Προς το περιεχόμενο

Το φθινόπωρο οι AMD Ryzen 7000 στα 5nm με 16cores Zen4, σπάζοντας το φράγμα των 5GHz

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 λεπτά πριν, MikeGR7 είπε

Δε ξερω πως εχεις τοσο χαμηλη θερμοκρασια αλλα δεν ειναι ενδεικτικό παραδειγμα.

Συγκρινοντας με 5800Χ που ειναι η θερμαστρα των ryzen ειχα σταθερα +5-10c παραπανω στον 12900Κ μου.

Οσον αφορα την προταση μου ειναι απλη η λογικη της, εξοικονομηση power budget κόβοντας eco cores για να μπορεσουν να αυξηθουν τα PCores.

Προφανως μιλαω με προτεραιότητα το gaming.

Τώρα τι νόημα έχει να συγκρίνεις 5800 με 12900? Ναι είχε +5-10c αλλά κυριολεκτικά με διπλάσια απόδοση...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 346
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

10 λεπτά πριν, Herald είπε

Τώρα τι νόημα έχει να συγκρίνεις 5800 με 12900? Ναι είχε +5-10c αλλά κυριολεκτικά με διπλάσια απόδοση...

Τι νόημα εχει?

Μεγαλο νοημα εχει γιατι συζηταμε για την θερμοκρασια και οχι για την αποδοση.

Χρησιμοποιησα τον 5800Χ σαν χειροτερο σεναριο για τους ryzen γιατι ολοι ξερουν οτι ειναι ο ποιο ζεστος. 

Χάνετε το νοημα της κουβεντας μεσα σε δευτερόλεπτα....

1 λεπτό πριν, MikeGR7 είπε

Τι νόημα εχει?

Μεγαλο νοημα εχει γιατι συζηταμε για την θερμοκρασια και οχι για την αποδοση.

Χρησιμοποιησα τον 5800Χ σαν χειροτερο σεναριο για τους ryzen γιατι ολοι ξερουν οτι ειναι ο ποιο ζεστος. 

Χάνετε το νοημα της κουβεντας μεσα σε δευτερόλεπτα....

Δεκτόν. Δεν έχω 5800x για να επιβεβαιώσω ή διαψεύσω τα νούμερα σου, απλά σου έδειξα με ss πως τα πάει ο 12900 στο δικό μου σύστημα με single tower cooler. Δεν θεωρώ ότι έχει θέματα θερμοκρασίας. Τώρα ναί, αν μιλάμε να τον τρέξεις στα 300watt, δεκτόν, η u12a κλαττάρι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολύ γκρίνια διαβάζω και παιδικές ασθένειες κτλ.

Εγώ με ryzen από πρώτη γενιά δεν αντιμετώπισα προβλήματα, σούπερ επιδόσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλή κατανάλωση , μόνο η τρίτη γενιά ήταν πιο ζεστή.

Ακόμα και με μητρική της πρώτης γενιάς μπορούσες να βάλεις ακόμα και τους σημερινούς 5600 . Τι άλλο να ζητήσει κάποιος;

Ας είναι καλά η AMD γιατί έστρωσε και την Intel στις τιμές.

Μακάρι να πάει και αυτή η σειρά καλά.

Επεξ/σία από panoskatos
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Εντάξει παίρνεις ένα screenshot απο ένα youtube video Που 1) δεν ξέρουμε τι ψύξη προσφέρθηκε για την κάθε CPU και γενικά το airflow του κουτιού

2) δεν ξέρουμε specs γενικά και ρυθμίσεις 

3) το κάθε παιχνίδι παίζει διαφορετικά τα παιχνίδια δεν ειναι σωστός δείκτης για να μετράς κατανάλωση ακόμη και επιδόσεις ενός επεξεργαστή (μόνο αν σε ενδιαφέρει επιδόσεις στα παιχνίδια συγκεκριμένα) 

Αν είναι έτσι πάρε και ένα screenshot με τον ίδιο τρόπο που τράβηξες εσύ απο εμένα :P 

image.png.d8c7c064ca7f1f3105eace411f0c9912.png

Eσεις παιρνετε στα σοβαρα αποτελεσματα που βγαζει η ιδια η εταιρια που εχει οφελος απο το ποσο και πως θα τα παρουσιασει με σκοπο να πουλησει και εμεις δεν μπορουμε να παρουμε απο ενα χρηστη που εχει στη κατοχη του και τα 2 προιοντα ;

Εγω λοιπον που τον εχω τον επεξεργαστη σε ενημερωνω οτι με 1 single tower air fan των 30$ (Vetroo V5) στο gaming εχω 55-58c.

Tωρα ακομα και με τη λογικη να το πας ακομα και αν δεν πιστευεις κανεναν, τι περιμενεις να δεις με 15% load 90c και 200w;

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece

18 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

και εμεις δεν μπορουμε να παρουμε απο ενα χρηστη που εχει στη κατοχη του και τα 2 προιοντα ;

"εσείς" και "εμείς" άντε πάλι τα στρατόπεδα...   δεν υπάρχουν τα στρατόπεδα εκτός αν με το "εσείς" εννοείς του λογικούς και με το "εμείς" τους παράλογους :P  Έτσι ναι το δέχομαι. 

Γιατί με λογικά επιχειρήματα σου εξήγησα γιατί κάτι τέτοιο ειναι άτοπο και μάλιστα χρησιμοποίησα το ίδιο "όπλο" (screenshot που έκανες και εσύ απο κάποιο βίντεο στο youtube) για να σου αποδείξω ότι πολύ εύκολα μπορείς να δείξεις το αντίθετο. 

(και άρα δεν αποτελεί επιχείρημα) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

"εσείς" και "εμείς" άντε πάλι τα στρατόπεδα...   δεν υπάρχουν τα στρατόπεδα εκτός αν με το "εσείς" εννοείς του λογικούς και με το "εμείς" τους παράλογους :P  Έτσι ναι το δέχομαι. 

Γιατί με λογικά επιχειρήματα σου εξήγησα γιατί κάτι τέτοιο ειναι άτοπο και μάλιστα χρησιμοποίησα το ίδιο "όπλο" (screenshot που έκανες και εσύ απο κάποιο βίντεο στο youtube) για να σου αποδείξω ότι πολύ εύκολα μπορείς να δείξεις το αντίθετο. 

(και άρα δεν αποτελεί επιχείρημα) 

Tα εχεις μπερδεψει λιγο.
Αντι να σου πω χημα οτι στο gaming ειναι γεγονος οτι οι Intel εχουν τα ιδια ή λιγοτερα temps και watts,αποφασισα να στο δειξω ΚΑΙ με ενα screenshot.
Δεν σου ειπα λοιπον οτι ειδα ενα screenshot και αποφασισα/πειστικα οτι ο Intel εχει ιδια η καλυτερα temps και watts, το βλεπω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εδω και μηνες γιατι τον εχω.

Το δικο σου screenshot με τα 500-600 fps πιθανολογω οτι δεν ειναι 1080p ULTRA SETTING αλλα τιποτα 720p low.
Aν θες να αμφισβητησεις το screenshot μου ποσταρε ενα αντιστοιχο screenshot με το ΙΔΙΟ GAME στις ιδιες αναλυσεις.settings που δειχνει το αντιθετο και οχι οτι ναναι.

4 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Tα εχεις μπερδεψει λιγο.
Αντι να σου πω χημα οτι στο gaming ειναι γεγονος οτι οι Intel εχουν τα ιδια ή λιγοτερα temps και watts,αποφασισα να στο δειξω ΚΑΙ με ενα screenshot.
Δεν σου ειπα λοιπον οτι ειδα ενα screenshot και αποφασισα/πειστικα οτι ο Intel εχει ιδια η καλυτερα temps και watts, το βλεπω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εδω και μηνες γιατι τον εχω.

Εσύ τα έχεις μπερδέψει λίγο εγώ σου λέω ότι 1) δεν αποτελεί κριτήριο η κατανάλωση σε games γιατί το καθένα ειναι διαφορετικό και επίσης ειναι θέμα ρυθμίσεων στο game /oc ψύκτρας κτλ και 2) σου έδειξα ΚΑΙ εγώ screenshot που συμβαίνει το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. 

Το ότι έχεις μόνο Intel δεν λέει κάτι μπορει στα συγκεκριμένα παιχνίδια που παίζεις με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που παίζεις να έχεις καλύτερη κατανάλωση ε και; (πάμε στο "1" που ανέφερα πιο πάνω) 

και μαυρίζω το "μπορεί" γιατί θα έπρεπε να είχες και τα 2 στα ίδια παιχνίδια με μετρητή απο την μπρίζα ξεχωριστό για κάθε ένα απο τα PC να σου λέει την κατανάλωση (γιατί επίσης τίθεται και θέμα software του MSI afterburner εν προκειμένω) έτσι μόνο θα ήσουν σίγουρος αλλά και πάλει πάμε στο "ε και;" 

Γιατί ακόμη και έτσι να ήταν πάει να πει ότι στα συγκεκριμένα παιχνίδια που παίζεις έχεις μικρότερη κατανάλωση με τον intel επεξεργαστή σου που δεν σημαίνει γενικά ότι ειναι μικρότερης κατανάλωσης CPU. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Εσύ τα έχεις μπερδέψει λίγο εγώ σου λέω ότι 1) δεν αποτελεί κριτήριο η κατανάλωση σε games γιατί το καθένα ειναι διαφορετικό και επίσης ειναι θέμα ρυθμίσεων στο game /oc ψύκτρας κτλ και 2) σου έδειξα ΚΑΙ εγώ screenshot που συμβαίνει το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. 

Το ότι έχεις μόνο Intel δεν λέει κάτι μπορει στα συγκεκριμένα παιχνίδια που παίζεις με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που παίζεις να έχεις καλύτερη κατανάλωση ε και; (πάμε στο "1" που ανέφερα πιο πάνω) 

και μαυρίζω το "μπορεί" γιατί θα έπρεπε να είχες και τα 2 στα ίδια παιχνίδια με μετρητή απο την μπρίζα ξεχωριστό για κάθε ένα απο τα PC να σου λέει την κατανάλωση (γιατί επίσης τίθεται και θέμα software του MSI afterburner εν προκειμένω) έτσι μόνο θα ήσουν σίγουρος αλλά και πάλει πάμε στο "ε και;" 

Γιατί ακόμη και έτσι να ήταν πάει να πει ότι στα συγκεκριμένα παιχνίδια που παίζεις έχεις μικρότερη κατανάλωση με τον intel επεξεργαστή σου που δεν σημαίνει γενικά ότι ειναι μικρότερης κατανάλωσης CPU. 

Μου λες το "καθε ενα game" ενω στο screenshot σου δειχνω το "ΙΔΙΟ game" και στο βιντεο που πηρα το screenshot σχεδον "σε ολα τα games" που δοκιμαστηκαν τα 2 builds εχουν αναλογα αποτελεσματα δηλαδη λιγοτερα η πανω κατω τα ιδια temps,watts.

To οτι εχω μονο Intel και τον δουλευω καθημερινα μπορει ομως να αποδειξει οτι αυτη η ραδιοαρβυλα οτι καιει 1000w και δουλευει στους 1000c καποια στιγμη πρεπει να τελειωσει.

Το τι βαθμους εχει και στα ποσα watt δουλευει στο gaming δεν μπορεις να το κρινεις απο benchmarks σαν το cinebence που τρεχει 100% load full core/threads γιατι δεν υπαρχει κανενα game που να μπορει να ζορισει τους συγχρονους επεξεργαστες.
Με loads των 10-15-20% πολλες φορες δεν φτανεις ουτε τα ονομαστικα watt που δινει ο κατασκευαστης για PL1 ποσο μαλλον να πατησεις τα max PL2.

Με λιγα λογια ειναι σαν να παρεις να δοκιμασεις μια BMW M5 στη εθνικη με τερμα πατημενο το γκαζι (cinebench) και εφοσον δεις οτι ειχε καταναλωση 18λιτρα / 100 χλμ μετα να θεωρησεις σαν κανονα οτι ολες οι BMW σε οποιαδηποτε κατασταση καινε 18 λιτρα / 100 χλμ και δεν ειναι efficient.
Ενω μπορεις να εχεις πχ μια 318 και να πηγαινεις χαλαρα το ταξιδι σου(gaming) με καταναλωση μονο 6 λιτρα /100 χλμ.

• Like 1

40 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Μου λες το "καθε ενα game" ενω στο screenshot σου δειχνω το "ΙΔΙΟ game" και στο βιντεο που πηρα το screenshot σχεδον "σε ολα τα games" που δοκιμαστηκαν τα 2 builds εχουν αναλογα αποτελεσματα δηλαδη λιγοτερα η πανω κατω τα ιδια temps,watts.

ναι και εγώ σου έδειξα ότι στο ίδιο game  ο intel καίει παραπάνω με το δικό μου screen shot 

41 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

To οτι εχω μονο Intel και τον δουλευω καθημερινα μπορει ομως να αποδειξει οτι αυτη η ραδιοαρβυλα οτι καιει 1000w και δουλευει στους 1000c καποια στιγμη πρεπει να τελειωσει.

Το τι βαθμους εχει και στα ποσα watt δουλευει στο gaming δεν μπορεις να το κρινεις απο benchmarks σαν το cinebence που τρεχει 100% load full core/threads γιατι δεν υπαρχει κανενα game που να μπορει να ζορισει τους συγχρονους επεξεργαστες.

Ναι και το ίδιο ισχύει για όλους τους επεξεργαστές όμως, 

Τέλος δεν παίζουν όλοι παιχνίδια ή μόνο παιχνίδια τα παιχνίδια ειναι μια υποκατηγορία χρήσης Η/Υ υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που χρησιμοποιούν την ισχύη του υπολογιστή απο βίντεο encoding/decoding PC rendering NAS/server μεταφορές αρχείων, compiling προγραμμάτων κτλ κτλ.  

Στην τελική δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει κανένας επεξεργαστή με πάνω απο 8 πυρήνες αν τον ενδιαφέρει μόνο το gaming.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

ναι και εγώ σου έδειξα ότι στο ίδιο game  ο intel καίει παραπάνω με το δικό μου screen shot 

Ναι και το ίδιο ισχύει για όλους τους επεξεργαστές όμως, 

Τέλος δεν παίζουν όλοι παιχνίδια ή μόνο παιχνίδια τα παιχνίδια ειναι μια υποκατηγορία χρήσης Η/Υ υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που χρησιμοποιούν την ισχύη του υπολογιστή απο βίντεο encoding/decoding PC rendering NAS/server μεταφορές αρχείων, compiling προγραμμάτων κτλ κτλ.  

Στην τελική δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει κανένας επεξεργαστή με πάνω απο 8 πυρήνες αν τον ενδιαφέρει μόνο το gaming.

Στις εφαρμογες που χρησιμοποιουν επεξεργαστικη ισχυ αν δεν εισαι επαγγελματιας να σε πιεζει ο χρονος δεν εχει καμια σημασια το ποτε θα τελειωσει η δουλεια και αν θα κανει 30 η 40 δευτερολεπτα ,3 η 5 λεπτα για να καταδικασεις εναν επεξεργαστη για τα 200w στα 30 sec.

Φυσικα και υπαρχει λογος να αγορασεις επεξεργαστη με πανω απο 8 πυρηνες ΚΑΙ για το gaming.
Οι περισοτεροι που δινουν 2000-3000ε για gaming pc δεν το αλλαζουν καθε χρονο για να περιοριστουν μονο στις απαιτησεις των games του 2022.
1) Θα αγορασουν κατι που θα μπορει να ανταπεξελθει στα παντα για επομενα 5+ χρονια αρα θες κατι ΠΟΛΥ καλυτερο απο αυτ που θεωρειτε VFM gaming για το 2022 oπως ειναι ενας 12400 12500.
2) Θα επιλεξουν μια πλατφορμα που θα του καλυψει μελλοντικα σε οποιαδηποτε προσθηκη (ddr5, pci-e 5.0 κτλ)
Γιατι σε 2 χρονια μπορει οι ddr5 8000 cl16 να εχουν 100ε η γιατι η RTX 5080 να θελει pci-e 5.0 .

13 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Στις εφαρμογες που χρησιμοποιουν επεξεργαστικη ισχυ αν δεν εισαι επαγγελματιας να σε πιεζει ο χρονος δεν εχει καμια σημασια το ποτε θα τελειωσει η δουλεια και αν θα κανει 30 η 40 δευτερολεπτα ,3 η 5 λεπτα για να καταδικασεις εναν επεξεργαστη για τα 200w στα 30 sec.

Το ακριβώς αντίθετο στις δουλειές που χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ σε νοιάζει ακριβώς πόσο χρόνος και ρεύμα ξοδεύει. 

Εσύ μπερδεύεις εδώ τώρα το cinebench που μπορεί να κρατήσει τόσο... οι επαγγελματίες δεν θα κάνουν 1 cinebench (μια εικόνα) αλλά 1000++ και αν κάνει 30 ο ένας επεξεργαστής και 35 δευτερόλεπτα ο άλλος για την κάθε μια τότε μιλάμε για μιάμιση ώρα διαφορά ή αλλιώς (για το αφεντικό) μιάμιση ώρα μεροκάματο που γλιτώνει να πληρώσει τον υπάλληλο. 

Ένας που πχ τραβάει βίντεο για γάμους και θέλει να τα κάνει σε 4Κ κλιπ απο βίντεο που συνολικά διαρκούν μια ώρα (χρόνος για playback) σημαίνει ότι θα θέλει περισσότερο απο μια ώρα για να γίνει το κλιπάκι , και άρα με πιο γρήγορο επεξεργαστή μπορεί να "ετοιμάσει" βίντεο για περισσότερους πελάτες την ίδια μέρα κτλ. 

30 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Φυσικα και υπαρχει λογος να αγορασεις επεξεργαστη με πανω απο 8 πυρηνες ΚΑΙ για το gaming.
Οι περισοτεροι που δινουν 2000-3000ε για gaming pc δεν το αλλαζουν καθε χρονο για να περιοριστουν μονο στις απαιτησεις των games του 2022.
1) Θα αγορασουν κατι που θα μπορει να ανταπεξελθει στα παντα για επομενα 5+ χρονια αρα θες κατι ΠΟΛΥ καλυτερο απο αυτ που θεωρειτε VFM gaming για το 2022 oπως ειναι ενας 12400 12500.

Άρα με αυτή την λογική πας σε ryzen γιατί πολύ απλά τώρα η διαφορά ειναι μικρή στα games όταν τα games θα εκμεταλλεύονται περισσότερους πυρήνες τότε οι Intel θα πρέπει να βάλουν τα "αδύναμα" cores ενώ οι ryzen θα έχουν τα δυνατά cores και θα έχουν και περισσότερα και θα έχεις δώσει και λιγότερα λεφτά για να τους αγοράσεις εξ αρχής. 

33 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

2) Θα επιλεξουν μια πλατφορμα που θα του καλυψει μελλοντικα σε οποιαδηποτε προσθηκη (ddr5, pci-e 5.0 κτλ)
Γιατι σε 2 χρονια μπορει οι ddr5 8000 cl16 να εχουν 100ε η γιατι η RTX 5080 να θελει pci-e 5.0 .

Χλωμό το βλέπω έχουν περάσει 4 χρόνια απο τότε που η AMD έφερε το PCIe 4.0 και ακόμη οι GPU ούτε κοντά φτάνουν στο να το χρησιμοποιήσουν. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Το ακριβώς αντίθετο στις δουλειές που χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ σε νοιάζει ακριβώς πόσο χρόνος και ρεύμα ξοδεύει. 

Εσύ μπερδεύεις εδώ τώρα το cinebench που μπορεί να κρατήσει τόσο... οι επαγγελματίες δεν θα κάνουν 1 cinebench (μια εικόνα) αλλά 1000++ και αν κάνει 30 ο ένας επεξεργαστής και 35 δευτερόλεπτα ο άλλος για την κάθε μια τότε μιλάμε για μιάμιση ώρα διαφορά ή αλλιώς (για το αφεντικό) μιάμιση ώρα μεροκάματο που γλιτώνει να πληρώσει τον υπάλληλο. 

Ένας που πχ τραβάει βίντεο για γάμους και θέλει να τα κάνει σε 4Κ κλιπ απο βίντεο που συνολικά διαρκούν μια ώρα (χρόνος για playback) σημαίνει ότι θα θέλει περισσότερο απο μια ώρα για να γίνει το κλιπάκι , και άρα με πιο γρήγορο επεξεργαστή μπορεί να "ετοιμάσει" βίντεο για περισσότερους πελάτες την ίδια μέρα κτλ.

Tι γαμους και βαφτισια μου λες αφου σου γραφω "Στις εφαρμογες που χρησιμοποιουν επεξεργαστικη ισχυ αν δεν εισαι επαγγελματιας"
Δεν μιλαμε για μηχανημα εταιριας,καταστηματος,επαγγελματια αλλα για ιδιωτη που παιζει,βλεπει ταινιες,μιλαει στα social και που και που κανει edit και κανενα video τις διακοπες του......
Ο επαγγελματιας παει σε αλλες πλατφορμες η σε κανενα macbook να το κανει βολτες.

14 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Άρα με αυτή την λογική πας σε ryzen γιατί πολύ απλά τώρα η διαφορά ειναι μικρή στα games όταν τα games θα εκμεταλλεύονται περισσότερους πυρήνες τότε οι Intel θα πρέπει να βάλουν τα "αδύναμα" cores ενώ οι ryzen θα έχουν τα δυνατά cores και θα έχουν και περισσότερα και θα έχεις δώσει και λιγότερα λεφτά για να τους αγοράσεις εξ αρχής. 

Tα "αδυναμα" και τα "δυνατα απο τα Lidl"

Screenshot_48.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...