AcidRain1 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Καλημέρα θέλω να ρωτήσω μήπως κάποιος από δω μέσα γνωρίζει . Έχω έναν μηχανικό που μου έχει εκδώσει την άδεια του σπιτιού και έχει αναλάβει επίσης και την επίβλεψη . Όλα καλά όλα ωραία μέχρι που νταβατζιλιδικα μου λέει η μου δίνεις τα διπλά η δεν ξανά έρχομαι . Όπως και έγινε επειδή του είπα όχι νταβατζιλιδικα λεφτά σε μένα. Με αποτέλεσμα έχει κλείσει τηλέφωνα έχει εξαφανιστεί εντελώς η οικοδομή έχει κολλήσει και ρωτάω μηχανικούς και μου λένε ας παραιτηθεί ο παλιός και βλέπουμε. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν εγώ τι μπορώ να κάνω μιας και δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κύριο αυτόν και πως μπορώ να συνεχίσω το έργο που μου έχει κολλήσει. Πήρα μέχρι πολεοδομία και μου λέει ο νόμος έχει ασάφειες και δεν ξέρουμε εμείς και τέτοια. Ευχαριστώ
TuXaKoS Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 53 λεπτά πριν, AcidRain1 είπε Καλημέρα θέλω να ρωτήσω μήπως κάποιος από δω μέσα γνωρίζει . Έχω έναν μηχανικό που μου έχει εκδώσει την άδεια του σπιτιού και έχει αναλάβει επίσης και την επίβλεψη . Όλα καλά όλα ωραία μέχρι που νταβατζιλιδικα μου λέει η μου δίνεις τα διπλά η δεν ξανά έρχομαι . Όπως και έγινε επειδή του είπα όχι νταβατζιλιδικα λεφτά σε μένα. Με αποτέλεσμα έχει κλείσει τηλέφωνα έχει εξαφανιστεί εντελώς η οικοδομή έχει κολλήσει και ρωτάω μηχανικούς και μου λένε ας παραιτηθεί ο παλιός και βλέπουμε. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν εγώ τι μπορώ να κάνω μιας και δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κύριο αυτόν και πως μπορώ να συνεχίσω το έργο που μου έχει κολλήσει. Πήρα μέχρι πολεοδομία και μου λέει ο νόμος έχει ασάφειες και δεν ξέρουμε εμείς και τέτοια. Ευχαριστώ Επειδή έχω περάσει παρόμοια περίπτωση είναι λίγο ζόρικη κατάσταση. Δεν είναι ότι απλά αλλάζεις επιβλέπων μηχανικό πρέπει να αλλάξεις και τον μηχανικό στην άδεια (γιατί φαντάζομαι ότι εφόσον τα σπάσατε, δεν πρόκειται να υπογράψει ότι όλα είναι εντάξει). Είναι πραγματικά μεγάλο το κόστος και δύσκολο κάποιος άλλος να πάρει τα σχέδια και τις ευθύνες.
AcidRain1 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Μπορώ με κάποιον γρήγορο τρόπο να απαλλαγώ? Έχω βρει μηχανικό και μου λέει πρέπει πρώτα να παραιτηθεί αλλά αυτός δεν σηκώνει καν τηλέφωνα . Απλά δεν ξέρω πως να τον κάνω να παραιτηθεί η αν υπαρχει τρόπος εγω να τον σταματήσω χωρίς την συγκατάθεση του .
Tsino Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δε νομίζω να είναι στο χέρι του να παραιτηθεί. Αν ο νεος μηχανικός συμφωνήσει μπορείς με απλή υπέυθυνη δήλωση θεωρημένη να αλλάξεις το μηχανικό. ο νεος την καταθέτει όπου πρέπει (ΤΕΕ/πολεοδομία κτλ) Φυτσικά θα πρέπει να πληρωθέι προκειμένου να ανασύρει εκ νέου τα σχέδια, μελέτες κλπ. Επειδή όμως οι εργολάβοι μηχανικοί είναι συντεχνία παίζει να μη θέλουν να "μπλέξουν" . Φαντάζομαι δεν είχατε υπογράψει συμφωνητικό... 1
NikosKallithea Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Για να αναλαβει άλλος μηχανικός πρέπει να γινει τροποποίηση στην αδεια και βεβαίως να πληρωθεί για την τροποποίηση και την επίβλεψη.
TuXaKoS Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 1 λεπτό πριν, NikosKallithea είπε Για να αναλαβει άλλος μηχανικός πρέπει να γινει τροποποίηση στην αδεια και βεβαίως να πληρωθεί για την τροποποίηση και την επίβλεψη. και να υπογράψει μετά ότι όλα έγιναν σωστά και να έχει ευθύνη αν γίνει το οτιδήποτε για σχέδια που δεν είναι δικά του.
NikosKallithea Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 1 ώρα πριν, TuXaKoS είπε και να υπογράψει μετά ότι όλα έγιναν σωστά και να έχει ευθύνη αν γίνει το οτιδήποτε για σχέδια που δεν είναι δικά του. Ο μηχανικος δεν υπογράφει ετσι απο το γραφειο, θα ελεγξει και θα συμφωνήσει. Αλίμονο δηλαδή, και αν πχ πέθαινε ο μηχανικός του τι θα σταματάτε να γυρίζει ο πλανήτης. Το εγχείρημα θα του στοιχίσει περισσότερα απο τα διπλά που του ζητάτε ο άλλος 3
HateMe Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Αν δεν υπήρχαν τέτοια σκουπίδια, ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος. Συνεχίστε εσείς. 4
TuXaKoS Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 9 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Ο μηχανικος δεν υπογράφει ετσι απο το γραφειο, θα ελεγξει και θα συμφωνήσει. Αλίμονο δηλαδή, και αν πχ πέθαινε ο μηχανικός του τι θα σταματάτε να γυρίζει ο πλανήτης. Το εγχείρημα θα του στοιχίσει περισσότερα απο τα διπλά που του ζητάτε ο άλλος Δεν διαφωνώ απλώς προφανώς το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο ειδικά αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλημα στα σχέδια (έχει τύχει σε γνωστό μου, που καθυστέρησε το έργο λόγω κρίσης, ο προηγούμενος αρχιτέκτονας παρέδωσε την άδεια του και ακόμα ψάχνει ποιος θα το αναλάβει).
GeorgeKatz Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Ξεκινάς με άλλον πολ. μηχανικό σχεδόν από την αρχή και βάζεις τον νεο πολ. μηχανικό να επικοινωνίσει με τον συνάδελφο και να συμφωνήσουν τη μετάβαση όσο πιο ομαλά γίνεται. Θα κοστίσει αρκετά, ίσως σε συμφέρει να μείνεις στον ίδιο μηχανικό. Γενικά τον μηχανικό τον χρειάζεσαι σχεδόν μια ζωή. Σίγουρα μέχρι και την αποπεράτωση στην Πολεοδομία, αλλά και στη συνέχεια. Θες ενεργειακά πιστοποιητικά, θες βεβαιώσεις νομιμότητας σε ενοικιάσεις και μεταβιβάσεις. Θα την χαρακτήριζα ως "σχέση ζωής" 😃 και τέτοια "διαζύγια" κοστίζουν σε χρήμα και ψυχολογικά και χρονικά.
duende Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 2 λεπτά πριν, GeorgeKatz είπε Ξεκινάς με άλλον πολ. μηχανικό σχεδόν από την αρχή και βάζεις τον νεο πολ. μηχανικό να επικοινωνίσει με τον συνάδελφο και να συμφωνήσουν τη μετάβαση όσο πιο ομαλά γίνεται. Θα κοστίσει αρκετά, ίσως σε συμφέρει να μείνεις στον ίδιο μηχανικό. Γενικά τον μηχανικό τον χρειάζεσαι σχεδόν μια ζωή. Σίγουρα μέχρι και την αποπεράτωση στην Πολεοδομία, αλλά και στη συνέχεια. Θες ενεργειακά πιστοποιητικά, θες βεβαιώσεις νομιμότητας σε ενοικιάσεις και μεταβιβάσεις. Θα την χαρακτήριζα ως "σχέση ζωής" 😃 και τέτοια "διαζύγια" κοστίζουν σε χρήμα και ψυχολογικά και χρονικά. νταβατζης στο σπιτι σου, με λιγα λογια
sphinxgr Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Εχω απλά περιέργεια. Έτσι απλά το αποφάσισε ότι θέλει τα 2πλά? Δεν έγινε τίποτα άλλο στο μεταξύ διάστημα? Μήπως η αμοιβή ήταν μικρή και στην πορεία είχες επιπλέον απαιτήσεις?
GeorgeKatz Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, duende είπε νταβατζης στο σπιτι σου, με λιγα λογια Είναι ένας ακομα παράγοντας που εξαρτάσαι από τη "σφραγίδα" του. Όπως πολεοδομία, όπως ΔΕΔΔΗΕ (για ρευμα), όπως ΕΥΔΑΠ (για παροχή νερού), όπως κτηματολόγιο, όπως υποθηκοφυλακείο, όπως ΕΦΚΑ (για οικοδομικά ένσημα), όπως Εφορία, όπως όπως ... Μη τους βλέπεις όλους αυτούς με το ίδιο επάγγελμα του "προστάτη", όχι ότι δεν έχεις άδικο, αλλά στο τέλος θα τρελαθείς και θα στεναχωρίεσαι. Μπες περισσότερο σε ψυχολογία : η δουλίτσα μας να γίνει και σε κάθε έργο υπάρχουν και ζημίες και έκτακτα έξοδα. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται η οικοδομή , η εναλλακτική είναι να πας σε εργολάβο και να αγοράσεις με το κλειδί στο χέρι με 3500 ευρώ / m2 (Αθήνα 2022). Μπρος γκρεμός και πισω ρέμα η κατάσταση. Επεξ/σία 31 Μαΐου 2022 από GeorgeKatz
ekechagi Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Εάν ο προηγούμενος μηχανικός ΔΕΝ δηλώσει στο ΤΕΕ ότι έχει αποπληρωθεί για τις μέχρι τώρα εργασίες, η διαδικασία μεταβίβασης είναι δύσκολη, και κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Κανένας μηχανικός δεν θα μπει σε διαδικασία να αρπάξει δήλωση συναδέλφου μέσω ΤΕΕ, και να μαλώσει μαζί του. Κυρίως, γιατί, σε ένα ποσοστό 80-90% των περιπτώσεων, η διαδικασία αλλαγής μηχανικού οφείλεται σε προβλήματα του ιδιοκτήτη και όχι του προηγούμενου μηχανικού. Δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά εάν ερχόσουν στο γραφείο μου και μου περιέγραφες αυτά που έγραψες, δεν θα είχα ιδιαίτερη θέληση να αναλάβω. Φιλικά στο λέω, για να αντιληφθείς πώς σε βλέπει ο μηχανικός που πας στο γραφείο του, να αναλάβει ημιτελή άδεια και επιβλέψη. 1
Tsino Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 Δημοσ. 31 Μαΐου 2022 2 hours ago, ekechagi said: Κυρίως, γιατί, σε ένα ποσοστό 80-90% των περιπτώσεων, η διαδικασία αλλαγής μηχανικού οφείλεται σε προβλήματα του ιδιοκτήτη και όχι του προηγούμενου μηχανικού. Με όλο το σεβασμό, σε αυτό θα διαφωνήσω, η πλειοψηφία οφείλεται στο μηχανικό που δε φροντίζει να κάνει ξεκάθαρες και γραπτές συμφωνίες με τον ιδιοκτήτη για αποφυγή παρεξηγήσεων και παρόμοιων περιπτώσεων. Οι διαφωνίες προκύπτουν επειδή ο μηχανικός δε θέτει σωστό expectation στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητάει τον ουρανό με τα άστρα στην πορεία. Ο μηχανικός θα πρέπει να το έχει ξεκάθαρο τι θα παραδώσει και ποιές θα είναι οι αρμοδιότητές του προτού αναλάβει το έργο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα