Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με ATI Mobility Radeon HD 5650 στα Windows 10

MessengerOfGood

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ένα παλιό laptop HP Envy14-1200en που όμως με εξυπηρετεί μια χαρά για τις δουλειές που θέλω.

Για τα γραφικά έχει τα Intel HD του CPU (I5 1st gen) σε συνδυασμό με την ATI Mobility Radeon HD 5650. Από τη μάνα ο δόθηκε με Win7 και ο ανωτέρω συνδυασμός γραφικών καρτών δούλευε χωρίς προβλήματα. Το HDMI ήταν από την ΑΤΙ και δούλευε και αυτό.

Μετά πήρε την νόμιμη αναβάθμιση σε Win10. Η ΗΡ δεν παρέχει υποστήριξη για Win10 καί έτσι αρκέστηκα σε ότι drivers βάζουν τα Windows. Στην αρχή δούλευε χωρίς προβλήματα με εξαίρεση το HDMI που όμως δεν με νοιάζει. Μετά από πολύ καιρό (και πολλά Windows updates) άρχισαν τα προβλήματα: Η οθόνη αναβοσβήνει γρήγορα ή βγάζει BSOD ή ... και γενικά θέλει επανεκκίνηση με το κουμπί και πάλι τα ίδια.

Μου είπαν ότι οφείλεται στην ATI και μάλλον έτσι είναι. Όταν απενεργοποιώ (disable) την ΑΤΙ η ανάλυση δεν πάει πάνω από την πολύ βασική (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι).

Όταν κάνω πλήρη απεγκατάσταση της ΑΤΙ είμαστε εντάξει. Εγκαθιστά το Microsoft Basic Display Adapter για το οποίο λέει "This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31) The driver trying to start is not the same as the driver for the POSTed display adapter." αλλά μια χαρά δουλεύει με τη σωστή ανάλυση. Αν όμως συνδεθεί στο Internet πάει αμέσως και εγκαθιστά το driver "AMD Mobility Radeon HD 5000 Series" και μετά από λίγο αρχίζουν τα προβλήματα.

Υπάρχει τρόπος να μείνω με το "Microsoft Basic Display Adapter" και να μη μου βάζει το AMD Mobility Radeon HD 5000 Series;;;

Δεν με ενδιαφέρει ούτε το HDMI ούτε τα παιχνίδια, ούτε καν οι ταινίες και τα video... Δουλειά γραφείου και μουσική μόνο.

Μήπως κάποια αλλαγή στο registry (Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsUpdate\.....);

Δοκίμασα και με ένα προγραμματακι που έχει το παρακάτω script:

==========================================

Windows Registry Editor Version 5.00

; Created by: Shawn Brink
; Created on: August 13, 2015
; Updated on: June 20, 2021
; Tutorial: https://www.tenforums.com/tutorials/15989-turn-off-device-driver-automatic-installation-windows-10-a.html

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Device Metadata]
"PreventDeviceMetadataFromNetwork"=dword:00000000

====================================

αλλά πάλι εγκαθίσταται το AMD Mobility Radeon HD 5000 Series... 

Αυτά δούλευαν σε προηγούμενες εκδόσεις των Win10 αλλά μάλλον δεν δουλεύουν με τα τελευταία updates...

Σημαντικό: Δεν έχω τα PRO αλλά τα ΗOME Win10. 

Χωρίς να είμαι σίγουρος, μετά από την απεγκατάσταση της ΑΤΙ και την αναγκαστική εγκατάσταση από τα Wi10, το πρόβλημα καθυστερεί να εμφανιστεί (μερικές μέρες).

Ελπίζω στη βοήθεια σας γιατί με το ψάξιμο στο Internet δεν κατάφερα να σταματήσω την "αναβάθμιση" του driver...

Επεξ/σία από MessengerOfGood
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, MessengerOfGood είπε

Υπάρχει τρόπος να μείνω με το "Microsoft Basic Display Adapter" και να μη μου βάζει το AMD Mobility Radeon HD 5000 Series;;;

Αυτο που ζητας εδω ειναι μεγαλος μαζοχισμος γιατι χωρις το σωστο driver η καρτα σου θα τρεχει στις μεγιστες συχνοτητες και θα ζεσταινεται χωρις λογο. Επισης δεν θα εχεις 3d και hardware acceleration σε video decoding, οποτε θα βλεπεις 720p το πολυ χωρις σπασιματα.

Γιαυτο βρες τον driver για την καρτα της intel, σιγουρεψου οτι εχει περαστει σωστα, και μετα κατεβασε αυτον για την ati απο εδω. Και να μην βασιζεσαι στις αρχαιολογιες drivers που εχει ο καθε κατασκευαστης λαπτοπ στη σελιδα του.
https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/ati-mobility-radeon-hd-5000-series/ati-mobility-radeon-hd-5650

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, jim_p είπε

Αυτο που ζητας εδω ειναι μεγαλος μαζοχισμος γιατι χωρις το σωστο driver η καρτα σου θα τρεχει στις μεγιστες συχνοτητες και θα ζεσταινεται χωρις λογο. Επισης δεν θα εχεις 3d και hardware acceleration σε video decoding, οποτε θα βλεπεις 720p το πολυ χωρις σπασιματα.

Γιαυτο βρες τον driver για την καρτα της intel, σιγουρεψου οτι εχει περαστει σωστα, και μετα κατεβασε αυτον για την ati απο εδω. Και να μην βασιζεσαι στις αρχαιολογιες drivers που εχει ο καθε κατασκευαστης λαπτοπ στη σελιδα του.
https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/ati-mobility-radeon-hd-5000-series/ati-mobility-radeon-hd-5650

Ευχαριστώ πολύ. 

Δεν το ήξερα αυτό για τις συχνότητες και πράγματι έχεις δίκιο: ζεσταίνεται πολύ!

Driver για την κάρτα της Intel έχω αυτόν που βρίσκουν τα Windows. Δεν υπάρχει χωριστή κάρτα της Intel αλλά αυτή που έχει ενσωματωμένο το τσιπάκι Ι5 πρώτης γενιας(M480 @267GHz 2-core 4-logical processors) . Να βάλω κάτι άλλο;

Τώρα έψαξα στην Intel και βλέπω ότι εκεί δεν υπάρχει driver για τον Μ480@267GHz για τα Win10 παρά μονο για τα Win7. Μάλλον γι αυτό τελικά η ΗΡ δεν υποστηρίζει τα Win10... Πάντως το Driver Booster λέει ότι το driver της 26/11/2012 που έχει εγκατεστημένο είναι το up-to-date.

Όσο αφορά στην ΑΤΙ έχω δοκιμάσει στο παρελθόν αρκετές φορές να βάλω το Catalyst Software Suite ή/και το Radeon Software Crimson Edition Beta στα οποία παραπέμπεις αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα (και ίσως το χειροτέρεψαν). Ποιό από τα δύο πρέπει να (ξανα)βάλω;

Εγώ πιστεύω ότι η ati τα έπαιξε και γι αυτό σου κάνει τέτοια νούμερα. Το έχω δει το έργο σε λάπτοπ με nvidia 8xxx M σειρά (οι προβληματικές. όποιος ασχολήθηκε με λάπτοπ με nvidia 7xxx, 8xxx, 9xxx ξέρει) και όποτε έμπαιναν οι drivers κρεμούσε το σύμπαν. Στην αρχή δούλευε κάπως με τους "Microsoft Basic Display Adapter" όπως και σε εσένα αλλά μετά από λίγο καιρό σταμάτησε να δουλεύει και με αυτούς. Δυστυχώς δεν είχε intel για να το βάλω να δουλεύει με αυτήν, οπότε πάει το λάπτοπ.

Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις την ati από την διαχείριση συσκευών ώστε να δουλεύει μόνο με την intel; Κάντο σε ασφαλή λειτουργία.

Μόλις τώρα, micos000 είπε

Εγώ πιστεύω ότι η ati τα έπαιξε και γι αυτό σου κάνει τέτοια νούμερα. Το έχω δει το έργο σε λάπτοπ με nvidia 8xxx M σειρά (οι προβληματικές. όποιος ασχολήθηκε με λάπτοπ με nvidia 7xxx, 8xxx, 9xxx ξέρει) και όποτε έμπαιναν οι drivers κρεμούσε το σύμπαν. Στην αρχή δούλευε κάπως με τους "Microsoft Basic Display Adapter" όπως και σε εσένα αλλά μετά από λίγο καιρό σταμάτησε να δουλεύει και με αυτούς. Δυστυχώς δεν είχε intel για να το βάλω να δουλεύει με αυτήν, οπότε πάει το λάπτοπ.

Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις την ati από την διαχείριση συσκευών ώστε να δουλεύει μόνο με την intel; Κάντο σε ασφαλή λειτουργία.

Ευχαριστώ πολύ.

Όταν απενεργοποιώ την ΑΤΙ (όχι σε ασφαλή λειτουργία) ξαναβάζει τους οδηγούς (πρώτα τον Basic display adapter που δεν δουλεύει έτσι κι αλλιώς) και αμέσως μετά τον AMD radeon 5000 series.

Τώρα την απενεργοποίησα και δεν έχει εγκαταστήσει τίποτα και δουλεύει μια χαρά. Αλλά δεν έχω κάνει επανεκκίνηση, ίσως τα ξαναβάλει όταν τον επανεκκινήσω.

Αν κάνω την απεγκατάσταση σε ασφαλή λειτουργία, θα σταματήσει να βάζει οδηγούς για την ΑΤΙ ??? Όταν λές " σε ασφαλή λειτουργία" αρκεί να ξεκινήσω το λαπτοπ σε safe mode ειδικά για την απεγκατάσταση ή πρέπει να είναι μονίμως σε safe mode?

Μπες σε ασφαλή λειτουργία και απεγκατέστησε του οδηγούς με το DDU και κάνε και απενεργοποίηση της συσκευής.

Κάνε την επανεκκίνηση και δες τι θα κάνει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα λαπτοπ εκεινης της εποχης, ειτε μιλαμε για nvidia ειτε για ati, δεν ειχανε υβριδικα γραφικα. Ειχανε καρτες που ψηνοντουσαν, ακομα και με το σωστο driver, και καποια στιγμη παθαιναν αποκολληση.

Αν δουλευει μονο με εκεινο το generic vga driver της ms, σε λινουξ θα ειναι πολυ χειροτερα μιας και ο αντιστοιχος driver (vesa) δεν μπορει να δωσει ουτε widescreen αναλυσεις, εκτος απο τα αλλα κουσουρια (απουσια power saving, απουσια hw accelerated decoding για τα βιντεο κλπ) που εχουν και οι 2. Επισης, μιας και μιλαμε για ati, δεν γινεται "να μην βαλεις driver", μιας και ο driver για αυτη ερχεται προεγκατεστημενος και ειναι κομματι του πυρηνα και εινια ενας πλεον, οποτε δεν γινεται και "να βαλεις αλλο driver".

Επεξ/σία από jim_p
  • Thanks 1

3 ώρες πριν, micos000 είπε

Μπες σε ασφαλή λειτουργία και απεγκατέστησε του οδηγούς με το DDU και κάνε και απενεργοποίηση της συσκευής.

Κάνε την επανεκκίνηση και δες τι θα κάνει.

Έκανα την απεγκατάσταση έτσι. Δοκίμασα και με την επιλογη να μην αφήνει να γίνει επανεγκατάσταση από τα Windows και να αφήνει. Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις η μέγιστη ανάλυση είναι μόνο1024Χ768. Άρα δεν δουλέυει αυτή η λύση.

Το ωραίο είναι ότι όταν κάνω απεγκατάσταση της ΑΤΙ από το device manager έχει κανονική ανάλυση 1366Χ768 μέχρι να επανεκκινήσω το laptop οπότε ξαναβάζει πρώτα το MS Basiv Display και αμεσως μετά το ΑΜD 5000 series και περιμένω τα προβλήματα μετά από λίγες μέρες. Ίσως η μόνη λύση (προσωρινή βέβαια μέχρι να πάρω νέο λαπτοπ) είναι να το αφήνω συνέχεια αναμένο!!!

2 ώρες πριν, jim_p είπε

Τα λαπτοπ εκεινης της εποχης, ειτε μιλαμε για nvidia ειτε για ati, δεν ειχανε υβριδικα γραφικα. Ειχανε καρτες που ψηνοντουσαν, ακομα και με το σωστο driver, και καποια στιγμη παθαιναν αποκολληση.

Αν δουλευει μονο με εκεινο το generic vga driver της ms, σε λινουξ θα ειναι πολυ χειροτερα μιας και ο αντιστοιχος driver (vesa) δεν μπορει να δωσει ουτε widescreen αναλυσεις, εκτος απο τα αλλα κουσουρια (απουσια power saving, απουσια hw accelerated decoding για τα βιντεο κλπ) που εχουν και οι 2. Επισης, μιας και μιλαμε για ati, δεν γινεται "να μην βαλεις driver", μιας και ο driver για αυτη ερχεται προεγκατεστημενος και ειναι κομματι του πυρηνα και εινια ενας πλεον, οποτε δεν γινεται και "να βαλεις αλλο driver".

Ναι, ψηνότανε καιρό και γι αυτό πρέπει να έπαθε αποκολληση. 

Με το generic driver όπως λέω παραπάνω έχω την ονομαστική ανάλυση του λαπτοπ 1366Χ768 αλλά εφόσον δεν κάνω restart! Το γιατί δεν το ξέρω.

Ευχαριστώ πολύ και τους δυο σας!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ ψάχνω για νέο λαπτοπ. Αν έχετε κάποια προταση θα την εκτιμούσα πολύ.

Και πάλι θερμά ευχαριστώ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Επανέρχομαι για να ενημερώσω ότι η λύση ήταν: απεγκατάσταση της ΑΤΙ από το Device Manager, restart (όπου βάζει το generic (Microsoft Basic Display Adapter) και μετά απενεργοποίηση της ΑΤΙ. Όταν έκανα πριν απεγκατάσταση με εγκατεστημένο τον "AMD Mobility Radeon HD 5000 series" η διαθέσιμη ανάλυση οθόνης ήταν η βασική. Με τον παραπάνω τρόπο έχει την κανονική ανάλυση λειτουργεί κανονικά και δεν ζεσταίνεται καθόλου

Το ωραίο είναι ότι μετά από όλα αυτά, επανενεργοποίησα την ΑΤΙ και όλα λειτουργούν κανονικά (ούτε BSOD, ούτε παγώματα οθόνης, ούτε επανεκκινήσεις). Ίσως είχα κάνει λάθη στην εγκατάσταση των οδηγών από την AMD. Τώρα το Catalyst Control Center μπήκε μόνο του και δεν βλέπω προβλήματα, ούτε ζεσταίνεται. Φυσικά δεν έχω HDMI (ποτέ δεν είχα στα Windows 10).

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...