Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Retrial είπε

Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός, δεν τα θέλω όλα, απλά θέλω να έχω τις ίδιες θερμοκρασίες συγκριτικά με όλους όσους έχουν αυτή την κάρτα, πόσο μάλλον θα περίμενα ακόμα καλύτερες για αυτή την υλοποίηση που έχω και πλήρωσα παραπάνω.

Εσένα στο startup των Windows είναι 40c, όπως και στου αδερφού μου με μια 4070 Super, εμένα το Memory Junction Temp είναι ~60-66c όπως και σε idle. Τα Tunning Settings είναι default. Τα ανεμιστηράκια του κουτιού μου δουλεύουν συνεχώς όπως και σένα. Είναι φυσιολογικό αυτό δηλαδή για μια καινούργια Sapphire Nitro+; Εσένα δεν θα σε απασχολούσε;

Έκανα αυτό το test και έκανα καταγραφή τις θερμοκρασίες με το GPU-Z Senors. Το κάνω attached σε .txt. Εμένα πάντως μου φαίνονται υψηλές για καινούργια GPU... ίσως φταίει και το κουτί μου BeQuite 500DX τι να πω..

IMG_20250401_085936.jpg

GPU-Z Sensor Log.txt 393.85 kB · 0 downloads

Στο τεστ, αφήνοντας τις 3 πρώτες μετρήσεις εκτός, καλούτσικα είσαι. Όχι εντελώς καλά, έχεις σχετική διακύμανση, αλλά οκ.

Αν είσαι με τους χρονισμούς της μνήμης "μαμά", είναι θέμα από τις θερμοκρασίες που πιάνουν οι μνήμες. Αν τους έχεις κάνει oc (πάντα στις μνήμες της gpu αναφέρομαι), είσαι στα ψιλοόριά του.

Από το log, φαίνεται ότι κι εδώ οι ανεμιστήρες δεν πήγαν ποτέ ψηλά. Ηοtspot διαβάζουν, θεωρητικά, οπότε με 81 βαθμούς που έπιασες εκεί θα έπρεπε να φτάσουν στο 55-65%, είναι πολύ χαμηλά η καμπύλη σου.

Καταλαβαίνω το θέμα θορύβου, αλλά παίξε λίγο εκεί στις ρυθμίσεις (στα Ρ2-3-4 που λέγαμε), να δεις πόσο ψηλά τους αντέχεις/δέχεσαι όταν ξεπερνάει το hotspot τους 78-80. Με την παραπάνω ροή, θα βελτιωθούν κάπως και οι μνήμες.

Ναι, είναι όλη η κάρτα rated για πιο ψηλά, αλλά δεν υπάρχει λογική να παίζεις στο όριο. Δες και τί uv σηκώνεις, έτσι κι αλλιώς μόνο καλό θα κάνει.

Για το κουτί σου, αντίστοιχα ανέβασε κάπως τους ανεμιστήρες, το min τους, να μην πέφτει κάτω από 33% (ή και παραπάνω αν αντίστοιχα δεν σε ενοχλούν). Ας μην πάνε 100%, αλλά να υπάρχει πάντα καλύτερη ροή. Άσε τους να διαβάζουν τον επεξεργαστή, δεν είναι εκεί το θέμα (αφού δεν θες να βάλεις άλλο sw), απλά να έχεις ψηλότερα το ελάχιστο.

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, elpenor said:

Δεν το βρίσκω στο thread των RX9000. Για αυτό μιλάς;
https://github.com/GpuZelenograd/memtest_vulkan

Untitled.jpg.b104cceb9da78c4a16bde751fd9b9ae4.jpg

Δεν καταλαβαίνω γιατί να σε ενδιαφέρουν οι θερμοκρασίες μετά το startup των Windows, εμένα σε κάθε περίπτωση είναι 40 C στο memory junction με ambient 19 βαθμοί. Στο PC που έχω την κάρτα δεν έχω fan stop στα PC case fans, γυρίζουν λίγο ακόμα και σε idle.

Αν σε απασχολούν οι θερμοκρασίες μπορείς να αλλάξεις το fan curve στο κουτί σου και στην κάρτα. Δεν μπορείς να τα θέλεις όλα, και air cooler, και μικρό κουτί και αθόρυβα fan curves..

Κάνε ένα απλό πείραμα, άσε ανοιχτό το πορτάκι του κουτιού και δες θερμοκρασίες, έτσι θα καταλάβεις αν το πρόβλημα είναι ότι το airflow σου δεν είναι αρκετό για να κρατήσει κρύο το κουτί και αν η GPU δεν έχει καλή τροφοδοσία με κρύο αέρα.

Αν θέλεις τρέξε και το ίδιο memtest για να μπορούμε να συγκρίνουμε.

Ναι αυτό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Retrial said:

Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός, δεν τα θέλω όλα, απλά θέλω να έχω τις ίδιες θερμοκρασίες συγκριτικά με όλους όσους έχουν αυτή την κάρτα, πόσο μάλλον θα περίμενα ακόμα καλύτερες για αυτή την υλοποίηση που έχω και πλήρωσα παραπάνω.

Μα η θερμοκρασία της κάρτας έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το airflow. Μπορεί να έχεις καλύτερη υλοποίηση σε GPU από εμένα αλλά έχεις μικρό κουτί, δεν έχεις AIO με 3 fans να βγάζει τον αέρα έξω (+ 1Χ140mm πίσω, σύνολο 4 exhaust), ούτε 3 μεγάλα intake fans μπροστά όπως στη δική μου περίπτωση.

Για αυτό σου έγραψα να κάνεις μία δοκιμή με ανοιχτό το πορτάκι του κουτιού και θα δούμε αμέσως αν φταίει το airflow του κουτιού σου ή η ίδια η κάρτα. Πρώτα βέβαια γύρνα στα default στο Adrenaline γιατί με πειραγμένα curves και OC δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα.

1 hour ago, Πέτρος said:

Στο τεστ, αφήνοντας τις 3 πρώτες μετρήσεις εκτός, καλούτσικα είσαι. Όχι εντελώς καλά, έχεις σχετική διακύμανση, αλλά οκ.

Αν είσαι με τους χρονισμούς της μνήμης "μαμά", είναι θέμα από τις θερμοκρασίες που πιάνουν οι μνήμες. Αν τους έχεις κάνει oc (πάντα στις μνήμες της gpu αναφέρομαι), είσαι στα ψιλοόριά του.

Δεν ξέρω αν είναι όντως φυσιολογικά τα αποτελέσματα του, 5% κάτω από την Hellhound μου με default settings ενώ αν δεν με απατάει η μνήμη μου η Nitro+ έρχεται με μεγαλύτερο frequency στις μνήμες.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, elpenor είπε

Δεν ξέρω αν είναι όντως φυσιολογικά τα αποτελέσματα του, 5% κάτω από την Hellhound μου με default settings ενώ αν δεν με απατάει η μνήμη μου η Nitro+ έρχεται με μεγαλύτερο frequency στις μνήμες.

Μπορεί να είναι φρικτή μπανάνα το κομμάτι, συμβαίνουν κι αυτά. Από όσο βλέπω στο TPU, οι μνήμες της είναι σε default χρονισμούς, δεν έχουν διαφορά με τα "μαμά".

Αν, πάντως, διαβάζουν οι σένσορές της αύξηση της θερμοκρασίας άμεσα, λογικό είναι να την κρατήσουν και λίγο πιο χαμηλά.

Επεξ/σία από Πέτρος
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Πέτρος είπε

Από το log, φαίνεται ότι κι εδώ οι ανεμιστήρες δεν πήγαν ποτέ ψηλά. Ηοtspot διαβάζουν, θεωρητικά, οπότε με 81 βαθμούς που έπιασες εκεί θα έπρεπε να φτάσουν στο 55-65%, είναι πολύ χαμηλά η καμπύλη σου.

Καταλαβαίνω το θέμα θορύβου, αλλά παίξε λίγο εκεί στις ρυθμίσεις (στα Ρ2-3-4 που λέγαμε), να δεις πόσο ψηλά τους αντέχεις/δέχεσαι όταν ξεπερνάει το hotspot τους 78-80. Με την παραπάνω ροή, θα βελτιωθούν κάπως και οι μνήμες.

Ναι, είναι όλη η κάρτα rated για πιο ψηλά, αλλά δεν υπάρχει λογική να παίζεις στο όριο. Δες και τί uv σηκώνεις, έτσι κι αλλιώς μόνο καλό θα κάνει.

Για το κουτί σου, αντίστοιχα ανέβασε κάπως τους ανεμιστήρες, το min τους, να μην πέφτει κάτω από 33% (ή και παραπάνω αν αντίστοιχα δεν σε ενοχλούν). Ας μην πάνε 100%, αλλά να υπάρχει πάντα καλύτερη ροή. Άσε τους να διαβάζουν τον επεξεργαστή, δεν είναι εκεί το θέμα (αφού δεν θες να βάλεις άλλο sw), απλά να έχεις ψηλότερα το ελάχιστο.

Σε κάθε μέτρηση που κάνω είμαι με τα default tunning settings της GPU για να έχω σαν σημείο αναφοράς αυτό.
Με τα default settings και curve δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είχα τόση θερμοκρασία στην Memory...ειδικά με την συγκεκριμένη Nitro+.

Στο κουτί ανέβασα χτες τα rpms αλλά δεν είδα καμία διαφορά... 😕

30 λεπτά πριν, elpenor είπε

Μα η θερμοκρασία της κάρτας έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το airflow. Μπορεί να έχεις καλύτερη υλοποίηση σε GPU από εμένα αλλά έχεις μικρό κουτί, δεν έχεις AIO με 3 fans να βγάζει τον αέρα έξω (+ 1Χ140mm πίσω, σύνολο 4 exhaust), ούτε 3 μεγάλα intake fans μπροστά όπως στη δική μου περίπτωση.

Για αυτό σου έγραψα να κάνεις μία δοκιμή με ανοιχτό το πορτάκι του κουτιού και θα δούμε αμέσως αν φταίει το airflow του κουτιού σου ή η ίδια η κάρτα. Πρώτα βέβαια γύρνα στα default στο Adrenaline γιατί με πειραγμένα curves και OC δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα.

Άμα είχα θέμα με το airflow δεν θα έπρεπε και όλο το άλλο σύστημα μου να είναι κάπως ανεβασμένες οι θερμοκρασίες;

Άνοιξα και το τζάμι του κουτιού (εάν αυτό εννοείς πορτάκι) και είναι ακριβώς τα ίδια. Τα tunning settings τα γυρνάω πάντα σε default όταν είναι για μετρήσεις, αλλά έτσι κι αλλιώς default τα έχω.

Είναι δυνατόν με απλό browsing στο Firefox χωρίς να έχω ανοίξει προηγουμένως κανένα game ή κάτι βαρύ να έχω τέτοια temps σε GPU;
Δες εδώ δηλαδή:

2025-04-0110_57_33-AMDRX7000SeriesRDNA3_Navi31-997-KH-Inso.png.4f555c5c6e48f519aab08eb857a4fa5e.png

IMG20250401105556.jpg.d08804cee7d4f29004238a0a71eda977.jpg

GPU-Z Sensor Log3.txt

14 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Μπορεί να είναι φρικτή μπανάνα το κομμάτι, συμβαίνουν κι αυτά.

Αυτό φοβάμαι....

Η AMD μόλις μου απάντησε εφόσον είδε τα temps, να στείλω στην Sapphire.. (το έχω κάνει ήδη)...

2025-04-0111_14_20.png.9c576ff080d811c604bacdc20dd3fc8d.png

Επεξ/σία από Retrial
  • Like 2
Δημοσ.
15 minutes ago, Retrial said:

Άνοιξα και το τζάμι του κουτιού (εάν αυτό εννοείς πορτάκι) και είναι ακριβώς τα ίδια. Τα tunning settings τα γυρνάω πάντα σε default όταν είναι για μετρήσεις, αλλά έτσι κι αλλιώς default τα έχω.

Είναι δυνατόν με απλό browsing στο Firefox χωρίς να έχω ανοίξει προηγουμένως κανένα game ή κάτι βαρύ να έχω τέτοια temps σε GPU;

Όχι δεν είναι λογικό, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ή οι μνήμες δεν ακουμπάνε στο μέταλλο που τις ψύχει ή έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Ελπίζω να καταφέρεις να στην αλλάξουν αλλιώς πάρε θάρρος από τον @Πέτρος ο οποίος έλυσε θέμα θερμοκρασίας μόνος του, με Honeywell PTM 7950 νομίζω, αφού το service δεν είχε καταφέρει να βρει μόνιμη λύση.

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, elpenor είπε

Όχι δεν είναι λογικό, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ή οι μνήμες δεν ακουμπάνε στο μέταλλο που τις ψύχει ή έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Ελπίζω να καταφέρεις να στην αλλάξουν αλλιώς πάρε θάρρος από τον @Πέτρος ο οποίος έλυσε θέμα θερμοκρασίας μόνος του, με Honeywell PTM 7950 νομίζω, αφού το service δεν είχε καταφέρει να βρει μόνιμη λύση.

Να πω εδώ ότι εμένα είχε θέμα στον επεξεργαστή η κάρτα, στην επαφή του με την ψύκτρα. Αν το junction που του δίνει αυτές τις μετρήσεις είναι εκεί, τότε το κατσαβίδιασμα είναι μάλλον μονόδρομος για καλύτερες θερμοκρασίες.

Λίγο που το έψαξα, πάντως, το junction δεν είναι θερμοκρασία στην επιφάνεια, αλλά "μέσα" στο εκάστοτε chip, οπότε ίσως να μη γίνονται και πολλά, άμεσα.

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, elpenor είπε

27 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Να πω εδώ ότι εμένα είχε θέμα στον επεξεργαστή η κάρτα, στην επαφή του με την ψύκτρα. Αν το junction που του δίνει αυτές τις μετρήσεις είναι εκεί, τότε το κατσαβίδιασμα είναι μάλλον μονόδρομος για καλύτερες θερμοκρασίες.

Λίγο που το έψαξα, πάντως, το junction δεν είναι θερμοκρασία στην επιφάνεια, αλλά "μέσα" στο εκάστοτε chip, οπότε ίσως να μη γίνονται και πολλά, άμεσα.

Αυτά δεν ήθελα να συμβούν ρε γαμώτι μου....και απ'ότι το έκοψα η Sapphire δεν προτίθεται να βοηθήσει...
Έγω φταίω που πλήρωσα παραπάνω λόγο Sapphire και μοντέλου....λεω να είμαι "ασφαλής"....
Καινούργια κάρτα......rip....... 😭

Επεξ/σία από Retrial
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Retrial είπε

Καινούργια κάρτα......rip....... 😭

Μην το πάμε και στο άλλο άκρο.

Η κάρτα αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά, δεν έχεις throttling ή οτιδήποτε.

Ανέβασε λίγο (στα όρια του αποδεκτού) τις στροφές των ανεμιστήρων της, και δες τη συμπεριφορά τώρα που θα αρχίσει η ζέστη σιγά-σιγά.

Αν όταν πιάσουμε τα 30άρια σου κάνει κουλά και δεις πτώση επιδόσεων ή αστάθειες, RMA κι όλα καλά, δεν θα μπορούν να σου πουν τίποτα.

Αν συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά, απλά δεν θα σπάσεις ρεκόρ σε oc bench.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Μην το πάμε και στο άλλο άκρο.

Η κάρτα αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά, δεν έχεις throttling ή οτιδήποτε.

Ανέβασε λίγο (στα όρια του αποδεκτού) τις στροφές των ανεμιστήρων της, και δες τη συμπεριφορά τώρα που θα αρχίσει η ζέστη σιγά-σιγά.

Αν όταν πιάσουμε τα 30άρια σου κάνει κουλά και δεις πτώση επιδόσεων ή αστάθειες, RMA κι όλα καλά, δεν θα μπορούν να σου πουν τίποτα.

Αν συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά, απλά δεν θα σπάσεις ρεκόρ σε oc bench.

Με το που έβαλα custom fan curve και απενεργοποιήσα το zero rpm, άρχισε να πέφτει στους 58c το memory temp σε idle/browsing.....και πάλι ανεβασμένα κάπως αλλά σαφώς πολύ καλύτερα από τα 74αρια σε idle....

Θα πρέπει να τρέχουν οι ανεμιστήρες της GPU συνέχεια όμως 😕

2025-04-0112_46_17-AMDRX7000SeriesRDNA3_Navi31.png.2778f3b7ae588833da76fb7c7dc2ec76.png

Επεξ/σία από Retrial
  • Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Retrial είπε

Με το που έβαλα custom fan curve και απενεργοποιήσα το zero rpm, άρχισε να πέφτει στους 58c το memory temp σε idle/browsing.....και πάλι ανεβασμένα κάπως αλλά σαφώς πολύ καλύτερα από τα 74αρια σε idle....

2025-04-0112_46_17-AMDRX7000SeriesRDNA3_Navi31.png.2778f3b7ae588833da76fb7c7dc2ec76.png

Σιγά...έτσι μεγαλώσαμε, με τα φουρφούρια παντού να λειτουργούν πάντα (και ήταν και πολύ πιο θορυβώδη συνήθως).

Αν λειτουργεί σωστά η κάρτα έτσι, μια χαρά είσαι.

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
30 minutes ago, Retrial said:

Το είχα ξαναγράψει και πριν λιγο καιρό. Οι τελευταίοι drivers μάλλον δεν δουλεύουν σωστά. Η συχνότητα της vram σε idle είναι πολύ υψηλή,αν δουλεύει συνέχεια ετσι η κάρτα (και σε idle λειτουργία) θα ανεβάζει θερμοκρασία.

Δεν αμφισβητώ βέβαια όσα έχουν ειπωθεί παραπάνω περί κουτιού και του κατασκευαστικού της κάρτας.

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, hocico0777 είπε

Το είχα ξαναγράψει και πριν λιγο καιρό. Οι τελευταίοι drivers μάλλον δεν δουλεύουν σωστά. Η συχνότητα της vram σε idle είναι πολύ υψηλή,αν δουλεύει συνέχεια ετσι η κάρτα (και σε idle λειτουργία) θα ανεβάζει θερμοκρασία.

Δεν αμφισβητώ βέβαια όσα έχουν ειπωθεί παραπάνω περί κουτιού και του κατασκευαστικού της κάρτας.

Δεν έχει να κάνει με τους οδηγούς στη συγκεκριμένη περίπτωση (τουλάχιστον η δική μου RDNA3 σε idle γκρεμίζεται), το gpu-z την ανεβάζει συνεχώς.

Δημοσ.
1 minute ago, Πέτρος said:

Δεν έχει να κάνει με τους οδηγούς στη συγκεκριμένη περίπτωση (τουλάχιστον η δική μου RDNA3 σε idle γκρεμίζεται), το gpu-z την ανεβάζει συνεχώς.

Στη φωτό του φίλου που έκανα παράθεση η συχνότητα της vram για idle είναι υψηλή, αν συνεχίσει έτσι η θερμοκρασία από 31 βαθμούς σε λίγη ώρα θα πάει 45.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, hocico0777 είπε

Στη φωτό του φίλου που έκανα παράθεση η συχνότητα της vram για idle είναι υψηλή, αν συνεχίσει έτσι η θερμοκρασία από 31 βαθμούς σε λίγη ώρα θα πάει 45.

Αυτό λέω. Στη συγκεκριμένη φωτό είναι ανοικτό και το gpu-z, το οποίο δεν αφήνει την κάρτα να "ηρεμήσει", δεν είναι πραγματικό idle, δηλαδή.

Αν κλείσει το gpu-z και μείνει μόνο με το adrenaline θα έχει (πιθανότατα, γιατί πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο κουλαμάρας) τη φυσιολογική εικόνα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...