Προς το περιεχόμενο

Το φθινόπωρο οι AMD Ryzen 7000 στα 5nm με 16cores Zen4, σπάζοντας το φράγμα των 5GHz

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τώρα, BlurayMoviesGreece είπε

Θα κανεις δηλαδη 10 προχειρους υπολογισμους ,θα δεχτεις το αποτελεσμα απο μια συσκευη που ποτε δεν δειχνει με ακριβια αποτελεσματα γιατι δεν θες να δεχτεις τα αποτελεσματα του Bios που ειναι οτι πιο ακριβες υπαρχει για τα watt,volt κτλ.

Αμα ο ανθρωπος δεν καταλαβαινει τι είναι το power limit, τζάμπα η συζήτηση νομίζω 😜 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 346
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 λεπτό πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Θα κανεις δηλαδη 10 προχειρους υπολογισμους ,θα δεχτεις το αποτελεσμα απο μια συσκευη που ποτε δεν δειχνει με ακριβια αποτελεσματα γιατι δεν θες να δεχτεις τα αποτελεσματα του Bios που ειναι οτι πιο ακριβες υπαρχει για τα watt,volt κτλ.

Φυσικά και δείχνει μια χαρά ακριβή αποτελέσματα για την χρήση. 

Ακόμη και 10% απόκλιση να είχε (που ειναι υπερβολικό ποσό ένα πολύμετρο του 15ευρου έχει μικρότερες ανοχές) μιλάμε για παράδειγμα αν η κατανάλωση πραγματικά για το σύστημα ειναι 50 watt να δείξει 45 ή 55 δεν ειναι εκει η διαφωνία (που επαναλαμβάνω 10% ειναι υπερβολικά κακό δεν νομίζω ένας μετρητής έστω των 20 ευρώ να έχει παραπάνω απο 5% και μάλλον θα έχει κάτω απο 3%) το θέμα ειναι αν δείξει πχ 80 watt αντι για 50 

7 λεπτά πριν, Herald είπε

Αμα ο ανθρωπος δεν καταλαβαινει τι είναι το power limit, τζάμπα η συζήτηση νομίζω 😜 

Ναι ο ανθρωπος καταλαβαίνει μια χαρά τι ειναι power limit και σε βαθμό πως εφαρμόζεται απο VRM chips κτλ ήταν τεχνικός για πολλά χρόνια και miner και γενικά ασχολείται και ξέρει ότι άλλο τι λέει το software και άλλο τι γίνεται πραγματικά πόσο μάλλον όταν μιλάμε για νέες και εντελώς διαφορετικές αρχιτεκτονικές. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Ναι ο ανθρωπος καταλαβαίνει μια χαρά τι ειναι power limit και σε βαθμό πως εφαρμόζεται απο VRM chips κτλ ήταν τεχνικός για πολλά χρόνια και miner και γενικά ασχολείται και ξέρει ότι άλλο τι λέει το software και άλλο τι γίνεται πραγματικά πόσο μάλλον όταν μιλάμε για νέες και εντελώς διαφορετικές αρχιτεκτονικές. 

Αρά εσύ, που είσαι πολλά χρόνια τεχνικός και miner, υποστηρίζεις ότι έχω βάλει power limit στα 35w, αλλά το CPU ας πούμε τραβάει 100? Μάλιστα...

Τα 1.7w σε idle τα είδες? Τα χώνεψες? Η και εκεί bug? 

Πάμε στην ουσία λοιπόν, είναι το πιο efficient CPU αυτή τη στιγμή? 

Επεξ/σία από Herald

Μόλις τώρα, Herald είπε

Αρά εσύ, που είσαι πολλά χρόνια τεχνικός και miner, υποστηρίζεις ότι έχω βάλει power limit στα 35w, αλλά το CPU ας πούμε τραβάει 100? Μάλιστα...

Δειξε που ακριβώς έγραψα κάτι τέτοιο; 

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Τα 1.7w σε idle τα είδες? Τα χώνεψες? Η και εκεί bug? 

Δεν το είδα είδα 4 watt και αυτό αν και δεν το πολυαμφισβητώ συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να ειναι ανακριβές πχ να παίρνει τιμές απο τα e-cores 

Αν βάλεις μετρητή στο PSU και δείξει γύρω στα 10 watt το πολύ θα το πιστέψω.

1 λεπτό πριν, Dr_Pepper είπε

Δειξε που ακριβώς έγραψα κάτι τέτοιο; 

Δεν το είδα είδα 4 watt και αυτό αν και δεν το πολυαμφισβητώ συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να ειναι ανακριβές πχ να παίρνει τιμές απο τα e-cores 

Αν βάλεις μετρητή στο PSU και δείξει γύρω στα 10 watt το πολύ θα το πιστέψω.

Εδω και 10 σελιδες σου λεω οτι τρεχω με power limit απτο bios -  το οποιο φαίνεται και στο πρωτο γραφημα στο hwinfo, και συ μου λες για buggies. Aρα προφανως πιστευεις οτι εχει αποκλιση. 

Σου ανεβασα σε spoiler απο το προγραμμα που μου ζητησες wattage σε idle. 1.7w δειχνει. Επειδή βαριεμαι να ξανασηκωνομαι απτο κρεβατι, αύριο θα κλεισω τα ecores απτο bios και θα στο ξανανεβασω να δειχνει 1.7w να το κλεισουμε και αυτο, συμφωνοι? 

Και παμε αλλη μια, ειναι το πιο efficient cpu? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Φυσικά και δείχνει μια χαρά ακριβή αποτελέσματα για την χρήση. 

Ακόμη και 10% απόκλιση να είχε (που ειναι υπερβολικό ποσό ένα πολύμετρο του 15ευρου έχει μικρότερες ανοχές) μιλάμε για παράδειγμα αν η κατανάλωση πραγματικά για το σύστημα ειναι 50 watt να δείξει 45 ή 55 δεν ειναι εκει η διαφωνία (που επαναλαμβάνω 10% ειναι υπερβολικά κακό δεν νομίζω ένας μετρητής έστω των 20 ευρώ να έχει παραπάνω απο 5% και μάλλον θα έχει κάτω απο 3%) το θέμα ειναι αν δείξει πχ 80 watt αντι για 50

Mα εχεις 14 fans,καμια 500αρια led στα fans τις ram και τη μητρικη, 4 δισκους, 4x ram rgb και μια καρτα γραφικων rgb σε idle που και αυτα θα καταναλωσουν καποια watt οσο λιγα και να ειναι σε συνδιασμο και με την αποκληση της συσκευης μιλαμε για αποτελεσμα που μπορει να ειναι διπλασια απο το κανονικο.
Ενω το Bios θα σου δωσει τη πραγματικη καταναλωση των watt ΜΟΝΟ του επεξεργαστη ακομα και αν εχεις 1 η 100 fan ,1 η 20 δισκους 1030 η 3090 ti.

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece

3 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Mα εχεις 14 fans,καμια 500αρια led στα fans τις ram και τη μητρικη, 4 δισκους, 4x ram rgb και μια καρτα γραφικων rgb σε idle που και αυτα θα καταναλωσουν καποια watt οσο λιγα και να ειναι σε συνδιασμο και με την αποκληση της συσκευης μιλαμε για αποτελεσμα που μπορει να ειναι διπλασια απο το κανονικο.
Ενω το Bios θα σου δωσει τη πραγματικη καταναλωση των watt ΜΟΝΟ του επεξεργαστη ακομα και αν εχεις 1 η 100 fan ,1 η 20 δισκους 1030 η 3090 ti.

Δεν εχω rbg. Και η 3090 που ειχε, εκοψα το καλωδιο και της εκανα και deshroud 😊

4 λεπτά πριν, Herald είπε

Και παμε αλλη μια, ειναι το πιο efficient cpu? 

Στο είπα και πριν αν κουτσουρέψεις τον επεξεργαστή φυσικό ειναι να καταναλώσει λιγότερο, θα βγάλω αύριο κάποια στιγμή μετρήσεις απο 5950x με παρόμοιο score να δούμε πόσο θα γράψει ότι καίει. 

6 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Mα εχεις 14 fans,καμια 500αρια led στα fans τις ram τη μητρικη, 4 δισκους, 4x ram rgb και μια καρτα γραφικων rgb σε idle που και αυτα θα καταναλωσουν καποια watt οσο λιγα και να ειναι σε συνδιασμο και με την αποκληση της συσκευης μιλαμε για αποτελεσμα που μπορει να ειναι διπλασια απο το κανονικο.

Φίλε μου έχω rig με 12 vega που τρέχουν linux με PL 115 watt σύνολο 1380 watt σύνολο και έτσι γράφει, έτσι γράφει ο driver έτσι γράφει το λειτουργικό (και ναι σε windows με τις ίδιες ρυθμίσεις καίνε λίγο παραπάνω) στον μετρητή (και τον εκκαθαριστικό) η κατανάλωση ειναι όμως 2300 watt και έχω 1 dim ram LP και έναν ι5 Τ (που καίει λιγότερο δηλαδή) και έναν SSD  και έτσι και αλλιώς σε τέτοια ποσά ειναι αμελητέα τα νούμερα που καίνε η μητρική κτλ όταν μιλάμε για 2300 watt στον μετρητή.

Επίσης τα τροφοδοτικά μου ειναι 1500 watt 80 plus TITANIUM (το μεγαλύτερο efficiency ) 500 ευρώ το καθένα... και τα έβαλα σε τέτοια διάταξη έτσι ώστε να μην τερματίζονται αλλά να ειναι ακριβώς στο peak efficiency (γιατί έχουν αλλο efficiency ανάλογα το power curve)

Απο εκει και πέρα σου είπα αν δεν λειτουργεί κάτι στο PC η κατανάλωση του ειναι αμελητέα τα fan για να πιάσουν 1 με 1,5 watt (σύνολο 14 με 21 watt δηλαδή αν ειναι 14 fan ) θα πρέπει να τα ακούς να δουλεύουν σαν τουρμπίνες. 

Οι σκληροί δεν θα καίνε ούτε 1 watt αν δεν μεταφέρουν δεδομένα 

τα LED που λες στα 5V συνήθως και 20mA άρα μιλάμε για 1 Watt περίπου. 

Και σου είπα μπορείς απλά να μην τρέχεις τίποτα (ούτε browser κτλ) και να δεις πόσο δείχνει, μετά να τρέξεις κάτι πχ ένα benchmark και να δεις την διαφορά... 

Το θέμα δεν ειναι τα 5 ή έστω 10 watt διαφορά. 

• Like 1

8 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Στο είπα και πριν αν κουτσουρέψεις τον επεξεργαστή φυσικό ειναι να καταναλώσει λιγότερο, θα βγάλω αύριο κάποια στιγμή μετρήσεις απο 5950x με παρόμοιο score να δούμε πόσο θα γράψει ότι καίει. 

Ωραίος, καντο και μετα ελα να παραδεχτεις οτι ο 12900 ειναι το πιο efficient cpu 😊

3 λεπτά πριν, Herald είπε

Ωραίος, καντο και μετα ελα να παραδεχτεις οτι ο 12900 ειναι το πιο efficient cpu 😊

Ναι εγώ πιστεύω ότι θα καταφέρω να τον τρέξω καλύτερο score στην ίδια κατανάλωση αν τον κουτσουρέψω αλλά και πάλι δεν πιστεύω τίποτα αν δεν δω τι λέει ο μετρητής της μπρίζας :P 

7 ώρες πριν, Herald είπε

@papatsonis 100w @ stable settings

Αμα δεν μας πειράζει το stability ξεπερνάω και τα 26k.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

100w@25k.png.b4cae2477027fa0c7bc69f7cd07f3ba2.png

To stability προφανώς και μας πειράζει, αλλά σου δίνω και το αβάντζο... να το τρέξεις unstable... 🤣

(και τα 27κ σε stable setting ήταν ;))

έκανα και δοκιμές πριν λίγο με 30 βαθμούς ambient στο δωμάτιο και φυσικά τα αποτελέσματα ήταν αρκετά χειρότερα από αυτά που είχα τραβήξει στα κρύα του Μάρτη (με 39,5C peak CPU Temps..)

Παρόλα αυτά, πάρε και μερικά "Καλοκαιρινά"... με 60+ Temps πλέον στα 105/119w peak.

(για να μην σε κουράζω και ανοίγεις φωτό από το κινητό...)

99w - 25942  (peak 54C)

105w - 26678  (peak 60C)

119w - 27726 (peak 60.5C)

5950_25942_99w.jpg

5950_26678_105w.jpg

5950_27726_119w.jpg

14 ώρες πριν, Herald είπε

Σαν τους ryzen ε? 😂

Τον m2 κατσε να τον δουμε πρώτα. Προς το παρών τους μασάει όλους σε efficiency o 12900. Εχω ανεβάσει νουμερακια, μη λεμε συνεχεια τα ιδια. Αμα ο m2 βγει πρώτος σε efficiency εγω θα το παραδεχτώ, τωρα ομως που δεν είναι γιατί δεν το παραδεχεσαι εσυ? 

Γιατί συγκρίνεις μόνο τις επιδόσεις ενός soc μόνο όσον αφορά το CPU performance στο single thread κιόλας... Μήλα με πορτοκάλια δήλαδη. Ο αντίστοιχος 12900k είναι M1 ultra. Multithread performance?

7 ώρες πριν, papatsonis είπε

To stability προφανώς και μας πειράζει, αλλά σου δίνω και το αβάντζο... να το τρέξεις unstable... 🤣

(και τα 27κ σε stable setting ήταν ;))

έκανα και δοκιμές πριν λίγο με 30 βαθμούς ambient στο δωμάτιο και φυσικά τα αποτελέσματα ήταν αρκετά χειρότερα από αυτά που είχα τραβήξει στα κρύα του Μάρτη (με 39,5C peak CPU Temps..)

Παρόλα αυτά, πάρε και μερικά "Καλοκαιρινά"... με 60+ Temps πλέον στα 105/119w peak.

(για να μην σε κουράζω και ανοίγεις φωτό από το κινητό...)

99w - 25942  (peak 54C)

105w - 26678  (peak 60C)

119w - 27726 (peak 60.5C)

5950_25942_99w.jpg

5950_26678_105w.jpg

5950_27726_119w.jpg

E ωραία, στα 100w έχουμε πόσο, 5% διαφορά? Ενώ στα χαμηλότερα watt ξεφευγεί εντελώς ο 12900. 

1 ώρα πριν, atheatos είπε

Γιατί συγκρίνεις μόνο τις επιδόσεις ενός soc μόνο όσον αφορά το CPU performance στο single thread κιόλας... Μήλα με πορτοκάλια δήλαδη. Ο αντίστοιχος 12900k είναι M1 ultra. Multithread performance?

Μα δεν συγκρίνω single thread performance. Μόνο multithreaded σύγκρινα. 

Τώρα το γιατί συγκρίνω μόνο το CPU performance...γιατί αυτό με ενδιαφέρει. Για κάρτα έχω 3090. Είναι καλύτερη η ενσωματώμενη του M1? Κομπλέ, το παραδέχομαι. Το CPU όμως δεν είναι

7 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Ναι εγώ πιστεύω ότι θα καταφέρω να τον τρέξω καλύτερο score στην ίδια κατανάλωση αν τον κουτσουρέψω αλλά και πάλι δεν πιστεύω τίποτα αν δεν δω τι λέει ο μετρητής της μπρίζας :P 

Ε άρα πάλι στα ίδια καταλήγουμε, ότι το bios λέει ψέμματα, του βάζεις 50w και το CPU τραβάει 100...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/5/2022 στις 1:58 ΠΜ, Dr_Pepper είπε

Τωρα που το θυμηθηκα και ειναι και επι του θεματος.
Σε καποιο αλλο θεμα στο παρελθον που συζηταγαμε για το efficiency ελεγες οτι τα χαμηλοτερα νανομετρα παντα εξασφαλιζουν μικροτερα TDP.
Οι Ryzen 5000 ειναι στα 7nm με τον 5950x να εχει ονομαστικα 105w TDP και 142w peak power (PBO 183w).
Oι Ryzen 7000 ειναι στα 5nm και απο οτι λενε θα εχουν 170W TDP και 230W Peak Power.

Ποσο κραξιμο εχει φαει ο 12900k που στα 10nm εχει 125w TDP και 240w peak power;

Οταν τραβας το performace απο τα μαλλια λογω ανταγωνισμου δεν προκεται να δεις χαμηλα tdp στην top κατηγορια.
Εκτος αν αποφασισουν οτι πλεον εχουν ξεφυγει στο performance και αρχισουν παλι να σου δινουν 8% καλυτερο performance σε πολυ λιγοτερα Watt.

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece
  • Like 1

Στις 24/5/2022 στις 3:19 ΠΜ, Dr_Pepper είπε

Τι ιστορίες για αγρίους μου λες τώρα για να τα μπουρδουκλώσεις και να τα συμμαζέψεις τα πράγματα ειναι απλά είπες:

Και εγώ σου είπα με αυτή την λογική καλύτερα να πας σε ryzen γιατί έχουν παραπάνω cores και άρα στο μέλλον όταν τα games θα έχουν όπως λες εσύ ο ίδιος παραπάνω απαιτήσεις σε cores οι ryzen που έχουν παραπάνω cores θα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. 

και απαντάς εσύ δείχνοντας cinebench (όχι GAME δηλαδή) με επεξεργαστή που έχει 8 cores (ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 8 ΔΗΛΑΔΗ)  συγκρίνοντας το με επεξεργαστή (12700Κ) που σύνολο έχει 12 Cores.

Και αφού δεν καταλαβαίνεις την παράνοια σε αυτό έκανα το εξής λογικό πήρα αποτελέσματα απο την ίδια σελίδα που χρησιμοποιήσεις τα αποτελέσματα του cinebench εσύ

και έδειξα τα αποτελέσματα στα GAMES μιας και για αυτό σχολίασες εσύ και εγώ όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα και τα ξαναπαράθέτω μπας και έχεις μυωπία 

Intel Core i7-12700K vs AMD Ryzen 7 5800X Performance Review - Page 7 of 9  - The FPS Review

Intel Core i7-12700K vs AMD Ryzen 7 5800X Cyberpunk 2077 performance graph

Intel Core i7-12700K vs AMD Ryzen 7 5800X Crysis Remastered performance graph

Όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως η διαφορά του 8πύρηνου ryzen 5800x ειναι αμελητέα με αυτή του 12πύρηνου intel 12700Κ

Και επαναφέρω την κουβέντα στο αρχικό σου επιχείρημα (ότι έχει νόημα να πάρεις CPU με πάνω απο 8 cores γιατι τα παιχνίδια στο μέλλον θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επιπλέον core) και σου παραθέτω τον αμέσως επόμενο ryzen που όντως έχει πάνω απο 8 cores  (γιατί ο 5800χ ΔΕΝ έχει πάνω απο 8 core) δηλαδή τον ryzen 5900x που έχει 12 cores (και μεγαλύτερο boost απο τον 5800x)

και σου λέω κάτι γνωστό δηλαδή ότι ο 5900x έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις στο gaming απο τον 5800x 

Άρα αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχει 12 cores 24 thread τον κάνει (αν υποθέσουμε όπως είπες εσύ ο ίδιος ότι τα παιχνίδια στο μέλλον θα εκμεταλλεύονται πάνω απο 8 cores) καλύτερη αγορά γιατί πολύ απλά αν ΤΩΡΑ έχει ίδιες επιδόσεις ή καλύτερες απο τον 12700K στο μέλλον επειδή έχει 12 full cores και 4 παραπάνω threads θα έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα games.  

Τα περισσότερα gaming benchmarks από το ιντερνετ είναι σκουπίδια, γιατί σε μεγάλο ποσοστό είναι GPU bottlenecked(ακόμα και σε 1080p). Μόνο με 0% gpu bottleneck και σύγχρονο game engine φαίνεται η συντριβή τερματισμένου Ryzen από τερματισμένο intel. Από δικό μας μέλος τα πιο κάτω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...