Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους.

Το βασικότερο είναι ότι ασχολούμαι με την φωτογραφία μόνο για ένα συγκεκριμένο λόγο για να βγάζω φωτογραφίες τα κεραμικά αντικείμενα που φτιάχνω ο ίδιος.

Η εμπειρία μου είναι μικρή και γνωρίζω μόνο τα βασικά (όχι τα βασικά πού γνωρίζουν οι έμπειροι φωτογράφοι 😊) πολύ λιγότερα..

Το ερώτημα είναι ποιος φακός θα μπορούσε να με βοηθήσει περισσότερο στο αποτέλεσμα από αυτόν που έχει η Nikon d7000 (18-105mm 1:3.5-5.6G ED).

Τα αντικείμενα που φωτογραφίζονται σε γκρι σκούρο φόντο και έχουν τα έξεις χαρακτηριστικά:

Το μικρότερο μέγεθος είναι 10x10×10 εκατοστά και το μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει στα 50 -60 IMG_20210529_155309_973.jpg.1cc1b6b7355456ea64d99a5a20fbc8dc.jpgεκατοστά ύψος καί φάρδος 20 εκατοστά.

Τα χρώματα ποικίλουν και μπορεί να είναι ματ ,γυαλιστερά κλπ.

Το τραπέζι που χρησιμοποιώ είναι 1,50×0,80 μέτρα.

Καί έχω δύο προβολείς των 50watt 6500 Kelvin στους οποίους τοποθετώ ρυζόχαρτο για να μαλακώνει το φως..

Γνωρίζω ότι ίσως να μην υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση μου..

Αλλά θα ήθελα να σας ακούσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από Theobozo
  • Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Νομίζω πρέπει να επικεντρωθείς σε γνώση για φωτισμό και εξοπλισμό για φωτισμό και στησιμο product photography.

Οι συνθηκες που φωτογραφίζεις ειναι τόσο ελεγχόμενες που ένας καλύτερος φακός δεν θα κάνει διαφορα, αν δεν βελτιώσεις τις υπόλοιπες συνθήκες.

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, highpriest είπε

Νομίζω πρέπει να επικεντρωθείς σε γνώση για φωτισμό και εξοπλισμό για φωτισμό και στησιμο product photography.

Οι συνθηκες που φωτογραφίζεις ειναι τόσο ελεγχόμενες που ένας καλύτερος φακός δεν θα κάνει διαφορα, αν δεν βελτιώσεις τις υπόλοιπες συνθήκες.

Έχεις να μου προτείνεις κάτι σε σχέση με τόν φωτισμό μιας και σίγουρα αυτός που έχω σίγουρα περιορίζει το αποτέλεσμα μου..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βασικά εργαλεία για σένα πριν κοιτάξεις φακό είναι 1)τρίποδο 2)ντενκλασέρ (shutter cable) . 

Με το τρίποδο έχεις σταθερή τη μηχανή για να μην βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες.Οπότε μπορείς να βάζεις πολύ αργές ταχύτητες.

Με το ντενκλασέρ, δεν κουνιέται η μηχανή όταν πατάς το μπουτόν, οπότε βάζεις ακόμη πιο αργές ταχύτητες και δεν έχεις κουνημένες ποτέ.

Το αυθεντικό της nikon είναι αυτό

https://www.skroutz.gr/s/25559467/Nikon-MC-DC2-VDR00101.html?from=catspan

αλλά κάνουν τη δουλειά και τρίτων κατασκευαστών όπως αυτό

https://www.amazon.de/Fernauslöser-Fernbedienung-Nikon-MC-DC2-D3100/dp/B01BYAFU04/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=37PILWPZH1FJJ&keywords=MC-DC2&qid=1654090023&sprefix=mc-dc2%2Caps%2C126&sr=8-1

Με αυτά τα εργαλεία θα βάλεις iso σταθερό στα 100 για να μην έχεις τον κόκκο που έχει το δείγμα που έβαλες παραπάνω. 

Πιθανότατα το καλύτερο πρόγραμμα , για να μη χρειάζεσαι να μάθεις σωστές ρυθμίσεις, θα είναι το Α (aperture priority) .

Θα δοκιμάσεις διάφορες τιμές διαφράγματος, όσο γίνεται πιο κλειστό (πιο μεγάλο νούμερο f) , ειδικά όσο μεγαλώσει το αντικείμενο . 

Σταθερό iso 100 , f μεταξύ 7.1 και 10 και ταχύτητα θα ρυθμίζει μόνο της η μηχανή, αδιάφορη, αν πατάει σταθερά σε τρίποδο 

και ενεργοποιείς το διάφραγμα από το διακόπτη του ντενκλασέρ. 

Επεξ/σία από Dr_73
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Theobozo είπε

Έχεις να μου προτείνεις κάτι σε σχέση με τόν φωτισμό μιας και σίγουρα αυτός που έχω σίγουρα περιορίζει το αποτέλεσμα μου..

Φιλε μου, δυστυχώς δεν είναι ο τομέας μου. Κι εγώ το λιγοστό product photography που κάνω, το κάνω με απλά μέσα.

Υπάρχουν όμως καλύτεροι γνώστες σε θέματα στατικού φωτισμού που μόλις δουν θα σου πουνε. 

Υ.Γ Πάντως στην θέση σου θα άρχιζα να ψάχνω και τα features της μηχανής για τυχόν focus stacking, ή αν δεν έχει να μάθεις να το κάνεις χειροκίνητα. Εχω πάρει εκπληκτικά αποτελέσματα με κιτ φακό και focus stacking. Αλλά προϋποθέτει να κάτσεις να μάθεις κάποια πράγματα για την φωτογραφία.

Επεξ/σία από highpriest
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Dr_73 είπε

Βασικά εργαλεία για σένα πριν κοιτάξεις φακό είναι 1)τρίποδο 2)ντενκλασέρ (shutter cable) . 

Με το τρίποδο έχεις σταθερή τη μηχανή για να μην βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες.Οπότε μπορείς να βάζεις πολύ αργές ταχύτητες.

Με το ντενκλασέρ, δεν κουνιέται η μηχανή όταν πατάς το μπουτόν, οπότε βάζεις ακόμη πιο αργές ταχύτητες και δεν έχεις κουνημένες ποτέ.

Το αυθεντικό της nikon είναι αυτό

https://www.skroutz.gr/s/25559467/Nikon-MC-DC2-VDR00101.html?from=catspan

αλλά κάνουν τη δουλειά και τρίτων κατασκευαστών όπως αυτό

https://www.amazon.de/Fernauslöser-Fernbedienung-Nikon-MC-DC2-D3100/dp/B01BYAFU04/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=37PILWPZH1FJJ&keywords=MC-DC2&qid=1654090023&sprefix=mc-dc2%2Caps%2C126&sr=8-1

Με αυτά τα εργαλεία θα βάλεις iso σταθερό στα 100 για να μην έχεις τον κόκκο που έχει το δείγμα που έβαλες παραπάνω. 

Πιθανότατα το καλύτερο πρόγραμμα , για να μη χρειάζεσαι να μάθεις σωστές ρυθμίσεις, θα είναι το Α (aperture priority) .

Θα δοκιμάσεις διάφορες τιμές διαφράγματος, όσο γίνεται πιο κλειστό (πιο μεγάλο νούμερο f) , ειδικά όσο μεγαλώσει το αντικείμενο . 

Σταθερό iso 100 , f μεταξύ 7.1 και 10 και ταχύτητα θα ρυθμίζει μόνο της η μηχανή, αδιάφορη, αν πατάει σταθερά σε τρίποδο 

και ενεργοποιείς το διάφραγμα από το διακόπτη του ντενκλασέρ. 

🙏

Έχω ένα τρίποδο manfrotto το οποίο δεν με βολεύει στο να τραβάω από πολλές γωνιές τα έργα μου 🤔.

Θα χρειάζεται για κάθε λήψη να χαμηλώνω να το γυρίζω και ούτω καθεξής...

Σίγουρα κάτι δεν κάνω σωστά και έχω και τα φώτα που σίγουρα δεν με βοηθάνε...

Δημοσ.

Καλησπέρα,
απαντώντας  εγκυκλοπεδικά στην ερώτηση σου:

21 ώρες πριν, Theobozo είπε

Το ερώτημα είναι ποιος φακός θα μπορούσε να με βοηθήσει περισσότερο στο αποτέλεσμα από αυτόν που έχει η Nikon d7000 (18-105mm 1:3.5-5.6G ED).

Καταλληλότερος φακός για φωτογράφιση αντικειμένων, είναι ένας μικρός τηλέφακος, από 75mm έως 135mm (πάντα μιλάμε για ff μηχανές).
Δεν είναι όμως ο φακός το πρόβλημα σου.

Στη φωτογραφία βλέπω ένα αντικείμενο σε ένα τραπέζι, δύο φώτα δεξιά και αριστερά, ριζόχαρτο πολύ κοντά στις λάμπες με αποτέλεδμα να μην γίνεται η  απαραίτητη διάχυση και εξακολουθούμε να έχουμε έντονα hotspot. Δεν υπάρχει η αίσθηση 3D στο αντικείμενο γιατί ο φωτισμός είναι πολύ flat,. Έχουμε  θόρυβο γιατί τα φώτα είναι χαμηλής έντασης και αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε iso (έγκλημα που έχεις τρίποδο και δεν το χρησιμοποιείς).Φωτογραφίζεις με το φακό σου αρκετά κάτω από τα 50mm και σε συνδυασμό της απόστασης που έχεις από αυτό (είσαι πολύ κοντά στο αντικείμενο) οι αναλογίες του αντικειμένου δεν είναι σωστές.Έχω και άλλα, δεν έχω χρόνο....

Μπορείς όμως με τα μέσα που έχεις, εάν αλλάξεις λίγο τον τρόπο που δουλεύεις να πάρεις πολύ, πάρα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Από που θέλεις να ξεκινήσουμε;

• Like 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε

Καλησπέρα,
απαντώντας  εγκυκλοπεδικά στην ερώτηση σου:

Καταλληλότερος φακός για φωτογράφιση αντικειμένων, είναι ένας μικρός τηλέφακος, από 75mm έως 135mm (πάντα μιλάμε για ff μηχανές).
Δεν είναι όμως ο φακός το πρόβλημα σου.

Στη φωτογραφία βλέπω ένα αντικείμενο σε ένα τραπέζι, δύο φώτα δεξιά και αριστερά, ριζόχαρτο πολύ κοντά στις λάμπες με αποτέλεδμα να μην γίνεται η  απαραίτητη διάχυση και εξακολουθούμε να έχουμε έντονα hotspot. Δεν υπάρχει η αίσθηση 3D στο αντικείμενο γιατί ο φωτισμός είναι πολύ flat,. Έχουμε  θόρυβο γιατί τα φώτα είναι χαμηλής έντασης και αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε iso (έγκλημα που έχεις τρίποδο και δεν το χρησιμοποιείς).Φωτογραφίζεις με το φακό σου αρκετά κάτω από τα 50mm και σε συνδυασμό της απόστασης που έχεις από αυτό (είσαι πολύ κοντά στο αντικείμενο) οι αναλογίες του αντικειμένου δεν είναι σωστές.Έχω και άλλα, δεν έχω χρόνο....

Μπορείς όμως με τα μέσα που έχεις, εάν αλλάξεις λίγο τον τρόπο που δουλεύεις να πάρεις πολύ, πάρα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Από που θέλεις να ξεκινήσουμε;

🙏

Σκέφτομαι από εδώ αφού πιστεύω θα είναι και ποιο εύκολο να κάνω αλλαγές μίας και όλα όσα είπες ισχύουν....

Στη φωτογραφία βλέπω ένα αντικείμενο σε ένα τραπέζι, δύο φώτα δεξιά και αριστερά, ριζόχαρτο πολύ κοντά στις λάμπες με αποτέλεδμα να μην γίνεται η  απαραίτητη διάχυση και εξακολουθούμε να έχουμε έντονα hotspot. Δεν υπάρχει η αίσθηση 3D στο αντικείμενο γιατί ο φωτισμός είναι πολύ flat,. Έχουμε  θόρυβο γιατί τα φώτα είναι χαμηλής έντασης και αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε iso (έγκλημα που έχεις τρίποδο και δεν το χρησιμοποιείς).

11 λεπτά πριν, Theobozo είπε

🙏

Σκέφτομαι από εδώ αφού πιστεύω θα είναι και ποιο εύκολο να κάνω αλλαγές μίας και όλα όσα είπες ισχύουν....

Στη φωτογραφία βλέπω ένα αντικείμενο σε ένα τραπέζι, δύο φώτα δεξιά και αριστερά, ριζόχαρτο πολύ κοντά στις λάμπες με αποτέλεδμα να μην γίνεται η  απαραίτητη διάχυση και εξακολουθούμε να έχουμε έντονα hotspot. Δεν υπάρχει η αίσθηση 3D στο αντικείμενο γιατί ο φωτισμός είναι πολύ flat,. Έχουμε  θόρυβο γιατί τα φώτα είναι χαμηλής έντασης και αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε iso (έγκλημα που έχεις τρίποδο και δεν το χρησιμοποιείς).

586658809_IMG_20220205_090539(1).jpg.456715b3681dec1bbf74d5c215760cdf.jpg

11 λεπτά πριν, Theobozo είπε

🙏

586658809_IMG_20220205_090539(1).jpg.456715b3681dec1bbf74d5c215760cdf.jpg

Καλά καλά ούτε αριστερά και δεξιά τα φώτα..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και δεν με κατατόπισες αρκετά με την απάντηση σου, θα ξεκινήσουμε να αλλάζουμε ένα ένα τα πράγματα.
Θα σου γράφω σαν να μιλάω σε κάποιον που δεν έχει ξαναπιάσει μηχανή ποτέ στη ζωή του.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνεις είναι να μην αλλάξεις τίποτα, ούτε στο φως ούτε στις ρυθμίσεις της μηχανής κλπ..

Θα βγάλεις 3 φωτογραφίες, η διαφορά τους θα είναι η εξής, η κάθε φωτογραφία θα είναι τραβηγμένη με διαφορετική εστιακή απόσταση.
Δηλαδή μία θα έχεις το φακό στα 18mm, μία , 50mm , και στα 105mm. Εννοείται σε κάθε φωτογραφία θα μετακινήσε ώστε  το αντικείμενο να καλύπτει πάντα την ίδια θέση μέσα στο κάδρο, δηλαδή να καλύπτει το αντικείμενο όλο το κάδρο . Εάν το αντικείμενο είναι κάθετο κράτα και τη μηχανή κάθετα.

Μόλις ολοκληρώσεις μπορείς να ανεβάσεις τις φωτογραφίες και θα σου εξηγήσω το λόγο που το έκανες αν και πιστεύω θα καταλάβεις τη διαφορά μόλις δεις τις φωτογραφίες δίπλα δίπλα. Μετά θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Θα έχω πρόσβαση σε υπολογιστή πάλι μετά τις 7 το απόγευμα.

Επεξ/σία από GQPhDFBI
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε

Αν και δεν με κατατόπισες αρκετά με την απάντηση σου, θα ξεκινήσουμε να αλλάζουμε ένα ένα τα πράγματα.
Θα σου γράφω σαν να μιλάω σε κάποιον που δεν έχει ξαναπιάσει μηχανή ποτέ στη ζωή του.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνεις είναι να μην αλλάξεις τίποτα, ούτε στο φως ούτε στις ρυθμίσεις της μηχανής κλπ..

Θα βγάλεις 3 φωτογραφίες, η διαφορά τους θα είναι η εξής, η κάθε φωτογραφία θα είναι τραβηγμένη με διαφορετική εστιακή απόσταση.
Δηλαδή μία θα έχεις το φακό στα 18mm, μία , 50mm , και στα 105mm. Εννοείται σε κάθε φωτογραφία θα μετακινήσε ώστε  το αντικείμενο να καλύπτει πάντα την ίδια θέση μέσα στο κάδρο, δηλαδή να καλύπτει το αντικείμενο όλο το κάδρο . Εάν το αντικείμενο είναι κάθετο κράτα και τη μηχανή κάθετα.

Μόλις ολοκληρώσεις μπορείς να ανεβάσεις τις φωτογραφίες και θα σου εξηγήσω το λόγο που το έκανες αν και πιστεύω θα καταλάβεις τη διαφορά μόλις δεις τις φωτογραφίες δίπλα δίπλα. Μετά θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Θα έχω πρόσβαση σε υπολογιστή πάλι μετά τις 7 το απόγευμα.

🙏

Δυστυχώς  σήμερα έχω κάποιες υποχρεώσεις το απόγευμα..

Θα στήσω τα πράγματα αύριο κατά τις 7 το απόγευμα (στο τραπέζι της κουζίνας μου όλο αυτό 🙂)

Θα κάνω τα παραπάνω και θα γράψω πάλι αφού είναι σημαντικό για μένα και το έχω αφήσει πίσω μη γνωρίζοντας πως να κινηθώ.

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Theobozo είπε

🙏

Δυστυχώς  σήμερα έχω κάποιες υποχρεώσεις το απόγευμα..

Θα στήσω τα πράγματα αύριο κατά τις 7 το απόγευμα (στο τραπέζι της κουζίνας μου όλο αυτό 🙂)

Θα κάνω τα παραπάνω και θα γράψω πάλι αφού είναι σημαντικό για μένα και το έχω αφήσει πίσω μη γνωρίζοντας πως να κινηθώ.

_DSC5484 (1) (1).jpg

_DSC5485 (1).jpg

_DSC5486.jpg

Τώρα θα μου πεις καλά δεν μπορούσες να βάλεις τα φώτα αριστερά και δεξιά να μην έχεις αυτό το πράγμα μπροστά σου....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άρα έστω και έτσι έχουμε 3 φωτογραφίες, ευρυγώνια λήψη προς τηλεφακό (αριστερά προς δεξιά).
9234.jpg.35c1f8f5a98a8b89945fc812947afe66.jpg
Μπορείς να δεις ότι αριστερά το προιόν φαίνεται κοντόχοντρο και προς όσο πηγαίνεις προς τα πίσω και κάνεις zoom οι διαστάσεις του αντικειμένου φαίνονται πιο κοντά στην πραγματικότητα; Καλό θα είναι όταν φωτογραφίζεις να έχεις το φακό πάντα πάνω από τα 50mm και κάτω από τα 90mm.

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα.
Μπορείς να μου πεις σε τι mode έχεις τη μηχανή όταν φωτογραφίζεις και τι ρυθμίσεις έχει, ταχύτητα, διάφραγμα και iso.
(ιδανικά θα ήθελα εδώ να το κάνεις έχοντας το δωμάτιο σκοτεινό και η μόνη φωτιστική πηγή να είναι τα 2 led που έχεις)

Επεξ/σία από GQPhDFBI
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, GQPhDFBI είπε

Άρα έστω και έτσι έχουμε 3 φωτογραφίες, ευρυγώνια λήψη προς τηλεφακό (αριστερά προς δεξιά).
9234.jpg.35c1f8f5a98a8b89945fc812947afe66.jpg
Μπορείς να δεις ότι αριστερά το προιόν φαίνεται κοντόχοντρο και προς όσο πηγαίνεις προς τα πίσω και κάνεις zoom οι διαστάσεις του αντικειμένου φαίνονται πιο κοντά στην πραγματικότητα; Καλό θα είναι όταν φωτογραφίζεις να έχεις το φακό πάντα πάνω από τα 50mm και κάτω από τα 90mm.

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα.
Μπορείς να μου πεις σε τι mode έχεις τη μηχανή όταν φωτογραφίζεις και τι ρυθμίσεις έχει, ταχύτητα, διάφραγμα και iso.
(ιδανικά θα ήθελα εδώ να το κάνεις έχοντας το δωμάτιο σκοτεινό και η μόνη φωτιστική πηγή να είναι τα 2 led που έχεις)

Καλημέρα!

Πολύτιμες συμβουλές..

Πάντα φωτογραφίζω σε σκοτάδι με μόνο τους προβολείς ανοιχτούς..

Το απόγευμα θα στείλω τι ρυθμίσεις έχω στην μηχανή.

Screenshot_2022-06-03-12-12-20-658_com.google.android_apps.photos.jpg.abca39197f68efe2fad292ffae0f8c0c.jpg

5 λεπτά πριν, Theobozo είπε

Καλημέρα!

Πολύτιμες συμβουλές..

Πάντα φωτογραφίζω σε σκοτάδι με μόνο τους προβολείς ανοιχτούς..

Το απόγευμα θα στείλω τι ρυθμίσεις έχω στην μηχανή.

Screenshot_2022-06-03-12-12-20-658_com.google.android_apps.photos.jpg.abca39197f68efe2fad292ffae0f8c0c.jpg

Λίγο πρόχειρα.Στο manual την έχω.

Δημοσ.

Δεν ξέρω τι θα πει ο δάσκαλος, αλλά  νομίζω το iso 1250 ενώ μπορείς με ελεγχόμενο φωτισμό να το ρίξεις στο 100, είναι αναίτια υψηλό και σου χαλάει την φώτο.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...