Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Lena_Gk είπε

Αν ήταν μόνο στο χέρι μου εννοείται! Θα κάναμε τελετή ονοματοδοσίας, θα το βουτάγαμε στη θάλασσα ένα μπλουμ και μετά κέρασμα σε ταβερνάκι!

Μπορεις να δηλωσεις ενα ονομα σε δημαρχείο και τελος με την ονοματοδοσια.

Αν πιστευεις οτι αυτο ειναι καλο για το παιδι σου και την οικογενεια σου...

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Ερωτηση 

Πρεπει να πειτε και  καλα οτι ειναι ζευγαρι...? Αν πειτε οτι ειναι αραβωνιασμενοι  κι προκειται να παντρευτουν? η να το βαπτισει μονο η κοπέλα το παιδακι  και λυθηκε το θεμα.

Με την ευκαρια απλη ενημερωση λογω κορονοιου ολα τα μυστηρια εχουν ερθει προς τα πισω . Οποτε μια καθημερινη σε ενα ησυχο ξωκλησι η καλυτερη λυση

Δημοσ.

Εκκλησία Α.Ε. με μισθοδοσία από το δημόσιο από τους φόρους μας (χωρίς να μας ρωτάνε) και ζητάνε και εξτραδάκια για την ΜΗ παραγωγή τους.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, costas1973 said:

δεν σε υποχρεωσε κανενας να το βαπτισης, η πολιτεια εχει λύση το θεμα τις ονοματοδοσιας εδώ και χρονια, έτσι απλα, η εκκλησια εχει κανονες!

οταν δεν κανεις θρησκευτικο γαμο, δεν αποδεχεσε το μυστήριο του γαμου. Δεν ειναι θεμα κόστους διότι κανενας δεν σε υποχρεωνει να ξοδέψεις μια περιουσια σε γαμους! πολυ απλα εαν πιστευεις στο μυστήριο, σε ενα μικρο εκκλησακι μα τα καθυμερινα σου ρουχα κανει το μυστήριο, λιγότερο απο μι ωρα ειναι η λειτουργια!

Δεν είναι ακριβές αυτό.
Ενδέχεται να μην μπορώ να κάνω θρησκευτικό γάμο γιατί παντρεύομαι ετερόδοξο πρόσωπο (χριστιανό μεν αλλά όχι ορθόδοξο), που δεν δέχεται να βαπτιστεί ορθόδοξος και δεν δεν θέλω και εγώ να βαπτιστώ στο δόγμα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδέχομαι το μυστήριο του γάμου. 

2 hours ago, jgeorgiou said:

Υπάρχει ένα θέμα αρχής αν έχουμε ηθικό δικαίωμα να εκμεταλευόμαστε την θρησκεία και τα μυστήρια αλα-κάρτ. Η εκκλησία λέει ότι αν δεν ακολουθούμε έστω τα θεμελειώδη της (δεν μας ρωτάει πόσο ενεργοί χριστιανοί είμαστε) δεν πρέπει να γινόμαστε νονοί και δεν μπορεί να την κατηγορήσει κάποιος. Μιλάω γενικότερα και όχι για την συγκεκριμένη περίπτωση(ο καθένας κάνει ότι του επιτρέπει η συνείδηση του)  , αν κάποιος θέλει με το ζόρι αλα-καρτ και να κοροιδέψει υπάρχουν τρόποι. (π.χ. βάζεις άλλον να υπογράψει νονός και ο πραγματικός φαίνεται σαν συνοδος)

Από τη στιγμή που δεν πιστεύω, δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα ηθικού δικαιώματος. Ναι, εκμεταλλεύομαι τη θρησκεία αλά καρτ γιατί δεν είμαι πιστός. Επειδή πρέπει να ικανοποιήσω τη ματαιοδοξία/πίστη/whatever των συγγενών μου δεν σημαίνει ότι θα μου αρέσει. Κάνω ό,τι με βολεύει λοιπόν. 

Από την άλλη, όπως έγραψα και παραπάνω, θεωρώ ότι από τη στιγμή που θέλεις να μπεις σε ένα κλαμπ οφείλεις να αποδέχεσαι τους (καλούς ή κακούς, αδιάφορο είναι) κανόνες του κλαμπ. Αλλιώς, υπάρχουν κι άλλα μονοπάτια. :) 

1 hour ago, insoholic said:

Μπορεις να δηλωσεις ενα ονομα σε δημαρχείο και τελος με την ονοματοδοσια.

Αν πιστευεις οτι αυτο ειναι καλο για το παιδι σου και την οικογενεια σου...

Γιατί δεν είναι καλό για το παιδί σου και για την οικογένεια σου; Τι συνέπειες έχει; 

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, costas1973 είπε

Ο ρόλος που έχει ο νονός είναι κυρίως πνευματικός. Υποχρέωση του είναι να κατηχήσει το παιδί στη χριστιανική πίστη και ζωή και είναι αυτός που εγγυάται στην Εκκλησία για την πίστη του βαπτιζομένου και αναλαμβάνει τη φροντίδα μετά το βάπτισμα να τον μυήσει στην Ορθόδοξη πίστη μαζί με τους γονείς.

Αυτός ουσιαστικά είναι και λόγος, για τον οποίο δεν επιτρέπεται να γίνει νονός κάποιος που ανήκει σε διαφορετικό θρήσκευμα ενώ στην διαδικασία που προηγείται του μυστηρίου ο νονός καλείται να αποδείξει την πίστη του λέγοντας τρεις φορές το «Πιστεύω».

Επίσης ανάδοχοι δεν μπορούν να γίνουν, οι γονείς του παιδιού, δηλωμένοι άπιστοι και άτομα τα οποία έχουν τελέσει πολιτικό γάμο.

Και επίσης, ο νονός αναλαμβάνει την ανατροφή του παιδιού η μέρος αυτής, υλικής, εκπαιδευτικής, πνευματικής, εάν αποβιώσει ο πατέρας του μέχρι την ενηλικίωση του. 

Κανονικά απαγορεύεται ο ιερέας να δεχτεί με αυτές τις προϋποθέσεις. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δέχονται. Το πιθανότερο για αρκετούς γονείς είναι να πέσουν σε εκκλησία που ανήκει στους παλαιοημερολογητες, εκεί συνήθως δέχονται τέτοιες υποχωρήσεις για να σε πάρουν με το μέρος τους, έτσι δεν είσαι βαπτισμενος και δεν ανήκεις στην ορθόδοξη εκκλησία αλλά σε άλλη εκκλησία που έχει αποκοπεί πλέον. 

Οι γονείς και οι νονοι κανονικά πρέπει να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους, ο καθένας σηκώνει την ευθύνη των πράξεων του. 

5 ώρες πριν, dpolal είπε

Ζητάει ο ιερέας πιστοποιητικό θρησκευτικού γάμου για να δεχτεί τους νονούς δηλαδή ;;;

Αν είναι παντρεμένος φυσικά και ζητάει. Όπως και να είναι βαπτισμενος ορθόδοξος. 

Επισκέπτης
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Jethro είπε

Εκκλησία Α.Ε. με μισθοδοσία από το δημόσιο από τους φόρους μας (χωρίς να μας ρωτάνε) και ζητάνε και εξτραδάκια για την ΜΗ παραγωγή τους.

Η μιση γη στην Ελλαδα ανηκε στην Εκκλησια, απο την εποχη το Βυζαντιου, η εκκλησια εχει εκχωρήσει μεγαλο μέρος τις περιουσιας τις στο κρατος, τωρα εαν δεν γνωρίζετε ιστορια και μιλατε στον αερα......

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, paredwse είπε

Από δογματικής άποψης πάντως, δεν ξέρω κατά πόσον είναι ορθή η απαγόρευση να γίνουν ανάδοχοι όσοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο. Η τέλεση πολιτικού γάμου από μόνη της δεν αποκλείει την πίστη. Αντιλαμβάνομαι, για παράδειγμα, την απαγόρευση να γίνουν ανάδοχοι όσοι δεν έχουν βαπτιστεί, όσοι έχουν απαρνηθεί την χριστιανική πίστη ή τους αλλόδοξους (διαφορετικό θρήσκευμα) αλλά γιατί θεωρούνται μη ικανοί για την πνευματική καθοδήγηση του παιδιού στην χριστιανική πίστη όσοι τέλεσαν πολιτικό γάμο; 

Όχι πως με απασχολεί ιδιαίτερα, από τη στιγμή που θέλεις να γίνεις μέλος σε ένα κλαμπ, αποδέχεσαι τους όρους που σου βάζουν, απλώς αναρωτιέμαι. 

Με βάση εγκύκλιο της εκκλησίας, αυτός που έχει τελέσει πολιτικό γάμο βγάζει τον εαυτό του εκτός της εκκλησίας, οπότε δεν δέχεται η εκκλησία να γίνει νονος ούτε κουμπάρος. 

Το ίδιο ισχύει και για στόμα τα οποία έχουν να πάνε πάνω από τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην εκκλησία. Αν μπορούσαν θα ζητούσαν και αυτό ως απαιτούμενο, το πρόβλημα εκεί είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να το αποδείξεις όπως πχ με τον γάμο, οπότε τελικώς δεν ζητούν τέτοια απαίτηση. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Super Moderators
Δημοσ.
3 minutes ago, costas1973 said:

Η μιση γη στην Ελλαδα ανηκε στην Εκκλησια, απο την εποχη το Βυζαντιου, η εκκλησια εχει εκχωρήσει μεγαλο μέρος τις περιουσιας τις στο κρατος, τωρα εαν δεν γνωρίζετε ιστορια και μιλατε στον αερα......

