Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Pay peanuts, get monkeys.

Έστω ότι δέχεται ένας άνθρωπος, που έχει επενδύσει ένα σκασμό σε χρόνο και χρήμα να για πάρει ένα ρημαδοπτυχίο, να δουλέψει για 700 ευρώ (πιθανό 8ωρο, πιθανό ήλιο με ήλιο). Θα το κάνει επειδή τα έχει ανάγκη. Την πρώτη μέρα που θα μπει στο γραφείο ξέρεις τι θα κάνει; Θα ψάξει για την επόμενη δουλειά. Και σε τρεις μήνες που θα τη βρει και θα φύγει ξέρετε τι θα κάνει ο εργοδότης; Θα κλάιγεται ότι "τους εκπαιδεύουμε και μας παρατάνε". Αν είναι αλάνι, απλά θα σε πεθάνει στο δούλεμα, δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό παρά μόνο χαβαλέ και απλά θα σου φάει κάνα τάληρο μέχρι να το παρείς απόφαση να τον απολύσεις.

Το ότι ο άλλος ψάχνει για την πρώτη του δουλειά δε σημαίνει ότι ψάχνει να δουλέψει τζάμπα. Ξεκίνα τον με έναν αξιοπρεπή μισθό που να μην ντρέπεται να τον ανακοινώσει στους γονείς του που τον πλήρωναν τόσα χρόνια για να σπουδάσει αντί να δουλεύει από τα 19 και να βγάζει πολύ παραπάνω από 700 και ίσως κολλώντας ένσημα. Μετά από ένα χρόνο αν είσαι ευχαριστημένος και θες να τον κρατήσεις δώσε του μια καλή αύξηση.

• Like 17
  • Thanks 1
  • Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, dthomaidis είπε

Διάβασα όλα τα σχόλιά σας και πιστεύω πως κινείστε σωστά στη σφαίρα της κοινωνίας που ζούμε: 

Στερείστε λογικών επιχειρημάτων και απλά ακολουθείτε το "λιγότερο για περισσότερα".

Το θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα  είναι πως να παράγουμε περισσότερα αγαθά που ικανοποιούν τις ανάγκες μας, με τις λιγότερες θυσίες. Όσα πολιτικά καθεστώτα το παρέβλεψαν λόγω ιδεοληψίας  κατέρρευσαν εκ των έσω.

38 λεπτά πριν, dthomaidis είπε

Επεξ/σία από EVMENHS
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, EVMENHS είπε

Το θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα  είναι πως να παράγουμε περισσότερα αγαθά που ικανοποιούν τις ανάγκες μας, με τις λιγότερες θυσίες. Όσα πολιτικά καθεστώτα το παρέβλεψαν λόγω ιδεοληψίας  κατέρρευσαν εκ των έσω.

Αφενός, άσχετο.

Αφ' ετέρου, δεν είναι αυτό το θέμα σας. 

Εν τέλει απλά σας αρέσει ο καπιταλισμός και δεν είναι κακό. 

Εξάλλου και η Ακρόπολη, οι πυραμίδες, το σινικό τοίχος κ.α. χτίστηκαν στα θεμέλια του καπιταλισμού. 

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Ρε φίλε αν ήσουν σοβαρό στέλεχος δεν θα είχες καν χρόνο να σε απασχολήσει αυτό. Θα έκανες την διαπραγμάτευση/αντιπρόταση και θα το ξεχνούσες μετά από 5 sec. 

Αυτός είναι πράγματι εκτός τόπου και χρόνου (κυριολεκτικά όμως), αλλά και εσύ δεν μπορούσες να επιβειώσεις πουθένα άλλου εκτός από Ελλάδα. Τα παιχνίδια που παίζονται, η σκληρότητα, το λιγότερο είναι τέτοιες υπερβολές. 

Δουλεύω σε μια Χ εταιρεία, και όταν βλέπω ότι ο πελάτης είναι για χαμηλότερα κυβικά, τον στέλνω σε ανταγωνιστικό μικρότερο γραφείο και στέλνω μετά τον πελάτη ταξιτζή να πάρει το check της προμήθειας μου. Παρόλο που η Διοικήση μου έχει παραχωρήσει την άδεια αν το θεωρώ πρέπον να κατεβάζω την τιμή και αν βαριέμαι να ασχοληθώ να δίνω την δουλεία στην θυγατρική στην Ελλάδα, προτιμώ να στέλνω και να παίρνω το ρίσκω και να το στέλνω άλλου γιατί θέλω στα KPI μου να έχω μεγάλο ratio χρεώσεων ανά πελάτη. Είμαι παλαβός; Στα παπούτσια μου! 

Μάλιστα για να μην καρφωθούμε καθώς εξηγώ στο πελάτη να πάει άλλου, καθώς τον χαιρετώ καθόμαστε στην είσοδο δήθεν να κάνω το τσιγάρο μου :-) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, lordvec είπε

Έστω ότι δέχεται ένας άνθρωπος, που έχει επενδύσει ένα σκασμό σε χρόνο και χρήμα να για πάρει ένα ρημαδοπτυχίο, να δουλέψει για 700 ευρώ

1 ώρα πριν, dthomaidis είπε

Εν τω μεταξύ υποθέτω ότι για εσάς είναι οκ να πληρώνετε:

Τον καφέ από 2-5,

Το ψωμί 1-2

Τα καύσιμα 1-2,4

κ.ο.κ.

Είναι πολύ ψυχοφθόρο  να έχετε το αίσθημα του αδικημένου και του κακορίζικου. Αυτή η αντιμετώπιση της ζωής δεν μας βγάζει πουθενά (οδηγεί σε αδιέξοδο).

29 λεπτά πριν, ChownTuen είπε

Ρε φίλε αν ήσουν σοβαρό στέλεχος δεν θα είχες καν χρόνο να σε απασχολήσει αυτό. Θα έκανες την διαπραγμάτευση/αντιπρόταση και θα το ξεχνούσες μετά από 5 sec. 

Και όμως κύριε,  δεν έχετε αντιληφθεί τι πλούτο περιέχει αυτή η συζήτηση (όσο και οι περισσότερες του ινσομνια) και πόσο χρήσιμα είναι τα σχόλια ακόμα και από ανθρώπους που φαινομενικώς εξανίστανται.

Επεξ/σία από EVMENHS
Δημοσ.
12 ώρες πριν, EVMENHS είπε

εγώ θα ήμουν ο εργοδότης....

το 56% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το 2021 αμείβονταν με μεικτό μισθό κάτω των 900 ευρώ, ενώ περίπου το 18% των εργαζόμενων λαμβάνει μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που προκύπτουν από τις ΑΠΔ των επιχειρήσεων.

https://www.insider.gr/tax-labour/214685/poy-kymainontai-oi-misthoi-stin-ellada-simera-protasi-ekplixi-apo-tin-gsee-gia

Aκριβώς αυτό!   'Aλλωστε αν δεν απατώμαι ο Ανάχαρσις είχε πει: "Η αγορά είναι το μέρος που έχει οριστεί για να εξαπατά ο ένας τον άλλο"

https://www.protothema.gr/economy/article/1235388/pos-tha-diamorfothoun-oi-misthoi-meta-tis-anakoinoseis-mitsotaki-deite-paradeigmata/

Για να λες θα ήσουν μάλλον έκλεισε το μαγαζί για σεζόν.

• Like 1
Δημοσ.

Το πιο βασικο ερωτημα δεν εχει τεθει, για τι θεση συζηταμε; Τι value θα σου φερει στην επιχειρησα; Για να κατανοησουμε ολο αυτο.

επισης ποσο κοσμο εχει/μεσος μισθος;

το οτι καποιος δεν εχει εργασιακη εμπειρια ή μολις βγηκα απο σχολη δεν τον κανει απευθειας υπαλληλο του βασικου μισθου. Ο καθενας αξιώνει οτι θελει, αλλο αν θα το βρει στην ελλαδα του 2022.

Εμενα η μονη ενσταση μου στον τυπο ειναι η ατακα (αν την ειπε) οτι εγω δεν ειμαι ταδε αλλα ταδε. Δειχνει μια επαρση, καινκαλο ειναι να ειμαστε ταπεινοι. Οχι να αρκουμαστε με λιγοτερα, αλλα να μαστε τάπεινοι.

αλλα το οτι θελει 1500 δν το θεωρω κακο. Ειτε θα του κατσει, ειτε οχι. Ολοι καπως ξεκιναμε

Επισκέπτης
Δημοσ.
22 ώρες πριν, EVMENHS είπε

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών άνευ εργασιακής εμπειρίας σε οικονομική υπηρεσία εταιρίας, ζητά 1500,00 καθαρά . Όπως μου είπε σπούδασε διοικητικό στέλεχος και όχι υπάλληλος των 700 ευρώ...

don't forget, you pay peanuts you get monkeys.......

Δημοσ.

Άκου Ευμένη, ναι μιλάω στον ενικό γιατί δε μου αποπνέεις κανένα αίσθημα σεβασμού. Είμαι τεχνικός Η/Υ και σχεδόν απο την αρχή δουλεύω σόλο. Και ο κύριος λόγος που πήρα αυτή την απόφαση είναι να αποφύγω αφεντικά σαν και σένα. Εκμεταλλευτές που όταν ο εργαζόμενος τολμήσει να ζητήσει αυτά που αξίζει και δικαιούται, πέφτουν από τα σύννεφα. Και η πρώτη σκέψη που βγαίνει απο το στόμα τους είναι "κομμουνιστική νοοτροπία".

Το παλικαράκι που έχασε τον χρόνο του στη συνέντευξη σου σπουδάζει όλη του τη ζωή (κυριολεκτικά) για να έχει τη γνώση που τώρα εσύ χρειάζεσαι για την εταιρεία σου. Η οικογένεια του τον σπούδασε και μάτωσε κατά 30 χιλιάρικα, αυτός είναι ο μέσος όρος για να πάρεις το ρημαδοπτυχίο. Και τώρα εσύ Ευμένη του λές πάρε 700 αγόρι μου γιατί τόσα δίνουν όλοι και πολλά σου είναι. Ε όχι ρε Ευμένη, καλύτερα να πάει να δουλέψει σε βενζινάδικο ή ντελιβεράς στο efood. Τόσα θα παίρνει μή σου πω και παραπάνω.

Όταν το παλικάρι έχει ενοίκιο 500, λογαριασμούς 250 και κόστος μετακίνησης ένας θεός ξέρει πόσο, μάντεψε γιατί σου ζήτησε 1500... Γιατί θέλει να ζήσει σαν άνθρωπος και όχι σαν ποντικός σε λαγούμι.

Και δε μου λες Ευμένη, στην αγγελία που έβαλες τι έγραφες; Ζητείται πτυχιούχος οικονομικών επιστημών μισθός 700 ευρώ; Μάλλον όχι γιατί ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι στη καλύτερη η αγγελία σου θα γίνει meme.

• Like 16
Επισκέπτης
Δημοσ.
2 ώρες πριν, EVMENHS είπε

Μερικοί έχουν πολύ κομμουνιστική νοοτροπία. Δηλαδή το κριτήριο στην αιτούμενη παρ' αυτοίς, αμοιβή τους είναι το "όσα τους λείπουν" (οι ανάγκες τους)  ανεξαρτήτως πόσο αξίζει στην αγορά αυτό που προσφέρουν, (τι παράγουν). Το αποτέλεσμα είναι να τίθενται εκτός αγοράς και έπειτα να ομιλούν περί ανεργίας.

Μην λησμονείτε ότι στον καπιταλισμό ο Πελάτης είναι το αφεντικό!

Μαλιστα..... δωσε του 700, και σε 6 μήνες που θα εχει προυπηρεσια, θα παει στον διπλα με 1000, and guess what, σε αλλους 6 μήνες θα εχει 1500 !!!!! και εσυ εχασες ενα καλο στέλεχος, με προοπτικες να μενει μακροχρονια επιδει δεν ήθελες να πληρωσεις σοβαρο μισθο!

Δημοσ.

Λίγες μέρες πριν την κρίση του 2008, ο μέσος μισθός πτυχιούχου ήταν 1500. 

Αν συνυπολογίσεις 14 χρόνια από τότε, τους πληθωρισμούς, αύξηση κόστους ζωής κτλ τότε θα πρέπει να ζητάνε πάνω από 2.500

• Like 2
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, mixmixtouta είπε

αφεντικά σαν και σένα. Εκμεταλλευτές που όταν ο εργαζόμενος τολμήσει να ζητήσει αυτά που αξίζει και δικαιούται, πέφτουν από τα σύννεφα

18 λεπτά πριν, costas1973 είπε

Μαλιστα..... δωσε του 700, και σε 6 μήνες που θα εχει προυπηρεσια, θα παει στον διπλα με 1000, and guess what, σε αλλους 6 μήνες θα εχει 1500 !!!!! και εσυ εχασες ενα καλο στέλεχος, με προοπτικες να μενει μακροχρονια επιδει δεν ήθελες να πληρωσεις σοβαρο μισθο!

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την απόκριση σας. Φυσικά θα την λάβω σοβαρώς υπόψην μου. Όμως αν βρεθείτε στην θέση του εργοδότη παρακαλώ μην ξεχάσετε αυτά που είπατε...

Δημοσ.
2 ώρες πριν, NTC Labs είπε

Μαλλον τα εχεις μπερδεψει κάπου. Σε καπιταλιστικές συνθήκες τουλάχιστον στο ελλαντα, ο μύθος ότι αν προσφέρεις αμοίβεσαι κιόλας έχει καταριφθεί προ πολλού. Εαν ο μισθός εξαρτιώταν πραγματικά από το τι παράγουν οι εργαζόμενοι εγω προσωπικά θα έπερνα 5000.

Οτι κυρίως οι εργοδότες εξαπατούν και όχι οι εργαζόμενοι γιατί βρίσκονται σε θέση ισχύος.

Επίσης μαντέψτε κάτι μεγάλες εταιρείες που στον κλάδο του IT το κριτήριο του μισθολογικού ήταν "δίνουμε όσα δίνει η αγορά" μονο και μόνο για να μην δίνουν τίποτα ,  πως κλαίνε αυτη τη στιγμή.

Εξάλλου όλοι σας εαν πάει ο κατώτατος 100 ευρώ θα είστε πολύ χαρούμενοι να κάνετε προσλήψεις με αυτό τον μισθό και όχι με βάση του πόσο αξίζει ο άλλος.

Ένα απο τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων είναι ο τρόπος που υπολογίζουν την αξία τους. Οι πιο πολλοί νομίζουν οτι αξίζουν περισσότερο απο αυτό που αμοίβονται. Αν άξιζες για 5κ θα είχες πάρει μεταγραφή. 1,5κ χωρίς προυπηρεσία είναι πολλά για τον οικονομικό τομέα για ξεκίνημα. Αν αξίζει κάποιος μπορεί να το διαπραγματευτεί. Ξεκινάει με 8-9 κατοστάρικα και αξιολογείτε μετα απο 1-2 μήνες. Τον κατώτατο μισθό τον παίρνουν οι ανειδίκευτοι. 

• Like 3
Δημοσ.

Μια ερώτηση προς τον TS που πάντα κάνω σε εργοδότες που θέλουν να δίνουν τον βασικό επειδή "έτσι είναι η αγορά", θα εκτιμήσω ειλικρινή απάντηση:

Τα 700 που θέλετε να του δώσετε, με ενδεχόμενη τίμια 8ωρη εργασία του (χωρίς να κωλοβαράει) θα σας τα φέρει πίσω σε αξία;  Τα 1500 που ζήτησε εκείνος;  Θα παράξει επαρκές έργο έτσι ώστε να πάρετε εσείς ως επιχειρηματίας 1500;  Τέλος, αν μπορείτε να είστε ειλικρινής, πόσα θα σας αποφέρει ένας υπάλληλος στο πόστο αυτό στο περίπου;

Αν η παραπάνω απάντηση είναι από το ποσό που ζήτησε και πάνω (και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι), πόση υπεραξία θέλετε να βγάλετε από τον άνθρωπο;  Καταλαβαίνω κάποιος να θέλει να βγάλει την μέγιστη υπεραξία από αντικείμενα (εμπόριο, αγορά ακινήτων κλπ) αλλά απο τους ανθρώπους που προσλαμβάνετε ως υπαλλήλους δεν πιστεύετε ότι θα έπρεπε εκτός από "τη μέση τιμή της αγοράς" να "επιστρέφετε" μέρος των κερδών σας σε αυτούς προκειμένου να ζουν αξιοπρεπώς (γιατί με 700€ δεν ζεις αξιοπρεπώς, αυτό είναι πλέον αυταπόδεικτο).

Και εγώ στον καπιταλισμό πιστεύω, αλλά οι πρακτικές ξεζουμίσματος ανθρώπων με βρίσκουν αντίθετο, είτε είναι σύννομες, είτε όχι.

• Like 1
  • Thanks 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...