prmarios Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Για file server/nas χρησιμοποιω ενα παλιο core2duo με ssd boot drive (windows 2011 home server OS) και 4*4tb hdd's. Σκεφτομαι να προχωρησω σε αναβαθμιση. Ενα σχετικα φρεσκο i3 10100 με μητρικη και 4gb ram ή ενα amd 2200G με μητρικη και 4 gb ram. Aν για να ριξω το κοστος παρω cpu χωρις gpu build in εχω θεμα; Προταση για καποιο linux distro;
comfuzio Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Εγώ παίζω με unraid (δεν είναι δωρεάν) και έναν 3200g (στην παρούσα φάση σε RMA), τα 4gb ram νομίζω θα είναι λίγα εκτός και αν μιλάμε για λίγα άτομα που θα δουλεύουν ταυτόχρονα. Για πόσα άτομα θα είναι ο server και σε τι δίκτυο θα μπει; Νομίζω μπορείς να βρεις μητρική και για τα 2 που να έχουν 2.5gbps ethernet επάνω αν είναι να έχει αρκετό κόσμο, απλά για μένα καλό είναι να πας σε dual channel ram >8gb
prmarios Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 10 ώρες πριν, comfuzio είπε Εγώ παίζω με unraid (δεν είναι δωρεάν) και έναν 3200g (στην παρούσα φάση σε RMA), τα 4gb ram νομίζω θα είναι λίγα εκτός και αν μιλάμε για λίγα άτομα που θα δουλεύουν ταυτόχρονα. Για πόσα άτομα θα είναι ο server και σε τι δίκτυο θα μπει; Νομίζω μπορείς να βρεις μητρική και για τα 2 που να έχουν 2.5gbps ethernet επάνω αν είναι να έχει αρκετό κόσμο, απλά για μένα καλό είναι να πας σε dual channel ram >8gb Ειναι κυριολεκτικα home server οπου μπαινουν 2 ατομα για full HD ταινιες και ιδανικα θελω κοστος για mobo, ram, cpu κατω απο 150€. Η gpu ειναι απαραιτητη;
comfuzio Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 6 λεπτά πριν, prmarios είπε Ειναι κυριολεκτικα home server οπου μπαινουν 2 ατομα για full HD ταινιες και ιδανικα θελω κοστος για mobo, ram, cpu κατω απο 150€. Η gpu ειναι απαραιτητη; πολύ χαμηλή απαίτηση τότε! Τώρα για την GPU αν έχεις μια για το αρχικό setup και μετά την βγάλεις δεν νομίζω να έχει θέμα αρκεί να κάνει post χωρίς GPU. πχ αυτό σκέφτομαι να κάνω και γω αλλά το unraid το υποστηρίζει μιας που όλη η διαχείριση γίνεται από σελίδα
prmarios Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 23 λεπτά πριν, comfuzio είπε πολύ χαμηλή απαίτηση τότε! Τώρα για την GPU αν έχεις μια για το αρχικό setup και μετά την βγάλεις δεν νομίζω να έχει θέμα αρκεί να κάνει post χωρίς GPU. πχ αυτό σκέφτομαι να κάνω και γω αλλά το unraid το υποστηρίζει μιας που όλη η διαχείριση γίνεται από σελίδα Gpu μπορω να βρω για να κανω το αρχικο setup και να παω σε καποιο amd ryzen 1st gen. Για να αποφυγω το κοστος του unraid OS μπορεις να προτεινεις καποια linux distro;
catmaster Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 Δημοσ. 11 Μαΐου 2022 1 ώρα πριν, prmarios είπε Gpu μπορω να βρω για να κανω το αρχικο setup και να παω σε καποιο amd ryzen 1st gen. Για να αποφυγω το κοστος του unraid OS μπορεις να προτεινεις καποια linux distro; Για ένα απλό headless media server για local απαιτησεις νομίζω θα σε καλύψει το OpenMediaVault* που έχει ενα σχετικά απλό web ui , θα ανοίξεις 2 χρήστες με δικαιώματα και τους smb folders που θα μοιράζεσαι και να περάσεις το emby η το jellyfin μέσω portainer/container για να έχεις και μια ολοκληρωμένη media βιβλιοθήκη. Άλλη επιλογή είναι με ubuntu server lts. *Νομίζω βγήκε πλέον η νέα stable release 6 Έλεγξε αν το mobo έχει δυνατότητα για headless post μην βρεθεις προ εκπλήξεων.
RTW4ever Δημοσ. 12 Μαΐου 2022 Δημοσ. 12 Μαΐου 2022 13 ώρες πριν, prmarios είπε Gpu μπορω να βρω για να κανω το αρχικο setup και να παω σε καποιο amd ryzen 1st gen. Για να αποφυγω το κοστος του unraid OS μπορεις να προτεινεις καποια linux distro; Όλα αυτά που ζητάς και ακόμα περισσότερα τα κάνω με Debian stable χωρίς παραθυρικό περιβάλλον, σε Core2 duo με 2 γίγα ραμ, 7 δίσκους hdd και τέσσερις χρήστες συν τον διαχειριστή του server. Εδώ ο οδηγός που έγραψα για Ubuntu Server πριν μεταβώ σε Debian για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα: https://linux-user.gr/t/yper-analytikos-odhgos-dhmioyrgias-home-small-business-file-server-me-ubuntu-server-20-04/
prmarios Δημοσ. 12 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2022 7 λεπτά πριν, RTW4ever είπε Όλα αυτά που ζητάς και ακόμα περισσότερα τα κάνω με Debian stable χωρίς παραθυρικό περιβάλλον, σε Core2 duo με 2 γίγα ραμ, 7 δίσκους hdd και τέσσερις χρήστες συν τον διαχειριστή του server. Εδώ ο οδηγός που έγραψα για Ubuntu Server πριν μεταβώ σε Debian για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα: https://linux-user.gr/t/yper-analytikos-odhgos-dhmioyrgias-home-small-business-file-server-me-ubuntu-server-20-04/ Περα απο τους 4*4TB hdd's εχω και 2 external hdd's με usb 3 interface. Ο core2duo ειναι τιμιος αλλα δεν εχει usb 3 support . Για αυτο σκεφτομαι την αναβαθμιση με οσο το δυνατον χαμηλοτερο κοστος. πχ i3 10100f με μητρικη & μνημη ή ryzen 1st gen με μητρικη και μνημη. Σε headless setup να μην εχω καν κοστος Gpu. Καρτα γραφικων για να κανω τις απαραιτητες ρυθμισεις για headless setup μπορω να δανειστω αλλα αν δεν ειναι απαιτουμενη θελω να την αποφυγω στη συνεχεια.
RTW4ever Δημοσ. 12 Μαΐου 2022 Δημοσ. 12 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, prmarios είπε Περα απο τους 4*4TB hdd's εχω και 2 external hdd's με usb 3 interface. Ο core2duo ειναι τιμιος αλλα δεν εχει usb 3 support . Για αυτο σκεφτομαι την αναβαθμιση με οσο το δυνατον χαμηλοτερο κοστος. πχ i3 10100f με μητρικη & μνημη ή ryzen 1st gen με μητρικη και μνημη. Σε headless setup να μην εχω καν κοστος Gpu. Καρτα γραφικων για να κανω τις απαραιτητες ρυθμισεις για headless setup μπορω να δανειστω αλλα αν δεν ειναι απαιτουμενη θελω να την αποφυγω στη συνεχεια. Σύμφωνοι για την αναβάθμιση, κυρίως στο λειτουργικό ήθελα να αναφερθώ. Κατά την άποψή μου, κακώς προσπαθείς να γλυτώσεις τα λίγα ευρώ για το κύκλωμα γραφικών. Αν χρειαστείς troubleshooting τι θα κάνεις, θα ξαναψάχνεις κάρτα γραφικών για να δεις τι συμβαίνει και πως θα το λύσεις; Με linux γίνεται σίγουρα αυτό που θες πάντως. Ο server μου είναι headless, το λειτουργικό χωρίς παραθυρικό περιβάλλον και τον ελέγχω εξ αποστάσεως με ssh. Επεξ/σία 12 Μαΐου 2022 από RTW4ever
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα