thomason993 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Καλησπέρα. Πριν μερικές μέρες έφτιαξα ένα νέο desktop σύστημα, στον οποίο έβαλα για CPU τον Ryzen 5 5600G, μαζί με μητρική Gigabyte B550M DS3H και RAM τις GSkill Ripjaws V 3600MHz (2x8GB). Συγκεκριμένα, οι RAM που πήρα από το Skroutz είναι αυτές , οι οποίες έχουν κωδικό προϊόντος από το κατασκευαστή: F4-3600C18D-16GVK. Ωστόσο, μέσω του Speccy, ο κωδικός προϊόντος των RAM που είναι εγκατεστημένες στο σύστημα, είναι: F4-3600C18-8GVK. Γενικά δεν έχω πρόβλημα να μου έχει στείλει ένα μαγαζί ένα άλλο μοντέλο RAM από αυτό που παρήγγειλα, αν η απόδοση και οι προδιαγραφές τους είναι οι ίδιες (αν όντως το μαγαζί μου έστειλε λάθος RAM). Ωστόσο, πάλι μέσω του Speccy, είδα οτι οι RAM λειτουργούσαν στα 2133 MHz αντί για τα 3600 που υποστηρίζουν. Κι όταν μέσω BIOS προσπάθησα να ενεργοποιήσω το XMP (Profile 1) σύμφωνα με το οποίο οι RAM θα λειτουργούσαν στα 3600 MHz, το PC δεν μπορούσε να κάνει boot στα Windows αλλά με ξαναπήγαινε στα BIOS εμφανίζοντας κάποιο μήνυμα οτι εντοπίστηκε boot failure. Εν τέλει, μετά από πολλές δοκιμές στα BIOS, κατάφερα να ανεβάσω χειροκίνητα τον χρονισμό των RAM στα 3200 Mhz, ξεκινώντας από τα 2133 και ανεβάζοντας κάθε φορά από λίγο, καθώς αν το πήγαινα απευθείας στα 3200 έβγαζε πάλι boot failure. Ωστόσο, στα BIOS δεν έχω πειράξει καμία άλλη ρύθμιση στις RAM και το XMP γράφει οτι είναι απενεργοποιημένο. Οι πληροφορίες της RAM από Speccy, όπως είναι ρυθμισμένες αυτή τη στιγμή, φαίνονται στην επόμενη εικόνα. Η απορία μου είναι αν αφήνοντας τις RAM να λειτουργούν στα 3200 MHz, αλλά χωρίς να έχω πειράξει κάποια άλλο ρύθμιση για τις RAM και με το XMP απενεργοποιημένο, παίρνω το 100% του αυξημένου χρονισμού? Ή στη πραγματικότητα δεν έχω το μέγιστο κέρδος λόγω οτι δεν έχει ενεργοποιηθεί το XMP? Επίσης, παίζει το σενάριο να μου έχει στείλει το σκρουτζομάγαζο λάθος μοντέλο RAM και γι' αυτό να μη λειτουργεί το XMP? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
nickol-us Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Οι κωδικοί των ram μάλλον δεν έχουν σημασία. Ο κωδικός που αναφέρεις F4-3600C18D-16GVK, αναφέρεται στο κιτ, όπου D λογικά σημαίνει dual channel, ενώ 16gb είναι το σύνολο του κιτ. Η κάθε μια μνήμη μόνη της κατά πάσα πιθανότητα έχει τον δικό της(σωστό) κωδικό που είναι F4-3600C18-8GVK Δυστυχώς το xmp δεν είναι απαραίτητο να παίξει. Εξαρτάται από τον memory controller του επεξεργαστή, την μητρική, ακόμη και ίσως σε παράγοντες του τροφοδοτικού. Αν έχεις καταφέρει να τις ρυθμίσεις στα 3200 με cas16, πρακτικά έχεις σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με το να ήταν στα 3600/cl18 Νομίζω δεν μπορείς να κάνει κάτι με το κατάστημα, στην προκειμένη δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποιο λάθος ούτε να φέρει κάποια ευθύνη. 1
TopCLR Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 1 ώρα πριν, thomason993 είπε Η απορία μου είναι αν αφήνοντας τις RAM να λειτουργούν στα 3200 MHz, αλλά χωρίς να έχω πειράξει κάποια άλλο ρύθμιση για τις RAM και με το XMP απενεργοποιημένο, παίρνω το 100% του αυξημένου χρονισμού? Ή στη πραγματικότητα δεν έχω το μέγιστο κέρδος λόγω οτι δεν έχει ενεργοποιηθεί το XMP? Επίσης, παίζει το σενάριο να μου έχει στείλει το σκρουτζομάγαζο λάθος μοντέλο RAM και γι' αυτό να μη λειτουργεί το XMP? 6 λεπτά πριν, nickol-us είπε Αν έχεις καταφέρει να τις ρυθμίσεις στα 3200 με cas16, πρακτικά έχεις σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με το να ήταν στα 3600/cl18 Οι μνήμες έτσι όπως είναι ρυθμισμένες τώρα (απλό ανέβασμα στα 3200Mhz) είναι "μακριά" από την έννοια "καλή ρύθμιση". Όπως φαίνεται είναι 22-22-22-53 στα 3200Mhz. Δοκίμασε να ενεργοποιήσεις το XMP και κατέβασε την συχνότητα ένα σκαλί πιο κάτω (π.χ. 3466, ανάλογα τι διαβαθμίσεις σου δίνει). Αν λειτουργήσει, κάνε ένα τεστ στις μνήμες για σφάλματα. Αν όχι, δοκίμασε πιο κάτω. Όπου και να καταλήξεις το τελευταίο στάδιο να είναι το τεστ για σφάλματα. Σε μια Asrock με μνήμες με XMP στα 3466, δεν έπαιζαν. Με ενεργοποίηση του XMP και κατέβασμα στα 3200 έπαιξαν χωρίς σφάλματα. 2
nickol-us Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 11 λεπτά πριν, TopCLR είπε Οι μνήμες έτσι όπως είναι ρυθμισμένες τώρα (απλό ανέβασμα στα 3200Mhz) είναι "μακριά" από την έννοια "καλή ρύθμιση". Όπως φαίνεται είναι 22-22-22-53 στα 3200Mhz. Δοκίμασε να ενεργοποιήσεις το XMP και κατέβασε την συχνότητα ένα σκαλί πιο κάτω (π.χ. 3466, ανάλογα τι διαβαθμίσεις σου δίνει). Αν λειτουργήσει, κάνε ένα τεστ στις μνήμες για σφάλματα. Αν όχι, δοκίμασε πιο κάτω. Όπου και να καταλήξεις το τελευταίο στάδιο να είναι το τεστ για σφάλματα. Σε μια Asrock με μνήμες με XMP στα 3466, δεν έπαιζαν. Με ενεργοποίηση του XMP και κατέβασμα στα 3200 έπαιξαν χωρίς σφάλματα. Σωστός, ούτε που είδα τους χρονισμούς στο speccy...
thomason993 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 16 ώρες πριν, TopCLR είπε Οι μνήμες έτσι όπως είναι ρυθμισμένες τώρα (απλό ανέβασμα στα 3200Mhz) είναι "μακριά" από την έννοια "καλή ρύθμιση". Όπως φαίνεται είναι 22-22-22-53 στα 3200Mhz. Δοκίμασε να ενεργοποιήσεις το XMP και κατέβασε την συχνότητα ένα σκαλί πιο κάτω (π.χ. 3466, ανάλογα τι διαβαθμίσεις σου δίνει). Αν λειτουργήσει, κάνε ένα τεστ στις μνήμες για σφάλματα. Αν όχι, δοκίμασε πιο κάτω. Όπου και να καταλήξεις το τελευταίο στάδιο να είναι το τεστ για σφάλματα. Σε μια Asrock με μνήμες με XMP στα 3466, δεν έπαιζαν. Με ενεργοποίηση του XMP και κατέβασμα στα 3200 έπαιξαν χωρίς σφάλματα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Έχω την εντύπωση οτι όταν ενεργοποιούσα τo XMP, οτι τιμή και να έβαλα στο frequency multiplier, πάντα έτρωγε boot failure. Ωστόσο θα κάνω άλλη μια δοκιμή όταν μπορέσω και θα ενημερώσω.. Μια ακόμα ερώτηση: τον έλεγχο για σφάλματα που αναφέρεις πως τον κάνω?
TopCLR Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 2 ώρες πριν, thomason993 είπε Μια ακόμα ερώτηση: τον έλεγχο για σφάλματα που αναφέρεις πως τον κάνω? Είτε με κάποιο πρόγραμμα μέσα από τα Windows που εκτελεί κάποια τεστ στην μνήμη του συστήματος (όπως το ΤestΜem5). Είτε με κάποιο πρόγραμμα που τρέχει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μέσα από ένα bootable USB stick (όπως το Memtest86). 1 1
thomason993 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2022 Γράφω για ενημέρωση: τελικά κατάφερα να ενεργοποιήσω το XMP. Απλά ήθελε πρώτα να αλλάξω τον χρονισμό από Auto σε 2133, μετά να ενεργοποιήσω το XMP και μετά να ξεκινήσω να ανεβάζω τον χρονισμό μέχρι να βρω το sweet spot. Όταν περνούσα τα 3400mhz δεν μπορούσε να κάνει boot και μάλιστα ήθελε CMOS reset για να μπορέσει να κάνει ξανα boot στα Windows. Οπότε το άφησα στα 3400 και ξεκίνησα να κάνω τεστ στη μνήμη. Εν τέλει το άφησα στα 3200 mhz καθώς εκεί το TestMem5 δεν εμφάνιζε κανένα error σε ένα ολόκληρο cycle. Οι επιδόσεις της RAM πλέον φαίνονται στη παρακάτω εικόνα από speccy: Ευχαριστώ και πάλι όσους βοήθησαν.
SabotazNic Δημοσ. 1 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2022 1 ώρα πριν, thomason993 είπε TestMem5 δεν εμφάνιζε κανένα error σε ένα ολόκληρο cycle. Ωραια. Τωρα βρες το config του usmus και τρεξε 20 cycles για να βεβαιωθεις.
marios1515 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2022 Στις 31/5/2022 στις 3:57 ΜΜ, TopCLR είπε Είτε με κάποιο πρόγραμμα μέσα από τα Windows που εκτελεί κάποια τεστ στην μνήμη του συστήματος (όπως το ΤestΜem5). Είτε με κάποιο πρόγραμμα που τρέχει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μέσα από ένα bootable USB stick (όπως το Memtest86). Το testmem5 για πόση ώρα να το τρέξουμε?
TopCLR Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 8 ώρες πριν, marios1515 είπε Το testmem5 για πόση ώρα να το τρέξουμε? Εγώ προσωπικά δεν το χρησιμοποίησα ποτέ (όχι ακόμα τουλάχιστον). Διαβάζω εδώ μέσα όμως πως θέλει περίπου 10 κύκλους για να σιγουρέψεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
marios1515 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 10 ώρες πριν, TopCLR είπε Εγώ προσωπικά δεν το χρησιμοποίησα ποτέ (όχι ακόμα τουλάχιστον). Διαβάζω εδώ μέσα όμως πως θέλει περίπου 10 κύκλους για να σιγουρέψεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο memtest86 το version 4 με το version 9 έχουν καποια διαφορά ?
TopCLR Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Το version 4 είναι για παλιότερα συστήματα που δεν είναι UEFI (μιας και είναι παλιά έκδοση). Η version 9 σαν νεότερη έκδοση είναι πιο συμβατό με νεότερα UEFI συστήματα. Yπάρχουν και κάποιες βελτιώσεις αλλά η συμβατότητα με νεότερα συστήματα νομίζω είναι η σημαντικότερη. Λεπτομέρειες δες εδώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα