@11h Δημοσ. 29 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2022 5 hours ago, BlurayMoviesGreece said: Ποσο κραξιμο εχει φαει ο 12900k που στα 10nm εχει 125w TDP και 240w peak power; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 29 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 29 Μαΐου 2022 2 ώρες πριν, pirmen56 είπε Τα περισσότερα gaming benchmarks από το ιντερνετ είναι σκουπίδια, γιατί σε μεγάλο ποσοστό είναι GPU bottlenecked(ακόμα και σε 1080p). Μόνο με 0% gpu bottleneck και σύγχρονο game engine φαίνεται η συντριβή τερματισμένου Ryzen από τερματισμένο intel. Από δικό μας μέλος τα πιο κάτω. 12900 + ddr5 είναι αρκετά πιο πάνω πάντως. 15-20% χοντρικά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, BlurayMoviesGreece είπε Τωρα που το θυμηθηκα και ειναι και επι του θεματος. Σε καποιο αλλο θεμα στο παρελθον που συζηταγαμε για το efficiency ελεγες οτι τα χαμηλοτερα νανομετρα παντα εξασφαλιζουν μικροτερα TDP. Χαίρομαι που συνεισφέρω στην πληροφόρηση του κόσμου Όντως έτσι ειναι αλλά υπάρχει ένα σημείο κλειδί που θα το αναφέρω απαντώντας στο πιο κάτω quote. 13 ώρες πριν, BlurayMoviesGreece είπε Οι Ryzen 5000 ειναι στα 7nm με τον 5950x να εχει ονομαστικα 105w TDP και 142w peak power (PBO 183w). Oι Ryzen 7000 ειναι στα 5nm και απο οτι λενε θα εχουν 170W TDP και 230W Peak Power. Ποσο κραξιμο εχει φαει ο 12900k που στα 10nm εχει 125w TDP και 240w peak power; Δεν ξέρουμε νούμερα για καταναλώσεις στους zen 4(7000) αυτό που πέταξε η για 170 watt είναι η δυνατότητα που δίδεται σε μεταπήδηση σε socket lga (που έχει περισσότερα pins άρα περισσότερη τροφοδοσία αθροίζοντας τα επιπλέον Pins που ειναι για τροφοδοσία) Όσο για το precision boost overdrive νούμερο που έβαλες δεν ξέρω που το βρήκες αλλά αυτό ειναι κάτι που διαφέρει απο επεξεργαστή σε επεξεργαστή είναι overclocking στην ουσία χωρίς να υπάρχει όριο στην τροφοδοσία για παράδειγμα αν κάνεις OC στον 12900K να είσαι σίγουρος ότι (αν έχει τροφοδοτικό που να το αντέχει) θα "φάει" αρκετά παραπάνω απο 240watt. Απο εκει και πέρα όταν μίλησα πιο πάνω ότι όσο μικρότερα τα nm τόσο μικρότερη η κατανάλωση αυτό φυσικά και ισχύει αλλά όταν μιλάμε σιγκρίνουμε μήλα με μήλα όχι μήλα με μπανάνες Δηλάδή η κατανάλωση ειναι μικρότερη ανα core και όταν ειναι στα ίδια Ηz Πχ σε παλιότερο θέμα στα νέα για τους Νέους epyc zen 4 https://www.insomnia.gr/articles/hardware/amd/afto-einai-to-teratwdes-socket-amd-sp5-gia-tous-neous-epeksergastes-epyc/page/2/?tab=comments#comment-59180051 Κάποιοι κοροϊδεύανε γιατί η κατανάλωση άγγιζε (κατα τον συγγραφέα ) τα 400watt Εδώ θα μου πεις πως γίνεται 400watt και να είναι 5nm και θα σου απαντήσω πολύ απλά αυτό που είπα παραπάνω (και το έγραψα και εκεί στο θέμα) Ο epyc αυτός έχει 128 cores 256threads ακόμη και 400watt κατανάλωση να είχε (που το "αγγίζει" για εμένα σημαίνει πως έχει λιγότερα) τότε μιλάμε για 400w/128c= 3.125 watt ανα core Ο 5950x έχει 105w/16c = 6,25 watt ανα core. Δηλαδή αν βάλουμε το 5950x να δουλεύει στο 100% χωρίς boost θα τρέχει στα 105w Αν βάλουμε 16cores/32 threads του epyc zen4 (και τα υπόλοιπα 112 core του να κοιμούνται στο 0%) να τρέχουν στο 100% θα καίνε μόνο 50 watt!! Άρα σαφέστατα έχει οικονομικότερη κατανάλωση η πτώση στα 5nm Τώρα γιατί κράζουν την intel που λες γιατί η intel στον 12900κ έχει 8 cores κανονικά και 8 efficiency cores (16 cores συνολο και 24 threads) και παρόλα αυτά έχει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση απο τον πιο ενεργοβόρο επεξεργαστή της amd 5950x (γιατί οι άλλοι καίνε λιγότερο μην ξεχνιόμαστε) που έχει και παραπάνω threads 16 cores 32 threads δηλαδη. 8 ώρες πριν, pirmen56 είπε Τα περισσότερα gaming benchmarks από το ιντερνετ είναι σκουπίδια, γιατί σε μεγάλο ποσοστό είναι GPU bottlenecked(ακόμα και σε 1080p). Μόνο με 0% gpu bottleneck και σύγχρονο game engine φαίνεται η συντριβή τερματισμένου Ryzen από τερματισμένο intel. Από δικό μας μέλος τα πιο κάτω. Εγώ δεν βλέπω καμία συντριβή βλέπω παρόμοια fame με τον ryzen να έχει 20watt παραπάνω αλλά να ειναι με PBO που το βρίσκω και λίγο άκυρο να το κάνει κάποιος ειναι το πιο "τεμπέλικο" OC απλά λες στον επεξεργαστή "φάε όσο ρεύμα θες και προσπάθησε να ανεβάσεις τα ρολόγια στα core μόνος σου" και τον 12900Κ να ειναι στα 5,1Ghz δηλαδή μικρότερο απο το max boost του άρα χωρίς OC. Τέλος δεν νομίζω να έχουν όλα τα reviews μικρές κάρτες γραφικών εχω δει πολλά και με 3090 και ti τώρα τελευταία επίσης υπάρχει και το άλλο (όσο αφορά το συγκεκριμένο βίντεο) αν παίζεις στα 1080p (όπως γίνεται στα βίντεο που έδειξες) δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η κάρτα γραφικών να ειναι τέρας αρκεί να μην ειναι σάπια γιατί υπολειτουργεί έτσι και αλλιώς σε αυτή την ανάλυση. Επίσης ειναι 1 παιχνίδι όπως έγραψα λίγες καρτέλες πιο πίσω ειναι λίγο άκυρο να κοιτάς στατς επεξεργαστή σε παιχνίδια για να βγάλεις νόημα για την κατανάλωση/επιδόσεις του (εκτός αν σε ενδιαφέρει απλά το τι κάνει στα συγκεκριμένα παιχνίδια) γιατί κάθε παιχνίδι/game engine ειναι διαφορετικό και έχει διαφορετική συμπεριφορά όσο αφορά το πως χειρίζεται τους πόρους του επεξεργαστή. Και συνήθως μάλιστα δεν δίνεται και τόσο προσοχή στο πως να χειρίζεται την CPU αλλά κυρίως ειναι πορτ απο κονσόλες και το όποιο tweaking γίνει στον κώδικα θα γίνει για την GPU κυρίως. Τέλος κάνε PM στο μέλος αυτό (γιατί το avatar σαν να το θυμάμαι απλά δεν θυμάμαι πως ειναι το ονομα για να τον ταγκάρω μόνος μου) βλέπω τρέχει την RAM σχεδόν στα 4000mhz είναι 1:1 ; γιατί αν δεν ειναι παίζει να χάνει μερικά FPS αυτό γιατί μεγαλώνει το response time αν η ram τρέχει πιο γρήγορα απο το infinity fabric. Επεξ/σία 30 Μαΐου 2022 από Dr_Pepper Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 4 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Χαίρομαι που συνεισφέρω στην πληροφόρηση του κόσμου Όντως έτσι ειναι αλλά υπάρχει ένα σημείο κλειδί που θα το αναφέρω απαντώντας στο πιο κάτω quote. Δεν ξέρουμε νούμερα για καταναλώσεις στους zen 4(7000) αυτό που πέταξε η για 170 watt είναι η δυνατότητα που δίδεται σε μεταπήδηση σε socket lga (που έχει περισσότερα pins άρα περισσότερη τροφοδοσία αθροίζοντας τα επιπλέον Pins που ειναι για τροφοδοσία) Όσο για το precision boost overdrive νούμερο που έβαλες δεν ξέρω που το βρήκες αλλά αυτό ειναι κάτι που διαφέρει απο επεξεργαστή σε επεξεργαστή είναι overclocking στην ουσία χωρίς να υπάρχει όριο στην τροφοδοσία για παράδειγμα αν κάνεις OC στον 12900K να είσαι σίγουρος ότι (αν έχει τροφοδοτικό που να το αντέχει) θα "φάει" αρκετά παραπάνω απο 240watt. Απο εκει και πέρα όταν μίλησα πιο πάνω ότι όσο μικρότερα τα nm τόσο μικρότερη η κατανάλωση αυτό φυσικά και ισχύει αλλά όταν μιλάμε σιγκρίνουμε μήλα με μήλα όχι μήλα με μπανάνες Δηλάδή η κατανάλωση ειναι μικρότερη ανα core και όταν ειναι στα ίδια Ηz Πχ σε παλιότερο θέμα στα νέα για τους Νέους epyc zen 4 https://www.insomnia.gr/articles/hardware/amd/afto-einai-to-teratwdes-socket-amd-sp5-gia-tous-neous-epeksergastes-epyc/page/2/?tab=comments#comment-59180051 Κάποιοι κοροϊδεύανε γιατί η κατανάλωση άγγιζε (κατα τον συγγραφέα ) τα 400watt Εδώ θα μου πεις πως γίνεται 400watt και να είναι 5nm και θα σου απαντήσω πολύ απλά αυτό που είπα παραπάνω (και το έγραψα και εκεί στο θέμα) Ο epyc αυτός έχει 128 cores 256threads ακόμη και 400watt κατανάλωση να είχε (που το "αγγίζει" για εμένα σημαίνει πως έχει λιγότερα) τότε μιλάμε για 400w/128c= 3.125 watt ανα core Ο 5950x έχει 105w/16c = 6,25 watt ανα core. Δηλαδή αν βάλουμε το 5950x να δουλεύει στο 100% χωρίς boost θα τρέχει στα 105w Αν βάλουμε 16cores/32 threads του epyc zen4 (και τα υπόλοιπα 112 core του να κοιμούνται στο 0%) να τρέχουν στο 100% θα καίνε μόνο 50 watt!! Άρα σαφέστατα έχει οικονομικότερη κατανάλωση η πτώση στα 5nm Τώρα γιατί κράζουν την intel που λες γιατί η intel στον 12900κ έχει 8 cores κανονικά και 8 efficiency cores (16 cores συνολο και 24 threads) και παρόλα αυτά έχει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση απο τον πιο ενεργοβόρο επεξεργαστή της amd 5950x (γιατί οι άλλοι καίνε λιγότερο μην ξεχνιόμαστε) που έχει και παραπάνω threads 16 cores 32 threads δηλαδη. Εγώ δεν βλέπω καμία συντριβή βλέπω παρόμοια fame με τον ryzen να έχει 20watt παραπάνω αλλά να ειναι με PBO που το βρίσκω και λίγο άκυρο να το κάνει κάποιος ειναι το πιο "τεμπέλικο" OC απλά λες στον επεξεργαστή "φάε όσο ρεύμα θες και προσπάθησε να ανεβάσεις τα ρολόγια στα core μόνος σου" και τον 12900Κ να ειναι στα 5,1Ghz δηλαδή μικρότερο απο το max boost του άρα χωρίς OC. Τέλος δεν νομίζω να έχουν όλα τα reviews μικρές κάρτες γραφικών εχω δει πολλά και με 3090 και ti τώρα τελευταία επίσης υπάρχει και το άλλο (όσο αφορά το συγκεκριμένο βίντεο) αν παίζεις στα 1080p (όπως γίνεται στα βίντεο που έδειξες) δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η κάρτα γραφικών να ειναι τέρας αρκεί να μην ειναι σάπια γιατί υπολειτουργεί έτσι και αλλιώς σε αυτή την ανάλυση. Επίσης ειναι 1 παιχνίδι όπως έγραψα λίγες καρτέλες πιο πίσω ειναι λίγο άκυρο να κοιτάς στατς επεξεργαστή σε παιχνίδια για να βγάλεις νόημα για την κατανάλωση/επιδόσεις του (εκτός αν σε ενδιαφέρει απλά το τι κάνει στα συγκεκριμένα παιχνίδια) γιατί κάθε παιχνίδι/game engine ειναι διαφορετικό και έχει διαφορετική συμπεριφορά όσο αφορά το πως χειρίζεται τους πόρους του επεξεργαστή. Και συνήθως μάλιστα δεν δίνεται και τόσο προσοχή στο πως να χειρίζεται την CPU αλλά κυρίως ειναι πορτ απο κονσόλες και το όποιο tweaking γίνει στον κώδικα θα γίνει για την GPU κυρίως. Τέλος κάνε PM στο μέλος αυτό (γιατί το avatar σαν να το θυμάμαι απλά δεν θυμάμαι πως ειναι το ονομα για να τον ταγκάρω μόνος μου) βλέπω τρέχει την RAM σχεδόν στα 4000mhz είναι 1:1 ; γιατί αν δεν ειναι παίζει να χάνει μερικά FPS αυτό γιατί μεγαλώνει το response time αν η ram τρέχει πιο γρήγορα απο το infinity fabric. Τελικά ετρεξες στα 35w που ειχες πει? Τον εφαγες λαχανο τον 12900 ε? 😂 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 9 λεπτά πριν, Herald είπε Τελικά ετρεξες στα 35w που ειχες πει? Τον εφαγες λαχανο τον 12900 ε? 😂 Νομίζω σήκωσε ο άλλος σκορ 20000 στα 35 watt , καταρχήν το όλο σκηνικό είναι χαζό αν δεν ειναι efficient στο κανονικό TDP δεν θα είναι και σε μικρότερα αν μπορούσε να ειναι σε μικρότερα το ίδιο efficient δεν θα πούλαγε η intel ι3 θα έβαζε έναν 12900K με άλλο καπάκι και θα είχε τους γρηγορότερους επεξεργαστές του 100 ευρού στην αγορά μάτσο τα φράγκα Επίσης απορία που είχε ο συγκεκριμένος φίλος που κακώς δεν το ρώτησα εγώ, σταθερότητα έχεις κουτσουρεύοντας τον 12900Κ ή τρώς BSOD εδώ και εκει; ή απλά τον έχεις έτσι μερικά λέπτά ίσα ίσα για τα screenshot ; Το θέμα όταν λέμε efficiency δεν ειναι να κουτσουρέψεις την CPU που μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω ότι εννοείται αν κουτσουρέψεις μια CPU θα καίει λιγότερο ε και; Το θέμα είναι πόσο καίει για να παράξει την μέγιστη απόδοση της. Να στο πω αλλιώς αν τρέχεις έτσι την CPU σου έδωσες 600 ευρώ για να έχεις έναν i5. Όσο αφορά εμένα πέρα ότι έστειλε άλλος εγώ αντιμετωπίζω ένα μικρό τεχνικό θέμα με την λούπα μου που θα επιλύσω σε μερικές μέρες αφού έχεις απορία και μετά απο τον άλλον θα σου στείλω όταν το μου έρθει το ανταλλακτικό και λυθεί το πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Νομίζω σήκωσε ο άλλος σκορ 20000 στα 35 watt , Ποιός άλλος? Που? λινκ 10 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε καταρχήν το όλο σκηνικό είναι χαζό αν δεν ειναι efficient στο κανονικό TDP δεν θα είναι και σε μικρότερα αν μπορούσε να ειναι σε μικρότερα το ίδιο efficient δεν θα πούλαγε η intel ι3 θα έβαζε έναν 12900K με άλλο καπάκι και θα είχε τους γρηγορότερους επεξεργαστές του 100 ευρού στην αγορά μάτσο τα φράγκα Πανέξυπνη ιδέα. Θα πούλαγε ένα τεράστιο die που της κοστίζει 200€ στα 100€. ΦΟΒΕΡΟΣ. 10 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Επίσης απορία που είχε ο συγκεκριμένος φίλος που κακώς δεν το ρώτησα εγώ, σταθερότητα έχεις κουτσουρεύοντας τον 12900Κ ή τρώς BSOD εδώ και εκει; ή απλά τον έχεις έτσι μερικά λέπτά ίσα ίσα για τα screenshot ; Το θέμα όταν λέμε efficiency δεν ειναι να κουτσουρέψεις την CPU που μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω ότι εννοείται αν κουτσουρέψεις μια CPU θα καίει λιγότερο ε και; Το θέμα είναι πόσο καίει για να παράξει την μέγιστη απόδοση της. Πάντα ανεβάζω ΜΟΝΟ stable νούμερα. Δεν υπάρχει "μέγιστη απόδοση". Όσο ανεβάζεις την κατανάλωση ανεβαίνει και η απόδοση. Αν του δώσω 300watt θα βγάλει καλύτερα νούμερα από ότι στα 200. Και αντίστοιχα στα 400. Πως ορίζεις λοιπόν την μέγιστη απόδοση? 10 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Να στο πω αλλιώς αν τρέχεις έτσι την CPU σου έδωσες 600 ευρώ για να έχεις έναν i5. Ο i5 δεν βγάζει 15k score στα 35watt. Aν έβγαζε, θα συμφωνούσα μαζί σου. Επεξ/σία 30 Μαΐου 2022 από Herald Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 1 λεπτό πριν, Herald είπε Ποιός άλλος? Που? λινκ 8 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Μια καρτέλα πίσω αλλά δεν πρόσεξα/θυμόμουν καλά λέει 25Κ στα 99watt τελικά απλά 25watt το average. Αλλά δεν έκανε και κάτι σπουδαίο τώρα που το βλέπω απλά πάτησε eco mode και πείραξε λιγο τα offset. Αν απενεργοποιήσει το 1 CCD για παράδειγμα σίγουρα θα έβγαζε πάνω απο 15Κ με αρκετά μικρότερη κατανάλωση. 1 λεπτό πριν, Herald είπε Πανέξυπνη ιδέα. Θα πούλαγε ένα τεράστιο die που της κοστίζει 200€ στα 100€. ΦΟΒΕΡΟΣ. Το ίδιο κόστος έχει για την intel η κάθε φέτα (wafer ) που βγάζει, θα μου πεις ότι του 12900K είναι μεγαλύτερο ε οκ ας έκοβε λίγο τα cores για να τον μικρύνει και να χωράει ίδιος αριθμός σε ένα wafer αλλά και να μην το μικρύνει η αγορά των φθηνών προϊόντων ειναι πολύ μεγαλύτερη απο την αγορά των ακριβών, δηλαδή θα έβγαζαν κέρδος απο την ποσότητα των επεξεργαστών μιας και θα σάρωναν τα πάντα έτσι. Για παράδειγμα ο i3 12300 έχει 4 core και πάει στα 4400Mhz στα 89 watt αν μπορούσε να τρέξει 5GHz στα 35 watt δεν θα το κάνανε; Δεν μου είπες τελικά τον τρέχεις έτσι 24/7 χωρίς πρόβλημα ή απλά τον κατεβάζεις για λίγο για δείξεις εδώ ότι μπορεί; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Μια καρτέλα πίσω αλλά δεν πρόσεξα/θυμόμουν καλά λέει 25Κ στα 99watt τελικά απλά 25watt το average. Αλλά δεν έκανε και κάτι σπουδαίο τώρα που το βλέπω απλά πάτησε eco mode και πείραξε λιγο τα offset. Αν απενεργοποιήσει το 1 CCD για παράδειγμα σίγουρα θα έβγαζε πάνω απο 15Κ με αρκετά μικρότερη κατανάλωση. Το ίδιο κόστος έχει για την intel η κάθε φέτα (wafer ) που βγάζει, θα μου πεις ότι του 12900K είναι μεγαλύτερο ε οκ ας έκοβε λίγο τα cores για να τον μικρύνει και να χωράει ίδιος αριθμός σε ένα wafer αλλά και να μην το μικρύνει η αγορά των φθηνών προϊόντων ειναι πολύ μεγαλύτερη απο την αγορά των ακριβών, δηλαδή θα έβγαζαν κέρδος απο την ποσότητα των επεξεργαστών μιας και θα σάρωναν τα πάντα έτσι. Για παράδειγμα ο i3 12300 έχει 4 core και πάει στα 4400Mhz στα 89 watt αν μπορούσε να τρέξει 5GHz στα 35 watt δεν θα το κάνανε; Δεν μου είπες τελικά τον τρέχεις έτσι 24/7 χωρίς πρόβλημα ή απλά τον κατεβάζεις για λίγο για δείξεις εδώ ότι μπορεί; Καταλαβαίνεις τι είναι το monolithic die? Σιγα μη σου πουλαει 12900 στα 100 ευρω, τι λογικη είναι αυτη??? 24/7 τρεχω με - 0.14 undervolt. Ποτε δεν ανεβάζω νουμερα που δεν είναι stable. Μπορω να σου τρέξω ότι bench θες με αυτα τα settings. Με static voltage πιανω και μεγαλυτερα νουμερα, - 0.19 undervolt. Το 25k που βλεπεις πιο πίσω δεν είναι στα 35w αλλα στα 100. Στα 35w ουτε καν τα 10 δεν ξεπερνά ο 5950x. Μην το ψαχνεις, δεν υπαρχει πιο efficient cpu απο τον 12900. Επεξ/σία 30 Μαΐου 2022 από Herald Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 46 λεπτά πριν, Herald είπε Καταλαβαίνεις τι είναι το monolithic die? Σιγα μη σου πουλαει 12900 στα 100 ευρω, τι λογικη είναι αυτη??? Ναι αλλά δεν έχει σχέση βασικά να στο πω και αλλιώς ήδη το κάνει αυτό που είπα απλά δεν γίνεται να καταφέρει τα νούμερα που πας να πλασάρεις ο i3 12300 ειναι ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ (αυτό ειναι που λέμε αρχιτεκτονική, εδώ alderlake) απλά πιο κουτσουρεμένος σε core κτλ. Οι επεξεργαστές στην ουσία ειναι μια "ζωγραφιά" που την "εκτυπώνουν" πάνω σε μια επιφάνεια. Το πως θα μοιάζει αυτή η ζωγραφιά λέγεται αρχιτεκτονική Παίρνουν λοιπόν την ζωγραφία του 12900Κ (που ειναι η καλύτερη σε απόδοση ζωγραφιά που έχουν) και την εκτυπώνουν, επειδή όμως κατα την εκτύπωση υπάρχουν αστοχίες κάποια dies απλά πετιούνται ή αν δεν έχουν αστοχίες γίνονται μικρότερα μοντέλα επεξεργαστών, τα καλύτερα dies γίνονται KS Πχ κοίτα αυτός ειναι ένας 12700K Με τα P core(8) να είναι στο πράσινο κουτάκι και τα Ε core (8! ) στο κίτρινο το πιο σκούρο "ποταμάκι" στην μέση ειναι η cache Εδώ του 12900Κ Βλέπεις εσύ καμία διαφορά; όχι απλά στον 12700 υπάρχουν κουσουράκια στο σημείο των Ε core (ή και τα απενεργοποιούν επίτηδες δεν είναι ασυνήθιστο, υπάρχουν και κάρτες γραφικών που για αυτόν τον λόγο αν περάσεις bios μεγαλύτερου μοντέλου φτάνουν στην ίδια απόδοση. ) Βλέπεις κάποια διαφορά; Μετά για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή εκτυπώνει το ίδιο πράγμα με λιγότερα core (για να ειναι το die μικρότερο και να χωράει παραπάνω die σε κάθε wafer) Δεν βρήκα για i3 αλλά εδώ του i5 12600K Βλέπεις καμιά άλλη διαφορά πέρα ότι λείπουν 2 P core; (και φυσικά 4 απο τα 8 E core έχουν κουσούρι ή τα απενεργοποίησε) Επεξ/σία 30 Μαΐου 2022 από Dr_Pepper Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Αυτα που λες, τα ξέρω. Αυτο που κανειη intel είναι να πουλαει τα προβληματικα die σαν κομενα. Εσυ προτείνεις να πουλαει τα λειτουργικά die σαν προβληματικα. Δεν καταλαβαινεις το πρόβλημα?? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 1 ώρα πριν, Herald είπε Ο i5 δεν βγάζει 15k score στα 35watt. Aν έβγαζε, θα συμφωνούσα μαζί σου. Nαι βγάζει 17700 οπότε έχεις πιο αργο απο ι5 επίσης δεν μου είπες τρέχεις έτσι 24/7 με αυτές τις ρυθμίσεις ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 5 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Nαι βγάζει 17700 οπότε έχεις πιο αργο απο ι5 επίσης δεν μου είπες τρέχεις έτσι 24/7 με αυτές τις ρυθμίσεις ; Βγαζει 17700 στα 35w ρε φιλε?? Συγκέντρωσου Σου απαντησα ηδη 5 φορες, ναι ειναι super stable σε αυτες τις ρυθμίσεις, να στο βάλω να τρεχει prime 1 ωρα να στο ανεβάσω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 48 λεπτά πριν, Herald είπε Αυτα που λες, τα ξέρω. Αυτο που κανειη intel είναι να πουλαει τα προβληματικα die σαν κομενα. Εσυ προτείνεις να πουλαει τα λειτουργικά die σαν προβληματικα. Δεν καταλαβαινεις το πρόβλημα?? Αν τα ξέρεις τι με ρωτάς τότε αν ξέρω τι σημαίνει μονολιθικό τσιπ; Εγώ κατάλαβα το ρώτησες αυτό για να μου πεις ότι δεν ειναι chiplet σαν της AMD για να βγάλει πχ το 1 απο τα 2 και να μειώσει έτσι τα core.... αν μπορούσε να βγάλει die στα 35 watt με base frequency 3.8Ghz θα το έκανε βασικά το καλύτερο που μπορεί να κάνει σε αυτό τον τομέα ειναι αυτό που κάνει στα λαπτοπ πχ ο 12900Η έχει base TDP 45 watt max 115 φτάνει στα 5Ghz με base τα 3.2 GHz αλλά έχει 6 λιγότερα P core για να το καταφέρει αυτό 40 λεπτά πριν, Herald είπε Βγαζει 17700 στα 35w ρε φιλε?? Συγκέντρωσου Α τώρα το έπιασα μου λές για τα 35watt λολ το ότι έδωσες 600 για να έχεις χαμηλές επιδόσεις δεν σε πειράζει γιατί κάνεις οικονομία στο ρεύμα οκ και έτσι https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/96150/intel-core-i512600t-processor-18m-cache-up-to-4-60-ghz.html T που δεν επιδέχεται OC έχει base power 35 watt max 75 και τιμή κάπου στα 200 ευρώ απότι βλέπω Οπότε αν τον κουτσουρέψεις ελάχιστα (πχ περιορίσεις το boost ) θα φτάνει στα 14Κ-15Κ χωρίς να φτάσει τα 75 watt οκ λοιπόν αλλά πες 75 θα καίει δεν θα πέσει (που θα πέσει αν ρήξεις λίγο τα clock ) έδωσες 400 ευρώ παραπάνω για να γλιτώσεις 40 watt στο ρεύμα που ακόμη και με τις σημερινές ληστρικές τιμές θες περίπου 4 χρόνια για να καλύψεις την διαφορά εξοικονομώντας απο το ρεύμα 4 χρόνια ΑΝ λειτουργεί 24ώρες το 24ώρο 7 μέρες την βδομάδα αλλιώς θες πολλά παραπάνω χρόνια! * 40 λεπτά πριν, Herald είπε Σου απαντησα ηδη 5 φορες, ναι ειναι super stable σε αυτες τις ρυθμίσεις, να στο βάλω να τρεχει prime 1 ωρα να στο ανεβάσω? Βασικά αν έχεις το κουράγιο να το κάνεις αυτό καλύτερα κατέβασε το AIDA 64 https://www.aida64.com/downloads/YWM3MGQxZWY= Να το ανοίξεις να πας πάνω στο μενού (Τools > System stability test) να τσεκάρεις και το "stress GPU" (θα τρέχει και την igpu παράλληλα) και να το τρέξεις Μετά να πας στο HWifno και να κάνεις διπλό click στο CPU package power και μετά διπλό click στο core clocks για να στα βγάλει σαν γραφήματα και να μεγαλώσεις λίγο τα παράθυρα αυτά να φαίνονται καλύτερα και μετά τρέξτο αυτό για 10-15 λεπτά ή έστω 5. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την συμπεριφορά έτσι. πχ να φανεί κάπως έτσι το screenshot: Επεξ/σία 30 Μαΐου 2022 από Dr_Pepper Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 48 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Αν τα ξέρεις τι με ρωτάς τότε αν ξέρω τι σημαίνει μονολιθικό τσιπ; Εγώ κατάλαβα το ρώτησες αυτό για να μου πεις ότι δεν ειναι chiplet σαν της AMD για να βγάλει πχ το 1 απο τα 2 και να μειώσει έτσι τα core.... αν μπορούσε να βγάλει die στα 35 watt με base frequency 3.8Ghz θα το έκανε βασικά το καλύτερο που μπορεί να κάνει σε αυτό τον τομέα ειναι αυτό που κάνει στα λαπτοπ πχ ο 12900Η έχει base TDP 45 watt max 115 φτάνει στα 5Ghz με base τα 3.2 GHz αλλά έχει 6 λιγότερα P core για να το καταφέρει αυτό Α τώρα το έπιασα μου λές για τα 35watt λολ το ότι έδωσες 600 για να έχεις χαμηλές επιδόσεις δεν σε πειράζει γιατί κάνεις οικονομία στο ρεύμα οκ και έτσι https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/96150/intel-core-i512600t-processor-18m-cache-up-to-4-60-ghz.html T που δεν επιδέχεται OC έχει base power 35 watt max 75 και τιμή κάπου στα 200 ευρώ απότι βλέπω Οπότε αν τον κουτσουρέψεις ελάχιστα (πχ περιορίσεις το boost ) θα φτάνει στα 14Κ-15Κ χωρίς να φτάσει τα 75 watt οκ λοιπόν αλλά πες 75 θα καίει δεν θα πέσει (που θα πέσει αν ρήξεις λίγο τα clock ) έδωσες 400 ευρώ παραπάνω για να γλιτώσεις 40 watt στο ρεύμα που ακόμη και με τις σημερινές ληστρικές τιμές θες περίπου 4 χρόνια για να καλύψεις την διαφορά εξοικονομώντας απο το ρεύμα 4 χρόνια ΑΝ λειτουργεί 24ώρες το 24ώρο 7 μέρες την βδομάδα αλλιώς θες πολλά παραπάνω χρόνια! * Μα δεν συζηταμε ποσα εδωσα ποσα κανει και οτιδηποτε αλλο σου έρθει στο κεφαλι. Εγω απλα ειπα οτι ειναι το πιο efficient cpu, ΤΕΛΟΣ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
BlurayMoviesGreece Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 30 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Χαίρομαι που συνεισφέρω στην πληροφόρηση του κόσμου Όντως έτσι ειναι αλλά υπάρχει ένα σημείο κλειδί που θα το αναφέρω απαντώντας στο πιο κάτω quote. Δεν ξέρουμε νούμερα για καταναλώσεις στους zen 4(7000) αυτό που πέταξε η για 170 watt είναι η δυνατότητα που δίδεται σε μεταπήδηση σε socket lga (που έχει περισσότερα pins άρα περισσότερη τροφοδοσία αθροίζοντας τα επιπλέον Pins που ειναι για τροφοδοσία) Όσο για το precision boost overdrive νούμερο που έβαλες δεν ξέρω που το βρήκες αλλά αυτό ειναι κάτι που διαφέρει απο επεξεργαστή σε επεξεργαστή είναι overclocking στην ουσία χωρίς να υπάρχει όριο στην τροφοδοσία για παράδειγμα αν κάνεις OC στον 12900K να είσαι σίγουρος ότι (αν έχει τροφοδοτικό που να το αντέχει) θα "φάει" αρκετά παραπάνω απο 240watt. Απο εκει και πέρα όταν μίλησα πιο πάνω ότι όσο μικρότερα τα nm τόσο μικρότερη η κατανάλωση αυτό φυσικά και ισχύει αλλά όταν μιλάμε σιγκρίνουμε μήλα με μήλα όχι μήλα με μπανάνες Δηλάδή η κατανάλωση ειναι μικρότερη ανα core και όταν ειναι στα ίδια Ηz Πχ σε παλιότερο θέμα στα νέα για τους Νέους epyc zen 4 https://www.insomnia.gr/articles/hardware/amd/afto-einai-to-teratwdes-socket-amd-sp5-gia-tous-neous-epeksergastes-epyc/page/2/?tab=comments#comment-59180051 Κάποιοι κοροϊδεύανε γιατί η κατανάλωση άγγιζε (κατα τον συγγραφέα ) τα 400watt Εδώ θα μου πεις πως γίνεται 400watt και να είναι 5nm και θα σου απαντήσω πολύ απλά αυτό που είπα παραπάνω (και το έγραψα και εκεί στο θέμα) Ο epyc αυτός έχει 128 cores 256threads ακόμη και 400watt κατανάλωση να είχε (που το "αγγίζει" για εμένα σημαίνει πως έχει λιγότερα) τότε μιλάμε για 400w/128c= 3.125 watt ανα core Ο 5950x έχει 105w/16c = 6,25 watt ανα core. Δηλαδή αν βάλουμε το 5950x να δουλεύει στο 100% χωρίς boost θα τρέχει στα 105w Αν βάλουμε 16cores/32 threads του epyc zen4 (και τα υπόλοιπα 112 core του να κοιμούνται στο 0%) να τρέχουν στο 100% θα καίνε μόνο 50 watt!! Άρα σαφέστατα έχει οικονομικότερη κατανάλωση η πτώση στα 5nm Τώρα γιατί κράζουν την intel που λες γιατί η intel στον 12900κ έχει 8 cores κανονικά και 8 efficiency cores (16 cores συνολο και 24 threads) και παρόλα αυτά έχει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση απο τον πιο ενεργοβόρο επεξεργαστή της amd 5950x (γιατί οι άλλοι καίνε λιγότερο μην ξεχνιόμαστε) που έχει και παραπάνω threads 16 cores 32 threads δηλαδη. Οταν αγοραζεις εναν επεξεργαστη δεν καθεσαι να διαιρεις για να βγαλεις το watt/core. Eιχες εναν επεξεργαστη στα 7nm με 105w / 142w και τωρα θα παρεις εναν επεξεργαστη στα 5nm που θα ειναι 170w / 230w. Kαι αυτα παντα ονομαστικα με βαση τον κατασκευαστη,οταν βγουν τα benchmarks παιζει τα 230 να γινουν 330-400w. Το φυσιολογικο λοιπον θα ηταν οτι με τη μεταβαση στα 5nm ενας αντιστοιχος να ηταν πχ 80w / 125w. Λογο του ανταγωνισμου ,δεν προκεται να σου βγαλει εναν αντιστοιχο σε λιγοτερα nm αλλα θα προσπαθησει να σου δωσει και ενα 30% performance boost. Aυτο το 30% ανεβαζει παλι τη καταναλωση και σαν αποτελεσμα εχεις εναν πιο ενεργοβορο αντι για εναν πιο οικονομικο σε λιγοτερα nm. Δεν αμφισβητω λοιπον οτι αν σημερα εφτιαχνες 2 επεξεργαστες στα 5 και στα 7 nm με το ιδιο performance, o 5nm θα ηταν πιο efficient,φυσικα και θα ηταν πιο efficient. Κανενας ομως δεν θα αφησει τη παλια πλατφορμα του για να παει στην επομενη με μοναδικο κερδος μονο τα watt,θα θελησει μετα απο 2 χρονια αναμονης να δει κατι πιο γρηγορο και το πιο γρηγορο θα εχει σαν αποτελεσμα και μεγαλυτερη καταναλωση. Το 95% την αγορας επικεντρωνεται στο performance ,δεν θα θυσιασει ουτε 1% performance για να κερδισει 5-10% efficiency. Aν δηλαδη κοιτας στεγνα μονο το efficiency γιατι να πας σε Ryzen 7000 στα 170w και να μη μεινεις στους Ryzen 5000 στα 65-105w; Στον Ryzen 7000 θα πας γιατι ειναι 30% πιο γρηγορος... Η επιλογη επεξεργαστη αναλογα με τις αναγκες του χρηστη ειναι λιγο πιο ευκολη οταν κοιτας τους Intel. 1)Ολοι οι επεξεργαστες βγαινουν με η χωρις ενσωματομενα γραφικα χωρις να εχουν ΚΑΜΙΑ διαφορα στις επιδοσεις 2)Ολοι οι επεξεργαστες βγαινουν Κ και non-K με τους non-K να ειναι πιο efficient . Στους AMD δεν εχουν ολοι ενσωματομενα γραφικα και αυτοι που εχουν,ναι μεν ειναι καλα αλλα η επεξεργαστικη ισχυ τους ειναι κατωτερη απο τα αντιστοιχα μοντελα(5600x vs 5600g 5700x vs 5700g) Kαι αν αρχισεις να τα ψαχνεις κιαλο βλεπεις το λιγοτερο cache και το pci-e 3.0. Mε λιγα λογια αν αρεσει στο χρηστη η ερευνα αγορας θα πρεπει πριν την αγορα να βαλει 10-15 Ryzen επεξεργαστες σε συγκριση και να κατσει να διαβασει τα υπερ και τα κατα. Αν παλι αγοραζει χωρις ψαξιμο και παει με τα "νουμερα" , πολυ πιθανον να μη κανει και την ιδανικοτερη αγορα για τις αναγκες του. Επεξ/σία 30 Μαΐου 2022 από BlurayMoviesGreece Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα