Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Ουτε youtube δε θα μπορει να δει καλα καλα

Δεν ξέρω το background σου, αλλα αν κρίνω απο αυτο που ειπες, μάλλον δεν κατέχεις και πολλά απο PC. Σε αυτή τη περίπτωση είναι άσχημο αν δεν σκεφτόμαστε τι λεμε.

Και ειναι άσχημο, γιατι καποιοι με πολυ tight budget θα μπορουσαν ανετα να βολευτουν με αυτo το μηχάνημα, αλλα διαβαζουν εδω τετοιες ανακρίβειες.

Βοηθήστε κόσμο, με το να μην σχολιάζετε αν δεν έχετε ιδέα για ποιο πράγμα μιλατε. Με Radeon RX Vega 3 που υποστηριζει avc, hevc 10bit, vp8/9 hw accelerated decoding, στο youtube θα ειναι εξαιρετικό. Οπως και σχεδον σε οποιοδήποτε αρχείο video (πλην AV1 προφανως)

• Like 3
Δημοσ.
5 ώρες πριν, netlag είπε

Δεν ξέρω το background σου, αλλα αν κρίνω απο αυτο που ειπες, μάλλον δεν κατέχεις και πολλά απο PC. Σε αυτή τη περίπτωση είναι άσχημο αν δεν σκεφτόμαστε τι λεμε.

Και ειναι άσχημο, γιατι καποιοι με πολυ tight budget θα μπορουσαν ανετα να βολευτουν με αυτo το μηχάνημα, αλλα διαβαζουν εδω τετοιες ανακρίβειες.

Βοηθήστε κόσμο, με το να μην σχολιάζετε αν δεν έχετε ιδέα για ποιο πράγμα μιλατε. Με Radeon RX Vega 3 που υποστηριζει avc, hevc 10bit, vp8/9 hw accelerated decoding, στο youtube θα ειναι εξαιρετικό. Οπως και σχεδον σε οποιοδήποτε αρχείο video (πλην AV1 προφανως)

Ο άθλιον νομίζω έχει Vega 2 ο ryzen 3 που πρότεινα έχει vega 3

Όπως και να έχει δεν νομίζω να μην αξίζει να δώσει κάποιος +70 ευρώ περίπου 

έχει σχεδόν διπλάσια συχνότητα και 4 threads (2 core) έναντι 2 threads 2 core + καλύτερα γραφικά 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Ο άθλιον νομίζω έχει Vega 2 ο ryzen 3 που πρότεινα έχει vega 3

Όπως και να έχει δεν νομίζω να μην αξίζει να δώσει κάποιος +70 ευρώ περίπου 

έχει σχεδόν διπλάσια συχνότητα και 4 threads (2 core) έναντι 2 threads 2 core + καλύτερα γραφικά 

ίδια igpu εχουν. Αλλά 1ghz vs 1.2ghz. Επίσης μην κοιτας συχνοτητες, ειδικα base. Κοιτα ST και MT scores.

εννοείται ειναι πιο δυνατός γιατι ειναι 15watt vs 6 watt.

Χοντρικά +20% ST, και +50% MT.

Αξίζει το +25% στη τιμή;

Αν ο αγοραστής μπορεί να τα δωσει, να τα δωσει. Διαφορετικά δεν πειραζει, ας μεινει με 3020e.

Και εξηγώ: Αν μιλαμε για MS office*, browsing και media consuming τοτε πρακτικα το performance deficit στη καθημερινοτητα δεν το αντιλαμβάνεται ο χρήστης. Και δεν αξιζει να δωσει επιπλεον χρηματα.

Αν μιλουσαμε για sustained workloads, πχ Gaming. Τοτε η διαφορα ειναι εμφανέστατη διαρκως και το +25% στη τιμη αξιζει και με το παραπάνω. Ασε που μονο εκει πιανουν τοπο και τα +200mhz της igpu.

Για να παιζουν video, youtube κλπ, οι δυο επεξεργαστές δεν εχουν καμια διαφορα.

* Με τη χρηση office δεν μιλαω για κανα τεραστιο excel με εκατονταδες χιλιαδες formulas, ή/και χοντρό VBA κωδικα σε macros. Μιλαω για γήινα spreadsheets, ms word κλπ.

Επεξ/σία από netlag
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, netlag είπε

Αξίζει το +25% στη τιμή;

Καταρχήν να ξεκινήσω με το ότι δεν εμπιστεύομαι τις συγκεκριμένες μετρήσεις κατα δεύτερον εγώ δεν θα έδινα καθόλου σημασία στο single thread score (έχει μόνο αξία σε μεγάλα μοντέλα για να βγάλεις μια άποψη όσο αφορά το snappiness αλλά και την συμπεριφορά στα παιχνίδια που ναι μεν χρησιμοποιούν πάνω απο 1 core αλλά αν σε ST ειναι πιο γρήγορος ένας επεξεργαστής θα ειναι και σε παιχνίδια γιατί ουσιαστικά μετράει το IPC και τα hz στα παιχνίδια και ειναι αυτά τα 2 που δίνουν το καλύτερο score σε ST στα bench -εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή όχι ότι συσχετίζονται άμεσα αυτά τα δύο-) 

Δίνω σίγουρα μεγαλύτερη αξία στο MT πολύ απλά (και ειδικά όταν μιλάμε για μετρημένα στα λίγα δάχτυλα cores!) και η ίδια η εφαρμογή να μην τα χρησιμοποιεί (που σήμερα ακόμη και βασικές εφαρμογές όπως browsers το κάνουν)  Πχ αν τρέχει κάποιο antivirus απο πίσω ενώ παράλληλα βλέπει ένα βίντεο στο youtube μιλάμε για 2 threads τουλάχιστον, επίσης ακόμη και μόνο πχ τον chrome να έχει ανοιχτό και τίποτα άλλο πάλι μετράει 1 thread χρειάζεται ο chrome σαν πρόγραμμα και 2 tabs να έχει παράλληλα ανοιχτά μιλάμε για 3 threads αμέσως αμέσως με 2 core/2threads μόνο θα παρατηρήσει ενδεχόμενος ενα μικρό lag πχ στην εναλλαγή των καρτελών αν μιλάμε για πάνω απο 4,5 tabs τότε σίγουρα θα έχει ένα lag. 

Και βάσει των μετρήσεων που δείχνεις δίνει 50% παραπάνω στο MT (που εγώ πιστεύω ειναι παραπάνω σε πραγματική διαφορά.) 

Πάμε τώρα στις διαφορές

Ryzen 3 3250U            ||                AMD 3020e

base clock: 2.6GHz     ||    1.2Ghz (διπλό και παραπάνω)

Boost: 3,5 Ghz              ||        2.6 GHz 

Cores 2                           ||   2

Threads    4                      || 2  

Γραφικά όντως τελικά έχουν τα ίδια αλλά ο ryzen έχει μεγαλύτερη συχνότητα (1200 έναντι 1000) 

Απο εκει και πέρα όσο αφορά το οικονομικό δεν το πολυκαταλαβαίνω, δεν ειμαι πλούσιος ή snob αλλά θα έχει να τα δώσει, θέλω να πω αν πεινάει ή ειναι σε φάση που δεν του περισσεύουν +70 ευρώ ή δεν μπορεί με τίποτα να τα εξοικονομήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα μάλλον τότε δεν θα έπρεπε να αγοράσει καν laptop γιατί θα ειναι άνεργος χωρίς οικογένεια απο πίσω και σπίτι κτλ...

Για νορμάλ οικονομικές καταστάσεις και ακριβώς επειδή το λαπτοπ ειναι κάτι που θα το έχει άνετα για τουλάχιστον 1 χρόνο αν όχι για πολλά περισσότερα νομίζω +70 ευρώ αξίζει να τα δώσεις για μια πιο άνετη εμπειρία χρήσης. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

οι μετρησεις ειναι απο notebookcheck στο geekbench. Αξιοπιστες δηλαδη.

Ξαναλέω σε sustained workloads ο ryzen αξιζει και με το παραπάνω . Σε browsing ομως ουσιαστικά δεν βλεπεις διαφορά .

Το αν θα αγοράσεις κατι ή όχι ειναι και θεμα ψυχολογίας εκτος απο θεμα τσεπης. Πχ δεν θες να περασεις τα 300 ευρω, και δεν παιρνεις τίποτα επειδή μαθες ο κάθε ασχετος το έκραξε.

Η τιμή ειναι πολυ καλη για αυτο το προιον. Ειδικα στις μερες μας με την τοση ακριβεια.

Το ST ειναι κατι που μετραει παντου. Σε καθε μα καθε εφαρμογη. Το MT ειναι situational. Τα 2 επιπλεον threads, δεν διπλασιαζουν το MT. Δινουν ενα +25% MT στη καλυτερη. Δεν είναι cores, SMT ειναι.

Τεσπα γιατι το κουρασαμε. Το 3020e ειναι σαφως υποδεέστερο σε επιδοσεις του 3250u, γιατι ειναι πολυ πιο energy efficient.

Αξιζει για sustained workloads, δηλαδη υψηλα cpu usage για ωρα, (gaming, rendering, transcoding κλπ). Εννοειται πως οχι!!

Aξιζει για short burstακια (boost clock), ανοιγμα documents, loading ιστοσελιδων κλπ. Εννοείται πως ναι, και ουσιαστικά δεν καταλαβαίνεις deficit επιδοσεων.

ΥΓ1. δεν θα εχει perceivable lag στο browsing. Σίγουρα!

ΥΓ2. αυτα τα 70 ευρω θα ηταν πολυ καλυτερα να δοθούν αν μιλαγαμε για μια καλυτερη οθονη. Ή 16 ram 512ssd. Βεβαια ειναι wishful thinking αυτο.

Επεξ/σία από netlag
  • Like 3
Δημοσ.
Στις 1/6/2022 στις 5:13 ΠΜ, Dr_Pepper είπε

Δεν νομίζω ούτε και για αυτό να ειναι καλος ο άθλιον εκτός αν μιλάμε για πρώτο υπολογιστή για κάποιον που δεν ξέρει τι να περιμένεις απο θέμα ανταπόκρισης κτλ πχ κάνα παππού ή κάνα παιδάκι. 

Νομίζω το minimum για απλή και σπαρτιατική χρήση αλλά αξιοπρεπή ειναι αυτό https://www.skroutz.gr/s/30495665/HP-255-G8-Ryzen-3-3250U-8GB-256GB-FHD-No-OS-Dark-Ash-Silver.html

Μιας και πρότεινες αυτό και τελικά είμαι κοντά στο να το πάρω, μπορείς να μου πεις τι διαφορά έχει με αυτό και ειναι πιο ακριβο;;;

https://www.skroutz.gr/s/26984088/HP-255-G8-15-6-Ryzen-3-3250U-8GB-256GB-SSD-FHD-No-OS-GR-Keyboard.html

Δημοσ.
Στις 31/5/2022 στις 3:05 ΜΜ, giantzeron είπε

HP 255 G8 15.6" (Athlon-3020e/8GB/256GB SSD/FHD/No OS) - Αγορά μέσω Skroutz στη χαμηλότερή τίμή που έχει "παίξει" ως τώρα.
https://www.skroutz.gr/s/27001920/HP-255-G8-15-6-Athlon-3020e-8GB-256GB-SSD-FHD-No-OS.html?from=home_price_drops#specs

Καλές αγορές

πιο σάπιο και απο τις ντομάτες του σούπερ της γειτονιάς μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω πως είστε πολύ αυστηροί με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή πόσο μάλλον για την τιμή του συγκεκριμένου λάπτοπ που οπωσδήποτε όποιος το παίρνει για κάτι οικονομικό για να κάνει απλά πράγματα που σχεδόν κάνει με ένα κινητό των 200€ αλλά πολύ αποδοτικότερα και πιο ξεκούραστα, είναι μία χαρά. Πρώτα από όλα δεν έχει OS οπότε το παίρνει μόνο όποιος ξέρει έστω στοιχειώδη πράγματα από software, hardware.

Δεν προορίζεται ουτε για rendering, ουτε virtual machines, ουτε gaming, ούτε βαρύ multitasking. Επίσης δεν το παίρνει κάποιος που κάνει ερευνητική εργασία με 60 tabs ανοιχτά αλλά είναι μία χαρά για μαθητή/φοιτητή που δεν θα ζητήσει gaming χαρακτηριστικά .

O επεξεργαστής είναι χαμηλής κατανάλωσης και με παρόμοιους επεξεργαστές πρέπει να συγκριθεί.

Πολλές κλάσεις ανώτερος από skΑΤΟΜ-ηχανήματα του παρελθόντος που κολλούσαν με clean install και με καλύτερη αίσθηση από την σειρά Celeron Ν της Intel ενώ είναι παρόμοιος με την σειρά J.

https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-3020e-vs-Intel-Celeron-J4125-vs-Intel-i7-8500Y-vs-Intel-Celeron-N4100-vs-AMD-Ryzen-3-2200U/3758vs3667vs3338vs3270vs3152

Εχω διαβάσει πολλά καλά σχόλια για τον J4125 σε δεκάδες νήματα εδώ και σε άλλα φόρουμ. Ο 3250u είναι αντίστοιχης δυναμικής. Είναι πιο νευρικός από εκείνους διότι έχει 2 πιο δυνατούς πυρήνες που σε απλές εργασίες δίνουν καλύτερη αίσθηση από 4 αρκετά αδύναμους που συνολικά έχουν παρόμοια η ελαφρώς καλύτερη υπολογιστική δύναμη. H δύναμη του είναι παραπλήσια με ενός i5-5200U του 2014 με 2 πυρήνες και 4 threads και περίπου στα 2/3 της δύναμης ενός Ryzen 2200U του 2017 (2 πυρήνες, 4 νήματα) και τον Intel Core i7-8500Y @ 1.50GHz του 2018 ο οποίος παρομοιωδώς μοιάζει πολύ και σε επιδόσεις και στο ότι τρέχει επίσης στα 7W. Η διαφορά είναι ότι υποστηρίζει 4 νήματα.

Είναι σκαλοπάτια καλύτερο το λάπτοπ από τα πολύ φτηνά με μικρή αργή μνήμη,  ιδίως όσα δεν έχουν σκληρό δίσκο αλλά αστείο χώρο μερικών γίγα που χωράει ίσα ίσα το λειτουργικό και τα πολύ βασικά.

Φυσικά υπάρχουν κι επιλογές με 100 ευρώ περίπου περισσότερα για μεγαλύτερη επεξεργαστική δύναμη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ανθρώπου που θα πάρει ένα τέτοιο laptop επειδή θέλει βασικά πράγματα δεν είναι η δύναμη που του λείπει αλλά η άγνοια τους όταν μπαίνουν στο ίντερνετ με αποτέλεσμα να κατεβάζουν και να τρέοχυν ταυτόχρονα 3 antivirus, 2 antispam, 14 cleaning και boosting applications συν άπειρη σαβούρα που εγκαθιστούν πατώντας next next next.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε i7 ούτε threadripper σώζει την κατάσταση...

Επεξ/σία από EmpYristis
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, netlag είπε

Το MT ειναι situational. Τα 2 επιπλεον threads, δεν διπλασιαζουν το MT. Δινουν ενα +25% MT στη καλυτερη. Δεν είναι cores, SMT ειναι.

Ναι κατα περίπτωση δεν το διπλασιάζουν, αυτό που διπλασιάζει ειανι η διπλάσια συχνότητα (αν μιλάμε για ίδια αρχιτεκτονική) 

Αλλά και στην περίπτωση μας το διπλασιάζουν γιατί το SMT δεν ειναι 1:1 cores σε επιδόσεις όταν τα cores ειναι σε 100%<--- αν όμως δεν ειναι σε 100% (σε απλή χρήση) εκει το SMT ειναι πρακτικά σαν κανονικό core 

Πχ να σου φέρω παράδειγμα με βαγονάκια 

Έστω τα κανονικά core ειναι βαγόνια που χωράνε 100 κιλά (πες κάρβουνο) και τα logical core (smt ) ειναι βαγώνια που χωράνε πχ 50 κιλά

Ναι αν ειναι στο 100% δηλαδή οι εργάτες (προγράμματα) γεμίζουν τα βαγόνια στο 100% σε κάθε hz τότε δεν ειναι σαν να έχεις 4 core 

αλλά όταν ειναι πιο χαλαρό το σύστημα (πχ έχεις 4 καρτέλες ανοιχτές και κάνεις μια μεταφορά αρχείου απο USB σε σκληρό) τότε  τότε ειναι σαν να έχεις 4πλάσια απόδοση γιατί το κάθε βαγόνι (τα μικρά ή το μεγάλο) δεν γεμίζουν ούτε 50 κιλα.

Οπότε σε κάθε hz οι εργάτες (προγράμματα+λειτουργηκό) έχουν 4 βαγόνια να μοιραστούν για να βάλουν κάρβουνο μέσα. 

Ουσιαστικά το SMT/HT δεν είναι τίποτα άλλο απο αξιοποίηση ανενεργών πόρων στον επεξεργαστή ανα hz 

Hyper-Threading - How it Works - Intel's Pentium 4 3.06GHz: Hyper-Threading  on Desktops

οπότε σε χαμηλό φόρτο (που έτσι και αλλιώς θα είχε μπλέ κουτάκια κατα την εικόνα) στο 1hz θα επεξεργαστεί τα κίτρινα δεδομένα του πρώτου thread (πχ το 1 tab στο youtbe) στο άλλο hz τα πορτοκαλί του δεύτερου thread (πχ 2ο tab στο insomnia) 

Αλλά επειδή ακριβώς το προς επεξεργασία έργο δεν ειναι πολύ μεγάλο "χωράνε" σε 1 hz να επεξεργαστούν και τα 2 tabs ταυτόχρονα εκει δηλαδή θα δεις 2πλασιασμό επιδόσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με το SMT/HT

όταν όμως η CPU ειναι στο 100% δεν έχει πολλά "μπλέ" (execution units που δεν κάνουν τίποτα)  ανα hz και εκαι ναι με το SMT δεν θα δεις διπλασιασμό επιδόσεων απλά μια αύξηση τους. 

Δεν ειναι στατικό το +25% που λες (και δεν ξέρω απο που το πήρες φαντάζομαι δική σου προσέγγιση ειναι) μπορεί να είναι έως 100% μεγαλύτερες επιδόσεις ανάλογα το φορτίο. 

1 ώρα πριν, EmpYristis είπε

O επεξεργαστής είναι χαμηλής κατανάλωσης και με παρόμοιους επεξεργαστές πρέπει να συγκριθεί.

Διαφωνώ γιατί δεν κάνουμε συζήτηση αρχιτεκτονικής επεξεργαστών κτλ, τελικά προϊόντα λάπτοπ συγκρίνουμε οπότε αυτό που μας νοιάζει ειναι επιδόσεις και τιμή. 

Το αν θα αγοράσεις κατι ή όχι ειναι και θεμα ψυχολογίας εκτος απο θεμα τσεπης. Πχ δεν θες να περασεις τα 300 ευρω, και δεν παιρνεις τίποτα επειδή μαθες ο κάθε ασχετος το έκραξε.

Αυτό εντάξει συμφωνώ αλλά απο την άλλη δεν θεωρώ τεράστιο ψυχολογικό άλμα το να πας απο τα 285 ευρώ στα 356 τέσπα . 

9 ώρες πριν, dimis_pj είπε

Μιας και πρότεινες αυτό και τελικά είμαι κοντά στο να το πάρω, μπορείς να μου πεις τι διαφορά έχει με αυτό και ειναι πιο ακριβο;;;

https://www.skroutz.gr/s/26984088/HP-255-G8-15-6-Ryzen-3-3250U-8GB-256GB-SSD-FHD-No-OS-GR-Keyboard.html

Δεν ξέρω μάλλον ειναι το ίδιο ενδεχομένως να έχουν λιγο διαφορετικό χρώμα και στο πιο ακριβό να έχει και τα ελληνικά σύμβολα στο πληκτρολόγιο  αλλά τα spec του skroutz δεν ειναι να τα παίρνεις και ευαγγέλιο. 

Για να σιγουρευτείς 100% πρέπει να βρεις

το ακριβές μοντέλο κάθε λάπτοπ (πέρα απο το όνομα μοντέλο πχ HP 255 g8) θα έχει και κάτι άλλα πχ (HP 255 g8 GW231-XY) -τα τελευταία τα έβαλα στην τύχη - και να πας στο site της HP να δεις εκει πιο αναλυτικά (και σε τέτοια χαμηλά μοντέλα παίζει ούτε και εκει να βρεις κάτι αλλά μπορείς να ρωτήσεις γραπτώς κάποιον στο support της HP) 

κατα 99% είναι ίδια και οι τιμές διαφέρουν απλά λόγω διαφορετικών καταστημάτων. 

Τεσπα γιατι το κουρασαμε. Το 3020e ειναι σαφως υποδεέστερο σε επιδοσεις του 3250u, γιατι ειναι πολυ πιο energy efficient.

Δεν θα το έλεγα. η κατανάλωση σε watt αφορά την κατάσταση του επεξεργαστή σε 100% με μαμά ρυθμίσεις. 

Όταν ο επεξεργαστής δεν φτάνει το 100% καίει λιγότερο. 

Δηλαδή ο άθλον παίζει να ειναι στα 6 watt πολύ περισσότερο χρόνο την ημέρα γιατί έχει χαμηλά ρολόγια και 2 core οπότε να φτάνει πάντα πιο κοντά στο 100%. 

O ryzen εχει το διπλάσιο base clock και ακόμη υψηλότερο boost (και η κατανάλωση δεν αυξάνεται γραμμικά αλλά εκθετικά με την αύξηση στα hz ή έστω γεωμετρικά) 

οπότε για την ίδια δουλειά θα λειτουργήσει πιο χαλαρά και άρα θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια κατα πάσα πιθανότητα. 

Αν θεωρήσουμε ότι ειναι 100% ίδιοι επεξεργαστές όσο αφορά την αρχιτεκτονική τότε σίγουρα θα καταναλώσει την ίδια ενέργεια στα ίδια hz  

Με την διαφορά ότι έχει και SMT που σημαίνει ότι θα "δουλέψει" τον ίδιο φόρτο για λιγότερο χρόνο οπότε θα εξοικονομήσει απο εκει. 

ΥΓ1. δεν θα εχει perceivable lag στο browsing. Σίγουρα!

Δεν ξέρω δεν έχω πιάσει κάτι παρόμοιο στα χέρια μου μόνο παλιότερα λάπτοπ παλιότερων γενιών (που για την εποχή τους ήταν σχετικά δυνατά όχι τα πιο φθηνά απλά παρόμοια λέγοντας ότι πιστεύω να έχουν πιά εφάμιλλες επιδόσεις λόγω ηλικίας) 

Αλλά με κάποια review που βλέπω δεν ενθουσιάζομαι πχ εδώ

έχει 1 tab ανοιχτό και κάνει 1 ή παραπάνω sec να φορτωθούν οι εικόνες και επειδή οι εικόνες (μετά το 1 sec ) φορτώνονται ταυτόχρονα και γιατί μιλάει αγγλικά σαν Αμερικάνος υποθέτω δεν ειναι λόγω χαμηλού bandwidth . 

Η όταν ανοίγει το 2ο tab και αλλάζει το banner στην σελίδα σκαλώνει λίγο δεν κάνει smooth κύλιση προς τα αριστερά... 

Μετά μπαίνει στο youtube και εκει κάνει μοντάζ και το κόβει αλλά προλαβαίνεις να δεις ότι πάτησε enter και δεν φόρτωσαν τα thubnails (και πάλι δεν ειναι το bandwidth γιατί το βίντεο μετά παίζει κανονικά σε  χωρίς να buffάρει άρα έχει γρήγορη σύνδεση, έχει όμως framedrops άρα πάλι λόγω του επεξεργαστή) 

Μετά δείχνει παιχνίδια το αγνοούμε αυτό και πάμε στο 8:45 που δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ ανοιχτό και η CPU ειναι στο 60%+ .... (εδώ να υπενθυμίσω αυτό που είπα σχετικά με την κατανάλωση και τον φόρτο της CPU πιο πάνω) 

και το συγκεκριμένο έχει λίγο δυνατότερη CPU (3050U) με διπλάσιο baseclock . 

Τέσπα δεν θέλω να το βάλω στην πυρά όπως είπα παίζει ρόλο ποιος θα ειναι ο αγοραστής αν δεν έχει συνηθίσει σε κάτι καλύτερο τότε λογικά δεν θα του κακοφανούν αυτά γιατί για αυτόν θα ειναι το "δεδομένο" δεν θα έχει δει κάτι άλλο (όπως με το παράδειγμα του HDD vs SSD που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ που παλιότερα είχα HDD με windows αλλά δεν μου κακοφαινόταν τόσο ενώ σήμερα απλά δεν θα άντεχα ) 

Σίγουρα όμως συνεχίζω να πιστεύω ότι απο την στιγμή που θα έχεις ένα λαπτοπ για 1 ή περισσότερα χρόνια +70 ευρώ για μια καλύτερη εμπειρία χρήσης δεν ειναι τόσο δραματικό ποσό. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
Στις 31/5/2022 στις 10:11 ΜΜ, netlag είπε

Καλα μπορεις να αφησεις και 256mb στην igpu. Επίσης νομίζω οτι μπορεις να κανεις upgrade τη ram στο συγκεκριμένο.

Δεν χρειάζεται Zen3 ή Alder Lake για browsing. Ακόμα και λαπτοπακι με πρωτης γενιας i3 τη παλεύει.

Υπάρχει κοσμος που δεν μπορει να δωσει 500 ευρω, και δεν χρειαζεται κιολας να τα δωσει. Με αυτα τα specs για office, browsing και ταινιες ειναι καλυμμένος.

500 ευρώ για laptop είναι αστείο ποσό. Δεν είπα ότι όλος ο κόσμος μπορεί να τα δώσει εύκολα αλλά μιλάμε για ένα πραγματικά αστείο ποσό και πρέπει αυτό να είναι κατανοητό. 

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, MrRush είπε

500 ευρώ για laptop είναι αστείο ποσό. Δεν είπα ότι όλος ο κόσμος μπορεί να τα δώσει εύκολα αλλά μιλάμε για ένα πραγματικά αστείο ποσό και πρέπει αυτό να είναι κατανοητό. 

Δεδομένου των σημερινών υπεραυξημένων τιμών όμως.

Πριν μερικά χρόνια 500 ευρώ για laptop δεν ήταν αστείο ποσό ήταν το low budget ποσό για να πάρεις κάτι αξιοπρεπές για τα λεφτά του. 

Δημοσ.

@dr_pepper

το σχετικο με την καταναλωση που λες οτι αφου ειναι ιδιας αρχιτεκτονικης, στα ιδια hz θα καψουν το ιδιο θα ηταν σωστο αν μιλουσαμε για ιδιο binning.

Τα Core M σαν αρχιτεκτονικη δεν ειχαν διαφορα απο τα U. Ειχαν ομως τη δυνατοτητα να ειναι stable σε ultra low voltage με χαμηλες συχνοτητες.

ο 3020e εχει 6w tdp και μπαινει σε fanless configurations γιατι μπορει να ειναι stable στις συχνοτητες αυτες με πολυ χαμηλο voltage.

Το consumption δεν κανει γραμμικο scale με τη συχνότητα. Το performance κανει.

Δηλαδη ιδια αρχιτεκτονική, ιδιο ipc, αρα το 2ghz cpu εχει διπλασιο throughput απο το 1ghz cpu. Ομως, δεν καιει τα διπλα. Και σιγουρα παραπανω απο τα διπλα.

Οσον αφορα το +25% performance του SMT σε multithreaded scenarios, ηταν χοντρικα τοσο στη καλυτερη. Δες διάφορες desktop grade i5 vs i7 clock for clock. Και φυσικα υπηρχαν περιπτώσεις (gaming συνηθως) που το SMT δεν εδινε επιδοσεις, ή ειχε και καποιο μικρο penalty.

Κοιτα τα 70 ευρω που λες δεν ειναι μεγαλο ποσο για να παρεις καλυτερο experience. Ειδικα οταν μιλαμε για ενα part που δεν μπορεις να αναβαθμισεις. Το προβλημα με τα +70 ευρω ειναι οτι ανεβαινει πανω απο τα 300 αν τα 300 αποτελουν ψυχολογικο φραγμα και του οτι ειναι +25% στη τιμη. Υπαρχει κοσμος που αγοραζει δεκαετιας refurbished sandy και ivy bridge laptops ωστε να τα παρει κατω απο 300 ευρω. Ή πριν μερικα χρονια ειχε γεμισει ο τοπος απο φθηνα λαπτοπ με Atom.

Το desktop σπιτι ειναι ενα OCed 5900X. Στη δουλεια εχω ενα i3 7100  non OCed. Για λαπτοπ εχω Core M 6y30. Σε browsing και YouTube δεν βλεπω καμια διαφορα μεταξυ των τριων chip. Δεν εβαλα χρονομετρα να μετρησω rendering ιστοσελιδας, μιλαω για feeling. Ομως μπορω να σου πω με σιγουρια πως το ASUS T100 convertible που ειχαε atom πριν χρονια, λαγκαρε στο browsing. Και ηταν 4c/4t. Βεβαια ηταν 2giga ram και eMMC.

Τα 500 ευρω για λαπτοπ ειναι εδω και χρονια ταριφα. Ειδικα καποιες περιοδους στη πανδημια, καποιοι μπορει να πηραν αυτο το laptop με 500 ευρω. Στα 270 αξιζει ανετα, αρκει να ξερει γιατι το παιρνει ο καθενας.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...