Προς το περιεχόμενο

Βραχυκυκλωμένη μητρική laptop

Sarandis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πήρα απο ένα φίλο ένα χαλασμένο laptop hp 15-n221sv με σύμπτωμα "δεν ανάβει δεν ξέρω τι έγινε παρτο κάνε ό,τι θες". Το πήγε σε τεχνικό, του ζήτησαν ένα ποσό που δεν τον συνέφερε να δώσει και θα πάρει καινούριο. Ο σκοπός είναι το εγκυκλοπαιδικό της υπόθεσης. Ούτε για να βγάλω λεφτά ούτε για να πω ο τεχνικός ζήτησε πολλά. Και να καταστραφεί χειρότερα δε μας νοιάζει. Schematics δε μπόρεσα να βρώ.

Χωρίς να το βάλω στο ρεύμα το 1ο που είδα είναι οτι είχε βραχυκυκλώσει το βύσμα τροφοδοσίας απο πλευράς της μητρικής. Είχε ακουμπήσει το voltage pin με ground. Διορθώθηκε το έβαλα πρίζα αλλά νεκρό. Με πολύμετρο έχω πλέον σε μετρήσεις σε διάφορα components τάσεις 20v 5v και 3v. Μια ασφάλεια βρήκα, είναι οκ, σίγουρα θα μου ξέφυγε και κάποια λόγω μικροσκοπικού μεγέθους.

Οι κυκλωμένοι πυκνωτές και mosfets TPCA8A10-H είναι βραχυκυκλωμένα. Τα mosfets εκτός πλακέτας είναι οκ, τα pads όμως είναι short source-ground. Τους πυκνωτές δεν τους έχω βγάλει ακόμα μπας και αλλά δε νομίζω να είναι εκεί το θέμα

Όλα τα παραπάνω είναι δίπλα στη gpu.

Θα μπορούσα να μετρήσω κάτι άλλο για να καταλάβω στο περίπου απο που προέρχεται το πρόβλημα; Ή με τα 20v που έστειλε το τροφοδοτικό όταν βραχυκύκλωσε ένας θεός ξέρει που, θεωρώ δεδομένο οτι πέρασαν σε καμιά cpu/gpu και βγάζω τσάμπα τα μάτια μου;

Ρίχτε ιδέες.

βυσμα.jpg

20220430_213253.jpg

20220430_213323.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Sarandis είπε

Ρίχτε ιδέες.

Μιλαμε για αυτο ? Ακου μια καλη ιδεα. Πας εδω , νομιζω ιδια μητρικη ειναι , και με 100 ευρω περιπου + μνημες + ssd , εχεις καινουργιο μηχανημα.
Ξερω οτι θες να εγκαινιασεις το καινουργιο πολυμετρο , αλλα αμα ηταν τοσο ευκολες οι επισκευες μητρικων , δεν θα ειχαμε αναγκη τις εγγυησεις :)

Επεξ/σία από mphxths

1 ώρα πριν, Sarandis είπε

Οι κυκλωμένοι πυκνωτές (...) είναι βραχυκυκλωμένα.

Δεν έχω ξανακούσει για βραχυκυκλωμένους ηλεκτρολυτικούς...

8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Μιλαμε για αυτο ? Ακου μια καλη ιδεα. Πας εδω , νομιζω ιδια μητρικη ειναι , και με 100 ευρω περιπου + μνημες + ssd , εχεις καινουργιο μηχανημα.
Ξερω οτι θες να εγκαινιασεις το καινουργιο πολυμετρο , αλλα αμα ηταν τοσο ευκολες οι επισκευες μητρικων , δεν θα ειχαμε αναγκη τις εγγυησεις :)

Το πολυμετράκι μου έχει εντοπίσει ενόχους γενικά :P Αλλά σε καμία περίπτωση σε επίπεδο motherboard. Κυριολεκτικά παίζω αυτή τη στιγμή, ούτε που ξέρω που θα έβρισκα ανταλλακτικά.

Αυτό είναι ναι! Θα του ρίξω την πρόταση με το 100αρικο, ίσως το θέλει τελικά, ευχαριστώ! (Αλλά θα συνεχίσω να σκαλίζω την υπάρχουσα for science 💣)

4 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Δεν έχω ξανακούσει για βραχυκυκλωμένους ηλεκτρολυτικούς...

Στα pads το μετράω, δεν τους έβγαλα. Πιστεύω δεν έχουν οι ίδιοι οι πυκνωτές το θέμα.

• Like 1

4 ώρες πριν, Sarandis είπε

Πήρα απο ένα φίλο ένα χαλασμένο laptop hp 15-n221sv με σύμπτωμα "δεν ανάβει δεν ξέρω τι έγινε παρτο κάνε ό,τι θες".

4 ώρες πριν, Sarandis είπε

και θα πάρει καινούριο.

2 ώρες πριν, Sarandis είπε

Θα του ρίξω την πρόταση με το 100αρικο, ίσως το θέλει τελικά

Τελικα θα παρει καινουργιο ? Τελικα στο χαρισε ? Τελικα ειναι εγκυκλοπαιδικοι οι λογοι που ασχολεισαι ή του ειπες οτι εισαι τεχνικος και μπορεις να το φτιαξεις μπας και βγαλεις κανα χαρτζιλικι ? Αν ειναι δηλ , να μας δωσεις και μας κανα μερτικο για τον κοπο μας...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, mphxths είπε

Τελικα θα παρει καινουργιο ? Τελικα στο χαρισε ? Τελικα ειναι εγκυκλοπαιδικοι οι λογοι που ασχολεισαι ή του ειπες οτι εισαι τεχνικος και μπορεις να το φτιαξεις μπας και βγαλεις κανα χαρτζιλικι ? Αν ειναι δηλ , να μας δωσεις και μας κανα μερτικο για τον κοπο μας...

Δεν κατάλαβα που μπερδεύτηκες.

Του ζήτησαν ~500 για επισκευή. Είπε δεν το φτιάχνω, θα πάρω καινούριο. (δεν έχει πάρει ακόμα)

Σώθηκε ο δίσκος και το υπόλοιπο μου έμεινε σαν σκουπίδι.

10 ώρες πριν, mphxths είπε

Το 100αρικο προκύπτει απο εδώ, εσύ το έγραψες. Αν λοιπόν με τη μητρική απο το ebay παίξει το μηχάνημα, μπορεί να γλιτώσει την αγορά καινούριου.

Τώρα αν θέλει να κεράσει καμιά μπύρα για πληρωμή, άλλο θέμα.

Επεξ/σία από Sarandis

500€ για επισκευή μητρικής σε component level δεν του ζήτησαν, οποτε είτε δεν κατάλαβες εσυ κάτι όπως στο μετέφερε είτε σου είπε μαλακιες.. 

Αυτό το ποσο μόνο στην περιπτωση όπου η μητρική δεν επισκευαζεται και χρειάζεται αντικατάσταση και είναι δυσκολο το μοντέλο και ακριβό σαν part μαζί με την εργασία ίσως... 

Στα υπόλοιπα καλό είναι το χόμπι απλά για να κάνει κάποιος επισκευή σε μητρική σε component level χρειάζεται σπουδές, εξοπλισμό και εμπειρία, το έχω ξαναγράψει αλλά το μότο και το κλίμα είναι τι θες και ανακατευεσαι αφου με ένα βίντεο από το YouTube o καθένας μπορεί, μάλιστα σε παλαιοτερο ανάλογο θέμα ο χρήστης βρήκε και σχηματικά τα διάβασε και το επισκευασε (φυσικά όταν ζήτησα να ποσταρει φωτο....) κλασικά..... 

48 λεπτά πριν, itanium είπε

500€ για επισκευή μητρικής σε component level δεν του ζήτησαν, οποτε είτε δεν κατάλαβες εσυ κάτι όπως στο μετέφερε είτε σου είπε μαλακιες.. 

Αυτό το ποσο μόνο στην περιπτωση όπου η μητρική δεν επισκευαζεται και χρειάζεται αντικατάσταση και είναι δυσκολο το μοντέλο και ακριβό σαν part μαζί με την εργασία ίσως... 

Στα υπόλοιπα καλό είναι το χόμπι απλά για να κάνει κάποιος επισκευή σε μητρική σε component level χρειάζεται σπουδές, εξοπλισμό και εμπειρία, το έχω ξαναγράψει αλλά το μότο και το κλίμα είναι τι θες και ανακατευεσαι αφου με ένα βίντεο από το YouTube o καθένας μπορεί, μάλιστα σε παλαιοτερο ανάλογο θέμα ο χρήστης βρήκε και σχηματικά τα διάβασε και το επισκευασε (φυσικά όταν ζήτησα να ποσταρει φωτο....) κλασικά..... 

Δεν ξέρω απο που προέκυψε το ποσό, ούτε είμαι δω για να κρίνω τον επαγγελματία και τις σπουδές και την εμπειρία του.

Όπως το έγραψες, χόμπυ. Δεν πίστεψα ποτέ οτι μπορώ να το φτιάξω. Πιο πολύ έψαχνα να δω αν έχει κάτι φυσική ζημιά και δεν είναι bga chip ώστε να αποπειραθώ να το αλλάξω, bonus points αν δε λιώσω ό,τι έχει γύρω γύρω. Τελικά είναι πολύ πέρα της αντίληψης και των γνώσεών μου το θέμα όπως φαίνεται, δεν έγινε και κάτι. Ο καθένας στον τομέα του.

Τώρα για τους επιστήμονες του youtube δε θα σχολιάσω τη λογική "είδα πως φτιάχνεις πύραυλο, είμαι έτοιμος για nasa."

Και για να κλείσουμε, πρότεινα στο φίλο με σειρά προτίμησης 1. πήγαινε για καινούριο που έλεγες να έχεις και εγγύηση 2. τη μεταχειρισμένη μητρική με ρίσκο να είναι χαλασμένη και ας λέει ο πωλητής tested ok, μαζί με το ενδεχόμενο να έχει καεί και καμιά οθόνη παρέα. Προφανώς προτίμησε να πάει σε καινούριο.

Τhank you all.

• Like 1

5 ώρες πριν, Sarandis είπε

Δεν κατάλαβα που μπερδεύτηκες.

Μπερδευτηκα ως προς το γεγονος οτι οταν καποιος λεει , παρτο καντο ο,τι θες , παω να παρω καινουργιο ... πως θα ερθεις εσυ να του πεις ... ωωωωωπα περιμενε μπορει και να... μην παρεις καινουργιο. Αρα υπαρχει ενα κλιμα , το παιρνω αλλα κατσε , περιμενε , μην βιαζεσαι , μπορει και να στο φτιαξω μπας και ...

5 ώρες πριν, Sarandis είπε

κεράσει καμιά μπύρα για πληρωμή

Να κερασει και το ινσομνια ομως ε ? Εκει που κατεφυγες για λυσεις και ιδεες ...

Σε τελικη αναλυση δεν ειναι μονο τα 100 της μητρικης. Ειναι 100 + μνημες + ssd , για να πεις οτι θα γινει σοβαρη δουλεια. 

1 ώρα πριν, Sarandis είπε

2. τη μεταχειρισμένη μητρική με ρίσκο να είναι χαλασμένη και ας λέει ο πωλητής tested ok, μαζί με το ενδεχόμενο να έχει καεί και καμιά οθόνη παρέα.

Δεν σε ενδιαφερει τι λεει ο πωλητης. Ebay ειναι. Παιρνεις την μητρικη , την δοκιμαζεις , αν δουλευει οπως πρεπει , positive feedback. Αν δεν δουλευει οπως πρεπει , επικοινωνια με τον πωλητη για εξευρεση λυσης και αν δεν , dispute στο ebay , dispute στο paypal. Λεφτα δεν χανονται , απλα χρονος...

Σε τελικη αναλυση , αν εχει το μαρουλι , παει και παιρνει καινουργιο και τελειωνει η υποθεση. Αν δεν το εχει , το παιζεις τεχνικος και του προτεινεις διαφορες λυσεις μπας και βγαλεις το χαρτζιλικι σου. Δεν ειναι κακο , δεν εισαι ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που το κανει. Ουτε ο μονος που το κανει στις πλατες των καλοθελητων του ινσομνια. Να δωσεις ομως credits και σε εμας , μπας και πιουμε και εμεις καμμια μπυρα ε ? ;) 

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Μπερδευτηκα ως προς το γεγονος οτι οταν καποιος λεει , παρτο καντο ο,τι θες , παω να παρω καινουργιο ... πως θα ερθεις εσυ να του πεις ... ωωωωωπα περιμενε μπορει και να... μην παρεις καινουργιο. Αρα υπαρχει ενα κλιμα , το παιρνω αλλα κατσε , περιμενε , μην βιαζεσαι , μπορει και να στο φτιαξω μπας και ...

Να κερασει και το ινσομνια ομως ε ? Εκει που κατεφυγες για λυσεις και ιδεες ...

Σε τελικη αναλυση δεν ειναι μονο τα 100 της μητρικης. Ειναι 100 + μνημες + ssd , για να πεις οτι θα γινει σοβαρη δουλεια. 

Δεν σε ενδιαφερει τι λεει ο πωλητης. Ebay ειναι. Παιρνεις την μητρικη , την δοκιμαζεις , αν δουλευει οπως πρεπει , positive feedback. Αν δεν δουλευει οπως πρεπει , επικοινωνια με τον πωλητη για εξευρεση λυσης και αν δεν , dispute στο ebay , dispute στο paypal. Λεφτα δεν χανονται , απλα χρονος...

Σε τελικη αναλυση , αν εχει το μαρουλι , παει και παιρνει καινουργιο και τελειωνει η υποθεση. Αν δεν το εχει , το παιζεις τεχνικος και του προτεινεις διαφορες λυσεις μπας και βγαλεις το χαρτζιλικι σου. Δεν ειναι κακο , δεν εισαι ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που το κανει. Ουτε ο μονος που το κανει στις πλατες των καλοθελητων του ινσομνια. Να δωσεις ομως credits και σε εμας , μπας και πιουμε και εμεις καμμια μπυρα ε ? ;) 

Αφού είμαι τέτοιος και είσαι σίγουρος, μπορούσες να μην απαντήσεις εξ αρχής. Δεν ήξερα να ποστάρω και το τι σύμβαση έχω για να μην είσαι εσύ καχύποπτος. Το τι μαρούλια έχει ο άλλος σίγουρα δεν είναι για εδώ, μπορεί να είναι άνετος, μπορεί να βάλει 800 δόσεις. Ήδη είπα πολλά για το backstory. Τι άλλο θα διαβάσω εδώ μέσα. Καλή καρδιά και καλές μπύρες.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...