χρόνο για έρευνα αγοράς αλλά και επειδή το συνολικό ποσό είναι μεγάλο (περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό πέραν των βασικών) και χρειάζομαι χρόνο να τα μαζέψω προς το παρόν κοιτάω προς 5600x και MSI MAG B550 Tomahawk (αν υπάρχει κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτά, ελεύθερα) και κοιτάω ένα ακριβό set και ένα φθηνότερο (σε περίπτωση που είναι αμφίβολο το πρώτο) https://www.skroutz.gr/s/8435945/G-Skill-Trident-Z-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C14D-32GTZ.html?from=sku_spec_variations https://www.skroutz.gr/s/8002545/G-Skill-Trident-Z-32GB-DDR4-RAM-με-4-Modules-4x8GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16Q-32GTZB.html?from=sku_spec_variations το τελικό setup θα είναι με 32gb και με βάση αυτό θα γίνει επιλογή ακόμη και αν λόγω κόστους πάω προσωρινά σε 16gb και αργότερα σε 32gb κι εδώ είναι το θέμα μας η μητρική φαντάζομαι είναι daisy-chain πράγμα που θα σήμαινε πως προτιμάει 2x 16gb dual rank άρα με αποτρέπει από σταδιακή αγορά του ακριβού set (γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος) σε dual rank αφού δεν βλέπω να υπάρχει module 1x 16gb αν όμως πάω αρχικά στο set των 16gb (2x 8gb) (ακριβό set πάντα) και προσθέσω αργότερα άλλο ένα τότε μπορώ να το κάνω σταδιακά 32gb χωρίς να φάω όλο το κόστος μονομιάς σε αυτήν την περίπτωση όμως θα είμαι με 4x module σε daisy-chain κι εδώ είναι που θέλω τα σχολιά σας τα 2x 8gb (ακριβό set πάντα) είναι πιθανότατα single rank (πρώτα από όλα μπορεί κάποιος να μη βοηθήσει να το επιβεβαιώσω αυτό;) αλλά αφού θα πάρω 2x set θα είναι 4x module και θα παίζουν ως dual rank (σωστά τα λέω;) και βάσει μητρικής θα πρεπε να έχουν ίδια περιθώρια χρονισμών, ισχύει αυτό; και τι γνώμη θα έχει ο imc του συγκεκριμένου επεξεργαστή; άρα: πρώτα από όλα όσον αφορά το ακριβό set στα 2x 16gb dual rank θα μπορώ με αυτά τα cpu/mobo να είμαι εκεί που περίμενω (3200 cl14) ή ψάχνομαι άδικα με τόσο φθηνή μητρική; το ίδιο ερώτημα για 4x 8gb (single rank module - dual rank operation) που είναι η πιο βιώσιμη επιλογή από πλευράς κόστους πρώτη προτεραιότητα είναι να ξέρω (στο βαθμό που είναι δυνατό) τι θα πάρω αν δεν υπάρχουν καλές πιθανότητες να παίξουν εκεί που περίμενω τότε δεν θέλω να δώσω τζάμπα τα διπλάσια χρήματα αλλά να πάω εξαρχής στο φθηνό set cl16 (ή οποιοδήποτε άλλο προτείνετε btw) γενικά οι επιλογές είναι ok; αν έχετε κάποιο γενικότερο σχόλιο, ελεύθερα, ελπίζω να μην κούρασα πολύ ευχαριστώ Aν oi εφαρμογές θέλουν latency, γιατί δεν πας σε intel?
Aris_ Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Για latency και μονο εφαρμογες θα πηγαινα σε 5800x3d η intel με ένα καλό t-topology mobo που μπορεί πιο άνετα να βάλεις 4 dimm αν το θελήσεις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα