Προς το περιεχόμενο

Οι e-readers Amazon Kindle υποστηρίζουν πλέον βιβλία ePub

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι συσκευές Kindle της Amazon είναι από τους καλύτερους, εξειδικευμένους e-reader της αγοράς και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δέχεται εδώ και καιρό επικριτικά σχόλια, ειδικά από τους αναγνώστες βιβλίων χωρίς ψηφιακή προστασία (DRM-free και που δεν είναι της Amazon) ότι δεν υποστηρίζουν το ανοικτό πρότυπο ePub.

Αυτό ωστόσο άλλαξε σχετικά πρόσφατα και όπως επισημαίνεται από την ιστοσελίδα Good E-Reader, η υπηρεσία Kindle Personal Documents της Amazon δέχεται πλέον αρχεία ePub που αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Send to Kindle της συσκευής σας, με τη συσκευή να διαχειρίζεται τα αρχεία όπως γίνεται και με τα αρχεία PDF, Word ή άλλα αρχεία φωτογραφιών και απλού κειμένου.

Οι συσκευές Kindle εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν natively το sideloading αρχείων ePub πάντως. Η υπηρεσία Send to Kindle ουσιαστικά μετατρέπει τα αρχεία σε AZW3, κάτι που βεβαίως θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε χρήστης αξιοποιώντας αρκετά δωρεάν εργαλεία που υπάρχουν στο Internet. Παρόλα αυτά, με την υποστήριξη που παρέχεται, οι χρήστες πλέον έχουν να κάνουν ένα βήμα λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν ενώ παράλληλα αποφεύγουν διάφορες κακόβουλες και γεμάτες διαφημίσεις ιστοσελίδες στην προσπάθεια αναζήτησης κάποιου εργαλείου μετατροπής.

Από την ιστοσελίδα ArsTechnica δοκίμασαν την υπηρεσία χρησιμοποιώντας ένα 11ης γενιάς Kindle Paperwhite και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία μετατροπής πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αν πάντως η χρήση της διεύθυνσης email Send to Kindle δεν σας ικανοποιεί, η Amazon λέει ότι θα προσθέσει την ίδια υποστήριξη μετατροπής ePub και στις εφαρμογές Send to Kindle κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους που διανύουμε. Την ίδια ώρα, η Amazon λέει ότι θα τερματίσει την υποστήριξη Send to Kindle για αρχεία MOBI στα τέλη του 2022 καθώς τα συγκεκριμένα αρχεία «δεν θα υποστηρίζουν τις πιο πρόσφατες δυνατότητες του Kindle για έγγραφα». Τα αρχεία MOBI που βρίσκονται ήδη στη συσκευή σας θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως τα είχατε. Η υποστήριξη των αρχείων ePub αποτελεί ένα από τα στοιχεία της αργής, αλλά σταθερής, αναθεώρησης του λογισμικού που διατέθηκε για τις νεότερες συσκευές Kindle τον τελευταίο χρόνο -είχε να γίνει σημαντική αναθεώρηση από το 2016 σχεδόν- με την εταιρεία να παρουσιάζει αλλαγές στο περιβάλλον χρήσης του Kindle τον περασμένο Σεπτέμβριο και να προσθέτει και άλλα χαρακτηριστικά τον Μάρτιο φέτος. Οι αλλαγές στο λογισμικό συνοδεύτηκαν και από ανακοινώσεις hardware όπως το 11ης γενιάς Kindle Paperwhite που διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ε δεν έχει και νόημα. Αν έχεις Kindle θα αγοράζεις από την Amazon. 

Να ήταν DRM-free τα βιβλια τους θα ειχε. 

Επεξ/σία από insomniac01
  • Like 1
  • Confused 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, νομίζω πως ο τίτλος του άρθρου "Οι e-readers Amazon Kindle υποστηρίζουν πλέον βιβλία ePub" δεν είναι απολύτως ακριβής, κάτι που φαίνεται και από τη συνέχεια του κειμένου.

Αν έχω καταλάβει καλά από αυτά που διάβασα σήμερα και από το μήνυμα που μου έστειλε η Amazon (κάτοχος τριών Kindle γαρ), τα Kindle δεν θα υποστηρίζουν αρχεία epub. Απλώς από τον Αύγουστο η υπηρεσία που τα στέλνει ως personal documents στη συσκευή μέσω email (ή το αντίστοιχο app Send To Kindle) θα μπορεί να δέχεται epub και προφανώς να τα μετατρέπει on the fly σε κάτι που διαβάζει το Kindle (azw3). Αν η μεταφορά γίνει μέσω USB καλωδίου, τότε το epub δεν θα αναπαράγεται καν στο Kindle.

Επίσης η εν λόγω υπηρεσία θα σταματήσει να δέχεται mobi και σκέτα azw για αποστολή με email. Υποτίθεται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιπλέον δυνατότητες των νεώτερων τύπων αρχείων, ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό δεν θα επηρέαζε τις παλιότερες συσκευές για τις οποίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να βγαίνουν firmware updates. Τι θα τους πείραζε να μπορούμε να στείλουμε mobi σε Kindle 10ετίας; Μάλλον θέλουν να ξεφορτωθούν τη σαβούρα των παλιότερων αρχείων από τις τυχόν μετατροπές που κάνουν οι servers τους και να σπρώξουν περισσότερο το δικό τους azw3.

Μικρό το κακό αφού πρακτικά το mobi δεν είναι καλύτερο του epub, ενώ οι ανωτέρω αλλαγές μας γλυτώνουν και από τις παραδοσιακές μετατροπές μέσω Calibre. Άρα στην πράξη δεν αλλάζουν πολλά πράγματα για πολύ κόσμο. Αντί ο χρήστης να μετατρέπει πρώτα από epub σε mobi και να στέλνει μέσω email, από Αύγουστο θα στέλνει απευθείας το epub και τέρμα.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με τα personal documents που έχουν αποθηκευτεί ήδη στο Amazon Cloud σαν mobi (κάτι που γίνεται αυτόματα όταν στέλνονται με email) και μπορούν ανά πάσα στιγμή να "κατέβουν" στη συσκευή αν δεν είναι ήδη εκεί. Νομίζω κάτι διάβασα επ' αυτού αλλά δεν το θυμάμαι τώρα.

Μια σημαντική αλλαγή όμως είναι ότι το Kindle app σε Android και iOS θα μπορεί να διαβάζει epub natively.

20 λεπτά πριν, insomniac01 είπε

Ε δεν έχει και νόημα. Αν έχεις Kindle θα αγοράζεις από την Amazon. 

Να ήταν DRM-free τα βιβλια τους θα ειχε. 

Μπορείς όμως να αγοράσεις από αλλού και αν το βιβλίο έχει DRM να το αφαιρέσεις και να το μεταφέρεις στο Kindle. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις από αλλού κάτι DRM-free και ομοίως να το περάσεις στο Kindle. Όλη η είδηση αφορά αποκλειστικά σε personal documents (δηλ. μη αγορασμένα από την Amazon), οπότε το DRM δεν έχει σχέση με τα παραπάνω. Στα Kindle μου έχω χιλιάδες βιβλία, όμως αυτά που αγοράστηκαν από την Amazon ζήτημα να μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 11
  • Thanks 2

26 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, νομίζω πως ο τίτλος του άρθρου "Οι e-readers Amazon Kindle υποστηρίζουν πλέον βιβλία ePub" δεν είναι απολύτως ακριβής, κάτι που φαίνεται και από τη συνέχεια του κειμένου.

Αν έχω καταλάβει καλά από αυτά που διάβασα σήμερα και από το μήνυμα που μου έστειλε η Amazon (κάτοχος τριών Kindle γαρ), τα Kindle δεν θα υποστηρίζουν αρχεία epub. Απλώς από τον Αύγουστο η υπηρεσία που τα στέλνει ως personal documents στη συσκευή μέσω email (ή το αντίστοιχο app Send To Kindle) θα μπορεί να δέχεται epub και προφανώς να τα μετατρέπει on the fly σε κάτι που διαβάζει το Kindle (azw3). Αν η μεταφορά γίνει μέσω USB καλωδίου, τότε το epub δεν θα αναπαράγεται καν στο Kindle.

Επίσης η εν λόγω υπηρεσία θα σταματήσει να δέχεται mobi και σκέτα azw για αποστολή με email. Υποτίθεται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιπλέον δυνατότητες των νεώτερων τύπων αρχείων, ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό δεν θα επηρέαζε τις παλιότερες συσκευές για τις οποίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να βγαίνουν firmware updates. Τι θα τους πείραζε να μπορούμε να στείλουμε mobi σε Kindle 10ετίας; Μάλλον θέλουν να ξεφορτωθούν τη σαβούρα των παλιότερων αρχείων από τις τυχόν μετατροπές που κάνουν οι servers τους και να σπρώξουν περισσότερο το δικό τους azw3.

Μικρό το κακό αφού πρακτικά το mobi δεν είναι καλύτερο του epub, ενώ οι ανωτέρω αλλαγές μας γλυτώνουν και από τις παραδοσιακές μετατροπές μέσω Calibre. Άρα στην πράξη δεν αλλάζουν πολλά πράγματα για πολύ κόσμο. Αντί ο χρήστης να μετατρέπει πρώτα από epub σε mobi και να στέλνει μέσω email, από Αύγουστο θα στέλνει απευθείας το epub και τέρμα.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με τα personal documents που έχουν αποθηκευτεί ήδη στο Amazon Cloud σαν mobi (κάτι που γίνεται αυτόματα όταν στέλνονται με email) και μπορούν ανά πάσα στιγμή να "κατέβουν" στη συσκευή αν δεν είναι ήδη εκεί. Νομίζω κάτι διάβασα επ' αυτού αλλά δεν το θυμάμαι τώρα.

Μια σημαντική αλλαγή όμως είναι ότι το Kindle app σε Android και iOS θα μπορεί να διαβάζει epub natively.

Μπορείς όμως να αγοράσεις από αλλού και αν το βιβλίο έχει DRM να το αφαιρέσεις και να το μεταφέρεις στο Kindle. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις από αλλού κάτι DRM-free και ομοίως να το περάσεις στο Kindle. Όλη η είδηση αφορά αποκλειστικά σε personal documents (δηλ. μη αγορασμένα από την Amazon), οπότε το DRM δεν έχει σχέση με τα παραπάνω. Στα Kindle μου έχω χιλιάδες βιβλία, όμως αυτά που αγοράστηκαν από την Amazon ζήτημα να μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.

Αν είναι να κανείς γύρω γύρω για να παίξεις/run και αλλά βιβλία, τότε απλά πας σε αλλο e-reader. Ο λογος υπαρξης του Kindle ειναι για να αγοραζεις απο την Amazon. Αν σου αρεσουν αλλα shop, υπαρχουν απειρα επωνυμα και no-name e-readers. 

Η είδηση αφορά το ότι η Amazon αποφάσισε να αντιμετωπίσει και τα competitive epub shops. Με αλλα λογια προχωραει σε εκτενές customer segmentation. Το γιατί δεν το γνωρίζω, δεδομένου ότι ελέγχει απόλυτα την αγορά eBook/audiobook. 

• Like 1

27 λεπτά πριν, insomniac01 είπε

Αν είναι να κανείς γύρω γύρω για να παίξεις/run και αλλά βιβλία, τότε απλά πας σε αλλο e-reader. Ο λογος υπαρξης του Kindle ειναι για να αγοραζεις απο την Amazon. Αν σου αρεσουν αλλα shop, υπαρχουν απειρα επωνυμα και no-name e-readers. 

Η είδηση αφορά το ότι η Amazon αποφάσισε να αντιμετωπίσει και τα competitive epub shops. Με αλλα λογια προχωραει σε εκτενές customer segmentation. Το γιατί δεν το γνωρίζω, δεδομένου ότι ελέγχει απόλυτα την αγορά eBook/audiobook. 

Η μπορεί απλά κάποιος να κατεβάσει βιβλία, να τα κάνει format στο aws3 ή πως λέγεται του kindle και να διαβάζει χωρίς να υπάρχει διαφορά 🤷‍♂️

58 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Το αυτό.
Ήρθε και στα δικά (κάμποσα) kindle, αλλά δεν με αφορά ιδιαίτερα.
Πάντως κάποια αλλαγή έκαναν στην διαδικασία βάση κυρίως χρημάτων, δεν είπαν να το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους.

28 λεπτά πριν, insomniac01 είπε

O nzeppos ξέρει τι λέει για το θέμα.
Το de-DRM, εφόσον το στήσεις, είναι θέμα δευτερολέπτων.
Το ίδιο και το sideloading.
Δεν έχω αγοράσει ποτέ βιβλία από την amazon και έχω κάμποσες χιλιάδες και 5 kindle από το 2009. 

• Thanks 1

Για εμένα που χρησιμοποιώ αποκλειστικά την υπηρεσία Send to Kindle είναι μάννα εξ ουρανού. Δεν χρησιμοποιώ καθόλου υπολογιστή. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνω σε οποιοδήποτε άλλο format εκτός απο το δημοφιλεστερο 😂

Ευχάριστο νέο. Η αλήθεια είναι πως το περίμενα χρόνια ως κάτοχος.

Μια ερώτηση - διευκρίνιση: Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να αγοράζει από το book store της Apple και, μετά να τα μεταφέρει

ώστε να τα διαβάζει στο kindle; (δεν θυμάμαι αν έχουν DRM γιατί έχω χρόνια να αγοράσω βιβλίο εκτός του Ψυχογιού).

22 λεπτά πριν, Nix_ είπε

Ευχάριστο νέο. Η αλήθεια είναι πως το περίμενα χρόνια ως κάτοχος.

Μια ερώτηση - διευκρίνιση: Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να αγοράζει από το book store της Apple και, μετά να τα μεταφέρει

ώστε να τα διαβάζει στο kindle; (δεν θυμάμαι αν έχουν DRM γιατί έχω χρόνια να αγοράσω βιβλίο εκτός του Ψυχογιού).

Το να ρωτάς αν η Apple χρησιμοποιεί drm σε κάποιο προϊόν της είναι σαν να ρωτάς από που ανατέλλει ο ήλιος και να περιμένεις να ακούσεις από την δύση 😜😜

1 ώρα πριν, JimGer είπε

Αυτό θα πει συγχρονισμός. Δεν ήξερα βέβαια ότι δεν υποστηρίζει ePub, αλλά αγόρασα ένα paperwhite σήμερα. 

Έτσι και εγώ, σήμερα αγόρασα το 11-της γενιάς. Καλοδεχούμενη η αλλαγή!

• Like 1

8 hours ago, Necrogenisis said:

Πάντα υποστήριζαν, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Αν εννοείς ότι υπάρχει calibre για μετατροπή μεταξύ formats sure. Αλλά πολύ καλύτερα natively

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...