basilis_k6 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 5 λεπτά πριν, Apostol. είπε Για 10 kwp συστημα θελει 25 πανελ, περιπου 2 τετρ/πανελ οποτε περιπου 50 τετραγωνικα μετρα μωρε μπραβο... μονο 50τμ και με 13κ τοσο μεγαλη καταναλωση. εχεις διαβασει απο άλλους που το έκαναν οτι μπορει να καλυψει τοσο? γιατι τα νουμερα που δινουν οι εταιριες ειναι πολύ αισιοδοξα. δεν ειμαστε και σαχαρα.
Apostol. Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 1 ώρα πριν, basilis_k6 είπε μωρε μπραβο... μονο 50τμ και με 13κ τοσο μεγαλη καταναλωση. εχεις διαβασει απο άλλους που το έκαναν οτι μπορει να καλυψει τοσο? γιατι τα νουμερα που δινουν οι εταιριες ειναι πολύ αισιοδοξα. δεν ειμαστε και σαχαρα. Ναι τοσο δινει ενα συστημα στη Κρητη που ειμαι εγω, ορισμενους μηνες δινει και παραπανω αλλα το χρονο εως 16000 kwh. 13k ειναι χωρις ΦΠΑ
Strepsil Δημοσ. 7 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, Apostol. είπε Για 10 kwp συστημα θελει 25 πανελ, περιπου 2 τετρ/πανελ οποτε περιπου 50 τετραγωνικα μετρα Μιλας για τα συγκεκριμενα πανελ που εχεις στην αρχη ή γενικα?25 πανελ σε 50τμ δυσκολο και κυριως αν δε γραψεις τις διαστασεις του πανελ.Το 10αρι οριακα θα σου δινει 15-16mwh το χρονο για Κρητη οποτε θα καλυπτεις την καταναλωση αν πας σε net metering.Βεβαια κατα ποσο συμφερει ειναι στον αερα γιατι για να εχεις τοσο μεγαλη καταναλωση θα εχεις και μεγαλη ισχυ οποτε τη μερα θα αγοραζεις ρευμα Επεξ/σία 7 Ιουνίου 2022 από Strepsil
Joshua21 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2022 5 ώρες πριν, Strepsil είπε Μιλας για τα συγκεκριμενα πανελ που εχεις στην αρχη ή γενικα?25 πανελ σε 50τμ δυσκολο και κυριως αν δε γραψεις τις διαστασεις του πανελ. Τα συγκεκριμένα πάνελ που είχε βάλει στην αρχή είναι κάπου 1,8τμ έκαστο, για 10KWp χρειάζεται 27 τεμάχια, άρα τα πάνελ έχουν συνολική επιφάνεια 48,6τμ. Τώρα η απαιτούμενη επιφάνεια στην στέγη που χρειάζονται για να τοποθετηθούν δεν είναι στάνταρ, αλλάζει σε κάθε περίπτωση. 5 ώρες πριν, Strepsil είπε Το 10αρι οριακα θα σου δινει 15-16mwh το χρονο για Κρητη οποτε θα καλυπτεις την καταναλωση αν πας σε net metering.Βεβαια κατα ποσο συμφερει ειναι στον αερα γιατι για να εχεις τοσο μεγαλη καταναλωση θα εχεις και μεγαλη ισχυ οποτε τη μερα θα αγοραζεις ρευμα Εδώ σε έχασα, γιατί θα αγοράζει ρεύμα? Με το net metering στην ουσία "αποθηκεύεις" στο δίκτυο την ενέργεια και όταν την χρειάζεσαι την παίρνεις πίσω, αν η παραγωγή καλύπτει την κατανάλωση σου δεν αγοράζεις τίποτα.
Apostol. Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 14 ώρες πριν, Joshua21 είπε Τα συγκεκριμένα πάνελ που είχε βάλει στην αρχή είναι κάπου 1,8τμ έκαστο, για 10KWp χρειάζεται 27 τεμάχια, άρα τα πάνελ έχουν συνολική επιφάνεια 48,6τμ. Τώρα η απαιτούμενη επιφάνεια στην στέγη που χρειάζονται για να τοποθετηθούν δεν είναι στάνταρ, αλλάζει σε κάθε περίπτωση. Εδώ σε έχασα, γιατί θα αγοράζει ρεύμα? Με το net metering στην ουσία "αποθηκεύεις" στο δίκτυο την ενέργεια και όταν την χρειάζεσαι την παίρνεις πίσω, αν η παραγωγή καλύπτει την κατανάλωση σου δεν αγοράζεις τίποτα. Εχει μια λογικη απο την αποψη οτι ειναι και οι βασεις, και δεν μπαινει ακριβως το ενα κολλητα με το αλλο κλπ, αλλα απο 50-60 τετρ μαξ. Το αγοραζεις υποθετω το λεει με τον ταυτοχρονισμο και ισχυει, το βραδυ αγοραζεις ενεργεια και αυτες οι kwh μετρανε στα ΥΚΩ ΕΤΜΕΑΡ ΔΕΔΔΗΕ κλπ οποτε αυξανεται η περιοδος αποσβεσης, ποτε δεν μηδενιζει ο λογαρισμος εκτος αν εχεις 100% ταυτοχρονισμο πραγμα λιγο δυσκολο. Με βαση την τελευται προσφορα που πηρα (πιο καινουρια πανελ ιδια εταιρια LR5 400wp) 13K+ΦΠΑ δεν γινονται αποσβεση σε 5 χρονια, και με δεδομενο κακο ταυτοχρονισμο που θα εχω (κλιματιστικα θερμασνη το βραδυ πχ) παμε στα 6-7-8 οποτε δεν ξερω αν και κατα ποσο αξιζει. Plus αν επιδοτησει απο εδω και στο εξης η κυβερνηση την kwh και πεσει σε επιπεδα 0.10 δεν ξερω καν αν αξιζει. Επισης ολα τα υλικα εχουν παρει την ανηφορα, 8-10k πριν ενα δυο χρονια τωρα κοστιζει 13k. Τελικα μαλλον δεν θα κανω τιποτα αν δεν βρω προσφορα κοντα στα 10k Αν ξερει καποιος εταιρια στην Κρητη με λογικες τιμες και οχι μαπα προιοντα ας στειλει ενα πμ.
basilis_k6 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 31 λεπτά πριν, Apostol. είπε Εχει μια λογικη απο την αποψη οτι ειναι και οι βασεις, και δεν μπαινει ακριβως το ενα κολλητα με το αλλο κλπ, αλλα απο 50-60 τετρ μαξ. Το αγοραζεις υποθετω το λεει με τον ταυτοχρονισμο και ισχυει, το βραδυ αγοραζεις ενεργεια και αυτες οι kwh μετρανε στα ΥΚΩ ΕΤΜΕΑΡ ΔΕΔΔΗΕ κλπ οποτε αυξανεται η περιοδος αποσβεσης, ποτε δεν μηδενιζει ο λογαρισμος εκτος αν εχεις 100% ταυτοχρονισμο πραγμα λιγο δυσκολο. Με βαση την τελευται προσφορα που πηρα (πιο καινουρια πανελ ιδια εταιρια LR5 400wp) 13K+ΦΠΑ δεν γινονται αποσβεση σε 5 χρονια, και με δεδομενο κακο ταυτοχρονισμο που θα εχω (κλιματιστικα θερμασνη το βραδυ πχ) παμε στα 6-7-8 οποτε δεν ξερω αν και κατα ποσο αξιζει. Plus αν επιδοτησει απο εδω και στο εξης η κυβερνηση την kwh και πεσει σε επιπεδα 0.10 δεν ξερω καν αν αξιζει. Επισης ολα τα υλικα εχουν παρει την ανηφορα, 8-10k πριν ενα δυο χρονια τωρα κοστιζει 13k. Τελικα μαλλον δεν θα κανω τιποτα αν δεν βρω προσφορα κοντα στα 10k Αν ξερει καποιος εταιρια στην Κρητη με λογικες τιμες και οχι μαπα προιοντα ας στειλει ενα πμ. γενικα φαινετε κακη στιγμη για τετοια επενδυση. πληθωρισμος, ενδεχόμενη επιδοτηση για φβ, μειωση τιμων εφοσον σταθεροποιηθει η αγορα μετα απο covid, πολεμο κτλ.
Apostol. Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 11 ώρες πριν, basilis_k6 είπε γενικα φαινετε κακη στιγμη για τετοια επενδυση. πληθωρισμος, ενδεχόμενη επιδοτηση για φβ, μειωση τιμων εφοσον σταθεροποιηθει η αγορα μετα απο covid, πολεμο κτλ. Ο πληθωρισμος ειναι κινητρο για επενδυση, αν εχεις λεφτα και καθονται βεβαια.
Joshua21 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2022 10 ώρες πριν, Apostol. είπε Εχει μια λογικη απο την αποψη οτι ειναι και οι βασεις, και δεν μπαινει ακριβως το ενα κολλητα με το αλλο κλπ, αλλα απο 50-60 τετρ μαξ. Δεν έγραψα κάτι διαφορετικό, άλλο η συνολική επιφάνεια των πάνελ και άλλο η απαιτούμενη επιφάνεια στη στέγη. Και το κυριότερο που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η απαιτούμενη επιφάνεια για 10KWp μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από 60τμ και όχι μαξ όπως έγραψες. 11 ώρες πριν, Apostol. είπε Το αγοραζεις υποθετω το λεει με τον ταυτοχρονισμο και ισχυει, το βραδυ αγοραζεις ενεργεια και αυτες οι kwh μετρανε στα ΥΚΩ ΕΤΜΕΑΡ ΔΕΔΔΗΕ κλπ οποτε αυξανεται η περιοδος αποσβεσης, ποτε δεν μηδενιζει ο λογαρισμος εκτος αν εχεις 100% ταυτοχρονισμο πραγμα λιγο δυσκολο. Όχι δεν ισχύει, όποιος δεν έχει ιδέα από αυτά και διαβάσει αυτό που έγραψες θα μείνει με λάθος εντύπωση. Αν η αυτοπαραγωγή καλύπτει την κατανάλωση σου τότε αυτό που πληρώνεις είναι ένα μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όχι της ενέργειας, η φράση "το βράδυ αγοράζεις ενέργεια" είναι εντελώς λάθος. Επίσης βλέπω πως έχεις λάθος εντύπωση για το πως υπολογίζονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αντίθετα με ότι πιστεύεις ο λογαριασμός δεν μηδενίζει ποτέ ακόμα και 100% ταυτοχρονισμό να έχεις. Η χρέωση ΥΚΩ (που υπόψιν είναι μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες μαζί) υπολογίζεται με βάση το τι ακριβώς έχεις καταναλώσει, συνεπώς το ποσοστό του ταυτοχρονισμού είναι εντελώς αδιάφορο, ίδια χρέωση ΥΚΩ θα έχεις είτε το ποσοστό ταυτοχρονισμού είναι 0 είτε 100%. ΕΤΜΕΑΡ, χρέωση χρήσης συστήματος, χρέωση χρήσης δικτύου, όλα αυτά όντως υπολογίζονται με βάση την απορροφώμενη ενέργεια. Τη χρέωση ΔΕΔΔΗΕ δεν την γνωρίζω 11 ώρες πριν, Apostol. είπε Με βαση την τελευται προσφορα που πηρα (πιο καινουρια πανελ ιδια εταιρια LR5 400wp) 13K+ΦΠΑ δεν γινονται αποσβεση σε 5 χρονια, και με δεδομενο κακο ταυτοχρονισμο που θα εχω (κλιματιστικα θερμασνη το βραδυ πχ) παμε στα 6-7-8 οποτε δεν ξερω αν και κατα ποσο αξιζει. Plus αν επιδοτησει απο εδω και στο εξης η κυβερνηση την kwh και πεσει σε επιπεδα 0.10 δεν ξερω καν αν αξιζει. Επισης ολα τα υλικα εχουν παρει την ανηφορα, 8-10k πριν ενα δυο χρονια τωρα κοστιζει 13k. Τελικα μαλλον δεν θα κανω τιποτα αν δεν βρω προσφορα κοντα στα 10k Για 0,10 δεν έχω ακούσει κάτι, τόσο δεν ήταν πριν ούτε καν πριν εκτοξευθεί η τιμή της ενέργειας, για 0,16 είπαν, που και αυτό - εγώ προσωπικά τουλάχιστον - το βρίσκω απίθανο. Και μάλιστα ΑΝ γίνει τόσο θα είναι με προϋποθέσεις, πχ με ταβάνι τις 3.600Kwh/έτος όπως ισχύει και τώρα. Τα υλικά σαφώς και έχουν ανέβει, το ρεύμα όμως έχει ανέβει πολύ περισσότερο, συνεπώς με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα η απόσβεση θα έρθει γρηγορότερα. Εκτός και αν πιστεύεις ότι covid και πόλεμος τελείωσαν, και πολύ σύντομα όλα θα επανέλθουν όπως ακριβώς ήταν πριν 2 χρόνια.
Apostol. Δημοσ. 9 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουνίου 2022 Στις 8/6/2022 στις 1:07 ΜΜ, Joshua21 είπε Όχι δεν ισχύει, όποιος δεν έχει ιδέα από αυτά και διαβάσει αυτό που έγραψες θα μείνει με λάθος εντύπωση. Αν η αυτοπαραγωγή καλύπτει την κατανάλωση σου τότε αυτό που πληρώνεις είναι ένα μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όχι της ενέργειας, η φράση "το βράδυ αγοράζεις ενέργεια" είναι εντελώς λάθος. Επίσης βλέπω πως έχεις λάθος εντύπωση για το πως υπολογίζονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αντίθετα με ότι πιστεύεις ο λογαριασμός δεν μηδενίζει ποτέ ακόμα και 100% ταυτοχρονισμό να έχεις. Η χρέωση ΥΚΩ (που υπόψιν είναι μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες μαζί) υπολογίζεται με βάση το τι ακριβώς έχεις καταναλώσει, συνεπώς το ποσοστό του ταυτοχρονισμού είναι εντελώς αδιάφορο, ίδια χρέωση ΥΚΩ θα έχεις είτε το ποσοστό ταυτοχρονισμού είναι 0 είτε 100%. ΕΤΜΕΑΡ, χρέωση χρήσης συστήματος, χρέωση χρήσης δικτύου, όλα αυτά όντως υπολογίζονται με βάση την απορροφώμενη ενέργεια. Τη χρέωση ΔΕΔΔΗΕ δεν την γνωρίζω Χρησιμα αυτα που εγραψες αν και λιγο επιθετικο υφος αλλα οκ. Υποθετω εχεις net metering ή ασχολεισαι και τα ξερεις καλα, εγω δεν εχω και δεν εχω βρει κανεναν να μου πει πως υπολογιζονται οι χρεωσεις εξου και τα λαθη μου. Πες λοιπον αν εχεις την καλοσυνη, πως υπολογιζονται οι ρυθμιζονμενες χρεωσεις να μαθω και εγω. Μπορει η ΥΚΩ (που οπως γραφεις σωστα ειναι η μεγαλυτερη χρεωση) να μηδενιστει? Ο ταυτοχρονισμος που επισερχεται στο παιχνιδι των χρεωσεων, με προυποθεση οτι ετησια παραγεις οσες kwh καταναλωνεις Thanks.
Joshua21 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2022 26 λεπτά πριν, Apostol. είπε Χρησιμα αυτα που εγραψες αν και λιγο επιθετικο υφος αλλα οκ. Με παρεξήγησες, καθόλου επιθετικό δεν είναι το ύφος μου, απλά είμαι ευθύς. 38 λεπτά πριν, Apostol. είπε Υποθετω εχεις net metering ή ασχολεισαι και τα ξερεις καλα, εγω δεν εχω και δεν εχω βρει κανεναν να μου πει πως υπολογιζονται οι χρεωσεις εξου και τα λαθη μου. Πες λοιπον αν εχεις την καλοσυνη, πως υπολογιζονται οι ρυθμιζονμενες χρεωσεις να μαθω και εγω. Όχι, δεν έχω net metering, έχω όμως πρόσβαση στο διαδίκτυο που με μια απλή και σύντομη αναζήτηση μπορείς να βρεις τα πάντα. Και ναι, θα σου πω πως υπολογίζονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ή ακόμα καλύτερα θα σου βάλω επίσημο link από ΔΕΔΔΗΕ: "20.Τι ισχύει για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις; Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται ως ακολούθως: Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση. Το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (χρέωση ενέργειας) υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας, επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση. Η χρέωση για ΥΚΩ υπολογίζεται βάσει της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+Π-Ε), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση. Στην περίπτωση τιμολογίου με διαφορετικές χρονικές ζώνες χρέωσης, το σύνολο της παραχθείσας και εγχυθείσας ενέργειας θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των ΥΚΩ που αντιστοιχούν μόνο στην κατανάλωση της ζώνης κανονικής χρέωσης (ημερήσιας κατανάλωσης)." συχνές-ερωτήσεις-απαντήσεις-για-την-εφαρμογή-ενεργειακού-συμψηφισμού-από-αυτοπαραγωγούς-αναθεώρηση-31052019.pdf (deddie.gr) 39 λεπτά πριν, Apostol. είπε Μπορει η ΥΚΩ (που οπως γραφεις σωστα ειναι η μεγαλυτερη χρεωση) να μηδενιστει? Όπως έγραψα και παραπάνω όχι, ούτε καν να μειωθεί δεν γίνεται. Εντελώς μπακαλίστικα οι 16.000 KWh ετησίως με το 1/3 νυχτερινή κατανάλωση έχουν 700€ χρέωση ΥΚΩ, τόσα ακριβώς θα πληρώσεις σε κάθε περίπτωση. 45 λεπτά πριν, Apostol. είπε Ο ταυτοχρονισμος που επισερχεται στο παιχνιδι των χρεωσεων, με προυποθεση οτι ετησια παραγεις οσες kwh καταναλωνεις Το ποσοστό του ταυτοχρονισμού όπως λέει και στο link παραπάνω διαμορφώνει το ΕΤΜΕΑΡ, το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο λιγότερες είναι οι παραπάνω χρεώσεις, πχ αν ο ταυτοχρονισμός είναι 50% τότε για δίκτυο διανομής + ΕΤΜΕΑΡ θα πληρώσεις ακριβώς τα μισά από ότι πληρώνεις τώρα που δεν έχεις net metering. 1
Apostol. Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Πηρα καλυτερες προσφορες, μια κοντα στα 11000 χωρις ΦΠΑ, πανελ Jasolar 545w. Τα γνωριζει κανεις τα συγκεκριμενα?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα