Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το budget μου είναι γύρω στα 1000ευρώ
Χρήση gaming και γραφιστικά προγράμματα-3d modeling

Θέλω cpu+motherboard+ram+psu+m.2ssd+case+cpufan(αν χρειάζεται)+fans

Κάρτα γραφικών θα βάλω την 1060 που ακόμα κρατάει (για την ώρα) και hdd αυτούς που έχω

Οι ερωτήσεις μου είναι, αν αξίζει σε βάθος 10+ετιας η αγορά υπολογιστή αυτή τη στιγμή με ddr4 motherboard και ram ή αν είναι πιο σοφό να περιμένεις να πέσουν οι ddr5 και το σύστημα θα αναβαθμίζεται πιο εύκολα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε απόδοση ddr5 με ddr4;

Για cpu σκεφτόμουν τον i5 12600k (νομίζω είναι καλύτερος και από τους καινούριους ryzen) ποιές οι διαφορές να πας σε (ακριβότερη) μητρική z690 και όχι σε παλιότερες b660;

Επίσης θα προτιμούσα να είναι από ένα κατάστημα για να μην πονοκεφαλιάζω σε συναρμολόγηση/εγγύηση αλλά βλέπω ότι το eshop είναι στον θεό, κάθε κομμάτι 50ευρώ +
Για Αθήνα μιλάω

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια και περιμένω τις γνώμες σας

Επεξ/σία από asleepbutconscious
  • Λύση
Δημοσ.

Καλημέρα.

Χωρίς να έχω δυνατότητα αυτή τη στιγμή για ολοκληρωμένη πρόταση:

Το αν αξίζει σε βάθος 10ετιας είναι καθαρά θέμα προοπτικής. Η δική μου άποψη είναι ότι σπάνια αξίζει συνήθως ένα pc αναβαθμίσεις έτσι που ανεβαίνει από γενιά σε γενιά . Τώρα η αλλαγή πλατφόρμας σε ddr5 και η αλλαγή socket της amd, μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες για αρκετό κόσμο. Οι διαφορές ddr4 με ddr5 είναι αρκετά μικρές(για την ώρα) και δε δικαιολογούν το σχεδόν διπλάσιο κόστος.

Αν και δεν μας λες τι προγράμματα σε ενδιαφέρουν, γενικά αυτή τη στιγμή θεωρώ καλύτερο value των 12700f αντί του 12600k.

Το  690 εκτός από περισσότερα lanes και io, δίνει και την δυνατότητα για oc. Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι και εφόσον καλύπτεσαι,  εύκολα μένεις με μια σοβαρή b660.

Για προτάσεις ανέμενε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα

Με κατατόπισες στα περισσότερα. Σίγουρα τα 10 χρόνια που είπα είναι υπερβολή τώρα που το ξαναβλέπω, εννοούσα περισσότερο στα 6-7-8 χρόνια, ανάλογα και τις τεχνολογίες μέχρι τότε. Για τις ddr5 είναι overpriced και παρακολουθώντας τις τιμές δεν βλέπω και κάποια τάση στην μείωση τους. Δεν παρακολουθώ την αγορά και δεν ξέρω σε αυτές τις περιπτώσεις σε τι χρονικό διάστημα συνήθως πέφτουν οι τιμές στην νέα "γενιά".

Anyway. Προγράμματα χρησιμοποιώ photoshop blender zbrush substance painter αλλά το παρέλειψα, αφού πρόκειται για υπολογιστή σπιτιού και όχι επαγγελματική χρήση οπότε δεν έχω τρελές απαιτήσεις για επιδόσεις σε κάποιο από αυτά και από την στιγμή που τρέχουν ικανοποιητικά στο pc που έχω τώρα δεν νομίζω να υπάρχει θέμα. Σίγουρα θέλω σχετικά γρήγορη μνήμη 16gb.

Δεν θα ασχοληθώ με overclock , πιο πολύ με ενδιαφέρει αν χωρέσει ένα gold psu γιατί το pc θα καίει όλη μέρα.

edit συμφωνώ με 12700f. Βλέπω ότι είναι δυνατότερος, ότι καίει πολύ λιγότερο και τα ενσωματωμένα γραφικά του 12600k δεν με ενδιαφέρουν λογικά. Το base frequency (2.1 ghz vs 4.9 ghz) τι ακριβώς είναι?

Δημοσ.

https://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/resources/cpu-clock-speed.html

Αναφορά σε κείμενο

What Does Turbo Frequency Mean?

Intel CPU specifications list both Max Turbo Frequency and Processor Base Frequency. The processor base frequency refers to the CPU’s regular operating point, while the Max Turbo Frequency refers to the maximum speed the processor can achieve using Intel® Turbo Boost Technology.

Intel® Turbo Boost Technology is a tool that enhances clock speed dynamically to deal with heavy workloads. It works without requiring any installation or configuration by the user. The technology judges the amount of thermal headroom the processor has, as well as the number of cores in use, and then boosts clock speed to the maximum safe level. Read more about the technology here.

Με 1000 ευρώ budget και από τη στιγμή που διαθέτεις κάρτα γραφικών φτάνει να βάλεις "οτι θέλεις".

Σου έκανα μια πολυ "γρήγορη" σύνθεση από kavatza, για να σου δείξω τι μπορείς να φτιάξεις (λογικά χρειάζεται διορθώσεις, δε το έψαξα πολύ).

Με καλό κουτί, platinum 650 psu, με καλή μητρική, με τον 12600k (δεν έχει τον 12700f το kavatza), με υδρόψυξη, 32gb ram και 1 tb nvme και είσαι μέσα στο χιλιάρικο.

Capture.PNG.5ea6c7e42eb88b666b3daa3668ffae03.PNG

Nα σημειώσω οτι κατά πάσα πιθανότητα, φτιάχνεις pc overkill για αυτά που κάνεις. 

• Like 4
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ! Είσαι ωραίος!
Ίσως περιμένω κάτι με 12700f (με έψησε η αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, οι παραπάνω πυρήνες χωρίς ενσωματωμένα γραφικά και το k δεν με ενδιαφέρει το overclock) και νομίζω δεν θέλω υδρόψυξη. Οι μνήμες τρομερές.
Τα 650w δεν είναι οριακά τα watt που χρειάζεται? Αν πάρω σε 1-2 χρόνια μια 3070/3080/οτιδήποτε δεν θα ήταν καλύτερο ένα 750w/800w να είμαι άνετος?

Και τα 1000 ευρω είναι το budget αν βγαίνει κάτι και με 800 δεν θα πω όχι φυσικά...

Δημοσ.

Το πόσο θα φτάσει σε κόστος το pc το καθορίζεις εσύ.

Με την άνεση που δίνουν τα 1000 ευρώ έβαλα όλα τα παραπάνω. Γενικά όπως σου είπα το μηχάνημα δείχνει overkill για αυτά που ζητάς να κάνει.

Ούτε εγώ είμαι υπέρ της υδρόψυξης. Ειδικά αν πας σε 12700f μια esports duo θα είναι υπεράνετη νε κόστος περίπου 40 ευρώ.

Αν έχεις σκοπό για μεγάλη κάρτα στο μέλλον  βάλε 750w.

Δύσκολα θα βρεις όλα τα πράγματα και σε καλές τιμές από ένα κατάστημα με συναρμολογηση. Ίσως σκεφτείς να κάνεις εσύ την σύνθεση.

• Like 2
Δημοσ.
Στις 12/5/2022 στις 5:45 ΠΜ, asleepbutconscious είπε

Επίσης θα προτιμούσα να είναι από ένα κατάστημα για να μην πονοκεφαλιάζω σε συναρμολόγηση/εγγύηση αλλά βλέπω ότι το eshop είναι στον θεό, κάθε κομμάτι 50ευρώ +

Για Αθήνα μιλάω

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια και περιμένω τις γνώμες σας

Στην θέση σου θα διάλεγα ένα φρέσκο DELL πύργο,  νόμιμα windows  + ποιοτικό σύστημα ψύξης + καλής ποιότητας κουτί.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανέρχομαι πριν την τελική παραγγελία που θα κάνω.
Τελικά ο i5 12600k καίει τα ίδια (ή και λιγότερο, λόγω πυρήνων) με τον 12700f σε full load (εγώ δεν είχα καταλάβει σωστά), απλά έχει μικρότερη κατανάλωση σε idle/low λογω μικρότερου frequency. Οι επεξεργαστές f έχουν απενεργοποιημένο το igpu (σε σχετικά παρόμοια τιμή) το οποίο ακόμα και κανονική κάρτα γραφικών να χρησιμοποιείς, αξίζουν για το πολύ γρήγορο rendering σε 3d rendering applications (το οποίο προσωπικά με ενδιαφέρει). Με διορθώνετε αν γράφω κάτι λάθος, είμαι άσχετος με hardware απλά έκανα μια κάποια έρευνα. Τώρα, για την arctic freezer 34 esports duo δεν είμαι απόλυτα σίγουρος (αν και αρκετοί λενε οτι ψύχει τον 12600k μια χαρά) όμως οι "σίγουρες" λύσεις Noctua NH-D15 ξεφεύγουν πολύ σε τιμή. Η Be Quiet Pure Rock 2 είναι καλύτερη;
Έψαξα για καλύτερη μητρική, με καλύτερα VRM δηλαδή, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται αν δεν ασχοληθείς με overclock και έτσι έμεινα στην MSI PRO B660M-A για την οποία βέβαια δεν βρήκα αρκετό feedback.

Σε κάθε περίπτωση στέλνω την τελική σύνθεση που θα παραγγείλω, γιατί nickol-us μου είχες πει ότι ίσως θέλει διορθώσεις δεν το έψαξες πολύ και φυσικά σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου

Screenshot_3.jpg

Δημοσ.
Στις 14/5/2022 στις 12:02 ΠΜ, Kiriakos-GR είπε

Στην θέση σου θα διάλεγα ένα φρέσκο DELL πύργο,  νόμιμα windows  + ποιοτικό σύστημα ψύξης + καλής ποιότητας κουτί.

Κανένα από τα 3 δεν είναι πλεονέκτημα, αν αναλογιστείς πως με πολύ λίγα χρήματα παίρνείς πλέον os με τιμολόγιο στην Ελλάδα, το σύστημα ψύξης που διάλεξε είναι μακράν καλύτερο από οποιοδήποτε dell μιας και προορίζεται για gaming χρήση και τα κουτιά των OEM μπροστά στα σοβαρά κουτιά της αγοράς είναι απλά για κλάμματα. Άσε που έχουν κάτι τροφοδοτικά της τάξεως των 400watt, οπότε είσαι για psu με το καλημέρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, asleepbutconscious είπε

Τελικά ο i5 12600k καίει τα ίδια (ή και λιγότερο, λόγω πυρήνων) με τον 12700f σε full load (εγώ δεν είχα καταλάβει σωστά), απλά έχει μικρότερη κατανάλωση σε idle/low λογω μικρότερου frequency. Οι επεξεργαστές f έχουν απενεργοποιημένο το igpu (σε σχετικά παρόμοια τιμή) το οποίο ακόμα και κανονική κάρτα γραφικών να χρησιμοποιείς, αξίζουν για το πολύ γρήγορο rendering σε 3d rendering applications (το οποίο προσωπικά με ενδιαφέρει). Με διορθώνετε αν γράφω κάτι λάθος, είμαι άσχετος με hardware απλά έκανα μια κάποια έρευνα. Τώρα, για την arctic freezer 34 esports duo δεν είμαι απόλυτα σίγουρος (αν και αρκετοί λενε οτι ψύχει τον 12600k μια χαρά) όμως οι "σίγουρες" λύσεις Noctua NH-D15 ξεφεύγουν πολύ σε τιμή. Η Be Quiet Pure Rock 2 είναι καλύτερη;
Έψαξα για καλύτερη μητρική, με καλύτερα VRM δηλαδή, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται αν δεν ασχοληθείς με overclock και έτσι έμεινα στην MSI PRO B660M-A για την οποία βέβαια δεν βρήκα αρκετό feedback.

Σε κάθε περίπτωση στέλνω την τελική σύνθεση που θα παραγγείλω, γιατί nickol-us μου είχες πει ότι ίσως θέλει διορθώσεις δεν το έψαξες πολύ και φυσικά σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου

Καίνε περίπου τα ίδια, ο 12700f ίσως ελάχιστα παραπάνω, τουλάχιστον αυτό λένε τα επίσημα specs (στην πράξη μπορείς να διαφέρουν κατά κάποιο ποσοστό)

12700f ~180w - 12600k~150w

Όσο αφορά την igpu, εφόσον μιλάμε για rendering, οι περισσότεροι πυρήνες του 12700f νομίζω θα δώσουν καλύτερους χρόνους από την igpu του 12600k. Εξαρτάται βέβαια από το πρόγραμμα αλλά και τον τύπο του rendering.

H freezer duo είναι rated στα 210w ενώ η be quiet στα 150w. Αν και  δεν είναι πάντα άμεσα συγκρίσιμα τα tdp, ειδικά όταν μιλάμε για διαφορετικές εταιρίες, όλα τα συγκριτικά δίνουν πολύ ανώτερη τη duo.

H noctua είναι μια κατηγορία μόνη της αλλά έχει και την ανάλογη τιμή. Στα επίπεδα ψύξης της noctua σε καλύτερη τιμή έχει το kavatza την

https://www.kavatza.gr/i-y-anavathmisi/psyktres-epeksergaston/deepcool/deepcool-assassin-iii-detail

επίσης και η ak620 είναι κοντά αλλά δεν είναι διαθέσιμη στο συγκεκριμένο κατάστημα

Για τη μητρική απορώ που δε βρήκες αναφορές

https://www.youtube.com/watch?v=KYKF3ytk6jg

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, asleepbutconscious είπε

Δεν σε βλέπω να βάζεις σε προτεραιότητα και το λειτουργικό σύστημα Windows σε έκδοση Retail Pro, ώστε να μην σε κλωτσήσει η MS στο μέλλον.

Τελικά είσαι επαγγελματίας η μαθητής σε αυτό που θέλεις να ασχοληθείς?  Δεν υπάρχουν όμοιες λύσεις και για τους δυο. 

Επεξ/σία από Kiriakos-GR
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Kiriakos-GR είπε

Δεν σε βλέπω να βάζεις σε προτεραιότητα και το λειτουργικό σύστημα Windows σε έκδοση Retail Pro, ώστε να μην σε κλωτσήσει η MS στο μέλλον.

Τελικά είσαι επαγγελματίας η μαθητής σε αυτό που θέλεις να ασχοληθείς?  Δεν υπάρχουν όμοιες λύσεις και για τους δυο. 

Δεν ήμουν σίγουρος αν τρολλαρες στο πρώτο μήνυμα αλλά τώρα βεβαιώθηκα 😂😂 Φυσικά είναι καλύτερα τα retail windows από φθηνά keys, ότι πληρώνεις παίρνεις!

Είμαι επαγγελματίας αλλά πρόκειται για υπολογιστή σπιτιού για gaming και κανα χομπιστικο project.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, asleepbutconscious είπε

Δεν ήμουν σίγουρος αν τρολλαρες στο πρώτο μήνυμα αλλά τώρα βεβαιώθηκα 😂😂 Φυσικά είναι καλύτερα τα retail windows από φθηνά keys, ότι πληρώνεις παίρνεις!

Είμαι επαγγελματίας αλλά πρόκειται για υπολογιστή σπιτιού για gaming και κανα χομπιστικο project.

Οτι πεις,  κατέβα τώρα στα 16GB μνήμη, και ανέβα κλάση στην ίδια μάρκα τροφοδοτικού.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, Kiriakos-GR είπε

Οτι πεις,  κατέβα τώρα στα 16GB μνήμη, και ανέβα κλάση στην ίδια μάρκα τροφοδοτικού.

Κλάση εννοείς να πάω σε titanium ή παραπάνω watt?

(δεν φαίνεται στο screenshot αλλά το τροφοδοτικό είναι 80 Plus Platinum)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...