Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω ένα οικόπεδο(αντ. Αξία 80-90κ) το οποίο θέλω να πουλήσω. Είμαι άσχετος από αυτά και δεν ξέρω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος.

Με μεσίτη; Αν ναι πως ξεχωρίζω τον σωστό μεσίτη ; Ποια είναι μια νορμάλ προμήθεια που θα μου κρατήσει ;

Ευχαριστώ

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, kanaris123 είπε

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω ένα οικόπεδο(αντ. Αξία 80-90κ) το οποίο θέλω να πουλήσω. Είμαι άσχετος από αυτά και δεν ξέρω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος.

Με μεσίτη; Αν ναι πως ξεχωρίζω τον σωστό μεσίτη ; Ποια είναι μια νορμάλ προμήθεια που θα μου κρατήσει ;

Ευχαριστώ

Αν έχεις χρόνο, μην βάλεις μεσίτη.

Νομίζω, 2%

Δημοσ.

δε ξεκινάς για αρχή με καμια αγγελία; Κι αν δεις ότι δεν τραβάει ψάχνεις για μεσίτη. Τώρα αν δεν έχεις χρόνο ή το οικόπεδο είναι σε πολύ μακρινή περιοχή κι εγώ για 2% έχω ακούσει. Δεν έτυχε να χρειαστώ ποτέ κανέναν όμως

Δημοσ.

Βάλε αγγελία, όρισε ώρες που θα σε βολεύει να σε καλούν αν δουλεύεις μην ενοχλούν. 

Για την αξια, βρες κάποιον εκτιμητή ακινήτων πιστοποιημενο, όχι απλώς μεσίτη που ξέρει, να σου πει μια τιμή κατόπιν μελέτης. Φυσικά επί πληρωμή, διότι η αντικειμενική δεν είναι και η πραγματική αξία που θα συμφωνήσετε. 

Τους μεσίτες άστους για αρχή και προσπάθησε να το δείχνεις μόνο σου. Αν βέβαια το οικόπεδο είναι πολυ μακριά και είτε δεν μπορείς να το δείχνεις συχνά είτε σου δημιουργεί πρόβλημα αυτό, ο μεσίτης είναι μονόδρομος. 

Αν το αναλάβεις μόνος σου, για αρχή μην δεχτείς παζάρια επί της τιμής του εκτιμητή, αν περάσει πάνω από 1 έτος ή όσο αντέχεις και δεν βλέπεις αποτέλεσμα, τότε ρίχνεις τιμή. 

Αν το αναλάβει μεσίτης, κανονίζει αυτός τα της τιμής. Να ξερεις, ο μεσίτης δεν θα ενδιαφερεθει τόσο να σου πουλήσει με όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή προς εσένα, αλλά την βελτιστη εκείνη τιμή κατά την οποίαν δεν θα περιμένει αυτός πολύ για να κρατάει το ακίνητο στο χαρτοφυλάκιο και να έχει έξοδα μετακίνησης για πελάτες, αν επιμένεις σε μια τιμή που αυτός δεν συμφωνεί τότε είτε δεν θα σε αναλάβει είτε θα απαιτήσει υψηλότερο ποσοστό προμήθειας. 

Σκέψου και ζύγισε τα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, kanaris123 είπε

Καλησπέρα σε όλους,

Ευχαριστώ

Οι μεσίτες της περιοχής σου ξέρουν τις τιμές, για τόσο απλή περίπτωση μην πληρώσεις εκτιμητή. Δες και αγγελίες από παρόμοια οικόπεδα στην περιοχή, αν υπάρχουν.

Φτιάξε πρώτα ένα τοπογραφικό αν δεν έχεις. Είναι απαραίτητο.

Αν δεν είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, τοποθέτησε στο οικόπεδο μια ταμπέλα που θα γράφει "Πωλείται" και το κινητό σου. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις να το δείχνεις, ειδικά αν είναι εύκολα αντιληπτό το περίγραμμά του, πχ οικόπεδο με περίφραξη. Μια φορά μόνο θα πας για την ταμπέλα και τέλος, από την οποία θα έχεις αρκετά τηλέφωνα.

Αν δεν έχεις χρόνο ούτε το κινητό να σηκώνεις, αναγκαστικά προσλαμβάνεις μεσίτη/ες. Οι αμοιβές παίζουν συνήθως στο 2%, για αξίες κάτω από 100χιλ ίσως ορίσετε μια πάγια αμοιβή, πχ, 2.000 φιξ. 

Το αν θα το αναθέσεις σε 1 ή σε κάποιους ή σε όλους τους μεσίτες της περιοχής και πως θα ξεχωρίσεις τους αξιόλογους, είναι τεράστια συζήτηση...

Επεξ/σία από kirileman
Δημοσ.
4 ώρες πριν, kanaris123 είπε

Καλησπέρα σε όλους,

Ευχαριστώ

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στου μεσίτη θα δεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Η αμοιβή τους είναι 2%+ΦΠΑ. Η εντολή που υπογράφεις να είναι απλή και όχι αποκλειστική για να μην δεσμευτείς σε μία μόνο συνεργασία. Υπογράφοντας την απλή εντολή ανάθεσης πληρώνεις το μεσιτικό την αμοιβή του μόνο αν σου βρει αγοραστή και το πάρει εκείνος. Αγγελία δεν χάνεις τίποτα να βάλεις μόνος σου, αλλά όλο μεσίτες θα σε παίρνουν τηλ. Κάποιος φίλος είπε να πας να βάλεις ταμπέλα. Εννοείται πως πρέπει να το κάνεις γιατί ο πιο πιθανός αγοραστής είναι αυτός που μένει εκεί κοντά και κυκλοφορεί εκεί.  Τοπογραφικό εννοείται οτι πρέπει να το έχεις ήδη έτοιμο και σε ψηφιακή μορφή για να το στέλνεις στους ενδιαφερόμενους ή τους μεσίτες. Για το τι τιμή θα το βάλεις, ρώτα 2-3 μεσίτες την εκτίμησή τους (δωρεάν φυσικά) και κοίτα τις αγγελίες που υπάρχουν στο ίντερνετ. Προσοχή με τις αγγελίες. Οι τιμές που βλέπεις είναι τι ζητάνε οι ιδιοκτήτες. Δεν σημαίνει οτι πουλάνε και σε αυτές. Συνήθως η αγορά κυμαίνεται πιο κάτω από τις τιμές που βλέπεις σε αγγελίες. Επίσης πολλές αγγελίες είναι παλιές (δόλωμα για να τσιμπήσουν πελάτες τα μεσιτικά) οπότε να είσαι προσεκτικός με την δική σου εκτίμηση βάση αγγελιών. Όπως σου είπα, καλύτερα να το δώσεις σε 2-3 μεσίτες, να μην μπλεχτούν πολλοί και χάσεις την μπάλα. Αν δεις σε κανα 2 μηνο και δεν σε έχουν πάρει ούτε ένα τηλέφωνο, πάρτους και ρώτα τους τι παίζει? έχει ζητήσεις η περιοχή του οικοπέδου? αν ναί, μήπως έχεις βάλει ψηλά την τιμή?πόσοι το έχουν δει το οικόπεδο τους μήνες αυτούς. Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσεις και το δικό σου πλάνο. Θες να πουλήσεις άμεσα? αν σε ένα χρόνο δεν έχεις πουλήσει, πως επηρρεάζει αυτό τα σχέδιά σου τα οικονομικά. Δυστυχώς εδώ ελλάδα ο κλάδος του real estate λειτουργεί αρκετά μπακαλίστικα και λίγοι είναι σωστοί επαγγελματίες. Πολλοί μεσίτες το κάνουν ώς 2η δουλειά και γενικά το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Το να μην συνεργαστείς με μεσίτη επειδή δεν θέλεις να πληρώσεις το 2%+ΦΠΑ κατά την γνώμη μου (ο κύριος λόγος που πολλοί δεν θέλουν μεσίτη) είναι χαζομάρα. Βέβαια στο λέω εγώ που είμαι μεσίτης, αλλά θα στο εξηγήσω. Αν το μεσιτικό γραφείο έχει πρόσβαση σε βάση δεδομένων με πάνω από 7,000 ενδιαφερόμενους το μήνα για ακίνητα, η συνεργασία με ένα μεσιτικό αυξάνει τις πιθανότηες να πουληθεί το ακίνητό σου γιατί ο μεσίτης θα το προωθήσει σε πολύ περισσότερο κόσμο. Βέβαια παίζει ρόλο και του τι είδους ακίνητο είναι και που βρίσκεται και τι ζητάει ο πωλητής. Αν είναι πχ οικόπεδο στη Μάνδρα θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Άλλη ζήτηση έχει πχ η Βάρη, η Γλυφάδα, η Αργυρούπολη, άλλη η Μάνδρα κλπ.

Καλή επιτυχία σου εύχομαι και να βρείς αγοραστή να σου δώσει όσα θες!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...