Προς το περιεχόμενο

Ξεκίνησε η λειτουργία του δορυφορικού Internet της Starlink στην Ελλάδα με ικανοποιητικές ταχύτητες

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, Balantakos είπε

Και πιστευεις τωρα εσυ, οτι δεν το εχουν σκεφτει αυτο?

Κλαιω ! 

Στείλτε βιογραφικό στην starlink μπας και τους δώσετε τα φώτα σας κάποιοι 

• Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 137
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, OLDjunior είπε

Οι δορυφόροι παροχής internet είναι σταθεροί , δεν περιστρέφονται . Μάλλον για να γίνω πιο κατανοητός , εκτοξεύονται ανεβαίνουν σε συγκεκριμένο υψόμετρο, πλάτος, μηκος και  παίρνουν ακριβώς την ίδια ταχύτητα με την περιστροφή της γης . Οποτε για εμάς είναι ακίνητοι 

Δεν θέλω και ούτε μου αρέσει να το παίζω έξυπνος αλλά έγραψες τεράστια κοτσάνα. Μόνο τον «χάρτη» των δορυφόρων της Starlink να δεις θα καταλάβεις. Όλοι οι δορυφόροι στον κόσμο μπαίνουν σε συγκεκριμένη τροχιά με συγκεκριμένη ταχύτητα. Δεν μπορείς απλά να εκτοξεύσεις έναν δορυφόρο σε ένα συγκεκριμένο σημείο γιατί πολύ απλά υπάρχει κάτι που λέγεται βαρύτητα.

Μπες εδώ και θα δεις από μόνος σου ότι ούτε το 1/10 δεν δίνει ίντερνετ. https://satellitemap.space/

5 ώρες πριν, OLDjunior είπε

Οι δορυφόροι παροχής internet είναι σταθεροί , δεν περιστρέφονται . Μάλλον για να γίνω πιο κατανοητός , εκτοξεύονται ανεβαίνουν σε συγκεκριμένο υψόμετρο, πλάτος, μηκος και  παίρνουν ακριβώς την ίδια ταχύτητα με την περιστροφή της γης . Οποτε για εμάς είναι ακίνητοι 

Λέγονται γεωστατικοι.

Μάλιστα είναι ιδέα ενός συγγραφέα (A. C. Clarke) ο οποίος δεν την πατεντάρε

3 ώρες πριν, Tasosng είπε

Δεν θέλω και ούτε μου αρέσει να το παίζω έξυπνος αλλά έγραψες τεράστια κοτσάνα. Μόνο τον «χάρτη» των δορυφόρων της Starlink να δεις θα καταλάβεις. Όλοι οι δορυφόροι στον κόσμο μπαίνουν σε συγκεκριμένη τροχιά με συγκεκριμένη ταχύτητα. Δεν μπορείς απλά να εκτοξεύσεις έναν δορυφόρο σε ένα συγκεκριμένο σημείο γιατί πολύ απλά υπάρχει κάτι που λέγεται βαρύτητα.

Μπες εδώ και θα δεις από μόνος σου ότι ούτε το 1/10 δεν δίνει ίντερνετ. https://satellitemap.space/

Δε τα λες καλά και είσαι και άδικος προς τον προηγούμενο.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Geostationary_orbit

• Like 1

7 ώρες πριν, dream21 είπε

Δες τι έγραψες  "δεν έχω πετύχει ακόμα περίπτωση που να μην υπάρχει καμία εναλλακτικήκαι γιατι στο εκανα παραθεση και απαντησα.

Οταν θα ειναι ετοιμος ο επιγειος σταθμος στην ελλαδα μεχρι τελος του ετους και Ναι θα μπορεις με ping 10ms ... Προς το παρον δεν ειναι για online gaming.

Εννοούσα σταθερά σημεία, σπίτια. 

6 ώρες πριν, vagstef είπε

Κλαιω ! 

Στείλτε βιογραφικό στην starlink μπας και τους δώσετε τα φώτα σας κάποιοι 

Λαθος quote, στον αλλον φιλο θα αναφερεσαι.

Εκτος και αν δεν καταλαβες αυτο που λεω.

Σχετικά με το ping, το σημα στην οπτική ίνα πάει 3 φορές πιο αργά απ' ότι στον αέρα οπότε όταν ενεργοποιηθεί η επικοινωνία μέσω laser στο starlink θα δούμε καλύτερο ping από οπτική ίνα. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αξίωμα: Η υπηρεσία αυτή δεν απευθύνεται σε όσους δεν αντιλαμβάνονται σε ποιους απευθύνεται αυτή η υπηρεσία.