Και πού την βρήκε την γη η Εκκλησία;
Με θεία χάρη; 😛 

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Lena_Gk είπε

Καλησπέρα,

Γνωρίζετε εκκλησία στην Αττική που ο ιερέας να κάνει βάπτιση χωρίς να χρειάζεται ο νονός να έχει κάνει θρησκευτικό γάμο ή χωρίς βεβαίωση ότι έχει προγραμματιστεί από τον νονό θρησκευτικός γάμος; Έχουμε νονούς που έχουν κάνει πολιτικό γάμο μόνο και ψάχνουμε λύσεις... Μας είπαν ότι είναι θέμα ιερέα. Ευχαριστώ!

Ειναι καθαρα θεμα ιερεα. Καποιοι ειναι στραβοξυλα κι αλλοι ειναι χαλαροι. Ειχα κι εγω παρομοιο θεμα γιατι ημουν παντρεμενη μονο με πολιτικο και ανυσηχουσαμε. Τελικα παντρευτηκα και με θρησκευτικο και ο ιερεας της βαπτισης ουτε που ασχοληθηκε. Γελαγε που το ειχαμε και ανησυχια και ειπε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τον πολιτικο γαμο.

• Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Silenzio είπε

μπαρουφολογιες, ολα για τα χρήματα γίνονται..

Λεφτά θα πληρώσεις είτε κάνεις θρησκευτικό είτε κάτι άλλο γιατί έτσι αρέσει στον μέσο Έλληνα. Καλύτερα θα ήταν να σχολίασες τα γλέντια και τις δεξιώσεις που έχει μιρλα να κάνει ο μέσος Ελληνας πάρα την εκκλησία.

Σε πρόσφατο γάμο που ξέρω πάντως, παντρεύτηκαν δύο φτωχοί, ήτανε 2 ατομα και ένας κουμπάρος το πολύ 10 άτομα στον γάμο, ρούχα σχεδόν της καθημερινότητας, η γυναίκα δανείστηκε το φόρεμα, ένα απλό σεμνο φόρεμα και όχι νυφικό πρακτικά. Ο παπάς από ότι έμαθα δεν τους ζήτησε κάτι και αυτοί του εξήγησαν την οικονομική τους κατάσταση. Φωτογραφίες τους έβγαλε ένας φίλος τους, όλα έγιναν απλά ωραία και καλά. Τα υπόλοιπα περί εκκλησίας ΑΕ είναι να έχουμε να λέμε. 

• Like 6
  • Thanks 1
  • Confused 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, paredwse είπε

Και πού την βρήκε την γη η Εκκλησία;
Με θεία χάρη; 😛 

οπου βρηκες και εσυ το χωραφι σου!

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, costas1973 said:

οπου βρηκες και εσυ το χωραφι σου!

Εγώ το ένα το αγόρασα με τα χρήματα μου και το άλλο το κληρονόμησα.

Η εκκλησία από ποιον αγόρασε τόση γη; Είναι δυνατόν στη Μονή Πεντέλης να ανήκει όλη η Πεντέλη και να "κόβει" οικόπεδα κατά το δοκούν και να πουλάει; Πού τα βρήκε, κατέβηκε ο Ιησούς και της πούλησε; Κάνα συμβόλαιο έχει ή μόνο “αυτοκρατορικά παραχωρητήρια”; 

Άσε, ας μην μπούμε σε αυτή την κουβέντα, ξεφεύγουμε από το θέμα και θα το μαγαρίσουμε. 

• Like 7
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Jethro είπε

Σωπα. Και να μην έπαιρνε χρήματα από τους φόρους σου πάλι θα έβγαινες κάτι να γράψεις. Είμαι πάντως υπέρ να πληρωνουν για την εκκλησία όσοι πιστεύουν μόνο. Ελπίζω κάποια στιγμή να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά μέχρι να εκλείψει η μισθοδοσία από το κράτος. Βέβαια και τότε, είμαι 100% σίγουρος ότι πάλι θα γκρινιάζουν κάποιοι θα ψάξουν να βρουν άλλους λόγους. Κριτική στην εκκλησία πρέπει να γίνεται, κυρίως προς τις θέσεις της, αλλά να είναι εποικοδομητικη, να μπορούν να υπάρξουν αντεπιχειρηματα και να είναι προς βελτίωση της ίδιας, αν είναι κακεντρεχης δεν έχει νόημα, τα επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα κουράζουν αρκετά. 

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...