Προς το περιεχόμενο

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με επίσημο νόμισμα το bitcoin

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Επισκέπτης

Έλα ρε, υπάρχει τέτοια χώρα? Όπως υπερδνειστερια? Και πως το κόβει η χώρα για να κάνει δημοσιονομική πολιτική ή να δώσει συντάξεις? Και όσοι δεν έχουν υπολογιστή τι κάνουν? 😁

Fake news λέγεται αυτό? Η ψάχνουμε κορόιδα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, pavlitakis είπε

Έλα ρε, υπάρχει τέτοια χώρα? Όπως υπερδνειστερια? Και πως το κόβει η χώρα για να κάνει δημοσιονομική πολιτική ή να δώσει συντάξεις? Και όσοι δεν έχουν υπολογιστή τι κάνουν? 😁

Fake news λέγεται αυτό? Η ψάχνουμε κορόιδα?

Ναι υπάρχει απο το 1958 (πιο παλιά και απο το FYROM δηλαδή)  

Γιατί fake news ; Θα πρέπει να είναι στο G20 μια χώρα για να ειναι νέα; 

12 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

γενικά αναπτύσσονται και αυτό ειναι το θέμα τι κινήσεις κάνουν για να αναπτυχθούν

Ναι, ξες τι κάνουν; 20 χρόνια αγώνα για να υπάρχει πόσιμο νερό. Το 08 που ήμουν εγώ εθελοντής με το mercy corp σε συνεργασία με το  minurcat, έσκαβα μπας και έχει νερό το 50% της χώρας. Όχι τρεχούμενο ε, απλά να έχει κάπου "κοντά τους" πηγάδια. 

Μιλάς για μια χώρα που το μέσο ωρομισθιο πολλές φορές είναι μικρότερο από το gas fee του lightning network. Αγνοούμε το που θα βρουν ρεύμα, internet ή bitcoin. 

Δεν γίνεται να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες. 

• Like 3
  • Thanks 1

4 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Ναι, ξες τι κάνουν; 20 χρόνια αγώνα για να υπάρχει πόσιμο νερό. Το 08 που ήμουν εγώ εθελοντής με το mercy corp σε συνεργασία με το  minurcat, έσκαβα μπας και έχει νερό το 50% της χώρας. Όχι τρεχούμενο ε, απλά να έχει κάπου "κοντά τους" πηγάδια. 

Μιλάς για μια χώρα που το μέσο ωρομισθιο πολλές φορές είναι μικρότερο από το gas fee του lightning network. Αγνοούμε το που θα βρουν ρεύμα, internet ή bitcoin. 

Δεν γίνεται να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες. 

Πάλι δεν βλέπω η εμμονή σου στα προβλήματα της χώρας πως λειτουργεί ως επιχείρημα εξάλλου απο το 2008 έχουν περάσει 14 χρόνια... 

Ένα χαρακτηριστικό των υπο ανάπτυξη χωρών ειναι ότι ακριβώς επειδή είναι χαμηλό το επίπεδο τους μπορούν να βελτιωθούν με γρηγορότερους ρυθμούς. 

Πχ αν η γερμανία ανεβάσει το ΑΕΠ της +2 δις η ποιότητα ζωής του γερμανού θα αλλάξει για μια κλανιά... 

Αν η ΚΔΑ ανεβάσει το ΑΕΠ της + 2δις μιλάμε για 100% αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημα (σαν να γίνει ο βασικός απο 600 1200 ευρώ σκέψου τέτοια φάση αλλαγή για αυτούς θα είναι) . 

Απο εκει και πέρα βλέπω απο εδώ http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=41&loctype=1

Ότι ο μέσος μισθός είναι 433,000 XAF δηλαδή κάπου στα 660 ευρώ (όσο ο ελληνικός χαχαχαχαχαχα ) 

Άρα υπάρχει κοινό. 

Το άν τώρα μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στα χωριά δεν βλέπει τέτοια χρήματα ή έχουν το οποιοδήποτε άλλο θέμα δεν έχει να κάνει. 

Δεν ειναι η συζήτηση μας για το αν η ΚΔΑ ειναι χώρα πρότυπο προς μίμηση ή χώρα που η ελλάδα έχει να ζηλέψει. 

Ούτε επίσης (γιατί κάτι είπες "να δοκιμαστεί" το bitcoin) λέμε για το είναι χώρα ορόσημο που περιμένουμε τι θα γίνει για να αγοράσουμε και άλλα bitcoin ή να πουλήσουμε... 

Είναι απλά ένα θετικό γεγονός και βάσει των αριθμών που βλέπω υπάρχει και χρησιμότητα. 

• Confused 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Aπο εκει και πέρα βλέπω απο εδώ http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=41&loctype=1

Ότι ο μέσος μισθός είναι 433,000 XAF δηλαδή κάπου στα 660 ευρώ (όσο ο ελληνικός χαχαχαχαχαχα ) 

Εχεις δίκαιο, το ετήσιο κατακεφαλήν εισόδημα ειναι 700 ευρώ και παίρνουν τόσα κάθε μήνα. Βγαζει νόημα. 
Η Ελλάδα λεει οτι έχει μέσο μισθό 2430, δεν ξερω που βρηκες το 660 που λες.

Επεξ/σία από Skrobo
  • Like 2
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Εχεις δίκαιο, το ετήσιο κατακεφαλήν εισόδημα ειναι 700 ευρώ και παίρνουν τόσα κάθε μήνα. Βγαζει νόημα. 

To κατα κεφαλήν εισόδημα δεν ειναι δείκτης εισοδήματος (και ας έχει την λέξη εισόδημα ειναι στατιστικό που δείχνει πως τα έσοδα απο το ΑΕΠ διαιρούνται με τον συνολικό πληθυσμό μπορείς μόνο να πάρεις έμμεσα μια ιδέα ) 

Πχ για εμάς βγαίνει 1400 ευρώ (17600 κατα κεφαλήν) τον μήνα την στιγμή που ο μέσος μισθός ειναι ο βασικός δηλαδή κάπου στα 600 ευρώ... (https://m.naftemporiki.gr/story/1848473?)

Δεν είναι το ίδιο πράγμα έχοντας πει αυτό και εμένα μου φαίνεται πως ίσως να έγινε κάποιο λάθος όπως και να έχει τι σημασία έχει; θέλω να πω ΄σε κάθε περίπτωση δεν ειναι τόσο τραγικά που λες εσύ πχ ο μισθός τους να μην φτάνει για το bitcoin lightning fee , έχουν κάποια έσοδα που μετρώνται σε τουλάχιστον διψήφιο αριθμό ευρώ  ακόμη και με βάση το κατα κεφαλήν ΑΕΠ να πάμε   (Αν και επαναλαμβάνω δεν ειναι το κατα κεφαλήν ΑΕΠ δείκτης για τον μέσο μισθό) 

+ ότι το κόστος ζωής είναι διαφορετικό πχ με 600 ευρώ στην Ελλάδα επιβιώνεις με το ζόρι με 600 ευρώ στην νέα Υόρκη είσαι άστεγος με 600 ευρώ στις Φιλιππίνες είσαι πασάς κτλ

Εκει με 60 ευρώ μπορεί να νοικιάζεις δωμάτιο και να τρως κάθε μέρα απο έξω δεν θα ειναι goodies θα ειναι ότι κυνήγησε κάποιος απο την ζούγκλα και το μαγείρεψε και στο σερβίρει αλλά τεσπα καταλαβαίνεις τι εννοώ. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper

21 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

To κατα κεφαλήν εισόδημα δεν ειναι δείκτης εισοδήματος (και ας έχει την λέξη εισόδημα ειναι στατιστικό που δείχνει πως τα έσοδα απο το ΑΕΠ διαιρούνται με τον συνολικό πληθυσμό μπορείς μόνο να πάρεις έμμεσα μια ιδέα ) 

Πχ για εμάς βγαίνει 1400 ευρώ (17600 κατα κεφαλήν) τον μήνα την στιγμή που ο μέσος μισθός ειναι ο βασικός δηλαδή κάπου στα 600 ευρώ... (https://m.naftemporiki.gr/story/1848473?)

Δεν είναι το ίδιο πράγμα έχοντας πει αυτό και εμένα μου φαίνεται πως ίσως να έγινε κάποιο λάθος όπως και να έχει τι σημασία έχει; θέλω να πω ΄σε κάθε περίπτωση δεν ειναι τόσο τραγικά που λες εσύ πχ ο μισθός τους να μην φτάνει για το bitcoin lightning fee , έχουν κάποια έσοδα που μετρώνται σε τουλάχιστον διψήφιο αριθμό ευρώ  ακόμη και με βάση το κατα κεφαλήν ΑΕΠ να πάμε   (Αν και επαναλαμβάνω δεν ειναι το κατα κεφαλήν ΑΕΠ δείκτης για τον μέσο μισθό) 

+ ότι το κόστος ζωής είναι διαφορετικό πχ με 600 ευρώ στην Ελλάδα επιβιώνεις με το ζόρι με 600 ευρώ στην νέα Υόρκη είσαι άστεγος με 600 ευρώ στις Φιλιππίνες είσαι πασάς κτλ

Εκει με 60 ευρώ μπορεί να νοικιάζεις δωμάτιο και να τρως κάθε μέρα απο έξω δεν θα ειναι goodies θα ειναι ότι κυνήγησε κάποιος απο την ζούγκλα και το μαγείρεψε και στο σερβίρει αλλά τεσπα καταλαβαίνεις τι εννοώ. 

Ο μέσος μισθός δεν είναι ο βασικός, μπερδεύεις τα mean, mode και median. Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός είναι περίπου 1100 ευρώ.  Επίσης η αγοραστική δύναμη που λες λέγετε Purchasing power parity και μπορείς εύκολα να συγκρίνεις οικονομίες με αυτο (πχ, ένα ευρω στην Ελλάδα αγοράζει ότι 3.5 ευρώ στο Ελ Σαλβαδόρ ή 30 ευρώ στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία)  και το 70% της τελευταίας ζει κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας που ορίζεται στο 1.7 δολάρια την μέρα. 

Εγώ σου λέω δεν χρησιμοποιούν λεφτά γιατί δεν ξέρουν καν τι είναι, εσύ μου λες νοικιάζει δωμάτιο και του σερβίρουν φαγητό επειδή μάλλον έχει 60 ευρώ. 

Καληνύχτα. 

• Like 4

34 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Ο μέσος μισθός δεν είναι ο βασικός, μπερδεύεις τα mean, mode και median. Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός είναι περίπου 1100 ευρώ.  Επίσης η αγοραστική δύναμη που λες λέγετε Purchasing power parity και μπορείς εύκολα να συγκρίνεις οικονομίες με αυτο (πχ, ένα ευρω στην Ελλάδα αγοράζει ότι 3.5 ευρώ στο Ελ Σαλβαδόρ ή 30 ευρώ στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία)  και το 70% της τελευταίας ζει κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας που ορίζεται στο 1.7 δολάρια την μέρα. 

Δεν μπερδεύω τίποτα στην ελλάδα ο μέσος μισθός είναι ο βασικός μισθός! Το έχω γράψει και σε πρόσφατο θέμα στο μπλαμπλα αυτό και το έχω πει κατα καιρούς πολλές φορές και απορώ πως δεν το έχεις καταλάβει; Ζείς σε άλλη χώρα; 

Και έτσι λένε και τα δεδομένα. (+ το άρθρο που λινκαρα στο άλλο ποστ) 

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/median-income-by-country

Τέλος η αγοραστική δύναμη λέγεται purchasing power 

To purchasing power parity είναι άλλο πράγμα και για να συγκρίνει κάποιος το GDPC με ένα κοινό μέτρο (μετατροπή του νομίσματος σε διεθνές δολάριο που δεν σημαίνει αξία συναλλάγματος του νομίσματος αυτού σε δολάρια αλλά ειναι εξομάλυνση της αγοραστικής δύναμης πχ αν με ένα δολάριο μπορείς να πάρεις ένα burger στην Αμερική τότε με 1 διεθνές δολάριο μπορείς να πάρεις το ίδιο burger  στην άλλη χώρα)

Εγώ αναφερόμουνα σε κόστος διαβίωσης που δεν ειναι το ίδιο μιας και δεν ειναι δείκτης αλλά μιλούσα κυριολεκτικά για το κόστος διαβίωσης σίγουρα το burger των mac θα ειναι πιο ακριβό εκει αλλά κάτι που θα θεωρείται αποδεκτό φαγητό ταβέρνας θα ειναι πιο φθηνό και μάλιστα το ίδιο ακριβώς σχολίασα και στο τελευταίο post. 

• Confused 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπάφετ: Δεν θα έδινα ούτε 25 δολάρια για όλα τα Bitcoin στον κόσμο

«Δεν ξέρω αν θα ανέβει ή θα υποχωρήσει τον επόμενο χρόνο, σε πέντε ή 10 χρόνια. Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι αρκετά σίγουρος είναι ότι δεν παράγει τίποτα», είπε ο μεγαλοεπενδυτής.

https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2130519/mpafet-den-tha-edina-oyte-25-dolaria-gia-ola-ta-bi.html?fbclid=IwAR08vW7AG3EOrVkXYivK1SloBJQhe9jw-bmVdk5C7HrPofU_hPfLc-IMaNg

Επεξ/σία από iatreio

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, belkin είπε

Επισημο νομισμα ενα κρυπτο που ανεβαινει και κατεβαινει καθε μερα, απο 40 χιλιαδες μπορει να παει 5 και οι οικονομολογοι του πληκτρολογιου το θελουν και στην Ελλαδα  😊

Ξέρουμε τι σημαίνει επίσημο νόμισμα ενός κράτους; Προφανώς και η τιμές των αγαθών θα είναι στο τοπικό νόμισμα με την ισοτιμία σε BTC. Επίσημο νόμισμα σημαίνει ότι εφόσον σου ζητηθεί να πληρώσεις με αυτό, είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις. Προφανώς στη τρέχουσα ισοτιμία. Για παράδειγμα στην Ελλάδα αν έρθω να σε πληρώσω με δολάριο, μπορείς να το δεχτείς μπορεί και όχι. Δεν είσαι υποχρεωμένος όμως παρόλο που η τιμή του είναι σταθερή. Καλά σταθερή δεν είναι γιατί έτσι όπως πάει θα το ξεπεράσει το ευρώ αλλά να χαμε να λέγαμε.

Για παράδειγμα, έστω ότι πας σε μια χώρα εντός Ε.Ε. εκτός ευρώ όμως π.χ. Βουλγαρία, Ουγγαρία κτλ. Μπορείς να πληρώσεις στο τοπικό τους νόμισμα, λέβα η φιορίνι αλλά είναι υποχρεωμένοι αν τους ζητηθεί να δεχθούν πληρωμή σε ευρώ να τη δεχτούν. Πάντα όμως με τη τρέχουσα ισοτιμία. Κανένα νόμισμα δεν είναι σταθερή η αξία του. Ούτε το ευρώ, ούτε το δολάρια. Πάντα όμως ένα ευρώ θα να ει ένα ευρώ, ένα δολάριο θα κάνει ένα δολάριο και ένα BTC θα κάνει ένα BTC.

Επεξ/σία από Donacgreece

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...