Επεξ/σία από apos
  • Like 11

9 ώρες πριν, dieksodo είπε

Αιντε πια ο καθε φραπεδοέλληνας που εχει μαθει στη βολη και στο τσαμπα

Ξαναδιάβασε το σχόλιο του ανθρώπου. Δηλαδή επειδή τόλμησε να γράψει ότι  δεν δίνει 100 ευρώ τον μήνα είναι φραπεδοέλληνας, είναι βολεμένος και θέλει το τσάμπα. 

Αν επειδή είπε την γνώμη του αξίζει αυτά τα επιθετικά σχόλια, φαντάσου  τι μπορεί να πει κανείς για αυτούς που γράφουν χωρίς να κάνουν  καμία προσπάθεια να βάλουν έστω ένα τόνο. Εξαιρούνται τα διαλυτικά που τα μαθαίνουν στα παιδιά της 2ας ή 3ης δημοτικου. 

• Like 7
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Tasosng είπε

Ξέχασες μια πολύ μικρή λεπτομέρεια. Τα 2/3 της επιφάνειας της γης είναι νερό και ο δορυφόρος περιστρέφεται γύρο από τη γη, που σημαίνει ότι μόνο το 1/3 των δορυφόρων θα είναι διαθέσιμοι να δώσουν Internet. Ακόμα χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα όταν θα υπολογίσεις και πόσοι θα συνδέονται από το ίδιο σημείο. Πχ μπορεί 10 εκατομμύριά χρήστες να συνδεθούν από την Αμερική. Καλή τύχη να βρεις δορυφόρο για ίντερνετ. 

Καταρχρήν οι δορυφόροι δεν χρειάζεται να περιστρέφονται γύρω απο την γη μπορεί να ειναι και "στάσιμοι"  (να έχουν ίδια φορά και ταχύτητα με την περιστροφή της γης απο τον άξονα της οπότε είναι σαν να στέκονται στο ίδιο σημείο στα αμερικάνικα geosynchronous orbit) 

Απο εκεί και πέρα το ότι τα 2/3 της γης είναι νερό δεν έχει να κάνει με κάτι θέλω να πω δεν ειναι ισόποσα κατανεμημένα υπάρχουν τροχιές που κατά το μεγαλύτερο μέρος απλά θα είσαι πάνω απο την στεριά

Και + αυτό είναι και η ταχύτητα του δορυφόρου μιλάμε για 7,6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο δηλαδή για να κάνει τον κύκλο της γης χρειάζεται να περάσουν μόλις 90 λεπτά. 

Άρα αν βάλουμε 2 δορυφόρους πάει να πει ότι στο ίδιο σημείο θα περάσουν κάθε 45 λεπτά 

Αν βάλουμε 4 κάθε 22.5 λεπτα

Αν βάλουμε 8 κάθε 11,25 λεπτα

Αν βάλουμε16 κάθε 5,625 λεπτά

Αν βάλουμε 32 κάθε 2,8125 λεπτά

Αν βάλουμε 64 1,40625 λεπτά

Αν βάλουμε 128   42 δευτερόλεπτα 

Αν βάλουμε 256 21 δευτερόλεπτα 

...

Αν βάλουμε 1584 σημαίνει ότι  ακόμη να κάνουν την πιο κακή διαδρομή πάνω στην γη και περνάνε κυρίως απο νερό (που είπαμε υπάρχουν πολλές τροχιές που περνάνε κυρίως απο στεριά) κάθε 3,4 δευτερόλεπτα θα περνάει 1 δορυφόρος απο το ιδιο  σημείο.  

Μαυρίζω την λέξη γιατί έχουμε κιάλλα που δεν σκέφτηκες, ένας δορυφόρος δεν έχει κάλυψη 1 μοναδικό σημείο στην γη αλλά μια ολόκληρη έκταση χιλιομέτρων! (που δεν την βάλαμε στους απο πάνω υπολογισμούς άρα κάλυψη θα έχει ενα σημείο στην γη σε πολύ λιγότερο απο 3,5 δευτερόλεπτα σχεδόν 0  ) 

Όχι μόνο αυτό αλλά και οι δορυφόροι επικοινωνούν μεταξύ τους (σαν lan με p2p σκέψου το) 

Τέλος δεν σκέφτηκες το ότι ακόμη και να έχει κάποιος μια ταχύτητα δεν σημαίνει πως η σελίδα που επισκέπτεται μπορεί να την κορέσει 

Δηλαδή έστω ότι εγώ έχω 1gbps δεν σημαίνει ότι σε όλες τις σελίδες θα μπορώ να κατεβάσω με 1gbps πολύ απλά γιατί δεν θα μπορούν όλες (είτε λόγω δικού τους φόρτου χρηστών είτε λόγου δικής τους χαμηλής ταχύτητας σε σχέση με τους χρήστες τους) να μου στείλουν δεδομένα τόσο γρήγορα πχ το Insomnia ίσως μπορέσει μόνο να μου στείλει 230 mbps κτλ

Αυτό σε συνδυασμό με το σχεδόν ποτέ κανένας δεν κατεβάζει ταυτόχρονα (πχ εγώ τόση ώρα που σου γράφω έχω 50Mbps αλλά δεν κατεβάζω τίποτα γιατί σου γράφω, θα κατεβάσω ελάχιστα δεδομένα και θα ανεβάσω ελάχιστα  για λίγα δευτερόλεπτα όταν πατήσω "υποβολή απάντησης", ακόμη και όταν βλέπεις βίντεο που ειναι η πιο κοστοβόρα αλλά και συνεχής χρήση bandwidth σε περιορίζει η ανάλυση και ο πάροχος πχ στο youtube και σε 4κ να βλέπεις άντε να κατεβάζεις με 40 mbps οπότε και 24 ώρες το 24ώρο να βλέπεις βίντεο χωρίς διακοπές δεν πρόκειται να ξεπεράσεις αυτή την ταχύτητα) 

Οπότε οι δυνατότητες τους υπεραρκετές ειδικά όταν φτάσουν στον τελικό αριθμό τους 

Πχ να στω πω αλλιώς ο πΟΤΕ που δεν ειναι παράδειγμα μίμησης ISP έχει 1 ΤΒps (ή 2 το πολύ δεν θυμάμαι αλλά σίγουρα κάτω απο 2) σύνδεση με το εξωτερικό  έχουμε 7 εκατομμύρια χρήστες 

2Tbps /7 εκατομμύρια = 307 kbps για κάθε χρήστη (1 mega bit per second = 1024 kilo bit per second)

Και όμως εσύ όταν κατεβάζεις κάτι δεν πέφτει πολύ πιο κάτω απο την ταχύτητα που κλειδώνει το router σου( πχ εγώ κλειδώνω στα 49,9mbps αλλά κατεβάζω στα 47,8 περίπου)  αυτό ξέρεις γιατί συμβαίνει; γιατί πολύ απλά έχει να κάνει με αυτό που είπα πιο πάνω περι ταυτόχρονης χρήσης. Αυτός ο αριθμός (307 kbps) θα προκύψει μόνο εφόσον ΟΛΟΙ οι 7 εκατομμύρια πατήσουμε ταυτόχρονα  download σε μια σελίδα που μπορεί σε όλους να δώσει το 100% της ταχύτητας που σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει  

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 3

7 ώρες πριν, OLDjunior είπε

οι συγκεκριμένοι δορυφόροι περιστρέφονται πολλές φορές την ημέρα γύρω από την γη, δεν μπορείς να έχεις γεωστατική τροχιά στο ύψος που βρίσκονται.

• Like 2
  • Thanks 1

Υπηρεσία η οποία λύνει το πρόβλημα πρόσβασης στο Ίντερνετ σε πολλούς ανθρώπους.  Ακόμα και σε κόσμο που μένει κοντά σε αστικά κέντρα.  

Το να λέμε τώρα για το ping ή το κόστος όταν η εναλλακτική θα ήταν η σχεδόν ανύπαρκτη κάλυψη συνιστά επιφανειακή αξιολόγηση της υπηρεσίας.

Σε χωριό στην Ήπειρο.... ταχύτητα δικτύου download 5mbps.....δεν αναφέρω καν upload.... μόνη λύση cosmote booster  και φυσικά περιορισμός στα gb...... έχω αρχίσει να σκέφτομαι το starlink..... μόνο ίντερνετ χωρίς σταθερό τηλέφωνο λογαριασμούς κλπ....

10 ώρες πριν, zio10 είπε

Τι να πω, είναι για πολύ ειδικές περιπτώσεις. Θα συμβιβαζόμουν με κάτι λιγότερο, δεν έχω πετύχει ακόμα περίπτωση που να μην υπάρχει καμία εναλλακτική.

Μάλλον δεν έχεις ταξιδέψει αρκετά εκτός αστικού περιβάλλοντος. Πριν αρκετά χρόνια είχα πάει σε νηπιαγωγείο όπου είχαν πρόβλημα και δεν κατέβαινε καν το e-mail. Το modem (τότε) αρνούταν κατηγορηματικά να συνδεθεί με ταχύτητα πάνω από 2400 bps(!!!). Με τα πολλά ανακαλύψαμε ότι η σύνδεση ΟΛΟΥ του χωριού γινόταν με link του ΟΤΕ που είχε bandwidth 9600 bps(!!!), επομένως μου απάντησαν ότι και τα 2400 που δίνει πολλά είναι. Το περιστατικό συνέβη όταν τα υπόλοιπα σχολεία είχαν ADSL και κάποια ξεκινούσαν τη σύνδεση στα οπτικά των δήμων. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι οι υποδομές στο συγκεκριμένο χωριό έχουν αναβαθμιστεί...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...