xgol Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε Το φυσικό βιβλίο δεν χρειάζεται για τους σελιδοδείκτες. Σελιδοδείκτες μπορείς να βάλεις και στο ηλεκτρονικό - και είναι πιο βολικοί από τους φυσικούς. Κι επιπλέον μπορείς να βάλεις και σχόλια, παρατηρήσεις κ.α. Η ευκολία εξαρτάται από το λογισμικό που χρησιμοποιείς, τίποτε άλλο. Π.χ., το παλαιό acrobat pro 9 κάνει όλη τη δουλειά σχεδόν τέλεια. Στο παρακάτω συνημμένο φαίνεται ένα δικό μου παράδειγμα. Η ευκολία που παρέχουν είναι πολύ μεγαλύτερη από το να έχεις το φυσικό βιβλίο γεμάτο με χαρτάκια και να ψάχνεις στο ευρετήριο. Ούτε το μπρος-πίσω είναι πρόβλημα. Π.χ., μπορείς να έχεις το ίδιο αρχείο ανοιγμένο δυο φορές και να βλέπεις διαφορετικά τμήματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το φυσικό βιβλίο. - Δυστυχως σε μεγαλο ογκο περιεχομενου το φυσικο βιβλιο δε συγκρινεται με το ηλεκτρονικο. Δυστυχως γιατι απο θεμα ογκου τα ιατρικα βιβλια ειναι αρκετα δυσχρηστα. Προσωπικη αποψη βεβαια.
V.I.Smirnov Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) Το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να είναι απεριορίστως μεγάλο (χιλιάδες σελίδες) χωρίς να μειώνεται η ευχρηστία του. Εξάλλου, ένα μεγάλο pdf μπορείς να το χωρίσεις εσύ σε μικρότερα μέρη/τόμους (αρχεία), ή ακόμη και να τυπώσεις τμήματά του (αυτά που χρειάζεσαι). Κάποια μεγάλα βιβλία που τα είχα ηλεκτρονικά, τα χώρισα σε δυο μέρη και τα τύπωσα βάζοντας στο εξώφυλλο και στη ράχη την ένδειξη part I, part II. Εξαρτάται από το πόσο καλή δουλειά κάνει το φωτοτυπείο. Και το κόστος της εκτύπωσης του ηλεκτρονικού είναι συνήθως πολύ μικρότερο από την αγορά του πρωτότυπου, εκτός αν πρέπει τυπωθεί έγχρωμο. - Επεξ/σία 8 Μαΐου 2022 από V.I.Smirnov
Gingerbread Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 Εγώ θέλω να πω το εξής α) Πρέπει να σκεφτόμαστε οικολογικά. Είναι οικολογικό έγκλημα το να εκτυπώνουμε τόσο χαρτί. Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του (ίσως λίγο πιο δύσκολο να διαβάζεις από το φυσικό) αλλά έχει πλεονεκτήματα όπως το να ψάχνεις λέξη κλειδί στο search και η φορητότητα. Με pen και ιστορίες κάνεις και highlight και ότι θες β) Πρέπει κάπως και οι εκδότες να προστατευτούν από την πειρατεία. Βέβαια πραγματικά ποιος πληρώνει για να αγοράσει πανεπιστημιακά ιατρικά συγγράμματα; Η μεγάλη πλειοψηφία θα τα φωτοτυπίσει, αγοράσει μεταχειρισμένα ενώ διάφοροι τα παίρνουν δωρεάν (καθηγητές κτλ). Πόσοι θα τα σκάσουν; γ) Πολλά βιβλία απλά κάνουν τα βαρίδια στην ιατρική βιβλιοθήκη. Κάτι παθολογικές ανατομικές που έχουν αλλάξει 100 φορές οι ταξινομήσεις, κάτι θεραπευτικές, φαρμακολογίες είναι σχεδόν επικίνδυνες να τις διαβάσεις. Υπάρχουν και βιβλία που δεν ανοίγονται και όλοι διαβάζουν σημειώσεις. Για μενα καλύτερα να έδινε το πανεπιστήμιο ένα ipad και 5 βιβλία λιγότερα (που κάνει 150 ευρώ το καθένα) παρά να δίνει 60 (ιατρική λέω) που τα 12 επιλογής τα περνάς με τράπεζα. 2
xgol Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 2 ώρες πριν, Gingerbread είπε Εγώ θέλω να πω το εξής α) Πρέπει να σκεφτόμαστε οικολογικά. Είναι οικολογικό έγκλημα το να εκτυπώνουμε τόσο χαρτί. Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του (ίσως λίγο πιο δύσκολο να διαβάζεις από το φυσικό) αλλά έχει πλεονεκτήματα όπως το να ψάχνεις λέξη κλειδί στο search και η φορητότητα. Με pen και ιστορίες κάνεις και highlight και ότι θες β) Πρέπει κάπως και οι εκδότες να προστατευτούν από την πειρατεία. Βέβαια πραγματικά ποιος πληρώνει για να αγοράσει πανεπιστημιακά ιατρικά συγγράμματα; Η μεγάλη πλειοψηφία θα τα φωτοτυπίσει, αγοράσει μεταχειρισμένα ενώ διάφοροι τα παίρνουν δωρεάν (καθηγητές κτλ). Πόσοι θα τα σκάσουν; γ) Πολλά βιβλία απλά κάνουν τα βαρίδια στην ιατρική βιβλιοθήκη. Κάτι παθολογικές ανατομικές που έχουν αλλάξει 100 φορές οι ταξινομήσεις, κάτι θεραπευτικές, φαρμακολογίες είναι σχεδόν επικίνδυνες να τις διαβάσεις. Υπάρχουν και βιβλία που δεν ανοίγονται και όλοι διαβάζουν σημειώσεις. Για μενα καλύτερα να έδινε το πανεπιστήμιο ένα ipad και 5 βιβλία λιγότερα (που κάνει 150 ευρώ το καθένα) παρά να δίνει 60 (ιατρική λέω) που τα 12 επιλογής τα περνάς με τράπεζα. Παιζει να μην εχεις περασει ουτε εξω απο την Σχολη που λες οτι σπουδαζεις. 3
Gingerbread Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2022 12 λεπτά πριν, xgol είπε Παιζει να μην εχεις περασει ουτε εξω απο την Σχολη που λες οτι σπουδαζεις. Εσύ που έχεις περάσει από μεσα θες να μου πεις ότι για μαθήματα όπως Ιατρική των μεταγγίσεων και Χειρ Τραύματος διαβάζει κανείς βιβλίο και όχι τα 100 πολλαπλής
vasilllis Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 αυτο το "την εχω μεγαλυτερη,αλλα δεν ξερω καν να την χρησιμοποιω "μερικοι να το κοιταξετε. Ωραιο το ηλεκτρονικο βιβλιο αλλά με το χαρτι ,ανατρεχεις σε δευτερολεπτα σε δεκα διαφορετικους συνδετηρες στην στιγμη........
V.I.Smirnov Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) Λάθος κάνεις ! Π.χ., στο συνημμένο που παρέθεσα πριν είναι πολύ πιο βολικό και γρήγορο να βρεις τα θέματα που σε ενδιαφέρουν και να πισωγυρίζεις συνέχεια. Επιπλέον, μπορείς να χωρίσεις το κείμενο της οθόνης σε δυο μέρη (γίνεται στο acrobat) και να βλέπεις ταυτόχρονα δυο τμήματα μαζί. Ακόμα περισσότερο, μπορείς να έχεις δυo ή τρία instances του ίδιου κειμένου ανοιγμένα ταυτόχρονα (ή σε πολλαπλά desktops) και να κάνεις τα παραπάνω (βέβαια όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο ευκολύνεσαι). To παρακάτω συνημμένο είναι άλλο ένα τυπικό παράδειγμα. Εν προκειμένω είναι αδύνατο να κινηθείς στους σελιδοδείκτες του φυσικού πιο γρήγορα απ' ότι στο ηλεκτρονικό στην οθόνη. Κι ούτε μπορείς να βάλεις τόσους σελιδοδείκτες στο φυσικό (τι δέκα; εδώ εγώ έχω βάλει δεκάδες). Δεν είμαι κατά των φυσικών συγγραμμάτων αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ευκολίες που υποτίθεται ότι παρέχουν υφίστανται πολύ καλύτερα στα ηλεκτρονικά. Το πραγματικό ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει το λογισμικό που τα χειρίζεται και τα απεικονίζει.... - Επεξ/σία 9 Μαΐου 2022 από V.I.Smirnov
xgol Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 28 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Λάθος κάνεις ! Π.χ., στο συνημμένο που παρέθεσα πριν είναι πολύ πιο βολικό και γρήγορο να βρεις τα θέματα που σε ενδιαφέρουν και να πισωγυρίζεις συνέχεια. Επιπλέον μπορείς να χωρίσεις το κείμενο της οθόνης σε δυο μέρη (γίνεται στο acrobat) και να βλέπεις ταυτόχρονα δυο τμήματα μαζί. Ακόμα περισσότερο, μπορείς να έχεις δυo ή τρία instances του ίδιου κειμένου ανοιγμένα ταυτόχρονα (ή σε πολλαπλά desktops) και να κάνεις τα παραπάνω (βέβαια όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο ευκολύνεσαι). To παρακάτω συνημμένο είναι άλλο ένα τυπικό παράδειγμα. Εν προκειμένω είναι αδύνατο να κινηθείς στους σελιδοδείκτες του φυσικού πιο γρήγορα απ' ότι στο ηλεκτρονικό στην οθόνη. Κι ούτε μπορείς να βάλεις τόσους σελιδοδείκτες στο φυσικό (τι δέκα; εδώ εγώ βάλει δεκάδες). Δεν είμαι κατά των φυσικών συγγραμμάτων αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ευκολίες που υποτίθεται ότι παρέχουν υφίστανται πολύ καλύτερα στα ηλεκτρονικά. Το πραγματικό ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει το λογισμικό που τα χειρίζεται και τα απεικονίζει.... - Κατσε διαβασε βιβλια που χρειαζονται 6 μηνα αποστηθισης, πυκνογραμμενα και δυσνοητα σε μια οθονη η/υ και μετα τυπωμενα σε χαρτι και θα καταλαβεις ποσο γρηγορα εξανεμιζονται τα οποια πλεονεκτηματα των pdf. 3
V.I.Smirnov Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) Κανένα πλεονέκτημα δεν εξανεμίζεται. Πρώτον, είναι θέμα συνήθειας. Δεύτερον, το πλεονέκτημα της οθόνης είναι ότι μπορείς να προσαρμόσεις τον φωτισμό/αντίθεση/μέγεθος όπως σε βολεύει καλύτερα. Τρίτον, μπορείς να τυπώσεις τα κομμάτια που χρειάζεσαι, ή και όλο το σύγγραμμα - και μάλιστα στο μέγεθος που σε βολεύει. Έχω διαβάσει ηλεκτρονικά βιβλία εκατοντάδων σελίδων και κάποια εκ των υστέρων τα τύπωσα. Σχεδόν ποτέ δεν επιχείρησα να ξαναδιαβάσω από τα τυπωμένα, πάντα ξαναπήγαινα στα ηλεκτρονικά. Π.χ., το παραπάνω που παρέθεσα είναι πάνω από 450 σελίδες, "πυκνογραμμένο και δυσνόητο" και το διάβασα όλο λεπτομερώς, ηλεκτρονικά. Το τύπωσα αλλά σχεδόν ποτέ δεν ανέτρεξα στο τυπωμένο. Και δεν είναι το μόνο που έχω διαβάσει έτσι... - Επεξ/σία 9 Μαΐου 2022 από V.I.Smirnov 1 1
xgol Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 7 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Κανένα πλεονέκτημα δεν εξανεμίζεται. Πρώτον, είναι θέμα συνήθειας. Δεύτερον, το πλεονέκτημα της οθόνης είναι ότι μπορείς να προσαρμόσεις τον φωτισμό/αντίθεση/μέγεθος όπως σε βολεύει καλύτερα. Τρίτον, μπορείς να τυπώσεις τα κομμάτια που χρειάζεσαι, ή και όλο το σύγγραμμα - και μάλιστα στο μέγεθος που σε βολεύει. - Τωρα θελεις να μιλησουμε για τη φυσιολογια του ματιου και γιατι ειναι πιο ξεκουραστο το χαρτι απο μια οθονη! Εδω ακομα και αν το χαρτι ειναι γυαλιστερο ή οχι παιζει ρολο.
V.I.Smirnov Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 Δημοσ. 9 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν αντιλέγω καθόλου για το μάτι. Και ναι, έχεις δίκιο και για το γυαλιστερό χαρτί. Όμως όλα τα άλλα πλεονεκτήματα παραμένουν (γρήγορη πρόσβαση/ξεφύλλισμα, σελιδοδείκτες κ.α.) Αν μπορείς να τυπώσεις αυτό που θέλεις, συμφέρει περισσότερο να το έχεις ηλεκτρονικά - εκτός από ειδικές περιπτώσεις (π.χ., πολλές χρωματιστές εικόνες). - Επεξ/σία 9 Μαΐου 2022 από V.I.Smirnov 1 1
ProponitisTouKanape Δημοσ. 14 Μαΐου 2022 Δημοσ. 14 Μαΐου 2022 Στις 8/5/2022 στις 3:18 ΜΜ, V.I.Smirnov είπε Το φυσικό βιβλίο δεν χρειάζεται για τους σελιδοδείκτες. Σελιδοδείκτες μπορείς να βάλεις και στο ηλεκτρονικό - και είναι πιο βολικοί από τους φυσικούς. Κι επιπλέον μπορείς να βάλεις και σχόλια, παρατηρήσεις κ.α. Η ευκολία εξαρτάται από το λογισμικό που χρησιμοποιείς, τίποτε άλλο. Π.χ., το παλαιό acrobat pro 9 κάνει όλη τη δουλειά σχεδόν τέλεια. Στο παρακάτω συνημμένο φαίνεται ένα δικό μου παράδειγμα. Η ευκολία που παρέχουν είναι πολύ μεγαλύτερη από το να έχεις το φυσικό βιβλίο γεμάτο με χαρτάκια και να ψάχνεις στο ευρετήριο. Ούτε το μπρος-πίσω είναι πρόβλημα. Π.χ., μπορείς να έχεις το ίδιο αρχείο ανοιγμένο δυο φορές και να βλέπεις διαφορετικά τμήματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το φυσικό βιβλίο. - Και μπορείς να αγοράσεις και δεύτερη οθόνη για να εχεις 4 παράθυρα ανοιχτά... 2
velociraptoras Δημοσ. 14 Μαΐου 2022 Δημοσ. 14 Μαΐου 2022 Εξαρταται τη φυση των μαθηματων. Εμένα σε μαθηματα που εχουν ασκήσεις, κωδικα κλπ με βολευουν τα ebook και τα pdf. Σε μαθηματα που πρέπει να μαθω ολόκληρα κείμενα προτιμώ το χαρτί. Θα ηταν ωραίο αν στον ευδοξο σου έδινε την επιλογή να τα παρεις τυπωμένα ή σε ηλεκτρονική μορφή.
pcmasterrace123 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Εγώ που είμαι πληροφορική και ξοδεύω τόσες ώρες στον υπολογιστή ,σχεδόν ποτέ μου δεν διαβάζω από ebooks. Πρώτα από όλα είναι πολύ κουραστικά για τα μάτια. Δεύτερων το βιβλίο είναι άλλη φάση. Όταν ανοίγω ebooks διαβάζω 10 λεπτά και μετά αλλάζω tab ,οπότε το διάβασμα για όσους δεν μπορούν να κάνουν focus θα είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. 3 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα